Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jezioro Szmaragdowe
Jezioro Szmaragdowe - HDR
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/689/nh5y.jpg/)
Bardzo podoba mi się miejscówka ale wieloletnie doświadczenie nabyte w tzw "hdr hole" podpowiada mi że lepsze efekty można osiągnąć bez hdr-a.
W moim odczuciu zielenie przejaskrawione, niebo również mało naturalne, szczególnie na samym środku. Podzielam opinie kolegi erro, było by dużo ciekawiej po zwykłej obróbce. Kadr nawet mi pasuje, jednak sypie się całą kompozycja przez lewy dolny róg, który niemiłosiernie odwraca wzrok od tematu przewodniego.
Miejsce z potencjałem, warto by oczyścić zdjęcie z paru śmieci na wodzie i było by super.
Miejscówka warta dłuższej ogniskowej!
Coitus Interraptus
17-10-2013, 16:16
HDR zabił to zdjęcie
HDR zabił to zdjęcie
coś w tym jest
Bartekkw
18-10-2013, 19:44
Zmasakrowales to obróbka
Ano zmasakrowałem :( W realu warunki były ultra kiepskie, niebo prawie białe :( Poszukam tej foty gdzieś na dyskach i w tym samym temacie zapodam jakąś cywilizowaną wersję :)
Swoją drogą gdyby nie te bezczelnie wyciągane niebo (widać wyraźnie) to sam las i landrynkowa zieleń na moim Full HD prezentuje się doskonale ... jako tapeta :)
A dla mnie niebo jeszcze jako tako ale radioaktywna zielen zabija...
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk
Nikonozaur
18-10-2013, 23:40
To trudne miejsce, między wodą, a szczytami drzew jest 60-70 metrów i światła dochodzi tu niewiele. Dwie ekspozycje wydają się obowiązkowe, o złotych godzinach można jedynie pomarzyć.
Jest to była kopalnie kredy, która przestała istnieć w ciągu jednego dnia w lipcu 1925r. Napływ wody był tak silny, że uciekający ludzie musieli pozostawić wszystkie maszyny. Jeszcze w latach '70 woda miała ogromną przezroczystość i mieszkały w niej okonie o czarownych wręcz kolorach. Z brzegu skakaliśmy na "główkę", tak stromo opadało dno (zakaz kąpieli pomijam). Przez lata erozja zrobiła swoje i w tym momencie po tych cudach zostały jedynie wspomnienia.
Coitus Interraptus
19-10-2013, 10:17
A może niech Panerai powiesi nieprzepalonego RAW-a, pobawimy się w rawki? :)