PDA

Zobacz pełną wersję : TAIR 135/2.8 z mocowaniem nikona

CSC
13-04-2007, 14:51
Witam!
Czy ktoś z was uzywa tego szkiełka? czy 220 zł za nówkę, z pokrowcem to dobra cena? to mf - chciał;bym go uzywac z d70s głónie do portretu ale także jako tele 200mm z dobrym światłem, nie zalezy mi jakos BARDZO na 2.8 ale jest to dla mnie niewątpliwa zaleta tymbardziej, ze po przymknięciu do f4 będzie jeszczew lepszy...

mam zenitara 16mm/2.8 i jakos brak pomiaru swiatła mi nie przeszkadza ale martwię sie o MF w tym tairze... jak wiemy d70s ma ponoc ciemnyy tunelik i ciezko cokolwiek ustawić....

moze ktos uzywa i powie jak to bedzie i czego mam sie spodziewac?

moze kt6os poleci cos innego w dobrej cenie z zakresu 80-140mm dobrego do portretu ale takze jako krótkie tele?

http://allegro.pl/item185149191__aj]_teleobiektyw_tair_2_8_135_doskonaly_optyk_.html

darko
13-04-2007, 17:12
Mam jupiter 135mm f3,5 rysuje elegancko - polecam jak najbardziej

madburn
13-04-2007, 17:19
raczej nie nowy - przynajmniej nie fabrycznie :)
obiektywy te przestali produkowac jakis czas temu

w tak wiekowym dzadku mozna sie spodziewac lekkiego zafarbu lub zmiany w nasyceniu kolorow - (porownywalem z nikkorem 18-55 z d50

ostrosc po domknieciu - jest ok - na 2.8 jako tele mozna zapomiec - dosyc miekko rysuje oraz ma tendencje do aberacji chromatycznych (prosty uklad 4 soczewek)

za to przeslona chyba 20 listkowa to rewelacja - bokeh milusi - nawet domkniecie do f8 wciaz produkuje rozmycia i okraglutkie bliki (pelne, jednolite - np jupiter 85mm a szczegolnie biometar 80mm maja tendencje do produkowania okregow zamiast kolek - jasna obwodka z kropka w srodku - jesli jest takich duzo w tle - calkowicie psuje odbior fotki - zbyt duzo rozprasza)

takeigo taira mozna kupic z przejsciowka do 150-180zl ae trzeba polowac i i bic sie - adam jaku wystawia komplety i stan z reguly taki jak na fotce - jeszcze nie widzaielm zeby wystawial obiektyw ktory przeszedl przez okopy pirewszej i drugiej wojny swiatowej ;)

fotki warto robic w RAW - bo powloki (przynajmniej te ktore sa u mnie) daja nieco sprane kolorki (takie przydymione) w obrobce bardzo latwo korygowalne

warto tez potestowac jupitera - mimo ze ciemniejszy - daje przewaznie lepsza ostrosc detali
zdarzaja sie tez sonary 135mm z mocowaniem nikona - ponoc "da best"
na m42 forum byly testowane 135ki - looknij tam - jest tair, jupiter sonnar i pentacon

generalnie - kasa nieduza w miare - a efekty mozna bardzo ladne uzyskac

darko
13-04-2007, 17:33
Do tego jupitera można założyć mocowanie z bagnetem i odpadają problemy z nieskończonością

CSC
15-04-2007, 10:15
a nikkor 135 3.5 MF? co sądzicie?
a nikkor 135 2.8 Q? tez MF
NO ale to co wg was niewarto brac taira 2.8 135mm? cena to ok 220 zł z bagnetem nikona(?)

stary
15-04-2007, 20:03
Taira nie znam ,ale mam Nikkora 135/3,5 i uwazam ze za te
pieniadze za ktore teraz chodzi nic lepszego nie kupisz.
Zyletka od pelnej dziury pancernie zbudowany dobry do portretu w terenie
i do wycinkow krajobrazu.