PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kompem - nie mogę skonfigurować monitora. Pomocy!

otwieracz
17-10-2013, 20:36
Wstaję sobie dziś rano, włączam kompa a tam czeka na mnie aktualizacja Avasta. Aktualizowałem i pojawił się problem. Nagle komputer przestał ni stąd ni zowąd poprawnie wyświetlać rozdzielczości monitora. Jakby się zresetował i pokazał mi w 800x600. Monitor mam 1600x900 i teraz ni cholery nie mogę tego zmienić. Najwyżej jak się da ustawić to 1280x800 ale wtedy rozciąga mi obraz i zszedłem do 1280x720. Walczę cały dzień i nic. Wchodzę w ustawienia - zaawansowane - monitor i nie mogę wejść w właściwości bo pokazuje mi monitor domyślny. Jest tylko opcja "użyj domyślnych ustawień sprzętu" w "częstotliwości odświeżania ekranu". Nie mogę zaznaczyć opcji "ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlić". W dodatku strony internetowe są przewijane teraz w dziwny sposób - skokowo nie płynnie. Myślę by zresetować kompa bo mam dość. Pomoże ktoś?

Boryszuk
17-10-2013, 20:39
Stery?

Azenis
17-10-2013, 20:42
To może być milion różnych rzeczy, jednak skoro twierdzisz, że problem nastąpił po aktualizacji Avasta (szczerze wątpię, że to było przyczyną) to zacznij od odinstalowania Avasta. Zobacz czy to coś pomoże.

otwieracz
17-10-2013, 20:47
Stery?

Sorry za głupie pytanie, ale co to są stery?

Azenis
17-10-2013, 20:51
Sterowniki. Aktualizowałeś ostatnio sterowniki karty graficznej?

otwieracz
17-10-2013, 21:01
Nie.

Borat1979
17-10-2013, 21:28
Odinstaluj stare, pobierz i zainstaluj nowe.

Greg77
17-10-2013, 22:32
Sterowniki karty graficznej...!

Władca Pixeli
18-10-2013, 03:59
Zanim zaczniesz cokolwiek instalować czy zmieniać zrób "Restor Point" sprzed kilku dni.
Nie wiem jak się to nazwa po polsku bo od wielu lat nie widziałem polskiego Windows. :mrgreen:

Andre
18-10-2013, 12:29
Zanim zaczniesz cokolwiek instalować czy zmieniać zrób "Restor Point" z przed kilku dni.
Nie wiem jak się to nazwa po polsku bo od wielu lat nie widziałem polskiego Windows. :mrgreen:

NA polski jesli dobrze pamiętam to jest przetłumaczone dosłownie jako "punkt przywracania".

otwieracz
18-10-2013, 19:03
Znalazłem tę funkcję. Jest to przywracanie systemu. I znowu dupa... Mogę cofnąć ustawienia tylko jeden dzień wstecz, nie mogę cofnąć zmian do ustawień z środy, a wtedy prawdopodobnie załapałem gdzieś jakiegoś syfa. Reset do wczorajszego dnia nic nie daje.

Kuba_
18-10-2013, 19:07
A te sterowniki sprawdzałeś?

Władca Pixeli
18-10-2013, 19:18
Znalazłem tę funkcję. Jest to przywracanie systemu. I znowu dupa... Mogę cofnąć ustawienia tylko jeden dzień wstecz, nie mogę cofnąć zmian do ustawień z środy, a wtedy prawdopodobnie załapałem gdzieś jakiegoś syfa. Reset do wczorajszego dnia nic nie daje.
Ściągnij Malwarebytes Anti-Malware.
http://fileforum.betanews.com/detail/Malwarebytes-AntiMalware/1186760019/1

Przy instalacji będą 3 opcje. Nie zaznaczaj wersji pro bo jest płatna.
Po instalacji załaduj najnowszą definicję wirusów i zrób pełny skan.
Jak coś znajdzie to trzeba zaznaczyć aby wykasować, zrestartować komputer i od nowa skan aż nic nie znajdzie.

Jeżeli wirus nie pozwoli zainstalować programu to daj znać to napiszę jak to obejść.

otwieracz
18-10-2013, 20:22
Ściągnąłem program - trial, zeskanowałem i znalazło trochę syfu, nawet trojan się znalazł. Wychodzi na to że mój darmowy Avast przy tym programie to popiredółka nie antywirus. Po restarcie żadnego zagrożenia nie znalazł. Ale nic to nie zmieniło bo dalej nie mam możliwości dostosowania ekranu do odpowiedniej rozdzielczości. Wygląda na to że to chyba te sterowniki. Na razie nie wiem jak się za to zabrać. Komp jest dość leciwy, piąty rok pracuje praktycznie po 6-7 godz. dziennie. Spróbuje znaleźć jaką kartę graficzną posiadam i poszukać w sieci aktualizacji sterowników do niej. Dziękuję za pomoc.

Karta to NVIDIA GeForce 9600GT. Klikając na ikonkę z kartą graficzną wyskakuje mi że nie można uruchomić tego urządzenia. I to jest chyba powód mojego problemu.

Azenis
18-10-2013, 20:56
Bo Malwarebytes nie jest antywirusem i nie wyszukuje wirusów, więc nie ma co go porównywać do Avasta. Avast jest ok. Z tego co widzę, to nie za bardzo wiesz o co chodzi z tymi sterownikami i od razu chcesz wymieniać kartę a być może to wcale nie jej wina tylko właśnie coś ze sterami.

Tu masz link to strony z której ściągniesz sterowniki. Wybierz tylko z listy swój system, Geforce 9 Series

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl (http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl)

I jak będziesz już instalował, to zaznacz instalacje niestandardową i wybierz opcje "czysta instalacja" czy coś w ten deseń...
Też nie znam tych nazw po polsku :)