Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] daleko w morzu
zbyszekD7000
15-10-2013, 22:20
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img9/6572/ixaa.jpg)
Nikonozaur
15-10-2013, 22:46
Niebo miałeś piękne, niestety żaden aparat nie rejestruje tego co widziały oczy. Chcę przez to powiedzieć, że przydałaby się temu zdjęciu porządna obróbka. ;)
zbyszekD7000
15-10-2013, 23:01
dzięki za komentarz, to zdjęcie jest po obróbce która przybliżyła panujące warunki, wiem że może w to trudno uwierzyć, ale tak faktycznie się ułożyło niebo, ciemnica po lewej, natomiast ja się skupiłem na uchwyceniu promieni. Ja to wyciągnąłem w taki sposób, aby było bliskie rzeczywistości, ktoś mając tylko zdjęcie, a nie znając warunków mógłby to zrobić inaczej.
Ciemnica pewnie i była, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją w ciągu dnia (pomijając zaćmienie słońca), żebym w cieniach nie widział szczegółów ;)
Pojechałeś za mocno z obróbką i delikatnie mówiąc zepsułeś potencjalny klimat zdjęcia.
Pozdrawiam Mirek
Jest bardzo dobrze, forsowanie na siłę z cieni przy tej grze świateł nie ma sensu.
zbyszekD7000
16-10-2013, 12:55
panowie, bardzo dziękuję za konstruktywną krytykę,
celem dopowiedzenia, nie był to zwykły zachód słońca, ale od lewej nadciągała nawałnica która w parę minut przerodziła się w niezłą burzę, dlatego zaciemnienie a raczej nie wyciąganie szczegółów było zamierzone aby oddać tamtą atmosferę
jarekf34
16-10-2013, 20:14
Warunki na niebie trafiły ci się niesamowite... popraw z deka horyzont i będzie napewno lepiej ;):)
zbyszekD7000
16-10-2013, 21:21
dzięki,
jeszcze krzywy ?
na bujającej się łódce ciężko utrzymać poziom,
sorki bo nie napisałem, teraz mnie oświeciło, to Grecja w tym roku bardzo burzowa.
(jakby ktoś chciał pooglądać więcej to zamieściłem relację "rejs Grecja 2013")
Ciemnica pewnie i była, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją w ciągu dnia (pomijając zaćmienie słońca), żebym w cieniach nie widział szczegółów ;)
Pojechałeś za mocno z obróbką i delikatnie mówiąc zepsułeś potencjalny klimat zdjęcia.
Pozdrawiam Mirek
Również tak to odbieram, mogłeś jednak minimalnie mniej przyciemnić LD.