Zobacz pełną wersję : Tablet graficzny jaki?
milczek77
17-10-2013, 10:56
Witam
Obecnie obrabiam zdjęcia w Photoshop oraz Capture NX2, oczywiście korzystam z myszki. Precyzja obróbki zdjęć myszka jest dla mnie mecząca, więc przymierzam się do zakupu tabletu. Mój budżet to ok. 1400 zł. Jaki tablet w tej cenie byście polecili?
Obróbka jest na MAC.
Z góry dzięki
pozdr.
Michał
Wacom PTH451, PTH651.
I tematow o tabletach juz mamy z 500, niech ktos to polaczy.
milczek77
17-10-2013, 12:03
Dzięki za informacje, rzeczywiście niżej w wątku pisałeś o tym modelu. Teraz tylko muszę się zastanowić czy wersje większą czy mniejszą. Pracuje na dwóch monitorach imac 27 i do tego używam Eizo 24.
Polsar74
18-10-2013, 13:18
mam PTK-640 Intous 4 - i oprócz szybkiego "wypisywania" końcówek piórka nie mam na co narzekać - dla mnie bomba. Udało mi się go zakupić w zestawie z Lightroom 3 jak jeszcze LR kosztował ponad 1200 zł - więc biorąc pod uwagę że sprzęt + software kosztował bodajże 1500 to wyszło że któreś z tych dwóch miałem za 300 :)
milczek77
18-10-2013, 13:27
No ja jedynie sie zastanawiam nad rozmiarem, czy warto dokładać kasy na PTH651, niestety nie mam okazji "pomacać".
IMHO warto. Ten mniejszy ma aktywną przestrzeń wielkości pocztówki. Ja mam olbrzyma L (i starego Intuosa 2 M)i pluję sobie w brodę, że taki rozmiar kupiłem, bo stale zmniejszam przestrzeń do mniej więcej M-ki. I właśnie ten rozmiar najbardziej mi odpowiada. Zresztą taki jest polecany przez znanego fotografa Moose'a Petersona: http://www.youtube.com/watch?v=-ztO0ajKDC4
ThomasVoland
18-10-2013, 17:34
Tutaj się rozpisałem na temat wyboru modelu tabletu, wielkości itd. - link (http://tomaszpluszczyk.pl/tablety-piorkowe-czy-sa-potrzebne-jaki-tablet-wybrac-i-jak-skonfigurowac/). Teraz Wacom wypuścił nowe modele, ale niewiele się zmieniło. Do Twoich zastosowań Wacom Intuos Pro rozmiar M.
milczek77
21-10-2013, 08:17
Dzieki za pomoc, po przeczytaniu postów zdecydowałem się na PTH651.
Jeszcze raz wszystkim dzięki.
Pozdr.
Michał
To teraz jeszcze tylko pozostaje odpowiedzieć sobie na pytanie jak się pozbyć tych koszmarnych niebieskich kółeczek przy każdym kliknięciu i będzie w ogóle bajka :)
ThomasVoland
28-10-2013, 06:55
Czyli Windows... Panel sterowania - piórko/urządzenia wskazujące - gesty szybkie ruchy do wyłączenia.
milczek77
28-10-2013, 11:17
Ja na swojego dopiero czekam więc nie bardzo wiem o co chodzi z tymi niebieskimi kółeczkami?
Że się podepnę: czytając powyższe rozumiem, że tablet można skonfigurować pod dowolny program graficzny?
Tablety Wacoma (na pewno Intuos) tak, o ile program graficzny obsługuje funkcje tabletu, a nie traktuje piórko tylko jako myszkę :) . Z programami liczących się producentów nie ma problemu, można sobie oczywiście przypisać rozmaitą, dowolną konfigurację gestów, piórka i przycisków oddzielnie pod każdy program (w tym system).
Konkretnie miałem na myśli NX2; dzięki Vinci.