PDA

Zobacz pełną wersję : Utrata jakości po edycji zdjecia i zapisie w jpg

Sarkolia
18-10-2013, 22:39
Dzień dobry!

Jeżeli taki temat już się gdzieś pojawił, to bardzo proszę o wskazanie mi danego tematu i usunięcie tego. Przeglądam forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu już od dłuższego czasu, jednak nie znalazłam odpowiedzi, dlatego też piszę do Was, drodzy Nikoniarze z prośbą o poradę.

Po przerobieniu zdjęcia (i po wcześniejszym zmienieniu formatu nef na dng) w programie Lightroom 3.6 zapisuję je w formacie jpg (color space: sRGB, resolution: 300, bez wyostrzania i zmieniania wielkości). Po zapisie otwieram zdjecie i ...lipa pełna. Elementy, które specjalnie wyostrzyłam, stają się zamazane, dodany miejscowo kontrast i nasycenie barw wyglądają nijako, pojawia się ziarno. Zmieniałam okienka i przełączałam - obraz w LR wygląda dokładnie tak, jak sobie wymarzyłam, po zapisie - porażka. Dodaję, że ma to miejsce bez przesyłania pliku do sieci, po prostu na komputerze.

Dziwne jest także to, że niektóre zdjęcia wychodzą po zapisie bardzo wiarygodnie, np. to: http://www.flickr.com/photos/104427295@N06/10346056974/in/photostream/lightbox/ a inne koszmarnie, np. to: http://www.flickr.com/photos/104427295@N06/10351015245/lightbox/ (ziarno po lewej, oczy i nos zero wyostrzenia, nie widać dodanych kolorów).

Dopiero rozpoczynam przygodę z fotografią i strasznie podoba mi się nadawanie specyficznego klimatu oraz wszystko, co się z przeróbką wiąże, jednak ten problem dosyć mnie demotywuje, dlatego bardzo proszę o sugestię co mogę zrobić, by nie tracić jakości.

Pozdrawiam serdecznie,
Monika

pawulon
18-10-2013, 23:55
Obawiam się, że to kwiestja braku umiejętności obsługi programu LR.

Sarkolia
19-10-2013, 00:16
Gdybym nie posiadała w tej dziedzinie braków, nie pytałabym o pomoc. ;) A skoro braki mam, to się uczę, czytam, testuję i pytam. Myślę, że na tym polega rozwój w większości dziedzin.

Jeżeli sformułowałam źle pytanie, mogę je doprecyzować.

Po chłopsku: w LR - zdjęcie jest zgodne z moją wizją, po zapisaniu - zmienia wygląd. W dalszym ciągu proszę o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii.

IRKO
19-10-2013, 03:51
Może,tak ci pomogę:

http://fotoblogia.pl/2011/08/25/jak-przygotowac-zdjecia-do-publikacji-w-internecie-wideoporadnik

Sarkolia
19-10-2013, 12:43
Dziękuję bardzo za poradnik, jednak u mnie problem pojawia się nie przy wysyłaniu zdjęć do sieci, tylko zaraz po zapisie. Obojętnie w jakim programie nie otworzę podglądu zdjęcia na komputerze, jest ono gorszej jakości.

kaliszfornijczyk
22-10-2013, 01:11
...
Po przerobieniu zdjęcia (i po wcześniejszym zmienieniu formatu nef na dng) w programie Lightroom 3.6 zapisuję je w formacie jpg...

Najpierw nef później dng i jeszcze jpg. Coś za dużo masz tych konwersji. A przy każdej konwersji na inny format następuje kompresja. JPEG (lub jpg) to format stratny. Jeżeli zależy ci na zdjęciach ostrych to polecam zapisywanie w formacie PNG ja takiego używam i nic nie traci na jakości. W LR to chyba tylko TIFF jest bezstratny, ale jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

pkazmie
22-10-2013, 22:22
Hej Monika, eksportujesz bezposrednio z LR do JPG? Czy jednoczesnie uzywac PS do obrobki i dopiero pozniej zapisujesz? Chetnie pomoge jak bede miec wiecej informacji. Pozdrawiam. Pawel

Misher
23-10-2013, 00:25
Najpierw nef później dng i jeszcze jpg. Coś za dużo masz tych konwersji. A przy każdej konwersji na inny format następuje kompresja.

U mnie to standardowa procedura. NEF do DNG a potem JPG ew TIFF, czego tu jest za dużo? DNG to format raw tak samo jak nef tylko nie ma wszystkich informacji np z picture control nikona dla tego jest mniejszy. Żeby oszczędzić trochę miejsca na dysku albo wszystkie rawy z różnych aparatów mieć w jednym formacie tak się robi. Ja tak robię ze wszystkimi zdjęciami i nie ma żadnej utraty jakości. To nie tutaj leży przyczyna.

Ja bym sprawdził czy w oknie lightrooma przy eksporcie (nie wiem jak to wygląda w 3) nie ma czasem zaznaczonej jakiegoś presetu na wyjściu.

prz3mo
23-10-2013, 11:06
BTW, niedawno robiłem sobie test. Fotka, gdzie jest sporo przejść tonalnych na niebie, czyli delikatne przejścia między niebieskim, a białym itp. Wołane z NEFa, w ACR do Tiff - żadnych problemów, ładne przejścia bez pixelozy. Zapis do jpg, z maksymalną jakością - artefakty na niebie. Nie pomnę, że każde kolejne otwarcie w PS, edycja i ponowny zapis i jest coraz gorzej, ale to raczej oczywiste.