Zobacz pełną wersję : jaki softbox do studia domowego i pleneru?
Witam,
Jak w temacie. Potrzebuję softbox do studia domowego i do pleneru. Większy pewnie będzie lepszy, bo da miększe światło tylko jak duży softbox może oświetlić SB900? Myślałem o czymś o średnicy 120cm a może nawet 150cm.
Zaopatrzyłem się w dwie lampy SB900, blendę, nadajniki radiowe i białą parasolkę, którą dostałem w gratisie do lampy. Brakuje mi tylko mocowania do stojaka do ów parasolki.
Pozdrawiam,
Damian.
Nikt nic nie powie? A może takie coś?
Phottix EASY-UP parasolka/softbox 60x90 cm (http://allegro.pl/phottix-easy-up-parasolka-softbox-60x90cm-grid-i3608447708.html)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.okazje.info.pl/p/fotografia/8809/phottix-parasolka-softbox-prostokatny-easy-up-60x90-cm.jpg)
oldarcher
20-10-2013, 13:50
Nprawde fajna opcja,nie kladzie sie zbyt mocno ale zazwyczaj daje rade.Polecam wersję z gridem.
Wczoraj go zamówiłem (razem z gridem w zestawie). Porównywałem wielkości oświetlonego obszaru poszczególnych softboxów i ten wydał mi się najbardziej uniwersalny.
mendrala
20-10-2013, 16:18
Fajnie to urzadzone też o takim marzę!
Zbigniew
02-11-2013, 00:45
Korzystam od lat z takiego 60x60 w wersji reporterskiej i bardzo sobie chwalę. Bardzo. Wolę to o wiele bardziej od parasolek. Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3243347&postcount=3306) po lewej stronie widać jego kawałek. Ten mój jest dosyć łatwo składany, ale ma lampę na zewnątrz, co w sumie jest niezbędne, bo nie mam radia.
Jakbyś kupował statyw, to weź taki większy. Te najmniejsze najtańsze nadają się co najwyżej do parasolek. Co do samego softboksa - pewnie pojawią się głosy, że za duży na lampę reporterską, ale generalnie nawet SB-600 mnie nieraz zadziwiały, więc powinieneś z nim powalczyć.
Jakub365
03-11-2013, 20:50
podłącze się do tematu. Potrzebuję do fotografowania całych sylwetek jaki i małych dzieci czy noworodków zastanawiam się nad tymi softoboxami,tylko nie wiem czy wziać 2 z 1 lampą czy może jednak 1 z 4lampami? http://allegro.pl/foto-studio-zestaw-softbox-pelny-60x40-lampa-i3670853058.html
http://allegro.pl/lampa-swiatla-ciaglego-na-4-zarowki-softbox-50x70-i3620060784.html
Zbigniew
03-11-2013, 20:52
Nie mam doświadczenia ze światłem ciągłym, ale generalnie nie jest ono (chyba) dobrym pomysłem do fotografii ludzi. Po pierwsze lampa błyskowa daje o wiele więcej światła, po drugie przez godzinę nie świecisz komuś ciągle po oczach. A po trzecie - tutaj wszystko jest duże i słabo przenośne.
Jakub365
03-11-2013, 21:29
http://img842.imageshack.us/img842/4843/gxg7.jpg na tym zdjęciu fotograf używa 2 softboxow i aparatu bez lampy błyskowej, efekt końcowy jest idealny:)
Ja mam Photek Umbrella - Softlighter II - ma mniej więcej 150cm i z SB800 daje spokojnie radę doświetlić kilka osób, oczywiście bez szaleństw na wysokich przesłonach.
Krzysiek B
04-11-2013, 16:11
Korzystam od lat z takiego 60x60 w wersji reporterskiej i bardzo sobie chwalę. Bardzo. Wolę to o wiele bardziej od parasolek. Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3243347&postcount=3306) po lewej stronie widać jego kawałek. Ten mój jest dosyć łatwo składany, ale ma lampę na zewnątrz, co w sumie jest niezbędne, bo nie mam radia.
Jakbyś kupował statyw, to weź taki większy. Te najmniejsze najtańsze nadają się co najwyżej do parasolek. Co do samego softboksa - pewnie pojawią się głosy, że za duży na lampę reporterską, ale generalnie nawet SB-600 mnie nieraz zadziwiały, więc powinieneś z nim powalczyć.
Też chyba przerzucę się z parasolek na taki soft.
Pytanie tylko jak to dociążyć?
Cięższy statyw może mimo wszystko nie wystarczyć.
Na ostatnim moim plenerze wiało tak, ze parasolkę 100cm z cięższym statywem oraz zawieszoną na nim torbą z resztą sprzętu trudno było utrzymać wszystko w pionie.
Na parasolkę zawieszam torbę, a w tym przypadku jak można to dociążyć?
Jakub365
09-11-2013, 19:03
Ja zaryzykuje jednak i kupię ten na 4 żarówki, mogę mieć za darmo żarówki philipsa 6500k, lecz nie wiem czy to dobra opcja? może jednak lepiej sprawdzi się 5500k? ewentualnie kupić 6500 oraz 4500 i wtedy uzyskam światło 5500, a zawsze pozostanie mi kombinacja z przekładaniem żarówek:) ta mi to prawidłowy efekt czy jednak nie powinno się łączyć kelwinów?
Kadziu55
28-11-2013, 17:51
http://allegro.pl/show_item.php?item=3736520834
Co powiecie na temat tego softbox'u? Dopiero zaczynam moją studyjną przygodę, dobre będzie na sam początek i czy da się regulować moc światła?
holek331
29-11-2013, 00:31
W żadnym oświetleniu tego typu nie ma regulacji mocy. A już na pewno przy jednej żarówce. Sprzedawcy na allegro często o tym piszą w momencie gdy jest więcej żarówek ale to nadal jest pseudo regulacja mocy. Masz tylko do wyboru ile żarówek włączysz.
- regulację mocy "załatwia się" foliami ND, więc to nie problem
- bierz wszystkie żarówki o jednakowej barwie, przecież masz a aparacie WB, jedynie sprawa kilku testów
- statyw najlepiej obciążyć workami z piachem
Ktoś kupuje "studio fotograficzne" za 89 zł (statyw, softbox, oprawka, żarówka, pokrowiec cena łączna :shock: ) a ty piszesz o foliach ND, używanych raczej przez profi (a i to nieczęsto)
Ktoś kupuje "studio fotograficzne" za 89 zł (statyw, softbox, oprawka, żarówka, pokrowiec cena łączna :shock: ) a ty piszesz o foliach ND, używanych raczej przez profi (a i to nieczęsto)
Jacek, sam wiesz, że końcówki używanej folii można mieć za piwko, czasem nawet gratis, a jeśli już "nie ma takiej możliwości", to jest kalka techniczna i setki innych patentów, choć by torba po papierze foto, którą można wysłonić kawałek softu, żarówki itp
marszull
29-11-2013, 15:03
ale najrozsadniejszym wyjsciem jest kupno sprzetu ktory ma regulacje mocy
To teraz kup sobie folie ND 50x70cm... tak z 3-4 (ze 2 NDx2 i po jednej NDx4 u NDx8)... zwątpisz jak przyjdzie Ci zapłacić... 30x30cm to koszt od 20-50zł... 50x70 jest prawie 4x większy...
To teraz kup sobie folie ND 50x70cm... tak z 3-4 (ze 2 NDx2 i po jednej NDx4 u NDx8)... zwątpisz jak przyjdzie Ci zapłacić... 30x30cm to koszt od 20-50zł... 50x70 jest prawie 4x większy...
a czytałeś mój późniejszy post, czy tylko dokładasz ? - sam na tej giełdzie sprzedawałem 5-6 kawałków w formacie A4 za ok 20zł i zainteresowanie było - prawie zerowe, wystarczy podejść do ekipy filmowej i wierz mi, że użytą lub końcówki dostaniesz za przysłowiowe piwko bo i tak trafi do śmieci
a czytałeś mój późniejszy post, czy tylko dokładasz ? - sam na tej giełdzie sprzedawałem 5-6 kawałków w formacie A4 za ok 20zł i zainteresowanie było - prawie zerowe, wystarczy podejść do ekipy filmowej i wierz mi, że użytą lub końcówki dostaniesz za przysłowiowe piwko bo i tak trafi do śmieci
Czytałem - a czy ty czytałeś wcześniejsze posty ??
Jakie końcówki ?? chyba starą zużytą, a nie końcówki... Tam gdzie używa się filtrów żelowych w dużym formacie, to używa się ich od 15x15cm do kilku metrowych kawałków... Nie ma czegoś takiego jak końcówki... chyba że paski z docinania.
A tak przy okazji - to sprzedawałeś strasznie drogo... znam sklepy, które 30x30 sprzedają za ok 20zł... a nie marne A4.
Czytałem - a czy ty czytałeś wcześniejsze posty ??
Jakie końcówki ?? chyba starą zużytą, a nie końcówki... Tam gdzie używa się filtrów żelowych w dużym formacie, to używa się ich od 15x15cm do kilku metrowych kawałków... Nie ma czegoś takiego jak końcówki... chyba że paski z docinania.
A tak przy okazji - to sprzedawałeś strasznie drogo... znam sklepy, które 30x30 sprzedają za ok 20zł... a nie marne A4.
- sprzedawałem 5szt, za 20 zł, czyli sztuka 4zł, ale to praktycznie była jednorazowa sytuacja - czyli porządki w domu
- tak zużyta folia zdjęta np z okna 90 na 90cm już jest folią zużytą i w dużej ilości sytuacji idzie w śmieci (choć by na brak możliwości przechowywania) - tam folię kupuje się w rolkach, nie w kwadratach i jeśli się ją docina do formatu to właśnie często zostają końcówki nie do wykorzystania, czyli znów kosz
Ja kiedyś znalazłem 100 zł na ulicy, ale żeby tak od razu polecać komuś chodzenie po mieście i gapienie się w chodnik, to nie...
Ja kiedyś znalazłem 100 zł na ulicy, ale żeby tak od razu polecać komuś chodzenie po mieście i gapienie się w chodnik, to nie...
a co to wnosi do sprawy regulacji mocy lampy oprócz nabijanie postu ?
ps: a zgłosiłeś to US ?, jeśli nie to może tak głośno o tym nie mów
- tak zużyta folia zdjęta np z okna 90 na 90cm już jest folią zużytą i w dużej ilości sytuacji idzie w śmieci (choć by na brak możliwości przechowywania) - tam folię kupuje się w rolkach, nie w kwadratach i jeśli się ją docina do formatu to właśnie często zostają końcówki nie do wykorzystania, czyli znów kosz
To że kupuje się w rolkach to wiem... Nie musisz mi podawać czegoś, co jest mi znane od ponad 10 lat...
Tak przy okazji... to nie jest folia. Bliżej temu do papieru niż folii.
A co do ścinków - to już pisałem - zostają ścinki - poniżej 10cm... (11x11 cm starczy już do PARów 36, 18-19cm do 54, a 22 do 64).
Jak zostaje więcej - to nie filtrów ND, a byle jakiej folii przyciemniającej, która jest tak samo dobra jak filtry systemu Cokin od takich firma jak Massa czy Green.L...
Używamy głównie LEE, folia dla nas MUSI BYĆ "kalibrowana", wiem co i do czego używamy i wiem co nam zostaje po użyciu.
Nie raz wspomagałem kolegów z aparatami folią, gdy przyszli nie "przygotowani" i byli zaskoczeni, że można coś robić przy 3200, lubię jak inni wiedzą lepiej, ale ja dopiero się uczę, jestem młody bo co mogę powiedzieć mojemu koledze z pracy, który na planie jest już ponad 40 lat, ja młody, który ma za sobą dopiero ich 17 :(.
Wiem, że w warunkach studyjnych "oszczędza" się każdy kawałeczek, bo są półeczki gdzie to można magazynować, w plenerach niestety samochody oświetlaczy mają ograniczoną pojemność, ale przecież Ty wiesz lepiej.
Dla mnie to koniec tematu, który w tej chwili nic nie wnosi do zapytania osoby, która się wycofała z tego wątku.
Przykre jest to, że chęć pomocy kończy się dziwnymi ripostami nie wnoszącymi nic :(.
Jestem na tym forum niedługo bo tylko od 2007 roku i podstawową zmianą, która tu nastąpiła to to, że na początku forum było "pomocną dłonią", teraz co raz bardziej miejscem "do bicia piany"
pozdrawiam
ps" jeśli Jakub365, jest dalej zainteresowany tym wątkiem, to zapraszam na PW i na pewno służę mu pomocą choć by tymi "ścinkami" za symboliczne "pifko"
bogdi - gdzie kolega ze Stalowej Woli ma dostać ścinki folii od filmowców? Podchodząc az tak budżetowo do tego co robi nie będzie kupował profesjonalnych rozwiązań. Przecież 4 twoje odpadowe ścinki kosztują tyle co jego "studio". Gubić moc można w sposób bardziej budźetowy - narzucając na softbox prześcieradło albo cokolwiek innego.
Poszliście mocno w OT.
bogdi - gdzie kolega ze Stalowej Woli ma dostać ścinki folii od filmowców? Podchodząc az tak budżetowo do tego co robi nie będzie kupował profesjonalnych rozwiązań. Przecież 4 twoje odpadowe ścinki kosztują tyle co jego "studio". Gubić moc można w sposób bardziej budźetowy - narzucając na softbox prześcieradło albo cokolwiek innego.
Poszliście mocno w OT.
Przepraszam za jeszcze jeden OT ale kolega ze Stalowej Woli ma stosunkowo blisko do...Sandomierza. A tam ojciec Mateusz...:)
Krzysiek B
06-12-2013, 15:01
- ...
- statyw najlepiej obciążyć workami z piachem
To i ja się dołączę do tej porywającej dyskusji :D
Bogdi wyobrażasz sobie w praktyce to, bym oprócz statywów, lamp, ciężkiej torby ze sprzętem biegał w plenerze od planu do planu nosząc dodatkowo worki z piachem :D ?
Ale rozumiem, że albo obciążenie albo współpracownik, który "przytrzyma światło".
Innej opcji nie ma.
Mimo wszystko dzięki za zaangażowanie i odpowiedź.
Lepsza nawet nie za bardzo przydatna podpowiedź, co świadczy o chęci pomocy niż jakieś szalone dywagacje podyktowane chęcią pokazania, że się jest mądrzejszym :)
Pozdrawiam.
To i ja się dołączę do tej porywającej dyskusji :D
Bogdi wyobrażasz sobie w praktyce to, bym oprócz statywów, lamp, ciężkiej torby ze sprzętem biegał w plenerze od planu do planu nosząc dodatkowo worki z piachem :D ?
.........
nie raz już się w ten sposób "ratowałem" i nie noszę ze sobą piachu tylko kilka worków foliowych "jednorazówek" cienkich bezpłatnych z marketu, (jeżdżę motorem, więc minimalizm mi jest potrzebny z konieczności), w większości przypadków zawsze udawało mi się znaleźć materiał "piacho-podobny" i użyć jako dociążenie lub statyw, albo ochrona - dla mnie woreczki to podstawa :)
ps: jedynie przy ładowaniu woreczków trzeba troszkę uważać aby nie trafić pomiędzy palcami na "pamiątkę po kotku" ;)
Krzysiek B
10-12-2013, 12:06
Wiesz to jest myśl.
W prawdzie ostatnio na plenerze gdzie było najwietrzniej pracowałem na brukowej drodze i piasku bądź cokolwiek podobnego nie dało się załatwić, a wiatr był tak silny, że na nic moje poprzednie metody obciążania statywu z parasolką, a co dopiero z soft boksem.
Ale uprzednio byłem na plaży i też miałem z tym problem, bo także konkretnie wiało, a tam piasku pod dostatkiem.
O foliowych torebkach wtedy nie pomyślałem (wbijałem statyw w piasek), a tam zdały by egzamin.
Mimo to uważam, że współpracownik to jest najlepsze rozwiązanie.
A inne metody to tylko awaryjne posiłkowanie się w danej sytuacji.
Dzięki za podpowiedź i zaangażowanie.
witam
pisze w tym temacie zeby nie zaśmiecać. rozważam zakup softboxów i lamp studyjnych w niewygórowanej kwocie czy ten zetsaw jest godny polecenia w tej kwocie http://fripers.pl/product_info.php/info/p3368_Podwojny-zestaw-oswietleniowy-FREE-250-SOFT-FreePower.html
druga opcja to taka zeby za ta cene dokupic druga lampe reporterska mocniejsza (pierwsza metz 44) + zestaw parasolek i bede mogl taki zestaw uzywac tez w plenerze.
a i czy takie bardzo tanie statywy na lampy sa cos warte http://fripers.pl/product_info.php/info/p66_Statyw-oswietleniowy-225cm-FreePower.html ???
witam
pisze w tym temacie zeby nie zaśmiecać. rozważam zakup softboxów i lamp studyjnych w niewygórowanej kwocie czy ten zetsaw jest godny polecenia w tej kwocie http://fripers.pl/product_info.php/info/p3368_Podwojny-zestaw-oswietleniowy-FREE-250-SOFT-FreePower.html
druga opcja to taka zeby za ta cene dokupic druga lampe reporterska mocniejsza (pierwsza metz 44) + zestaw parasolek i bede mogl taki zestaw uzywac tez w plenerze.
a i czy takie bardzo tanie statywy na lampy sa cos warte http://fripers.pl/product_info.php/info/p66_Statyw-oswietleniowy-225cm-FreePower.html ???
Rzeczywiście mocniejsza od Metza 44 jest Metz 58, a tak naprawdę dopiero Metz 76 MZ-5 - czyli lampa za 2500zł...
Ale i Metz 76 można porównać z lampami ok 100-150Ws.
YN-560 daje mniej światła niż najtańsze lampy 100Ws, a ma LP=58.
Jak chcesz móc wykorzystać lampy reporterskie w plenerze, to w jednym sofcie będziesz potrzebował przynajmniej 2 YN-560, a najlepiej 4 szt.
Jeśli myślisz o używaniu w plenerze i dodatkowo w softboxie, to jedna lampa reporterska sprawdzi się tylko przy mocno zachmurzonym niebie, albo w nocy. W przypadku słońca zapomnij.
Evanduril
15-01-2014, 11:08
YN-560 daje mniej światła niż najtańsze lampy 100Ws, a ma LP=58.
Jak chcesz móc wykorzystać lampy reporterskie w plenerze, to w jednym sofcie będziesz potrzebował przynajmniej 2 YN-560, a najlepiej 4 szt.
Jeśli myślisz o używaniu w plenerze i dodatkowo w softboxie, to jedna lampa reporterska sprawdzi się tylko przy mocno zachmurzonym niebie, albo w nocy. W przypadku słońca zapomnij.
OOooo? Bo ja właśnie kupuję YN-560 II z myślą o tym, żeby używać tego również do domowego studia z softboxem. Na pełnej mocy nie da rady oświetlić odpowiednio modelki? Jaki jest odpowiednik Ws dla LP58 ?
Naprawdę zwykłe 100-tki będą dużo mocniejsze?