Zobacz pełną wersję : nikon d5100 obraz na TV podczas nagrywania
satanica
17-10-2013, 17:39
witam kolegów, chce nagrywac film aparatem kiedy jest podlaczony do tv, tak zeby obraz w trakcie nagrywania wyslwietlal sie na ekranie tv a nie aparatu. Po podlaczeniu do tv przez hdmi obraz jest wyswietlany, ale jak tylko wcisnie sie guzik record to automatycznie przeskakuje na aparat. Czy mozna na jakis ustawieniac miec obraz na tv kiedy nagrywanie jest wlaczone? Probowalem roznie, ale jakos nie znalazlem rozwiazania.
dzieki
Chyba nie ma takiej możliwości.
Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś już poruszał ten temat i podsumowanie dyskusji brzmiało tak, jak napisał zgera
Wydaje mi się, że można tylko na komputerze przy pomocy Camera Control Pro.
Sprawdziłem to i oczywiście się da, podłączałem po HDMI jak i po AV.
W obu przypadkach przechodziłem do LV potem Record i nagrywałem obraz, który wyświetlał mi się na ekranie TV.
Zauważyłem drobne różnice w obu przypadkach, np. w trybie HDMI czerwona kropka Rec wyświetlona była na górze po środku, a w trybie AV na górze po lewej.
W trybie HDMI po przejściu do LV ekranik gasł. W trybie AV obraz naturalnie był na ekraniku i TV, a także podczas nagrywania.
W trybie AV (HDMI nie sprawdzałem tego), podczas nagrywania kiedy zamknąłem ekran, to tryb LV został zamknięty i nagrywanie zostało przerwane (niezależnie czy ekran był zamknięty, czy otwarty podczas rozpoczęcia nagrywania i trzeba było go wcześniej otworzyć i gdzie to otwarcie nie miało wpływu na nagrywanie).
satanica
18-10-2013, 23:27
jak sie da to napisz dokladniej co ustawiles, bo jakos u mnie to nie dziala, po kazdym nacisnieciu record obraz przeskakuje na aparat
Rzecz w tym, że po zakupie za wiele nie ustawiałem, a to było już dawno (środek 2011), więc nie za bardzo pamiętam,
ale spojrzę w ustawienia, może mi się coś rzuci w oczy.
No i robiłem update firmware, ale pewnie nowsze aparaty mają już nowy firmware.
W ustawieniach coś, co mogło by mieć jakiś ewentualny wpływ, to mam:
Tryb wideo:
- PAL
HDMI:
- rozdzielczość wyjściowa 1080i
- sterowanie urządzeniem: OFF
wersje oprogramowania:
A: 1.01
B: 1.01
L: 1.003
Sprawdziłem u siebie na TV Samsung.
W D5100 po HDMI wyświetla zdjęcia i menu, podgląd LV ale jak tylko wcisnę REC to obraz z TV znika i pojawia się na ekranie aparatu.
W D90 w czasie nagrywania obraz jest wyświetlany na ekranie TV.
Zastosowałem ten sam kabel dla obu aparatów, być może to kwestia marki TV, skoro D90 wyświetla obraz a D5100 nie w trakcie nagrywania.
Tez podejrzewałem kabel, ew. TV.
Mam Samsunga LE32B650 już paroletniego. Będę kiedyś u rodziców to na LG sprawdzę, ew. na nowiutkim Samsungu. Jestem ciekaw... sprawdzę też na innym kablu HDMI.
Ale nie wiem czy to ma sens.
Ja z D5100 mam obraz podczas nagrywania zarówno po HDMI jak i po AV.
Tez podejrzewałem kabel, ew. TV.
Mam Samsunga LE32B650 już paroletniego. Będę kiedyś u rodziców to na LG sprawdzę, ew. na nowiutkim Samsungu. Jestem ciekaw... sprawdzę też na innym kablu HDMI.
Ale nie wiem czy to ma sens.
Ja z D5100 mam obraz podczas nagrywania zarówno po HDMI jak i po AV.
Mój TV to Samsung LE32B530 też do nowych nie należy, sprawdziłem jeszcze po kablu AV i jest dokładnie to samo, przy nagrywaniu filmu obraz z ekranu TV znika.