Zobacz pełną wersję : Panowie, pomożecie wybrać aparat? D7000 może?
Wyrwiząb
18-10-2013, 10:11
Cześć
Mam na imię Wojtek, jestem z Krakowa. Od chyba 6 lat mam aparat nikon d80 z którego byłem bardzo zadowolony i przez ten okres narobiłem prawie 14000 zdjęć. Bardzo lubię przyrodę, kolej, spacery, fotografię w nocy, używam statywu i czasami bawię się też latarką, jednak w takich warunkach mój poczciwy leciwy d80 często utyka. W przypadku ISO 800 szumy są tak duże, że praktycznie dla mnie nieakceptowalne. Mój sąsiad ma jakieś sony nowy i pokazał mi nocne zdjęcia... od tego czasu mój związek z d80 przeżywa kryzys i chyba zakończy się rozwodem.
Zapadła decyzja o zmianie aparatu i zacząłem szukać nowej "puszki".
Na allegro wypatrzyłem ten aparat:
http://allegro.pl/rodzynek-nikon-d7000-gwarancja-przebieg-4100-i3629478547.html
Proszę zerknijcie na tą ofertę, może Wam jako osobom zdecydowanie lepiej obytym w temacie ode mnie, będzie łatwiej coś dostrzec, na co ja z racji miernego doświadczenia nie zwracam uwagi. Od prawie dwóch dni czytam wątek o D7000 (jest potężny), przyznaję że trochę zastanawiają mnie problemy z niektórymi AF, ale wiem jak kupowałem samochód (audi a6) to też sporo się naczytałem o jego wadach, a od dwóch lat śmigam i nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że podobnie będzie w przypadku ewentualnie podjętej decyzji o kupnie aparatu D7000. Napiszcie proszę, czy wężyk spustowy który mam oryginalny nikon, będzie pasował do D7000 D7100. Nie widzę tam nigdzie dziurki w którą mogę go wcisnąć.
Obiektyw mam jeden, jest to 24-120 nikkor VR. Zastanawiałem się też nad D7100, ale nie wiem czy jestem godzien :) , czy wykorzystam jego z pewnością zaawansowane funkcje. Zwykle robię zdjęcia na trybie M i cieszą mnie dwa kółka regulacyjne pod kciukiem i wskazującym. D5200 tego nie ma, ani D5100 (o nich też myślałem).
Proszę pomóżcie mi w zakupie
Moderatorze, jeżeli pomyliłęm działy to przepraszam i proszę o przesunięcie do odpowiedniego. NIE MOGĘ znaleźć ikony "szukajki" na forum, jak mogę wyszukiwać interesujące mnie tematy??
http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=7549465 po lewj u góry jest opcja przeszukaj forum
Wyrwiząb
18-10-2013, 11:09
Działa, nie widziałem szukajki bo wcześniej byłem niezarejestrowany. Dzięki.
Damiankck
18-10-2013, 17:05
też się zastanawiałem czy kupic starsze d7000 czy d7100, padło na d7000 a za różnice w cenie kupiłem optykę.
jestem bardzo zadowolony, praca na wysokim iso to bajka, wcześniej miałem d60 wiec matryca praktycznie ta sama co w Twoim d80.
hmm ja dla porównania jeżdżę Alfa.. też się słyszy ze bardzo kiepskie samochody.. a jednak jestem zadowolony, tak samo jak z pracy af w moim d7000, nie tylko w dobrym świetle
d7000 używam do sportu (głownie siatkówka na hali) i sporadycznie do ślubniaków. Sprawdza się rewelacyjnie.
Jeżeli masz zapas gotówki to polecam d7000 + jakieś szkiełko
Wyrwiząb
18-10-2013, 17:37
też się zastanawiałem czy kupic starsze d7000 czy d7100, padło na d7000 a za różnice w cenie kupiłem optykę.
jestem bardzo zadowolony, praca na wysokim iso to bajka, wcześniej miałem d60 wiec matryca praktycznie ta sama co w Twoim d80.
hmm ja dla porównania jeżdżę Alfa.. też się słyszy ze bardzo kiepskie samochody.. a jednak jestem zadowolony, tak samo jak z pracy af w moim d7000, nie tylko w dobrym świetle
d7000 używam do sportu (głownie siatkówka na hali) i sporadycznie do ślubniaków. Sprawdza się rewelacyjnie.
Jeżeli masz zapas gotówki to polecam d7000 + jakieś szkiełko
Dziękuję za odpowiedź. Na aparat mogę przeznaczyć do 5000zł, tylko po prostu zastanawiam się czy potrzebuję czegoś mega wypasionego, czy wystarczy "na sztukę używane" D7000. Nad obiektywem też myślałem jakimś jasnym.
Mógłbyś mi zrobić zdjęcie gniazd, nawet komórką wystarczy?? Nie wiem nadal czy podejdzie mi wężyk spustowy z D80.
Tutaj masz gniazda N D7000 (zaczerpnięte z serwisu Fotopolis):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/prev_NikonD700-gniazdo-pk.jpg)
I lepiej ukazane gniazdo akcesoriów tj. m.in. wyzwalacz MC-DC2:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/prev_gps-gisteq-gniazdo.jpg)
Na Twoim miejscu raczej trzymałbym się pierwotnego wyboru tzn. D7000. To naprawdę dobra i wypasiona puszka (żadne tam na sztukę) tylko trzeba sobie sprawdzić przy zakupie czy nie wykazuje typowych wad tego modelu (co wydaje mi się nie jest takie częste jak można myśleć po przeczytaniu wątku o tym aparacie). Z D80 to i tak będzie olbrzymi przeskok (będziesz musiał przywyknąć przede wszystkim do innej kolorystyki zdjęć). Ewentualne 3tys. jakie zostaną Ci po zakupie takiego body to nadal kupa kasy na fajną optykę (może przy Twoich preferencjach fotograficznych szeroki kąt byłby dobrym wyborem?).
knopers1
19-10-2013, 10:43
Mógłbyś mi zrobić zdjęcie gniazd, nawet komórką wystarczy?? Nie wiem nadal czy podejdzie mi wężyk spustowy z D80.
mozna zapytac dlaczego kolega sie tak uwzia na ten wezyk??? Przeciez pilot do d7000 to koszt 50ciu zl....
mozna zapytac dlaczego kolega sie tak uwzia na ten wezyk??? Przeciez pilot do d7000 to koszt 50ciu zl....
Niefirmowy (ale dobry :) ), z baterią to kwestia 9 PLN ;)
Wyrwiząb
19-10-2013, 11:41
Sam nie wiem :) po prostu mam oryginalny wężyk, no ale jak jest pilot to zdecydowanie wolę takie rozwiązanie, ale co wtedy z baaardzo długim czasem otwarcia migawki? Na wężyku mogę sobie zablokować guzik spustu tyle ile chcę.
Sam nie wiem :) po prostu mam oryginalny wężyk, no ale jak jest pilot to zdecydowanie wolę takie rozwiązanie, ale co wtedy z baaardzo długim czasem otwarcia migawki? Na wężyku mogę sobie zablokować guzik spustu tyle ile chcę.
ustawiasz w aparacie bulb i pilot działa bez zastrzeżeń ,jedno naciśnięcie otwiera migawkę,a drugie zamyka,tak samo jak w wężyku
Wyrwiząb
22-10-2013, 11:24
ustawiasz w aparacie bulb i pilot działa bez zastrzeżeń ,jedno naciśnięcie otwiera migawkę,a drugie zamyka,tak samo jak w wężyku
Dziękuję za odpowiedzi.
Jak tak, to wolę oczywiście pilot, zawsze to mniejsza pajęczyna kabli w torbie.
Po wielogodzinnej lekturze forum, chyba jednak zdecyduję się na d7100. Przemawia za tym kilka faktów.
W przypadku zakupu D7000 i jak widzę dość mocno nadszarpniętej renomy, mogę mieć potem problem z odsprzedażą, bo nie wszyscy podchodzą tak jak ja i gdy cokolwiek niepochlebnego pojawi się w internecie, przekreślają dany model dożywotnio. D7100 jest nowszą konstrukcją i kupię nowy w sklepie biorąc go w koszty, co w przypadku używanego D7000 nie wchodzi w grę. Do tego różnica w cenie między nowym D7000, a D7100 dla mnie jest nieznacząca.
Gdzieś tutaj wyczytałem, że najnowsze D7000 mają naprawiony rzekomy problem AF. Ktoś z użytkowników wspomnianego może to potwierdzić?
Proszę ewentualnie osoby które przesiadły się z D7000, na D7100 o kontakt na priv, nie chcę tworzyć kolejnego megawątku, a pomocne będą dla mnie wskazówki i spostrzeżenia.
Dziekuję
ps. Gebels, pozwolę sobie dziś jeszcze do Ciebie zadzwonić
Ja posiadam D7k od roku i w moim egzemplarzu nie występije problem z AF i jestem z nieho batdzo zadowolony :)
Damiankck
22-10-2013, 12:05
miesiąc temu kupiłem w sklepie nowe d7000 i jestem zadowolony bardzo, żadnych problemów z af, wszystko super
na potrzeby zaawansowanego amatora rewelacyjna puszka, polecam !
1,5 roku, jestem zadowolony jednak jak masz kasę to kupuj 7100.
Ja mam 7000 od 3 tygodni. Pstryknąłem ponad 4k fotek i jest git. Tylko na przysłonie powyżej f18 widoczne plamy oleju na całej matrycy.
Rafał_Sz
23-10-2013, 06:15
Ja mam 7000 od 3 tygodni. Pstryknąłem ponad 4k fotek i jest git. Tylko na przysłonie powyżej f18 widoczne plamy oleju na całej matrycy.
No to raczej nie jest git.
tak to się zaczyna, teraz tylko kilka wizyt w serwisie + może wymiana układu naciągu migawki :)
wtedy może wróci do normy, może
Wyrwiząb
23-10-2013, 07:46
Byłem wczoraj jeszcze w dwóch sklepach. W jednym (chyba wiodący i jest w wielu galeriach) sprzedawca jak usłyszał, że rozważam zakup D7000 to zganił mnie i wręcz nakazał kupno D7100 :) właściwie nie podając żadnych argumentów oprócz zepsutego AF... Tam byłem bardzo krótko.
Bardzo przypadł mi w rozmowie sprzedawca z Karmelickiej (fotocyfra czy jakoś tak), na początku polecał 7100 bo nowszy, ale po opowiedzeniu o swoich oczekiwaniach skwitował że wystarczy w zupełności 7000. Nadmienił również o AF w kontekście D7000, dodając że od dawna problem już nie występuje. Zasugerował też zaoszczędzone pieniądze wydać na obiektyw macro, bo często robię zdjęcia zębów i tego mi brakuje.
Znajomy który jest fotografem, dość niepochlebnie wyraża się o wyścigu w ilości megapikseli w matrycach i jego zdaniem 16 to optymalna ilość, ponieważ większej mój obiektyw nie wykorzysta.
Za dużo chyba czytam :) Koledzy, ponawiam prośbę o skontaktowanie się ze mną osoby która przesiadła się z D7000 na D7100, będę wdzięczny.
[...]Znajomy który jest fotografem, dość niepochlebnie wyraża się o wyścigu w ilości megapikseli w matrycach i jego zdaniem 16 to optymalna ilość, ponieważ większej mój obiektyw nie wykorzysta. [...]
Cóż to za obiektyw?
Wyrwiząb
23-10-2013, 09:39
Cóż to za obiektyw?
24-120 vr 3.5-5.6 nikkor, ale w planie kupno jakiegoś macro. Miałem przez miesiąc pożyczony 105 vr 2.8, wspaniały obiektyw i do moich dość specyficznych wymagań idealny. Może trochę za ciężki.
Archibald6803
23-10-2013, 12:59
Tak sobie czytam ten wątek i dochodzę do wniosku , że najlepszym i MZ jedynym rozsądnym dla Ciebie wyborem będzie d5100
Nie potrzebujesz nic lepszego - jakość obrazka jak w d7000 , zero problemów z olejem , kurzem oraz dużo pewniejszy AF niż w d7000.
Za zaoszczędzoną kasę kupisz Tamrona 90 VC macro albo Nikkora 105 VR macro i masz perfekcyjny zestaw do zębów.
Wyrwiząb
23-10-2013, 15:41
Tak sobie czytam ten wątek i dochodzę do wniosku , że najlepszym i MZ jedynym rozsądnym dla Ciebie wyborem będzie d5100
Nie potrzebujesz nic lepszego - jakość obrazka jak w d7000 , zero problemów z olejem , kurzem oraz dużo pewniejszy AF niż w d7000.
Za zaoszczędzoną kasę kupisz Tamrona 90 VC macro albo Nikkora 105 VR macro i masz perfekcyjny zestaw do zębów.
Byłem właśnie w sklepie i postanowiłem zaryzykować. Ciutkę jeszcze stargowałem, dokupiłem kartę sandisk 16gb 45mb/s. Aparat wyświetla mi siedemnaste zdjęcie, zatem ktoś już wcześniej go załączał. Jeżeli będzie mi sprawiał problemu to dam go synowi, niech się uczy, a ja kupię wtedy dopiero D7100. Może w piątek zakupię też obiektyw 105 nikkor. W D5100 nie ma przedniego pokrętełka, a ja korzystam z dwóch. Kwestia przyzwyczajenia.
Trudno jak wtopię to serwis, jak nie pomoże to zostanie jako prezent :) Nie musiałem sobie od ust odejmować, a może będę kolejnym zadowolonym klientem.
Natomiast w kwestii samej karty gwarancyjnej, to nie widzę tam nigdzie dwóch lat. Natomiast sprzedawca zapewniał mnie, że są dwa lata. Nie wiem jak to rozumieć.
nied0bry
23-10-2013, 15:59
Na POLSKIEJ karcie gwarancyjnej, na środku u góry jest taka 'holograficzna' pieczątka z napisem '2 lata'. Jeśli jej nie ma, to dostałeś nieodpowiednią kartę gw. Dodatkowo, na pudełkach objętych akcją 2 lata powinna być taka czerwona naklejka informująca o promocji. Info poniżej:
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page
pozdr,
kris
A jak to jest z aparatami z niemieckiej dystrybucji? Czy nasz serwis realizuje gwarancje takiego aparatu? I czy daja gwarancje na dwa lata?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Wyrwiząb
23-10-2013, 16:19
Na POLSKIEJ karcie gwarancyjnej, na środku u góry jest taka 'holograficzna' pieczątka z napisem '2 lata'. Jeśli jej nie ma, to dostałeś nieodpowiednią kartę gw. Dodatkowo, na pudełkach objętych akcją 2 lata powinna być taka czerwona naklejka informująca o promocji. Info poniżej:
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page
pozdr,
kris
Dziękuję za odpowiedź
U mnie nic takiego nie ma na karcie gwarancyjnej. Jedna jest Angielska i tam jest wpisany numer seryjny aparatu, druga jest Polska i nie ma nigdzie adnotacji o 2 latach. Zadzwoniłem do sklepu i jeszcze dziś jak zdążę to wypiszą mi właściwą, sprzedawca się ponoć pomylił i przeprosił za ten fakt. Jak tylko to załatwię to dam znać, na razie to co wiedziałem to skonfigurowałem pod siebie w menu. Możliwe, że jestem podniecony nowym zakupem, ale jakość zdjęć wydaje się nieporównywalnie lepsza jak w dotychczasowym D80.
nied0bry
23-10-2013, 17:18
A jak to jest z aparatami z niemieckiej dystrybucji? Czy nasz serwis realizuje gwarancje takiego aparatu? I czy daja gwarancje na dwa lata?
A czemu miałby nie realizować gwarancji EU? Sprzęt zapewne zostanie naprawiony, zakładając kompletność dokumentów (karta, pieczątki, data, paragon lub inny dowód zakupu). Co do 2 lat gwarancji, to dlaczego mieliby ją dawać?
Promocja obejmuje produkty oferowane przez Nikon Polska poprzez autoryzowaną sieć
dystrybucyjną, których opakowania i karty gwarancyjne oznaczone są znakiem Promocji
(„Produkt/Produkty”). Promocją są objęte wszystkie produkty, które od dnia 19.02.2010
roku są dostępne na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i pochodzą z sieci dystrybucji
NIKON Polska - o czym świadczy oznakowanie opakowania i karty gwarancyjnej - i
zostały ogłoszone na stronie www.nikon.pl, przez Nikon Polska jako nowości począwszy
od dnia 03.02.2010 roku. Promocją objęty jest także model COOLPIX S203. Lista
Produktów promocyjnych dostępna jest od dnia 19.02.2010 roku na stronie
http://www.nikon.pl/ w zakładce Promocje.
Link do pełnego tekstu znajdziesz w moich poprzednich postach.
pozdr,
kris
Wyrwiząb
23-10-2013, 17:45
Wypatrzyłem wersję oprogramowania:
A 1.03
B 1.04
L 1.006
O czym to świadczy? Trzeba to aktualizować?
Chyba ta jest najnowsza z tego co właśnie wyczytałem, nie wiem jak się usuwa ten post.
A czemu miałby nie realizować gwarancji EU? Sprzęt zapewne zostanie naprawiony, zakładając kompletność dokumentów (karta, pieczątki, data, paragon lub inny dowód zakupu). Co do 2 lat gwarancji, to dlaczego mieliby ją dawać?
Link do pełnego tekstu znajdziesz w moich poprzednich postach.
pozdr,
kris
Pytam, poniewaz sprzedawcy z allegro tak twierdza, a ja nie jestem pewien.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
nied0bry
23-10-2013, 18:15
:)
Sprzedawcy na allegro twierdzą dużo rzeczy... W praktyce okazuje się zupełnie inaczej i to Ty jako klient jesteś nabity w butelkę... Dlatego najlepiej reklamować u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową i to wtedy on (sprzedawca) ma 'problem' na głowie... I na to masz 24 miesiące (jeśli nie brałeś sprzętu na firmę).
pozdr,
kris
chyba daruje sobie takie zakupy w takim razie, bo teraz walczyc z osoba prywatna o to to masakra.
No to raczej nie jest git.
Jest Git bo plamki są widoczne dopiero od f18 a poniżej kadry są czyste. Pstryknąłem 4k fotek i w sumie max przymykałem do f11 lub 13. Powyżej jakość obrazka rozpaczliwie spada i takie przymykanie jest bezużyteczne. Chyba, że są obiektywy które ogarniają większe przysłony ale 18-105 nie daje rady. Aparat mam na gwarancji i wyślę go na serwis ale jeszcze pstrykam jak szaleniec :D Tak mają ci amatorzy a puszka daje mi tyle radości, że te plamki to pikuś przy jakości obrazka. Ja przesiadłem się z kompaktu gdzie tryb M już nie dawał mi tego co teraz 7000. Aparat polecam!!
wercyngetoryx
23-10-2013, 22:05
A nie lepiej rozwiązać ten dylemat kupując D300s?:)
Wyrwiząb
24-10-2013, 15:14
Na POLSKIEJ karcie gwarancyjnej, na środku u góry jest taka 'holograficzna' pieczątka z napisem '2 lata'. Jeśli jej nie ma, to dostałeś nieodpowiednią kartę gw.
pozdr,
kris
Wszystko załatwiłem, mam rzeczywiście kartę z połyskującą pieczątką informującą o 2 latach. Dziwnie mi chodzi w tym aparacie spust migawki, ale ponoć tak jest, trudno wyczuć ten delikatny klik przy pierwszym naciśnięciu.
Wszystko załatwiłem, mam rzeczywiście kartę z połyskującą pieczątką informującą o 2 latach. Dziwnie mi chodzi w tym aparacie spust migawki, ale ponoć tak jest, trudno wyczuć ten delikatny klik przy pierwszym naciśnięciu.
Czarne przyciski mają to do siebie, że skok jest mniej wyczuwalny od przycisków chromowanych.
Jest faktycznie czuły przycisk spustu. Ale można go wyczuć i się przyzwyczaić. Poza tym super puszka :-)
Wyrwiząb
27-10-2013, 20:22
Jest faktycznie czuły przycisk spustu. Ale można go wyczuć i się przyzwyczaić. Poza tym super puszka :-)
Po pierwszych dniach użytkowania na razie wszystko elegancko bangla. Spust migawki można okiełznać, trochę gorzej mi się go trzyma, kolory jakieś inne, nie potrafię powiedzieć lepsze czy gorsze, lepsza ostrość, wspaniałe menu i szybko dostęp pod przyciskiem info.
Wbrew temu co koledzy sugerują, wężyk spustowy który używałem w D80 (MC-DC1) nie współgra z D7000. Kupię zatem pilot zdalny, skoro rzeczywiście działa z czasem BULB. Obiektyw nikkor 105 macro będę miał znów na miesiąc pożyczony, albo jakiś 90 chyba tamron kupię w sklepie gdzie aparat zakupiłem.
Jestem bardzo zadowolony z wyboru.
Przy okazji, jakie macie patenty na ustawiane ostrości w prawie całkowitej ciemności, ja sobie przyświecam latarką, albo patrzę na obiektyw na odległość. Podpowiedzcie jeszcze jakieś sposoby.