PDA

Zobacz pełną wersję : Sekonic 358

antebot
16-10-2013, 11:58
nabyłem światłomierz, potrzebny mi do mierzenia proporcji światło błyskowe/zastane. Ale czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak interpretować wyniki na analogowej podziałce z przysłonami? Czasem są tam trzy kropki, innym razem dwie, jedna miga albo i nie.

Przykład:
-dla światła zastanego mam 1/60 i f1.7
-z lampą robi się f2.4 i proporcja jest 60%

Na analogowej podziałce mam dwie kropki. Jedna miga na 1.7 druga jest na 2.4.
Wydłużam czas to migająca kropka nie zmienia się, druga kropka wędruje w prawo wraz z większymi wartościami przesłony i pojawia się dodatkowa kropka trzecia pomiędzy nimi, która w okolicy f4 łączy się z drugą.

Skracając czas dostaję trzecią kropkę na lewo od migającej, która wędruje poza skalę, a kropka druga też idzie w lewo ale nie dalej niż migająca.

markB
16-10-2013, 15:51
To wszystko jest wyjaśnione w instrukcji, którą można ściągnąć ze strony Sekonica: http://www.sekonic.com/products/l-358/documentation.aspx

antebot
16-10-2013, 17:26
mam instrukcję ale dla mnie to nie jest jasne...

Jacek_Z
17-10-2013, 01:22
Proste jak konstrukcja cepa.
Kropka która stoi w miejscu oznacza to co daje błysk. Kropka wędrująca ze zmianą czasu - oznacza to co daje światło ciągłe. Kropka na prawo od nich - oznacza sumę błysku i ciągłego - czyli poprawną ekspozycję jaką masz ustawić w body.
Dwie kropki mogą się pokrywać, jest kilka takich przypadków - np zastane i błysk są tak samo silne (po 50%), wtedy suma będzie o jedną przysłonę na prawo. Albo jesli jedno ze świateł będzie pomijalnie małe, to dwie kropki oznaczające silniejsze ze świateł oraz kropka oznaczająca sumę będą się pokrywały (jedno ze świateł stanowi 100%).

antebot
19-10-2013, 11:08
łooki, trochę tym poeksperymentuję i zapewne doznam olśnienia co do prostoty rozwiązania :)