Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stara lampa błyskowa a nowy korpus

mac412
16-10-2013, 22:41
Hej.
Mam możliwość zanabyć za tanie pieniądze takie lampki jak vivitar electronic flash 2000 i starblitz 16A. Niby są sprawne itp. Wyczytałem, że stare lampy mają inne V niż stopka nowszego korpusu i czasem lampa może nam popalić body. Otóż pytanie co z wyzwalaczami radiowymi? Mam RF-603 i co jeżeli podepnę pod ten zestaw, a nie bezpośrednio na body? Ta sama zasada, że spali mi się nadajnik?
O takie lampki:
http://farm8.staticflickr.com/7094/7207486464_c0f2fb05fc_z.jpg
http://www.diaplousfoto.com/catalogue/11740-large_default/vivitar-auto-2000-thyristor-electronic-flash.jpg
Pozdrawiam

adriansocho
16-10-2013, 23:35
Mi wpadła w łapy stara Toshiba 227, jak tylko się dowiedziałem, że może popalić aparat to odłożyłem do szuflady. A teraz myślę, coby nie podpiąć pod zewnętrzną fotocelę i używać do oświetlenia tła czy do kontry, jak SB-600 będzie za mało.

r_m
16-10-2013, 23:47
Biorąc pod uwagę moc (z wyglądu) tych lamp - szkoda byłoby 5zł/szt
Dokładnie tak - wysokie napięcie może zaszkodzić wyzwalaczom
Może w instrukcji producent określił, ile wytrzymują, jak ktoś z kolegów ma pod ręką, mógłby uzupełnić.
Tytuł mówi o korpusie - Nikon powinien wytrzymać do 250V, a w treści właściwie chodzi o wyzwalacze radiowe?

O właśnie - "prosta fotocela" na pierwszy błysk to koszt elementów w granicach 6-8zł :)

mac412
17-10-2013, 00:04
adriansocho Dokładnie do tego samego chciałem wykorzystać te lampy. Jako główną miałbym sb-700.
r_m Faktycznie temat trochę mylący, ale w sumie chodzi o jedno i drugie. Twierdzisz, że nie warto tych lampek kupić nawet do chociażby oświetlenia małego tła?
Czyli mając fotocelę, bez obawy mogę wyzwolić ww lampy? Np. na sanki D90 wyzwalacz, wyzwalacz na SB-700 i fotocela na omawianą lampę? I wyzwalam fotocelę lampą wbudowaną czy przez Sb-700?
Pozdrawiam
Maciej

adriansocho
17-10-2013, 00:23
Mnie to interesuje, zaraz naskrobię maila do któregoś ze sprzedających.

EDIT: Pff, nawet nie trzeba pisać, w opisie jest, że od 6 V do 500 V: http://eltec.pl/search/fotocela/Fotocela-do-lamp-blyskowych-model-HYK-31.html

tedd
18-10-2013, 08:44
adriansocho Dokładnie do tego samego chciałem wykorzystać te lampy. Jako główną miałbym sb-700.
r_m Faktycznie temat trochę mylący, ale w sumie chodzi o jedno i drugie. Twierdzisz, że nie warto tych lampek kupić nawet do chociażby oświetlenia małego tła?
Czyli mając fotocelę, bez obawy mogę wyzwolić ww lampy? Np. na sanki D90 wyzwalacz, wyzwalacz na SB-700 i fotocela na omawianą lampę? I wyzwalam fotocelę lampą wbudowaną czy przez Sb-700?
Pozdrawiam
Maciej

Weź pod rozwagę, że nowe lampy, czyli np SB700, mają przedbłysk i zwykła fotocela "pójdzie w buroki", bo wyzwoli lampę natychmiast, a nie w czasie właściwego błysku i otwarcia mogawki.
Konieczne są specjalne fotocele reagujące na właściwy błysk z pominięciem przedbłysku.

tomnow:
18-10-2013, 09:17
Weź pod rozwagę, że nowe lampy, czyli np SB700, mają przedbłysk i zwykła fotocela "pójdzie w buroki", bo wyzwoli lampę natychmiast, a nie w czasie właściwego błysku i otwarcia mogawki.
Konieczne są specjalne fotocele reagujące na właściwy błysk z pominięciem przedbłysku.

Taka sytuacja miałaby miejsce tylko w przypadku gdyby sb700 działała w ttl. Autor wątku chce wyzwalać sb700 poprzez rf603 czyli raczej będzie ona pracować w manualu (choć może korzystać z automatyki lampy). Jeśli będzie w manualu to problemu przedblyskow nie będzie :-)

mac412
18-10-2013, 09:56
tomnow Dokładnie, SB-700 będzie wyzwalana przez rf603 i będzie na manualu. "Sesje" będą luźne,tematyczne, i nie wymagające ciągłych ustawień, także z M sobie poradzę:)
PS1. Czy taka fotocela będzie ok? (nr aukcji 3620010640)
PS2. Wczoraj mierzyłem napięcie lampek więc, nie są strasznie wysokie, ale jednak nie będę ryzykował spalenia nadajnika:)

tomnow:
18-10-2013, 10:06
W przypadku pracy na M każda fotocela będzie dobra.

mac412
28-10-2013, 11:02
Kupiłem fotocele i lampka błyska aż miło. To co pisał r_m w moim odczuciu nie ma miejsca. Goła lampa nawet w plenerze jest mocna, potrzebny jest dyfuzor lub parę kroków w tył. Dzięki za porady!