PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana gum w nikon d300s

ulead
19-10-2013, 09:08
pytanko jak w temacie. gumy mam. szukam jakiegoś filmiku na youtube o tej wymianie. nigdzie nie mogę znaleźć albo źle szukam. pomocy

Guciol
19-10-2013, 09:23
http://www.youtube.com/watch?v=ilYp6L929j4

Prosze. Obok masz podobne, na wymianę każdego elementu.

neomarcel
19-10-2013, 11:02
Nie warto robić to samemu. Jakiś czas temu zaryzykowałem i wysłałem do serwisu. Pełen obaw, zwłaszcza efektu końcowego i faktury zostałem bardzo mile zaskoczony.

Po wstępnej ocenie okazało się, że zrobili to taniej, czas oczekiwania - 2tyg (odliczając przesyłkę do Wa-wy, kuriera do mnie, weekend to zrobili to w ok. 8 dni), jakość usługi na najwyższym poziomie - jak dla mnie bomba.

EFEKT PRACY: jeśli czyta to jakiś serwisant Nikon - to chylę czoła, chłopaki zrobili kawał porządnej roboty,teraz aparat wygląda jak "salonowy", jakość ogumienia perfekcyjna - wydaje mi się że jakościowo gumy są dużo lepsze niż poprzednie, a śmiem zaryzykować że lepsze niż w D800. Wszystko pięknie podklejone, nawet z lupą nie doszukałbym się niedociągnięć.

Wliczając ceny gum jakie można znaleźć w portalach aukcyjnych + czas na wyczyszczenie z kleju + ryzyku niedbałego podklejania = NIE OPŁACA SIĘ robić to samemu.

krzysiekn
19-10-2013, 11:46
No to jak tak chwalisz pracę serwisu i jakość gum,to napisz ,ile to kosztowało.pozdrawiam

neomarcel
19-10-2013, 12:45
No to jak tak chwalisz pracę serwisu i jakość gum,to napisz ,ile to kosztowało.pozdrawiam

Nie wiem jaki masz problem z tel do serwisu. Mi to zajęło max 2 minuty i miałem wstępnie przedstawioną wycenę.
Równie dobrze mogę tu wkleić całą fakturę, tylko PO CO.

Wystarczy zsumować ceny ewentualnych gum dostępnych w necie (niewiadomego pochodzenia) i porównać z wyceną serwisu. Moją opinię co do jakości oryginalnych gum, ich wymiany i czasu oczekiwania na sprzęt już znasz.

Dodam jeszcze że po przesłaniu aparatu obsługa serwisu zadzwoniła do mnie aby potwierdzić zakres prac i przedstawiła ostateczną wycenę. Później sam przebieg serwisowania można już było śledzić na stronie nikona.
Prywatnie gdybym mógł to od siebie dałbym jeszcze chłopakom dobrą butelkę 0,7 ;-)

krzysiekn
19-10-2013, 13:34
Chciałem tylko wiedzieć ile zapłaciłeś za wymianę.Dziękuję

marekawo
19-10-2013, 14:00
Ja jeden raz dałem gumy do wymiany w NP,i ostatni.Gumy nie były dokładnie podklejone.Następnym razem zamówiłem i sam wymieniłem,zero problemu.Przynajmniej nie czekałem dwóch tygodni za odbiorem aparatu.Jeśli wymiana samych okładzin to nie polecam usługi w NP,lepiej to zrobić samemu.

Dark
20-10-2013, 09:15
Gumy można kupować w kompletach, nie trzeba pojedynczo. Do D300s nie kupowałem, ale całość do D200 kosztowała mnie ok. 100zł, do D700 ok. 200zł. Podkleiło się łatwo i bezproblemowo. Bez konieczności czekania na naprawę, ew. wysyłania sprzętu.

artem
26-10-2013, 18:01
pytanko jak w temacie. gumy mam. szukam jakiegoś filmiku na youtube o tej wymianie . nigdzie nie mogę znaleść , albo źle szukam . pomocy

Filmu nie mam, ale jest bardzo dobrze opisany wątek na DP Review:
http://www.dpreview.com/forums/post/29294785

Najbardziej trzeba uważać przy największej gumie, bo (nie wiem jak W D300s, ale w D300 na pewno) jest ona przykręcona śrubką.
Szmatka, watka, nożyk, izopropanol i dasz rady.

Nie warto robić to samemu.

Warto robić to samemu.

Nie wiem jaki masz problem z tel do serwisu.

Pytanie nie było do mnie, ale ja powiem ci, jaki miałem problem z telefonem do serwisu.
Próbowałem się dodzwonić 3 dni po ok. 2 godziny dziennie. Gdy się ostatecznie udało, pan powiedział mi, że nie wyceni mi tego przez telefon.

Nie wiem jaki ty masz problem, ale pytanie było dość proste: ile zapłaciłeś za usługę, którą tak bardzo chwalisz?

Ark
27-10-2013, 08:59
Cena za wymianę kompletu gum w D300, którą ja płaciłem to 220pln (rok, półtora roku temu?).

artem
30-10-2013, 00:11
Cena za wymianę kompletu gum w D300, którą ja płaciłem to 220pln (rok, półtora roku temu?).

Pisząc "komplet gum" masz na myśli wszystkie pięć?

Ark
30-10-2013, 01:09
Pisząc komplet, mam na myśli wszystkie przyklejane do body gumy (zaślepek/klapki złączy nie liczę).

artem
30-10-2013, 14:51
Pisząc komplet, mam na myśli wszystkie przyklejane do body gumy (zaślepek/klapki złączy nie liczę).

No to panie szanowny...
komplet, to komplet, 5 gum.

Ark
30-10-2013, 15:31
artem, idąc Twoim tokiem myślenia, tych gum powinno być więcej niż 5, bo przecież... uszczelki też są gumowe. Zaślepki to zaślepki, chyba jeszcze nikomu się nie odkleiły :P

artem
30-10-2013, 23:42
artem, idąc Twoim tokiem myślenia, tych gum powinno być więcej niż 5, bo przecież... uszczelki też są gumowe.

To nie jest mój tok myślenia tylko terminologia stosowana przez serwis. Oni nazywają to "komplet wyklejek", a w jego skład wchodzi 5 (pięć) gumowych elementów.
Komplet wyklejek to komplet wyklejek, uszczelki to inna bajka.

Zaślepki to zaślepki, chyba jeszcze nikomu się nie odkleiły :P

Może się nie odkleiły, ale zaślepka lubi "spuchnąć", zwiększyć swoją objętość a wtedy wypada ze swojego miejsca. Odklejenie to nie jest, ale wkurza i przeszkadza.

Ark
30-10-2013, 23:54
..."komplet wyklejek", a w jego skład wchodzi 5 (pięć) gumowych elementów...
artem, OK., niech i tak będzie ;-).