PDA

Zobacz pełną wersję : Magazynowanie fotografii

chickensnd
18-10-2013, 00:05
Bardzo ciekawi mnie wasz sposób na przechowywanie zdjęć. Po sesji, meczu, przychodzimy do domu, podpinamy aparat, zdjęcia się zgrywaja do wcześniej nazwanego folderu. Robocie w Rawach + JPG? Otwieranie rawa, obrabiacie, co później? W jakieś rozdzielczości zapisujecie obrobione zdjęcia? Ze znakiem wodnym czy nie? Bardzo jestem ciekaw jak to wygląda u bardziej zaawansowanych.

robak_wroc
18-10-2013, 04:53
Robię w RAW, zgrywam na kompa, obrabiam, trzymam pózniej RAW + obrobiony z niego jpg + mały jpg ze znakiem wodnym. Tego samego dnia ląduje to na TimeMachine a w nocy na serwerze backupow (lokalizacja poza domem). Do tego zgrywam na domowego NAS'a i do niego mam dostęp ze swiata po VPN. Jak sie uzbiera za dużo zdjęć, dokupuje kolejnego NAS'a z raid1. Tak robię od roku, poprzednie zdjęcia zapisane są na 2 rożnych dyskach. Razem mam ich z 6.

rul3z
18-10-2013, 07:46
Wow, a nie taniej będzie wypalać je na BR?

freefly
18-10-2013, 10:30
Robię w RAW, zgrywam na kompa, obrabiam, trzymam pózniej RAW + obrobiony z niego jpg + mały jpg ze znakiem wodnym. Tego samego dnia ląduje to na TimeMachine a w nocy na serwerze backupow (lokalizacja poza domem). Do tego zgrywam na domowego NAS'a i do niego mam dostęp ze swiata po VPN. Jak sie uzbiera za dużo zdjęć, dokupuje kolejnego NAS'a z raid1. Tak robię od roku, poprzednie zdjęcia zapisane są na 2 rożnych dyskach. Razem mam ich z 6.

Ło matko, no ale jak nie masz nic ciekawszego do roboty.
To ile tych zdjęć gromadzisz i po co?

rul3z
18-10-2013, 10:35
Parę porządnych reportaży i sesji w RAWach i 1TB zajęty. No chyba, że kolega ma już serwerownie z tych NASów ;)

chickensnd
18-10-2013, 11:33
Myslicie, ze to dobry pomysł? Czy wy robicie to inaczej?

krzysztof jot
18-10-2013, 20:54
kiedyś składałem na płytach, teraz składam na dyskach i to od ponad już roku przerzuciłem sie na małe 2.5 bo zawsze można toto przenieść bez zasilania. Jedyne zabezpieczenie - wszystko jest podwójnie - czyli po dwa identycznej zawartości dyski. No nie widzę szansy, aby dwa padły na raz. Dodatkowo - aktualne" - czyli ostatnie 600-800 GB są na trzecim, tym w komputerze. Jakby coś z jednym - dubluje na drugi i zawsze sa dwa komplety.
Ostatnio kupiłem kilka na zapas jednakowych jedno-terabajtowych "seagate backup-plus" w EuroAGD czarne były po 240 zł chyba, a w testach ten model jest jednym z szybszych małych dysków. Do aktualnej pracy "na szybko" mam w blaszaku SSD 256 i to mi starcza. Generalnie nie jest tak drogo o ile umie sie zrobić selekcje, no i nie popada w przesadyzm i archiwizuje to co ma sens. No i fakt - ja jednak jestem semi-pro, nie żyję z fotografii, nie robię setek zdjęć dziennie więc takie rozwiązanie daje rade i mieści się - raz - w domu i dwa - w budżecie :).

chickensnd
18-10-2013, 21:08
Troszkę źle nazwałem temat, chodziło mi bardziej o to jak zapisujecie zdjęcia. W ilu i jakich kopiach, np. RAW`y + obrobiony JPEG (w pełnej rozdzielczości) + obrobiony JPEG (900xXXX + podpis na zdjedciu, znak wodny), jak to u Was wygląda? Hmmm.