PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w bibliotece. Jakieś podpowiedzi?

CODER_BEST
16-10-2013, 18:12
Cześć

Będę robił zdjęcia pewniej dziewczynie plener w bibliotece, że to tak nazwę. Oświetlenie, mocniejsza lampa ale światło stałe. Jeden błyskacz ale wbudowany + blenda. (mam dwa dyfuzory)

Nikon D5100 + 35mm f/1.8 przy sobie będę miał też 18-105 i 55-300. Plany były aby skorzystać z któreś z tych dwóch czyli na pewno pierwszy i prawdopodobnie ostatni.

A piszę tutaj w celach inspiracji, może macie jakieś fajne pomysły ja mam 3 takie.

Dziewczyna jest szczupła, twarz pociągła, długie włosy. Ubiór raczej obcisłe rurki. Co do góry to tutaj raczej nie mam co doradzać z racji bardzo małych piersi. Ale kolory stonowane. Okulary czarnymi oprawkami.

nr1. Między regałami trzymasz otwartą książkę okulary lekko zsunięte tułowiem w stronę szafek lecz spojrzenie i głowa lekko w stronę aparatu. Drugi rzut ze spojrzeniem na książkę.

nr2. miejsce i pozycja mniej więcej taka sam z tym że ja stoję za kolejnym regałem na pierwszym tle są niewyraźne książki na drugim jesteś ty próbując sięgnąć książkę z najwyższej półki. prawa noga lekko oderwana od ziemie ale nie zadarta pod sufit.

nr3. Przy stoliku książka otwarta okulary lekko zsunięte na nos, noga na nogę. Spojrzenie w aparat / drugie ujęcie / bardziej pochylona ale wzrok na książkę.

Wiadomo że to tylko taki pomysł na zdjęcie w praktyce może wyjść deczko inaczej. Pstrykał będę w RAW'ach więc potem będzie też obróbka.

Co do oświetlenia nie jestem w stanie za dużo powiedzieć, jakie panuje w tej bibliotece ale na pewno jasno nie będzie.

pawulonxxx
08-11-2013, 01:07
Fajny pomysł na sesje :)
Zapnij do aparatu 35mm 1.8. W sam raz do zdjęć w słabym świetle.
opcja 1. Jeśli chcesz wykorzystać oświetlenie sztuczne postaw na wyższe iso, szeroko otwartą przysłonę i blendę o dużej powierzchni. Jak blenda to i asystent by się przydał bo samo postawienie blendy nie zawsze daje dobry efekt. Często lepsze efekty uzyskuje się naginając blendę.
opcja 2. Chcesz wspomagać się fleszem użyj do niego parasolki lub innej dużej rozpraszającej lub odbijającej powierzchni (np. blendy). Niskie iso czas 125/s.
opcja 3. Można też połączyć te dwie metody ale do tego będzie Ci jeszcze potrzeby filtr CTO dostosowany swą barwą do koloru światła zastanego inaczej modelka wyjdzie prawidłowo a tło będziesz miał zażółcone.

Jak zrobisz pochwal się :)