Zobacz pełną wersję : Czy na naszym forum są fotograficzne autorytety?
foto4deg
16-10-2013, 02:15
Tak z ciekawości pytam. Nie trzeba podawać nicków itp, ale czy są na naszym forum fotograficzne autorytety, tuzy, fotograficy? Może to głupio zabrzmi, ale chciałbym usłyszeć kilka nazwisk :)
krzychun
16-10-2013, 07:25
Joasia Kustra;>
Eeee, nie liczy się. Ponoć obraża Polaków i w ogóle się nie zna :)
Rafał_Sz
16-10-2013, 09:25
Co to znaczy są? Że wpadną na chwilę, udzielają się? Pierwszy przykład z brzegu: pan Tomasz Tomaszewski http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40205
Wszystkich postów: 3
Ostatnio Aktywny: 08-06-2010 21:47
;)
Boryszuk
16-10-2013, 09:42
obecny.
miron19j
16-10-2013, 09:44
tu są same autorytety i tuzy fotografii.
Jeszcze się o tym nie przekonałeś. ;-)
RobertMiernik
16-10-2013, 09:45
obecny.
No i ja jeszcze ;)
obecny.
A nazwisko?
Nazwisko, się pytam.
http://www.youtube.com/watch?v=ZWRI5ciQw98
foto4deg
16-10-2013, 11:02
Koleżanki i koledzy, towarzysze. Jaja sobie robicie, a ja tutaj poważnie do tematu podchodzę. Interesują mnie osoby-autorytety, które udzielają się na forum. Stałych bywalców i jajcarzy już znam, a także wszelkie owoce i stworzenia zwierzęto-podobne :P
Nigdy Was nie ciekawiło, czy udzielają się tutaj znani fotograficy, których wiedza w tematach związanych z fotografią jest skarbnicą?
Szczerz mówiąc jaja robimy sobie nie bez powodu. Nawet jeśli rejestrowali się tu takowi (kilku z pewnością było, na szybko kojarzę Foreckiego) to momentalnie odechciewało im się dyskutować z wszystkowiedzącą większością. Zresztą wystarczy dysponować solidnym warsztatem podpartym doświadczeniem, aby zostać tutaj zakrzyczanym.
Michał44
16-10-2013, 11:23
Na forum są same autorytety :)
foto4deg
16-10-2013, 11:27
Szczerz mówiąc jaja robimy sobie nie bez powodu. Nawet jeśli rejestrowali się tu takowi (kilku z pewnością było, na szybko kojarzę Foreckiego) to momentalnie odechciewało im się dyskutować z wszystkowiedzącą większością. Zresztą wystarczy dysponować solidnym warsztatem podpartym doświadczeniem, aby zostać tutaj zakrzyczanym.
Może paru się ostało? ;) Szkoda, że fotograficzny plebs ich odstraszył (w celu wyjaśnienia: wszystkowiedzący krzykacze forumowi = plebs).
Nie tam, zaraz plebs. Zwykła średnia, masz porównanie, to wiesz, o czym mówię. Tu się nie wychylamy, to spokój mamy.
Zresztą najciekawszy dział zdjeciowo-dyskusyjny też został skutecznie z forum wyproszony. Na szczęście przeniósł się w inne, kameralne miejsce.
Z nazwisk, to świeżym przykładem jest obywatel Janiszewski, no ale on pstryka szpanerskim aparatem, więc nie wiem, czego tu w ogóle zaglądał.
Poza tym, to forum sprzętowe, nie fotograficzne.
Nigdy Was nie ciekawiło, czy udzielają się tutaj znani fotograficy, których wiedza w tematach związanych z fotografią jest skarbnicą?
A po cóż znani fotograficy mieliby się szwendać po forach sprzętowych?
Wspomniany w tym wątku T. Tomaszewski opowiadał kiedyś, że tylko raz rozmawiał z kolegą po fachu o jakimś obiektywie. Obaj czuli się tą rozmową zażenowani ;-)
irek6311
16-10-2013, 17:08
foto4deg jak przesiejesz ziarno od plew to "Autorytety" znajdziesz ;)
nadal kilku(nastu) można by wskazać ale ... zamilknę :roll:
tak na marginesie to mało fotografów chwali się swoim dorobkiem ...
ci co chwalą się nadmiernie nie są raczej tymi których szukasz .
foto4deg
16-10-2013, 18:45
Szkoda, przydaliby się do oceniania zdjęć, udzielania podpowiedzi itp. Z drugiej strony, patrząc na jakość zdjęć, które są wrzucane na nasze forum, to nad częścią tylko załamać się i płakać (dlatego ja wrzuciłem tylko dwa :D )
irek6311
16-10-2013, 19:26
Jakość zdjęć na forum oceniają komentarze lub ich brak więc nie załamywanie rąk a pomocna dłoń by się przydała ,
amatorzy cóż pokazują to co im wpadnie w kadr ... czasem tego czegoś co zaintryguje w zdjęciu brak ,
lustrzanki tanieją dużo ma FF który kiedyś był tylko dla pro fotografów ale one nie robią same zdjęć :roll:
po kilku latach dopiero doszedłem do jakiej takiej formy a nadal bardziej rzemieślnik niż "Artysta" jestem ...
chyba z tym czymś trzeba się urodzić bo technicznie tego czegoś nie da się zdobyć ,
znałem fotografa który nie pasjonował się fotografią ale artysta rzeżbiarz był i zdjęcia rewelacyjne robił ,
trzeba samemu nad sobą pracować a nie czekać na Guru który za rączkę poprowadzi foto4deg ,
przeglądanie zdjęć na forum i w necie pomaga w dążeniu do lepszych zdjęć + kilka książek też ambitnych warto kupić ,
komentarze mogą zmotywować lub zniechęcić amatora do dalszej fotografii bo nauczyć się robić dobre zdjęcia musisz się sam .
foto4deg
16-10-2013, 20:46
irek6311 źle mnie zrozumiałeś. Mnie nikt za rękę nie musi prowadzić, zresztą zajmuję się takim rodzajem fotografii (po miesiącach szukania sobie miejsca w tylu różnych tematach), że ciężko byłoby to komuś oceniać ;) To pytanie zadałem z czystej ciekawości, a nie znalezienia nauczyciela, patrona, czy guru. Nie żołądkuj się więc, wyluzuj :) Miłego wieczoru życzę :)
irek6311
16-10-2013, 20:57
Na luzie piszę foto4deg ;)
widocznie żle mnie zrozumiałeś ale tak też bywa ,
też Miłego wieczoru życzę ;)
foto4deg
16-10-2013, 22:14
To jak źle zrozumiałem, to przepraszam :)
ranbir kapoor
17-10-2013, 11:53
Z nazwisk, to świeżym przykładem jest obywatel Janiszewski, no ale on pstryka szpanerskim aparatem, więc nie wiem, czego tu w ogóle zaglądał.
no i dodatkowo mam canona ;)
DonMaliniacco
21-10-2013, 19:11
Jest jeden taki znany i uznany w srodowisku ateistycznym :)
Jest jeden taki znany i uznany w srodowisku ateistycznym :)
OO Bogowie !!! Chrońcie nas przed nim ;)
Mnie generalnie śmieszy cały ten temat, ale dodam od siebie kilka słów. Ktoś nie musi być znany, bredzić w telewizji i iść gdzie dadzą więcej, aby być autorytetem. Dla jednego autorytetem może być Messi a dla innego jakiś kopacz z ligi okręgowej, który chodzi nawalony dzień w dzień. Podobnie jest w przypadku autorytetu fotograficznego, co na temat Twoich krajobrazowych zdjęć może powiedzieć gość, który całe życie siedział w studio? Autorytetów powinieneś szukać w tej dziedzinie, która jest Tobie najbliższa, ale nie byle jakiego "wielkiego autorytetu fotograficznego" żebyś mógł potem powiedzieć "tak a taki skomentował mi zdjęcie" mimo, że nie ma o tym za dużego pojęcie.
Na forum każdy może znaleźć swój autorytet i nie musi być to osoba znana z telewizji. Już dość długi czas jesteś na forum i nie doszedłeś jeszcze do wniosku, że bardzie pomogą Ci forumowicze niż nadęte bufony? Osobiście podziwiam tutaj kilku fachowców, którzy zawsze pomogą i odpowiedzą na zadane pytanie, a nie będą się zastanawiać czy rozmawiać plebsem (jak to pięknie ująłeś). Żeby nie było, nie wrzucam tutaj wszystkich znanych fotografów do jednego worka jednak znakomita większość po prostu może Cię mieć w du...