Zobacz pełną wersję : D5300 - oficjalnie
zotornik
17-10-2013, 06:46
Zapowiadali i jest - mamy nowy korpus D5300 już oficjalnie
http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_presentation.page?ID=templatedata\pl_PL\news _article\data\BV-PR-WWA17102013_D5300
Z ważniejszych cech:
Wbudowane moduły Wi-Fi i GPS
Matryca formatu DX o rozdzielczości 24,2 mln pikseli bez optycznego filtra dolnoprzepustowego
Pprocesor przetwarzania obrazu EXPEED 4.
39-polowy AF z dziewięcioma polami krzyżowymi w centrum kadru
2016-pikselowy czujnik pomiaru ekspozycji RGB z systemem rozpoznawania scenerii firmy Nikon.
Tryb zdjęć seryjnych z szybkością 5 kl./s.
Ruchomy wyświetlacz LCD o przekątnej 8,1 cm
Pierwszy raz od czasów D40x/D60/D3000 (oraz wersji s) nie wzrosła ilość megapikseli w bezpośrednim następcy.
merkator
17-10-2013, 07:48
Nie wiem jak to możliwe ale na 500px jest już pierwsze zdjęcie z tego body ;)
http://500px.com/photo/44857244
Czyżby ktoś miał egzemplarz przedpremierowy ? Bo fota ma już miesiąc.
Pawel Pawlak
17-10-2013, 07:56
iso100-12800. Ostatni taki manewr przy teoretycznie tej samej matrycy co poprzednik był chyba w d3->d3s. I nie był to tylko marketing ale spora zmiana w obrazku wysokiego iso. Ciekawe co będzie w d5300 ? czy expeed4 pozwolił na lepsze przygotowanie RAWa ? a może tylko lepsze algorytmu odszumiania jak w canonach ?
Przyznam szczerze, że podoba mi się ten korpus. Teraz widać, że do D610 mogli dać fifirifi, GPS oraz Expeed4 - wtedy by można było mówić o nowym modelu.
Można gdzieś poczytać czym się różnią poszczególne wersja procesora Expeed od siebie?
Co do ilości pikseli to chyba dobrze że ta wartość już nie rośnie.
GPS i WIFI na pewno się przyda,ale ciekawe jak będzie z baterią,przy włączonych tych funkcjach,mam teraz wifi przy d7100 i bateria spada bardzo szybko przy zgrywaniu zdjęć np na tableta lub telefon
Filmowanie 1080p 60FPS - jesli cena będzie poniżej 2,5 - 3k za samo body, ta pucha będzie moja :). Mam tylko nadzieję że zajęli się sprawą hot pixeli z 5200
rychu_cmg
17-10-2013, 11:10
Filmowanie 1080p 60FPS - jesli cena będzie poniżej 2,5 - 3k za samo body, ta pucha będzie moja :). Mam tylko nadzieję że zajęli się sprawą hot pixeli z 5200
Na Fotopolis podali cenę 1400 dolców
porównanie z d5200
http://photographylife.com/nikon-d5200-vs-d5300
oraz sampelki
http://photographylife.com/nikon-d5300-image-samples
Grip ma inny kształt i jest więcej miejsca na chwyt. Ale jest też wyraźnie lżejszy.
Na optycznych marudzą że wizjer nadal ten sam ciemny, etc. dodali bajery a funkcjonalność leży, a tanio nie jest.
Ja czytałem o 800$ na DCP. Ponoć cena ma kształtować się około 3k za body.
Nie ma szans żeby to przeszło. Taniej mozna kupić D7100, który nie dość, ze swietnie kręci to jeszcze jest rewelacyjnym aparatem w swojej klasie cenowej.
1400 to cena z obiektywem 18-140
Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalk
Ale jest też wyraźnie lżejszy.
480g (D5300) w porównaniu do 560g (D5200) z baterią i kartą - ciekawe gdzie tyle zaoszczędzili :D
zotornik
17-10-2013, 12:10
Dal zainteresowanych broszurka z danymi i specyfikacją jest na tej stronie http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5300/
Uchwyt wygląda rzeczywiście na głębszy - czyli można jak się chce (a może to tylko moje wrażenie na podstawie tych kilku zdjęć)
Podobno "Menu" nieco zmienione - na razie nie znalazłem zrzutów, ale tak napisali.
Bjania - D5300 480g do 505g D5200 bez karty i akumulatora.
A zaoszczędzili jak napisali na mniejszym korpusie i "inteligentnej konstrukcji" - jak się jest tak dużą firmą, to najwyższy czas sięgnąć po tę inteligencję ;)
p.s. o największej "nowości" nie napisałem - będą trzy kolory:
czarny, czerwony, szary i jak tu się zdecydować ;)
CODER_BEST
17-10-2013, 12:18
Ale z tego co widzę nadal obiektywy do tej serii potrzebują własnego silnika (AF-S). cena D5200 za samo body w okolicach 2300 - 2400. Cena D5300 za samo body będzie pewnie w okolicach 3000zł. Więc zanim będzie można polecać D5200 trzeba będzie poczekać aż jego cena spadnie, i pewnie D5100 jeszcze bardziej poleci w dół. W sumie to dobrze bo to dobry sprzęt i jeszcze więcej kasy zostanie na dodatkowy ekwipunek. A przy 16mpx może spokojnie ciąć obraz a co dopiero przy 24mpix.
Czekamy na jakieś testy :D
a może wycofają D5100, jest pewna graniczna kwota poniżej której koncern nie zarabia a otwiera drogę zysków nowej linii produktowej w tej samej grupie. No bo po co D5100, 200, 300 ? No bo za ile mógłby być D5100 zjeżdżając ceną ?
Parę dni temu czytałem, że Nikon w USA zezwolił sprzedawcom na dowolne obniżanie cen D5100.
Nie rozumiem polityki nikona. Po co takie gęste odświeżanie modeli? Bo D5300 to chyba nie jest próba łatania wady hotpikseli w D5200? A może chcą .. uspokoić posiadaczy D600? Niby, że kolejne modele są wypuszczane często, a nie dlatego, że poprzednika nie chcą objąć szeroką akcją serwisową.
I po kiego nikkor 58/1.4 ??????? :( 50/1.4 jest dość nowy. A jak chcą oferować piękne rozmycia to niech dadzą nowe portretówki 105 i 135.
mam pytanko, czy 5200 lub 5300 ma mikro-kalibrację AF i jak z jego celnością ?, bliżej mu do D90 czy D300 ?, bo zaczynam się zastanawiać
mam pytanko, czy 5200 lub 5300 ma mikro-kalibrację AF i jak z jego celnością ?, bliżej mu do D90 czy D300 ?, bo zaczynam się zastanawiać
Nie mają mikrokalibracji. Celność - zależy jakie masz oko ;)
Nie mają mikrokalibracji. Celność - zależy jakie masz oko ;)
aż tak źle ?, no to już nie myślę :(
aż tak źle ?, no to już nie myślę :(
Ja nie napisałem, że źle :) nie miałem D5200 ani D5300, więc nie chcę się wypowiadać.
Z celnością i okiem w poprzednim poście miałem na myśli to, że jak już body Cię dostatecznie zdenerwuje, to zależy od celnego oka, czy wcelujesz idealnie nim w drzewo, słup, płot czy w co tam będziesz chciał rzucić aparatem ;)
jest jakiś mocny konkurent w tej klasie, że wychodzi kolejna puszka?
Zdecydowanie bliżej mu do D300 jeśli chodzi o celność.
jest jakiś mocny konkurent w tej klasie, że wychodzi kolejna puszka?
Może to jest puszka na "ocieplenie" utraconego wizerunku przez firmę N ? ;) W sumie D5300 to dobry ruch ze strony Nikona. 50/60p w FHD to jest to co dla większości filmujących lustrzankami stanowi coś najbardziej istotnego -a tego nie ma Canon........
A jak chcą oferować piękne rozmycia to niech dadzą nowe portretówki 105 i 135.
Po serii szkieł macro (hmmm, ale chyba nie ma jeszcze 35 macro, 75 macro, 215 macro.... nikonie..... pobudka), teraz przyszła pora na serię prawie 50tek: 58, 54, 47.5........... Nikonie do roboty ;)
A 105 i 135 ? Nasze wnuki powinny się ich doczekać :)
DlaZabawy
17-10-2013, 17:42
Zerknąłem na stronę Nikona:
1.
Nikon's new EXPEED 4 image-processing engine gives your pictures and movies exquisite color. (...) Expect less noise, more faithful tones and true blacks, even when shooting in low light or dimly lit interiors.
Brzmi interesująco - ale czego to dotyczy? Tylko JPG'ów? RAW'ów? Mam nadzieje, że nie będą odszumiali czy obrabiali RAWów przed zapisem na kartę (no - chyba że na życzenie użyszkodnika).
2.
Using assisted GPS (A-GPS or aGPS) files reduces the time needed for the built-in location data unit to determine the current position. Before using the GPS function, it is recommended to download the latest data to a SD-card, then update the D5300's A-GPS data.
Ciekawi mnie, jak to będzie wyglądało w praktyce (szybkość odnajdywania satelitów i pobór prądu). Ktoś wie, czego można się spodziewać? Szkoda trochę, że nie ma obsługi GLONASSu (albo nie chwalą się takimi szczegółami).
Cena w UK za body £729 czyli na dzien dzisiejszy ok. 3.6 tys. PLN. Do wyboru mamy kolor czarny, czerwony lub szary.
Chcialem w przyszlym tygodniu kupic D5100, ale chyba poczekam jeszcze chwile... na chwile obecna body 5100 za 1450 zl... moze jeszcze cos spadnie.. :)
Szkoda, że nie dali dotykowego ekranu :-(
Szkoda, że nie dali dotykowego ekranu :-(
A do tego jeszcze fazowego AF na matrycy. To by było zbyt piękne.
Borat1979
17-10-2013, 21:33
Nie wiem jak to możliwe ale na 500px jest już pierwsze zdjęcie z tego body ;)
http://500px.com/photo/44857244
Czyżby ktoś miał egzemplarz przedpremierowy ? Bo fota ma już miesiąc.
EXIF można zmodyfikować.
Nie sądzę żeby przedpremierowe wersje aparatu trafiły do kogoś kto ma takie portfolio :)
Fortaigne
17-10-2013, 22:32
hotpiksele i chlapaczka oleju pewnie w pakiecie :D
fotouśmieszek
17-10-2013, 22:48
hotpiksele i chlapaczka oleju pewnie w pakiecie :D
nie kracz :-D spoko przy takim wysypie modeli,z pewnoscią trafi sie jakas pucha bez wady :-)
A do tego jeszcze fazowego AF na matrycy. To by było zbyt piękne.
to chyba tylko w Alfie :)
zdaje się, że nowa A7 to ma
soja, eeee Canony to mają (w już 2 różnych wersjach), NEXy i nowe 7ki, a nawet Nikony (system 1) :)
:) człowiekowi wydaje się, że coś wie, a tu .... ;)
dzięki za sprostowanie
Poczekam na D5400, bo na pewno będzie miał też telefon.
A d5500 podobno ma mieć statyw - 260 cm.
Może to, co powiem, będzie nie do zniesienia, ale jakość obrazu w zalinkowanych samplach jest niesamowita. To naprawdę przypomina FF sprzed 4 lat (może nie D3X, ale D700 z pewnością...). Tylko czy cała dostępna optyka DX "uniesie" tę matrycę?
Jak widać 35 1.8 dx daje radę.
Szkoda tylko, że na tych samplach widać dead pixele - np. na fotce z pędzlami jest ich sporo, a rzuciły mi się już w oczy zanim powiększyłem zdjęcie...
Ale szacun za jakośc obrazka - świetnie to wygląda. Tyle, że kosztuje ciut mniej niż D7100.
No, fakt, deady są - i to dosyć liczne. Ale nie wierzę, żeby tego nie poprawili.
W D5100 tez byly problemy z dead pixealami?
Mam D5100 i nie mam dead pixeli - jest inna matryca , tak wyczytałem , zamierzałem kupić D5200 ale te piksle mnie powstrzymały , teraz czekam opinii o D5300 może coś poprawili
A ja kupiłem D5200 ostatnio i jestem mooooocno zawiedziony. Po pierwsze, nie dostałem w komplecie żadnych, podkreślam żadnych hot pixeli ani dead pixeli. Jeszcze trochę liczę na to, że może się pojawią z czasem, ale powoli tracę nadzieję. Po drugie, body mam już ponad miesiąc i nadal ani plamki kurzu, nie mówiąc już o oleju. Czy to możliwe, żeby Nikon zapomniał nalać do mojej puszki olej? Po kilku fotkach chciałem przynajmniej ponarzekać na AF, ale wygląda na to, że wszystkie nietrafione fotki to moja wina...
mikemek - na Twoim miejscu bym reklamował... albo sam matrycę trochę olejem "pomazał" ;-)
Andrzej1974
20-10-2013, 11:42
A ja kupiłem D5200 ostatnio i jestem mooooocno zawiedziony. Po pierwsze, nie dostałem w komplecie żadnych, podkreślam żadnych hot pixeli ani dead pixeli. Jeszcze trochę liczę na to, że może się pojawią z czasem, ale powoli tracę nadzieję. Po drugie, body mam już ponad miesiąc i nadal ani plamki kurzu, nie mówiąc już o oleju. Czy to możliwe, żeby Nikon zapomniał nalać do mojej puszki olej? Po kilku fotkach chciałem przynajmniej ponarzekać na AF, ale wygląda na to, że wszystkie nietrafione fotki to moja wina...
No widzisz jaką masz rewelacyjną puszkę... Mam nadzieję, że będziesz ją miał do końca swoich dni i NIGDY jej nie sprzedasz. I nigdy ale to nigdy nie wymieniaj jej na jakiś &%&*(9 zwany D7100 lub jego następcę..... ;-)
Alcatraz
20-10-2013, 13:46
Cierpliwości... wszystko w swoim czasie:-)
Zachodzę w głowę czy w 5300 ciągle nie będzie można zmienić przesłony w trybie LV/filmach...
Dlaczego mieli by to dać, skoro nie ma tego w D7100 czy D610
Hmm, jestem optymistą, mimo wszystko :-) Dać tryb 1080/60p bez tego, to jakieś wariactwo.
Tak w ogóle, bo jeszcze nie zgłębiałem tematu, rozumiem, że np. 5200 w trybie video z obiektywem "D" NIE DA się sterować przesłoną pierścieniem na obiektywie? Nie wiem, może ktoś zrobi jakąś przejściówkę przed obiektywem, żeby się dało ustawiać przesłonę, najlepiej płynnie...
A ja nadal nie wiem po co przymykać (otwierać) przysłonę podczas nagrywania sekwencji filmowej. Po pierwsze, żeby efekt był widoczny, trzeba by przymknąć przysłonę bardzo mocno, po drugie automatyka ekspozycji nie nadąży za zmianami i powstanie efekt jaśniej-ciemniej (w manualu też sami nie damy rady kompensować tego np. za pomocą zwiększania ISO), po trzecie -co to ma być za scena, którą trzeba filmować w ten sposób ? Czy tak często ta scena jest potrzebna ?
A co do 50/60p w FHD, to bardziej bym się martwił o to czy Nikon zwiększył w tym trybie bitrate. Bo jak nie, to by dopiero było wariactwo.
cz4rnuch
25-10-2013, 09:58
Dlaczego mieli by to dać, skoro nie ma tego w D7100 czy D610 Expeeda 4, Wi-Fi ani GPSa też w nich nie ma. Z funkcji typowo filmowych D5300 wyróżnia się dodatkowo gibanym ekranikiem oraz 60p/50p w Full Hd czego chyba nie ma nawet konkurencja od C, także teoretycznie Nikon mógłby potraktować D5300 jako swoją najlepszą maszynkę do filmowania i dodać sterowania przysłoną podczas nagrywania. Niezbadane są wyroki panów z kraju kwitnącej wiśni, choć ja osobiście bym się nie nastawiał bo sprzęt już jest po premierze a do tej pory chyba nikt o tym nie napisał.
@Fatman
Jak pracuję w manualu oczekuję (zdaję sobie sprawę, że piszemy o body z niższej półki), że mam wpływ na podstawowe parametry: przysłona, czas, ISO. A wpływ chcę mieć by reagować na zmiany ekspozycji. Kwestia tego czy sami jesteśmy w stanie szybko zareagować na zmiany światła jest IMHO do wyćwiczenia. Piszę oczywiście o sytuacjach reporterskich/dokumentalnych, gdzie nie zawsze mam wpływ na światło/sytuację, dubli nie ma.
Zresztą rozwiązania pro (kamery/Canon C z obiektywami z płynną regulacją przysłony) mają pełny sterowalny manual. Nawet taki 700D, który zdaje się jest bezpośrednim konkurentem puszek D5x00...
Tylko, że w Nikonie automatyka ekspozycji leży i kwiczy -wszelkie, nawet delikatne zmiany ekspozycji objawiają się zdecydowaną zmianą jasności sceny. Tym bardziej widać to zmieniając przysłonę podczas nagrywania sekwencji filmowej. Tym bardziej w manualu nie ma szans, na to aby uzyskać miły dla oka obraz -jeśli zaczniemy zmieniać przysłonę (nie damy rady kompensować zmiany ekspozycji, zwiększeniem ISO).
Tak więc nawet jak opcja zmiany przysłony podczas filmowania będzie, to za bardzo nie ma sensu jej używać, bo uzyskany materiał będzie kiepsko wyglądał.
Macie jakieś przecieki kiedy D5300 pojawi się w Polsce? Dwa sklepy z ceneo mają go tylko wirtualnie, stąd ja nie mam pewności w jakiej cenie będzie (ciekawym np. 1080 60p - czy będzie z cropem czy "normalnie"). Z tego co widzę na amazon UK ma być podobno za tydzień.
http://www.dxomark.com/en/Reviews/Nikon-D5300-review-Filter-less-DSLR-with-promise
Sam sobie odpowiem, że ze specyfikacji na http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5300/spec.htm i http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5200/spec.htm
wychodzi na to, że dla video 1080@60p/50p dodatkowego cropa nie ma.
D5300 w 1080@60p/50p dodatkowego cropa nie ma, za to krótszy jest czas nagrania - nie 30 min., jak w pozostałych trybach, tylko 20 min. (co nie dziwi skoro pliki są większe).
W USA zaczęła się sprzedaż, amazon za body 797 $ (ok. 2 500 zl), ceny europejskie i ceneo sugerują +1 000 zł więcej.
Sample (nie pamiętam już czy ktoś wrzucał):
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5300/sample.htm
http://www.photographyblog.com//previews/nikon_d5300_photos
PS: dziś Canon rozpoczął akcję cashback, np. 700D -200 zł, co daje ok. 2100 zl za body.
http://www.sigmaphoto.com/article/information-regarding-the-nikon-d5300-cameras
Andrzej1974
19-11-2013, 16:42
D5300 [...]
W USA zaczęła się sprzedaż, amazon za body 797 $ (ok. 2 500 zl), ceny europejskie i ceneo sugerują +1 000 zł więcej.
3500 zł za D5300? Hmm... czy to jakiś żart?
http://www.sigmaphoto.com/article/information-regarding-the-nikon-d5300-cameras
Uuuu widać, że Nikon walczy z konkurencją jak lew....
fakt, ale niezależni też nie śpią
kasa jest ogromna
ludzie, dajcie sobie na wstrzymanie, naprawdę myślicie ze Nikon to zrobił specjalnie? bo mnie się jakoś średnio chce wierzyć...
Nieeee, gdzie tam ;)
Sigma od pewnego czasu oferuje szkła równie dobre, jeśli nawet nie lepsze optycznie od Nikkorów, dodatkowo tańsze. Logiczne jest, że Nikon będzie z tym walczył w jak najprostszy, najtańszy i najskuteczniejszy sposób.
ludzie, dajcie sobie na wstrzymanie, naprawdę myślicie ze Nikon to zrobił specjalnie? bo mnie się jakoś średnio chce wierzyć...
oczywiście że nie...
to czysty przypadek - podobno programista biegł tak szybko z najnowszą wersją firmware-u że potknął się i moduł kompatybilności AF z sigmami wpadł pod szafkę. Nie było czasu wyciągać - nikon jutro wyda oficjalne potwierdzenie że nowy firmware to naprawi :)
Czy zrobili to specjalnie - wątpię. Wygląda na to, że Tamrony działają bez problemów, więc wina w kompatybilności ewidentnie leży po stronie Sigmy - nie udało im się jeszcze porządnie złamać protokołu komunikacji puszka <=> szkło.
Nikon coś zmienia/poprawia (jak twierdzą - D5300 ma usprawniony AF w LV) i już obiektywy Sigmy mają problemy.
To nie działa AF przy LV, to nie chce działać AF-F, to nie wyłącza się stabilizacja... A szkła tamrona działają i nie marudzą...
Tak samo jest z lampami Sigmy - działają bo działają, ale można mieć wiele zastrzeżeń co do poprawności.
To że Sigma robi świetne optycznie obiektywy - nie można im zarzucić. Ale ewidentnie leżą od strony inżynierii wstecznej w sprawach elektroniki.
Odnośnie zabiegów producenta odnośnie niesystemowych rozwiązań.
Otóż pisałem Wam, że akumulatorki AA w nieoryginalnym do D7100 padają po kilku strzałach. W d300 te same aku trzymają jak skała. Okazuje się, że jak do tego nieoryginalnego gripa wrzucę drugą baterię nikonowską, to trzyma bardzo długo. Wniosek wyciągnąłem taki, że jest to Nikona celowy zabieg, bo:
- aku AA padają, bo to wina nieoryginalnego gripa = kup oryginala 5 x droższego
- bateria Nikona nie może szybko padać w tym nieoryginalnym gripie, bo wyjdzie na to, że to aku jest złe i D7100 trzyma prąd bardzo krótko
Teraz odkryliście Amerykę lub czarny ląd ? Tam gdzie jest soft zaszyty można sterować żywotnością / awaryjnością / kompatybilnością i wszystkim o czym producent zamarzy aby wyciągnąć dodatkową kasę od przyszłego nabywcy. Z drukarkami, tonerami, itp jest tak samo, Nikon nie jest wyjątkiem.
Odnośnie zabiegów producenta odnośnie niesystemowych rozwiązań.
Otóż pisałem Wam, że akumulatorki AA w nieoryginalnym do D7100 padają po kilku strzałach. W d300 te same aku trzymają jak skała. Okazuje się, że jak do tego nieoryginalnego gripa wrzucę drugą baterię nikonowską, to trzyma bardzo długo. Wniosek wyciągnąłem taki, że jest to Nikona celowy zabieg, bo:
- aku AA padają, bo to wina nieoryginalnego gripa = kup oryginala 5 x droższego
- bateria Nikona nie może szybko padać w tym nieoryginalnym gripie, bo wyjdzie na to, że to aku jest złe i D7100 trzyma prąd bardzo krótko
A nie pomyślałeś, że to rzeczywista wina nieoryginalnego gripu, że nie radzi sobie z AA ?? Albo badziewnych aku (jeśli takich użyłeś ??
Pierwszym razem jak włożyłem AA do gripa Meike do D7000, to stwierdziłem, że to idiotyzmy ich używać. Wytrzymują może z 70-100 zdjęć, gdy aku starcza na ok 1500-2000.
Gdy wrzuciłem Eneloopy (gdy zapomniałem ze sobą ładowarki), zdziwienie... aparat wytrzymał ok 2h nagrywania, gdy oryginalny aku starcza max na półtorej...
Gdzie problem ?? w jakości aku. Mimo, że wszystkie wg. pomiarów miały ok 2200mAh, to przy szeregowym połączeniu jeden, pierwszy od + albo - (nie pamiętam już), rozładowywał się w zastraszającym tempie.
Poza tym, nie masz zielonego pojęcia, na jakich napięciach może pracować grip w D300, a na jakich w D7100.
Widać, że jedyne co potrafisz, to winić za wszystko Nikona... a może trzeba spojrzeć w lustro, aby znaleźć problem ??
Posiadałem D90, teraz mam D300s. W obu gripy nie pracowały dobrze z akumulatorkami AA, zarówno oryginalne gripy i zamienniki. Być może winne były akumulatorki Energizer ...nie wiem, innych nie próbowałem.
. Być może winne były akumulatorki Energizer ...nie wiem, innych nie próbowałem.
panie, toś Pan nie słyszał, że wszystkie akumulatorki każdej firmy działają z aparatami i lampami błyskowymi doskonale... pod warunkiem, że są firmy Sanyo i nazywają się Eneloop?
[vide za optyczne.pl - to był chyba test K-r albo K-x] ;-))
edyta: znalazłem. Cytat:
Cieszy więc fakt, że Pentax zdecydował się posłuchać rzetelnych opinii, a nie zapewnień, że przecież K-x działa świetnie ze wszystkimi „paluszkami” pod warunkiem, że nazywają się one Sanyo Eneloop.
link http://www.optyczne.pl/144.9-Test_aparatu-Pentax_K-r_Podsumowanie.html
panie, toś Pan nie słyszał, że wszystkie akumulatorki każdej firmy działają z aparatami i lampami błyskowymi doskonale... pod warunkiem, że są firmy Sanyo i nazywają się Eneloop?
l[/url]
Pozbyłem się już gripów, są mi zbędne i do niczego nie potrzebne (dla mnie to już tylko dodatkowe gadżet i zbędne kg. do dżwigania). Nie opłacało mi się kupować Eneloop-ów ponieważ miałem Energizery. W moich lampach błyskowych działają niezawodnie od kilku lat.
Czy zrobili to specjalnie - wątpię. Wygląda na to, że Tamrony działają bez problemów, więc wina w kompatybilności ewidentnie leży po stronie Sigmy - nie udało im się jeszcze porządnie złamać protokołu komunikacji puszka <=> szkło.
Tamrony nie robią zoomów f/1.8 w cenie Nikonowskich używek, a D5300 to odgrzany kotlet z doczepionym wi-fi, ja wątpie że tam się pozmieniało tyle że nagle żadne szkło Sigmy nie umie się z nim dogadać.
Taka zabawa co puszkę i potem leci fama jakie to Sigmy są beznadziejne, jak to kupowanie ich jest ryzykiem. Sigmy.
Czy ten aparat da sie wyzwolic zdalnie?
Obecnie uzywam tego złącza (nie wiem jak ono sie nazywa), to niżej wielopinowe wkrecane:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/NikonD300s-zlacza2.jpg)
Da się pilotem na podczerwień za 10 zł.
A gdzie on ma ten czujnik podczerwieni? Chodzi o wyzwalanie niekoniecznie będąc w jego zasięgu wzroku.
Chyba łatwiej to będzie robić przez WiFi.
Tu jest to opisane: http://fotoblogia.pl/184,nikon-d5300-test
Nie wiem. Wyższe modele mają dwa (na pewno D7100). Przez WiFi też pewnie można. Na Androida jest DSLRdashboard.
To jest aplikacja WMU https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nikon.wu.wmau&hl=pl
Chyba to działa też z D3300 z nadajnikiem WU-1A.
Nie wiem czy w takim razie opłaca się dokładać do 5300, muszę poczytać czym te aparaty się dokładnie różnią.
A gdzie on ma ten czujnik podczerwieni? Chodzi o wyzwalanie niekoniecznie będąc w jego zasięgu wzroku.
Chyba łatwiej to będzie robić przez WiFi.
Tu jest to opisane: http://fotoblogia.pl/184,nikon-d5300-test
Ma 2 - jeden w uchwycie pod palcami, drugi z tyłu koło guzika menu
Przez WiFi też można - dowolne urządzenie z Androidem z WiFi lub dowolne z iOS. Aplikacji jest cała masa.
Można też pilotem radiowym podłączanym pod gniazdo wężyka.
To jest aplikacja WMU https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nikon.wu.wmau&hl=pl
Chyba to działa też z D3300 z nadajnikiem WU-1A.
Nie wiem czy w takim razie opłaca się dokładać do 5300, muszę poczytać czym te aparaty się dokładnie różnią.
Różnią się wieloma rzeczami - matrycą (choć bardzo podobne), AF, ekranem, funkcjami, D3x00 ma tylko 12b przetwarzanie obrazu, D5x00 14b, D5300 ma WiFi wbudowane (nie trzeba kupować za 300zł), jak i GPS.
A biorąc pod uwagę D3300 + WU-1a, to już lepiej w tej samej cenie wziąć D5200 + WU-1a.
To ma być aparat do filmowania (D300s którego mam niestety odpada) i zdjęć packshotowych.
Funkcje filmowania są chyba takie same w obu, AF w LV to pewnie tez to samo.
Na plus 5300 jest mikrofon Stereo. Co do matryc to myślałem że są takie same.
To ma być aparat do filmowania (D300s którego mam niestety odpada) i zdjęć packshotowych.
Funkcje filmowania są chyba takie same w obu, AF w LV to pewnie tez to samo.
Na plus 5300 jest mikrofon Stereo. Co do matryc to myślałem że są takie same.
Mikrofon stereo zamontowany w aparacie da znacznie gorszą jakość dźwięku niż prosty zewnętrzny mikrofon mono za 50zł. A czy z tego wbudowanego rzeczywiście będzie efekt stereo - wątpię.
Nie mogą być te same, jeśli D3300 ma 12b przetwarzanie obrazu, po przetwornik ADC jest elementem matrycy.
Jest test na optycznych: http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=259
Zmartwiły mnie dwie rzeczy:
- brak opcji ustawienia temperatury barwowej zgodnie ze skalą Kelvina
oraz:
"Nie ma niestety możliwości sterowania przysłoną w trakcie rejestracji. Chcąc nagrywać filmy, musimy mieć również pamiętać, że aparat nie pozwala regulować stopnia otwarcia przysłony w trybie LV. Uruchamiając live-view, przysłona jest domykana do wartości jaka była widoczna na wyświetlaczu przed wejściem do tego trybu. Mimo, iż teoretycznie możemy wówczas regulować jej wartość, to nie odnosi to żadnego skutku w przypadku filmowania. Chcąc zatem ustawić żądaną wartość przysłony, należy to zrobić przed wejściem do trybu live-view."
Nie ma niestety możliwości sterowania przysłoną w trakcie rejestracji.
Tak, jak zwykle. I jak zwykle napiszę, że jedyną upierdliwością jest brak możliwości zmiany przysłony po wejściu w LV, ale już podczas rejestracji filmu nie jest to wcale takie straszne. Większość aparatów (i dokładnie każdy Nikon) nie da sobie rady z kompensacją ekspozycji kiedy zaczniemy przymykać przysłonę. Efekt wizualny będzie paskudny (jaśniej/ciemniej).
W Nikonie wystarczy zrobić sobie prosty test -używając obiektywu 18-55 ustawiamy 18mm i filmujemy np. niebo. Zmieniamy ogniskową na 55mm a potem oglądamy nagranie. Widać będzie skokową zmianę jasności sceny.
GPS w d5300 trochę wolno łapie i często gubi sygnał satelit , są błędy co do dokładności . Dziś robiłem fotki i na części z nich lokalizacja na mapie względem rzeczywistej oddalona była około 1 kilometra , być może spowodowane jest to dzisiejszym sporym zachmurzeniem
Ja w d800 właśnie używam przysłony przy filmowaniu.
To tam jak mogę regulować najszybciej ekspozycje? Jest ISO pod którymś pokrętłem?
Zaczynam się skłaniać chyba w kierunku D3300. Problem wyzwalania aparatu mozna przeciez rozwiazac wezykiem (http://www.multifoto.pl/pixel-kabel-mc-dc2,143,9182.html) podłączonym do YN-RF603
Ja w d800 właśnie używam przysłony przy filmowaniu.
To tam jak mogę regulować najszybciej ekspozycje? Jest ISO pod którymś pokrętłem?
Zaczynam się skłaniać chyba w kierunku D3300. Problem wyzwalania aparatu mozna przeciez rozwiazac wezykiem (http://www.multifoto.pl/pixel-kabel-mc-dc2,143,9182.html) podłączonym do YN-RF603
D5300 ma tylko jedno pokrętło i nie ma dedykowanego guzika pod ISO, ale można pod Fn. podpisać zmianę ISO.
"Nie ma niestety możliwości sterowania przysłoną w trakcie rejestracji. Chcąc nagrywać filmy, musimy mieć również pamiętać, że aparat nie pozwala regulować stopnia otwarcia przysłony w trybie LV"
- trochę niefortunne sformułowanie moim zdaniem. Będąc amatorem zrozumiałem to jako całkowitą niemożność zmian przesłony podczas focenia w LV - gdyb naprawdę chodzi o to, że zmiana przesłony nie owocuje natychmiastowym ukazaniem tego efektu w trybie LV. Przesłona domyka sie do zadanej wielkości dopiero podczas robiebia zdjęcia - również w trybie LV. Być może dla reszty było to oczywiste - ale dla mnie nie - gdybym nie miał 5300 w domu sądziłbym, że wszystkie zdjęcia z LV są z przesłoną sprzed jego włączenia.
Wczoraj trochę filmowałem i jestem mile zaskoczony , obraz rewelacja , żadnych zacięć . :-)
jurek753
25-03-2014, 21:54
Witam. mam pytanie do użytkowników D5300 jak wygląda sprawa z autofokusem w świetle żarowym oraz ogólna jego celność w rożnych warunkach oświetleniowych? Gdzyż na optyczne.pl pisza o strasznej jego skuteczności.
jurek753
25-03-2014, 21:59
Jeszcze jedno pytanko do użytkowników tego sprzętu. Czy efekt mory jest faktycznie "zmora" tego korpusu. Jak to wygląda w codziennych fotkach?
mory nie uswiadczylem jeszcze - co do celnosci AF to genialny nie jest - ale tragicznym bym go tez nie nazwal.
jurek753
26-03-2014, 20:56
Kolego lukpep a jak jego skuteczność w żarowym świetle?? Proszę jeszcze o opinie innych użytkujących to body gdyż widzę ze jest Was coraz więcej
ciężko mi się wypowiadać z dwóch powodów:
1. To moje pierwsze lustro - brak mi porównania.
2. Brak mi również doświadczenia i sporo (o ile nie wszystkie) nietrafionych klatek to wina tylko i wyłącznie moja - brak wprawy / złe nastawy.