PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulatorki eneloop

konik-89
17-10-2013, 10:44
Witam,

Ostatnio pytałem o lampę do aparatu w wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236612
Ostatecznie wybrałem SB-700 którą odbiorę w następnym tygodniu.

Pozostał mi w tej chwili wybór akumulatorów do zakupu. Przeczytałem wątki na forum i już dostaje od tego wszystkiego mętliku.

Na allegro znalazłem ładowarkę i akumulatory które mogę odegrać osobiście, a konkretnie:
http://allegro.pl/ladowarka-sanyo-eneloop-mqn04-4-aku-aa-r6-poznan-i3607890012.html oraz http://allegro.pl/sanyo-eneloop-aa-r6-2500-4-szt-xx-poznan-i3607827847.html

Czy to będzie dobry wybór czy jakiś strzał w kolano?

Dodam że na akumulatorach się kompletnie nie znam a z tego co widzę to temat rzeka i żeby to wszystko ogarnąć trzeba spędzić sporo czasu a najlepiej wszystko samemu wypróbować, a ja chciałem po prostu przez dłuższy czas poużywać akumulatorów bez zbędnych problemów i przynajmniej nimi się nie przejmować.

Pozdrawiam

MasterM16
17-10-2013, 11:06
Używam 8szt białych eneloopów, do aparatu i latarki (która wymaga porządnego zasilania ;) ), nie ma z nimi żadnych problemów. Jeśli możesz w tej cenie co na allegro kupić eneloop XX to kup ;). W prawdzie mają tylko żywotność 500 cykli ładowania, ale ładując je codziennie, przeżyją prawie 1,5 roku (to chyba nie mało przy takim używaniu).

Jeśli chodzi o ładowarkę, i możesz przeznaczyć na nią trochę więcej kasy, kub BC-700. Zyskujesz ładowarkę mikroprocesorową (ładuje każdy akumulatorek osobno), możesz ładować dowolną ilość akumulatorków na raz, funkcję rozładowywania ogniw, sprawdzania pojemności, masz do wyboru różne prądy ładowania, pomiar temperatury ogniw podczas ładowania i jeszcze kilka innych funkcji. :)

elarco
17-10-2013, 11:15
Zarówno białe jak i czarne są bardzo dobre, lepszych aku nie ma raczej;) ja myślę że wystarczą Ci zwykłe białe eneloopy- błyskając w TTL jeden komplet w sprzyjających warunkach starcza na ponad 1tys błysków spokojnie. Te czarne eneloopy są jeszcze pojemniejsze i wystarczą na więcej ale coś kosztem czegoś- mają krótszą żywotnosć. Ale to jest kwestia marginalna bo to i tak idzie w lata używania. Jesli fotografujesz hobbystycznie to wystarczą Ci dwa komplety białych i będzie i tak przesyt;) Na allegro bym jednak ich nie kupował bo podobno trafiają się podrobione.
Co do ładowarki to polecam Technoline BC-700 lub BC 900 i masz full wypas. Ja używam tej ostatniej z 4 kompletami białych enellopów od ok 5 lat i wszystko działa tak jak w dniu zakupu, a błyskam trochę ;)
Poszukaj na Ceneo porządnego sklepu gdzie można zamówić i jedno i drugie w jak najlepszej cenie i już :)
Edit: MasterM16 mnie już uprzedził z kilkoma rzeczowymi kwestiami :)

Maart
17-10-2013, 11:51
Potwierdzam, ENELOOPY białe, czyli werjsa HR-3UTGA 1900 mAh 1,2 V są najlepszymi aku ze znanych mi na rynku.

Ładowarka TECHNOLINE BC-700 jest również godna polecenia, natomiast zastanawiałbym się nad sensem inwestycji w BC-900 (następca BC-1000). Ładowarka ta jest znacząco droższa a posiada jedynie kolejny, ekstremalnie szybki tryb ładowania akumulatorów, co oczywiście odbija sie na trwałości ogniwa, cienki futerał i adaptery pozwalające używać aku typu AA jako aku typu R14/R20. Zestaw zawiera też 4 aku AA 2700 mAh Technoline. Moim zdaniem za te dodatki nie warto dopłacać prawie dwa razy tyle.

elanek
17-10-2013, 13:30
Białe Enelopy + BC-700. Lepsze wrogiem dobrego. Inne rozwiązania (tańsze) nieopłacalne.

tedd
18-10-2013, 08:48
Jako ładowarkę zdecydowanie polecam również BC700. Jest jeszcze BC250, połowę taniej i w sumie wystarczyłaby do ładowania, ale obcięto tam funkcje dodatkowe, czasami bardzo przydatne.

kashpir
18-10-2013, 10:49
Również polecam combo: białe eneloopy + bc-700. Mam 3 komplety aku, pracują już dwa lata, nie mam żadnych zastrzeżeń.

GonzoG
18-10-2013, 13:35
Również polecam białe eleloopy + BC-700 lub BC-1000 (Technoline, bo są też noname i inne "podróbki").

Co do czarnych - w tej cenie się chyba opłaca, ale ich żywotność jest znacznie mniejsza.

efmk
17-12-2013, 21:15
Odgrzeję kotleta, ale innym pytaniem - czy ktoś wie, w jakim mieście produkowane są Eneloop-y? To że made in Japan - ok, ale pójdźmy krok dalej ;)

MasterM16
17-12-2013, 22:56
Aż tak interesuje Cie gdzie są akumulatorki produkowane? :P

przem426
18-12-2013, 22:10
Odgrzeję kotleta, ale innym pytaniem - czy ktoś wie, w jakim mieście produkowane są Eneloop-y? To że made in Japan - ok, ale pójdźmy krok dalej ;)

boisz się że są produkowane w Fukushimie ?

nied0bry
19-12-2013, 11:02

Za wikipedią:

Sanyo has pioneered the production of nickel cadmium batteries in 1964, nickel metal hydride batteries in 1990, lithium ion batteries in 1994, and lithium polymer batteries in 1999. In 2000, it acquired Toshiba's nickel metal hydride battery business, including the Takasaki factory.[21] Since the acquisition of Sanyo by Panasonic the Takasaki factory transferred ownership to FDK TWICELL CO., LTD.

pozdr,
kris

efmk
23-12-2013, 17:05
boisz się że są produkowane w Fukushimie ?
Samochody Toyoty były przed eksportem do Europy sprawdzane licznikami Geigera a w Fukushimie ich nie produkowano ;-)
nied0bry dziękuję - sprawdzałem wiki, ale tego nie wypatrzyłem :-)