Zobacz pełną wersję : Jasny Tamron czy Sigma do DX
Czytam i czytam to forum i każdy chwali swoje, ale do rzeczy miałem kupować trzy stałki i analoga, powoli przejść także na FX niestety życie jak zwykle zmieniło mi plany więc trzeba sobie kupić coś jasnego do D80. Widzę nową Sigmę i Tamrona który ma stabilizację, a ta może się przydać w górach gdy nie mam ze sobą statywu. Co polecicie fundusz na razie nie jest określony obecnie posiadam to co w stopce.
Czytam i czytam to forum i każdy chwali swoje, ale do rzeczy miałem kupować trzy stałki i analoga, powoli przejść także na FX niestety życie jak zwykle zmieniło mi plany więc trzeba sobie kupić coś jasnego do D80. Widzę nową Sigmę i Tamrona który ma stabilizację, a ta może się przydać w górach gdy nie mam ze sobą statywu. Co polecicie fundusz na razie nie jest określony obecnie posiadam to co w stopce.
Konkretnie jaki zakres Cie interesuje? 17-50mm f/2.8? To nie nada się do FX.
Niestety nici z FX więc pisałem że chce kupić coś jasnego i szerokiego do matrycy DX ,co mogło by zastąpić Nikkora 18-70.
Niestety nici z FX więc pisałem że chce kupić coś jasnego i szerokiego do matrycy DX ,co mogło by zastąpić Nikkora 18-70.
Skoro nici z FX na długi czas, to zostaje Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915) - dużo lepsza od Tamrona 17-50mm f/2.8 VC
W D80 nie masz mikrokalibracji, więc albo trafisz na idealną sztukę pasującą do Twojego body, albo wyślesz na darmową kalibrację.
Zapomniałem dopisać odpadają wszystkie szkła które kręcą mordką i pierścieniem ostrości.
Zapomniałem dopisać odpadają wszystkie szkła które kręcą mordką i pierścieniem ostrości.
To zostaje Ci tylko Nikkor 17-55/2.8.
Sigma i Tamrony kręcą pierścieniem ostrości.
cz4rnuch
17-10-2013, 23:08
To zostaje Ci tylko Nikkor 17-55/2.8... Ten za to nie ma stabilizacji, która jak napisał autor wątku też by się przydała. W tym przypadku nie ma idealnego rozwiązania, trzeba iść na kompromis.
adriansocho
17-10-2013, 23:43
To może weź pod uwagę Tamrona 17-50/2.8, jest wersja ze stabilizacją, ale ja miałem bez i był to całkiem udany obiektyw (możliwe, że wersja ze stabilizacją jest też lepsza optycznie). Ogniskowanie wewnętrzne, tzn. nic nie kręci mordką, przy zoomowaniu przód się wysuwa (najkrótszy jest przy 17 mm). Co do pierścienia ostrości to jak włączysz ręczne ostrzenie to też nie będzie nim kręcił (ale bardzo mało jest takich obiektywów, które na autofocusie nie kręcą, wiem na pewno o 35/1.8 i 50/1.8G).
(...) (ale bardzo mało jest takich obiektywów, które na autofocusie nie kręcą, wiem na pewno o 35/1.8 i 50/1.8G).
Oj nie tak mało... 18-70, 16-85, 18-105, 18-140, 18-200, 18-300, 70-300 i to tylko z tych tańszych DXowych...
Z aktualnie produkowanych szkieł Nikona AF-S, to chyba tylko 18-55, 55-200 i 55-300 kręcą pierścieniami (a przynajmniej nic więcej mi do głowy nie przychodzi)
18-70 to fajny obiektyw ale trochę ciemny stąd wymiana ale chce mieć tą sama wygodę użytkowania. Kręcący pierścień ostrzenia będzie przeszkadzał bo często trzymam w tym miejscu łapę stabilizując aparat lub opieram obiektyw na czymś i w końcu go zerwę trzymając mocno i nie pozwalając mu się kręcić.
Podejdę obejrzeć tego Tamrona ze stabilizacją bo np. mój Tamron 70-300 ze stabilizacją nie kręci pierścieniem.
adriansocho
18-10-2013, 10:29
Ja chciałem tylko dodać, że ja osobiście wolałbym zmienić nawyk niż kupować kilkukrotnie droższy obiektyw. Co do T17-50/2.8 to egzemplarz posiadany przeze mnie miał fabrycznie spory front-focus i musiał zostać odesłany na gwarancyjną kalibrację - potem śmigał jak złoto - trzeba się liczyć z tym, że to będzie konieczne, a więc decydować się na sprzęt na gwarancji.
Podejdę obejrzeć tego Tamrona ze stabilizacją bo np. mój Tamron 70-300 ze stabilizacją nie kręci pierścieniem.
Nie porównuj T17-50 VC do 70-300VC USD... 17-50 to konstrukcja bezsilnikowa, do której władowali zwykły silnik elektryczny jako napęd. W takim nie ma możliwości, aby nie kręcił pierścieniem.