PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia na koncertach

kinioo
19-10-2013, 19:39
Witam,

Zabralem wczoraj moj aparacik na rockowy koncert w celu popstrykania....i tu zaczely sie schody...

Miejsce: Wembley Arena (indoor)
Muza: Rock n' roll (oswitlenie bardzo zmienne)
Miejsce skad robiono zdjecia: jakies 40m od sceny, z ukosa (siedzialem z boku)

Sprzet:
Nikon D5100;
Nikon 18-200;
Nikon 35mm;

Zdjecia robione z reki....

jak ustawic parametry aparatu w takich warunkach???
Jak wiadomo jest dosc ciemno, zmienne oswitlenie, duza ruchliwosc potencjanych celow tj. muzykow!

Jakie ustawienia WB sprawdzaja sie tutaj najlepiej?

1) Chcialem zrobic zdjecia ogolne, szersze aby pokazac cala szerokosc sceny i troszke ludzi przed scena:
- jak ustawic aparat (S, A czy moze M)?
- jaki wybrac pomiar swiatla w tym przypadku;
- jaki wybrac tryb ustawienia ostrosci??
- jaki wybrac pomiar ostrosci (tryb pola AF);

2) Chcialem zrobic zdjecia zblizone, aby wydobyc jednego/dwoch muzykow:
- jak miezyc swiatlo w tym przypadku?
- na co mierzyc to swiatlo: czesto twarz jest oswietlona, a reszta ciemna??
- ogolnie warunki bardzo ciemne - jak 'zamrozic' twarz muzykow zeby byla ostra???
- jak ustawiac ostrosc/swiatlo:
a) robimy zdjecie jednego muzyka
b) robimy zdjecie np. dwoch muzykow obok siebie, czesto jeden lekko w tyle za drugim

Ogolnie wiem tyle ze jak slabe oswietlenie to:
- wyzsze ISO;
- dluzszy czas;
- mniejsza wartosc przyslony;

Jak chcemy zamrozic ruch to krotki czas...ale tu jest ciemno wiec jak krotki czas....ehhhhh.

JAK TO OGARNAC W TAKICH WARUNKACH???

Ponizej podam jak ja pstrykalem zdjecia (zrobilem ich mnostwo, a ustawienia zmienialem metoda prob i bledow):

1) zdjecie calej sceny:
- tryb S;
- pomiar swiatla matrycowy;
- tryb ustawienia ostrosci AF-S;
- tryb pola AF automatyczny:
- ISO 2500 i wyzej

2) zdjecia zoom'owe - jeden/dwoch muzykow:
- tryb S;
- pomiar swiatla.....hm proby na wszystkie mozliwe sposoby: matrycowy, centralny, punktowy....nie mam pojecia raz jedno przepalone drugie ciemne itp, itd...
- tryb pola AF jednopolowy/centralny
- ISO 2500 i wyzej

Powiem tak: jak juz naswietlenie bylo ok to postac/twarz byla nieostra i odwrotnie....??!!

Dla mnie najlepiej chyba sprawdza sie WB na: cien, pochmurno....ale to pewnie rzecz gustu?

Z miliona zdjec jakie zrobilem dobrych (nie swietnych), dobrych jest kilka....

POMOCY????

PS:
Prosze bazowac na sprzecie jaki mam, a nie uuuuuu panie takim czyms to nie zrobi pan dobrych zdjec....mam to co mam, chodzi mi o porade jak to wszystko ustawic.

Dziekuje bardzo

Jak to ogarne to moze wrzuce kilka fotek....

GonzoG
19-10-2013, 20:10
Jakie ustawienia WB sprawdzaja sie tutaj najlepiej?

Jedyne co się sprawdza to RAW. Żadne ustawienie WB nie sprawdza się przy koncertach, bo są tam źródła światła od ok 2800K do 7000K.

1) Chcialem zrobic zdjecia ogolne, szersze aby pokazac cala szerokosc sceny i troszke ludzi przed scena:
- jak ustawic aparat (S, A czy moze M)?
- jaki wybrac pomiar swiatla w tym przypadku;
- jaki wybrac tryb ustawienia ostrosci??
- jaki wybrac pomiar ostrosci (tryb pola AF);

Wszystko zależy od warunków. Najwygodniejszym trybem jest M + auto ISO. Pomiar światła - zależy od sytuacji. Jak chcesz lepiej mieć naświetloną scenę, to punktowy (na scenę) lub centralny, jak publikę, to punktowy lub matrycowy... itp.

2) Chcialem zrobic zdjecia zblizone, aby wydobyc jednego/dwoch muzykow:
- jak miezyc swiatlo w tym przypadku?
- na co mierzyc to swiatlo: czesto twarz jest oswietlona, a reszta ciemna??
- ogolnie warunki bardzo ciemne - jak 'zamrozic' twarz muzykow zeby byla ostra???
- jak ustawiac ostrosc/swiatlo:
a) robimy zdjecie jednego muzyka
b) robimy zdjecie np. dwoch muzykow obok siebie, czesto jeden lekko w tyle za drugim

Przede wszystkim to raczej potrzebujesz jaśniejszego szkła. Przy f/5.6 to ciężko będzie uzyskać odpowiednio krótkie czasy.
Pomiar światła - również zależy od wielu czynników - ilość dymu, ile światła w kontrze, jak ubrany i co chcesz podkreślić.
Tradycyjnie najlepiej sprawdza się pomiar punktowy lub centralny. A na co mierzyć - raczej na twarze, chyba że coś innego jest ważniejsze na zdjęciu.

a) - tak samo
b) - a co się robi aby mieć więcej ostre na zdjęciu ?? mnie uczono, że przymyka przesłonę... albo ustawić się tak, aby obaj byli w jednakowej odległości.

Jak chcemy zamrozic ruch to krotki czas...ale tu jest ciemno wiec jak krotki czas....ehhhhh.

JAK TO OGARNAC W TAKICH WARUNKACH???

Normalnie. Wystarczy chwila pomyślunku...

PS:
Prosze bazowac na sprzecie jaki mam, a nie uuuuuu panie takim czyms to nie zrobi pan dobrych zdjec....mam to co mam, chodzi mi o porade jak to wszystko ustawic.

Dziekuje bardzo

Jak to ogarne to moze wrzuce kilka fotek....
PS. aparat masz OK, ale ten 18-200 to raczej zostaw w domu, jest za ciemny. Tu sprawdzi się tylko coś jaśniejszego. f/2.8 to jest minimum.

pgi
19-10-2013, 21:07
Pytanie z ciekawości: nie bałeś się utraty sprzętu? Na większości koncertów nie można robić zdjęć (tylko akredytacja) i jak ochrona wypatrzy Cię z lustrzanką i wielgachnym obiektywem to masz jak w banku problem. Co innego jakiś kompakt, który nie rzuca się w oczy.

kinioo
19-10-2013, 23:03
Pytanie z ciekawości: nie bałeś się utraty sprzętu? Na większości koncertów nie można robić zdjęć (tylko akredytacja) i jak ochrona wypatrzy Cię z lustrzanką i wielgachnym obiektywem to masz jak w banku problem. Co innego jakiś kompakt, który nie rzuca się w oczy.

Juz ktorys raz zabieram ten aparat na koncert tutaj, w UK i nigdy nie bylo problemow, ba ochrona nawet przed wejsciem przeszukuje torby (mialem tam aparat) itp...

Nie wiem, moze tutaj czlowiek z 'takim sprzetem' jak ja uwazany jest za 'malo grozny' - czytaj zdjecia do uzytku wewnetrznego. Poza tym jak juz by rzeczywiscie powiedzili mi (przed wejsciem) ze z takim aparatem niestety nie moge wejsc to sprzed jest oddawany do depozytu na czas koncertu i po wyjsciu moge go odebrac.

Moze w Polsce, jak sie wybierzesz na koncert np. Reni Jusis jest inaczej - nie mam pojecia....

GonzoG:

Dziekuje za odpowiedz.

Co do jasniejszego szkla na podobne cele to co ewentualnie buglbym rozpatrzyc (rozumiem ze z racji jasnosci bedzie to nietani sprzet?)

Borat1979
20-10-2013, 01:23
A niby w jaki sposób miałby ten sprzęt stracić? Przecież nikt nie ma prawa zabrać mu czegokolwiek co jest jego własnością. Jedyne co możne zrobić ochrona to nie wpuścić na teren imprezy.

Damiankck
20-10-2013, 12:19
do koncertów przydałby Ci się jakiś zoom 70-200 2.8 i coś szerszego, tutaj nie jest konieczne światło 2.8..
nie wiem jaki mógłbyś przeznaczyć budżet, dość dobrą i w miarę tanią opcją jest starsza Sigma 70-200 2.8 (za około 2 tyś można już kupić), ewentualnie starszy Tamron 70-200 2.8 (cena podobna, optycznie znacznie lepszy od sigmy lecz dużo wolniejszy af aczkolwiek na koncercie powinien dać rade), musisz jednak pamiętać że te obiektywy nie mają stabilizacji
co do czegoś szerszego to może być Sigma 10-20, powinna wystarczyć starsza wersja ze światłem 4-5.6, lub ewentualnie Tokina 11-16

jeżeli nie chcesz kupować nic nowego to, pracowałbym głownie na 35 1.8, starał się podejść jak najbliżej sceny, aparat w trybie A, ustawić f1.8, wywindować iso do ok 3200-4000 i można próbować.
18-200 raczej bym nie używał, no chyba żeby zrobić szerokie ujęcie na 18mm, w tych warunkach do niczego innego ten obiektyw się nie nada

kinioo
20-10-2013, 15:31
Dzieki Damian,

Z tym podejsciem pod scene to raczej nie bylo mozliwosci bo mialem bilet na inna strefe.

35mm jest moim podstawowym obiektywem - jestem b. zadowolony ze zdjec, ktore nim robie. Jednak chcialem zrobic kila zblizen, a ze dystponuje tymi szklami ktore mam stad zabralem 18-200.
Poki co to chyba przy tym zostane. Imprezy takie nie sa um mnie na porzadku dziennym, wiec nie bede teraz specialnie inwestowal 2k w nowe szklo...moze kiedys.

Tak jak napisalem, chodzi mi glownie o porade/wskazowki jak ustawic aparat, jak mierzyc swiatlo w podobnych warunkach i jak ustawiac ostrosc.

Dziekuje

robak_wroc
20-10-2013, 18:34
Na koncertach tego typu automatyki aparatów zawodzi. Wszystko manual + zdjęcia w RAW. Co sie tyczy AF, to ja daje AF-S i centralny punkt, a potem przekadrowuje.

pgi
20-10-2013, 19:12
A niby w jaki sposób miałby ten sprzęt stracić? Przecież nikt nie ma prawa zabrać mu czegokolwiek co jest jego własnością. Jedyne co możne zrobić ochrona to nie wpuścić na teren imprezy.

Jeszcze w czasach analoga wlazłem z lustrzanką i tele na koncert The Doors na Torwarze. Ochroniarze mnie dorwali gdzieś w połowie imprezy i chcieli odebrać sprzęt - na bilecie stało jak byk, że nie wolno fotografować, filmować i nagrywać. Udało mi się wykręcić i zachować zdjęcia, bo miałczałem zgodnie z prawdą, że jestem fanem i to pamiątka ku potomności ;-) Zabawne było to, że ściągnęli mnie z tłumu osób, które wokół mnie filmowały ten koncert. Pewnie dla nich wyglądałem groźniej z N80-200.

Pytałem, bo na większości biletów krajowych i zagranicznych jest informacja, że nie wolno wnosić sprzętu. Pokusa i ryzyko istnieją :-)

Pyra001
20-10-2013, 21:53
1) zdjecie calej sceny:
- tryb S;
- pomiar swiatla matrycowy;
- tryb pola AF automatyczny:
- ISO 2500 i wyzej

Nawet jak robisz zdjęcia całej sceny nie polegaj na automatycznym wyborem punktu AF, bo aparat w swojej "genialności" może uznać za najważniejsze na scenie kabelki zasilające instrumenty i na nie ustawić punkt AF. Lepiej jednak polegać na sobie i ręcznie ustawić punt ostrzenia.

kaliszfornijczyk
22-10-2013, 01:27
Nawet jak robisz zdjęcia całej sceny nie polegaj na automatycznym wyborem punktu AF, bo aparat w swojej "genialności" może uznać za najważniejsze na scenie kabelki zasilające instrumenty i na nie ustawić punkt AF. Lepiej jednak polegać na sobie i ręcznie ustawić punt ostrzenia.
Można jeszcze wybrać AF jednopolowy - wycelować, zablokować ostrość, wykadrować i strzelić. (moja ulubiona metoda)

Z tego co widziałem to za pstrykanie na koncertach w UK nie karzą. Problemy zaczynają się dopiero ja upublicznisz zdjęcie do użytku (nie prywatnego) i zaczniesz czerpać korzyści materialne.

kinioo
23-10-2013, 11:10
Szukanie nie boli.....

Poszperalem troszke po necie i...widac ze moje proby nie do konca byly poprawne (rowniez tak ja Wy pisaliscie)

Ogoline:

- ISO od 1600 w gore (tu postepowalem poprawnie);
- ostrosc centralna (przy ostrosci polecaja czesto reczne ustawianie jako ze aparat moze miec problemy w ciemnych warunkach, powiem szczerze ze probowalem w domu ustawic ostrosc recznie w ciemnym pomieszczeniu i ja tez mam problemy....??!!;

Tak jak kolega wyzej napisal, nawet przy robieniu szerokiego kadru calej sceny warto celowac punktowo, zablokowac i przekadrowac;
- pomiar swiatla punktowy (najlepiej na twarz...chyba ze cos innego jest celem);
- polecaja nawet lekko niedoswietlic niz przeswietlic;
- RAW;
- WB Auto;
- ogolnie przewija sie tryb Manualny...ale tez sa zwolennicy priorytetu S lub A (chyba rzecz gustu/preferencji) ja sprobuje w M tym razem;

No i chyba troche jasniejsze szklo.

Nastepny koncert juz w ten piatek. Mniejszy klub, ale pewnie podobne warunki oswietleniowe beda. Nic, trzeba teorie wniesc w praktyke...niestety bede uzywal tego szkla co mam, moze jeszcze uda sie cos cyknac 35ka !

Jedziemy z koksem :)

GonzoG
23-10-2013, 14:11
Co to trybów, to M + auto ISO jest chyba najlepszym wyborem. Prawie jak automat, ale masz pełną kontrolę nad czasem i przesłoną.

A to czy ISO 1600 czy 2500 czy mniej - zostawić niech z tym sobie radzi auto. Na koncertach oświetlenie zmienia się na tyle szybko, że ręcznie będzie ciężko nadążyć, a tryby A czy S nie dają pełnej kontroli, która się przydaje.
Kiedyś robiłem na ręcznym ISO, ale znajomy poradził stosować auto ISO i teraz ręcznego używam tylko przy stałych warunkach oświetleniowych.