PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób na szybkie postawienie systemu.

manfred
15-10-2013, 05:51
Czy ktoś w sposób łopatologiczny może mi doradzić jak zrobić aby po wgraniu nowego systemu oraz jedynie słusznych dla mnie trzech programów czyli C1, PS, PSP, oraz Microsoft Office zrobić płytę startową czy cokolwiek innego. Mam trochę dość za każdym razem wgrywać wszystko po kolei od nowa.

Maniek_DDZ
15-10-2013, 11:05
Ja kiedyś zrobiłem w Norton Ghost zrobiłem kopię dysku/partycji. Po formacie odpalałem Ghosta i kopię na dysk przenosiłem. Ale to było parę lat wstecz, jeszcze na Win XP.

wilk325
15-10-2013, 11:19
Czy ktoś w sposób łopatologiczny może mi doradzić jak zrobić aby po wgraniu nowego systemu oraz jedynie słusznych dla mnie trzech programów czyli C1, PS, PSP, oraz Microsoft Office zrobić płytę startową czy cokolwiek innego. Mam trochę dość za każdym razem wgrywać wszystko po kolei od nowa.

Nie robię kopii systemu, za to mam w kompie dysk ze wszystkimi sterownikami; instalacja przebiega zdecydowanie szybciej, tylko Win instaluję z płyty.

Johanan
15-10-2013, 11:29

Backup systemu/kopia dysku działa TYLKO na maszynie, na której go przeprowadzono.

Niemniej warto, po instalacji systemu + sterowniki + oprogramowanie, zrobić kopię dysku/partycji, na której cały ten majdan się znajduje.

Polecam program: Active@ Disk Image:http://www.disk-image.com/ .

Łatwo i przyjemnie.

adriansocho
15-10-2013, 12:01
Backup systemu/kopia dysku działa TYLKO na maszynie, na której go przeprowadzono.

Panie, nie zapędzaj się Pan z takimi oświadczeniami, bo młodzież jeszcze gotowa pomyśleć, że to prawda. Zasadniczo, zaczynając od W2k albo XP, dysk z systemem można przełożyć do dowolnego komputera z mniej więcej podobnym rodzajem chipsetu płyty głównej (korzystnie z takim samym procesorem). W najgorszym wypadku uruchomi się w trybie podstawowym z rozdzielczością typu 640x480 i poprosi o instalację sterowników.

Johanan
15-10-2013, 12:09
Panie, nie zapędzaj się Pan z takimi oświadczeniami, bo młodzież jeszcze gotowa pomyśleć, że to prawda. Zasadniczo, zaczynając od W2k albo XP, dysk z systemem można przełożyć do dowolnego komputera z mniej więcej podobnym rodzajem chipsetu płyty głównej (korzystnie z takim samym procesorem). W najgorszym wypadku uruchomi się w trybie podstawowym z rozdzielczością typu 640x480 i poprosi o instalację sterowników.

Lubisz mieć pod górkę?

Chyba tak, bo inaczej byś nie powiadał byle czego. ;)

Rejestr, to widzisz taki skurczybyk, że wiele ustawień personalizuje i w przyszłości może to wyjść OS-owi bokiem.

Poza rejestrem jest jeszcze śmietnik niepotrzebnych plików sterowników, które również mogą stwarzać problemy.

Oczywiście, że można łupać orzechy granatem, tylko po co? :)

Kurtz
15-10-2013, 12:31
oobe i możesz taki obraz zainstalować prawie na wszystkim, szczególnie w przypadku Windows 7. Robimy tak w firmie i działa. Dość sensowny sposób na odtwarzanie systemów.

jerryjola
15-10-2013, 16:03

Na tym samym kompie czy na nowym?

Jak na tym samym kompie, trzeba by zrobić obraz partycji z zainstalowanymi programami - ja to robię płatnym Acronis True Image. Kopię dysku robi także win 7 i pewnie win 8.

Jak jest to inny komp, może to nie być już takie proste - chociaż ostatnio odświeżyłem sobie maszynę (płyta, procesor grafika, pamięć) i Vista odpaliła się - wgrałem oprogramowanie od płyty głównej i chodziła jak ta lala.
Przeinstalować i tak musiałem, gdyż miałem wgraną wersję 32bit i widzialne było tylko 3 gb ram (a mam 8 gb), więc wgrałem teraz 64 bit, ale eksperyment się udał - mimo praktycznie wymiany większości newralgicznych rzeczy, maszyna wystartowała bez problemu.

manfred
15-10-2013, 16:04
Na tym samym kompie.

jerryjola
15-10-2013, 20:00
Win 7 - na przykład:

Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Odzyskiwanie\Zaawansowane metody odzyskiwania

otm
16-10-2013, 10:27
Taki wątek na forum -> Oprogramowanie do robienia kopii systemu

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=213065

pzdw

Q

elanek
16-10-2013, 11:51
Nie robię kopii systemu, za to mam w kompie dysk ze wszystkimi sterownikami; instalacja przebiega zdecydowanie szybciej, tylko Win instaluję z płyty.

To samo robię. Stawianie systemu robi się znośne.

manfred
16-10-2013, 12:22
No ale przecież co chwilę sterowniki są nowsze to co wtedy?

Johanan
16-10-2013, 12:31
No ale przecież co chwilę sterowniki są nowsze to co wtedy?

Myślisz, że jeśli zrobisz kopię dysku od razu po instalacji systemu, sterowników i oprogramowania, to będzie jakoś inaczej?

Przecież ta kopia również się drobinę zdezaktualizuje i trzeba będzie dogrywać poprawki systemowe, czy nowe wersje sterowników.

Wyższość kopii dysku nad instalowanie wszystkiego de novo jest taka, że z kopii stawia się system w 10 minut i po kłopocie. ;)

ps.
Kopie dysku od czasu do czasu trzeba odświeżać, jak się ma troszkę wolnego czasu, szczególnie po jakichś dużych zmianach w systemie, czy oprogramowaniu.

manfred
16-10-2013, 12:48
Tak tylko pytam z wrodzonej ciekawości

Johanan
16-10-2013, 12:53
Tak tylko pytam z wrodzonej ciekawości

Ten program, o którym mówiłem na poprzedniej stronie jest niezwykle przydatny, tworzy bowiem bootowalne pendrivy, z których możesz wprost odrestaurować system, szczególnie gdy masz na tym samym penie kopię dysku, czy partycji.

Wygodne i niezwykle praktyczne rozwiązanie.

rb_zg
16-10-2013, 21:16
oobe i możesz taki obraz zainstalować prawie na wszystkim, szczególnie w przypadku Windows 7. Robimy tak w firmie i działa. Dość sensowny sposób na odtwarzanie systemów.

Kurtz, my też tak w firmie robimy (obrazujemy komputery z SCCM'a). Tyle że komputer postawiony z takiego obrazu uruchamia się dwa razy dłużej, niż ten sam komputer z zainstalowanym systemem "z ręki".

Johanan ma rację - bez sensu zaśmiecać rejestr systemu mnóstwem śmieci nie potrzebnych dla danej maszyny.

remos
16-10-2013, 21:31

Niemniej warto, po instalacji systemu + sterowniki + oprogramowanie, zrobić kopię dysku/partycji, na której cały ten majdan się znajduje.

Polecam program: Active@ Disk Image:http://www.disk-image.com/ .

Łatwo i przyjemnie.

Nie no Kolego, BYZYDURA.
Zwykły windowsowy NTbackup potrafi przywrócić system na inną maszynę. Aczkolwiek wskazana jest ta sama platforma (intel/amd).
Natomiast jak już polecasz nawet zewnętrzne aplikacje, to jest coś takiego jak storagecraft, który potrafi zrobić sztuczkę w postaci przywrócenia backupu zrobionego na platformie amd na inną (intel), a nawet jakbyś potrzebował na już, to podpiąć sobie taki obraz (backup) pod virtualboxa i odpalić system.

Johanan
16-10-2013, 21:47
Nie no Kolego, BYZYDURA.
Zwykły windowsowy NTbackup potrafi przywrócić system na inną maszynę. Aczkolwiek wskazana jest ta sama platforma (intel/amd).
Natomiast jak już polecasz nawet zewnętrzne aplikacje, to jest coś takiego jak storagecraft, który potrafi zrobić sztuczkę w postaci przywrócenia backupu zrobionego na platformie amd na inną (intel), a nawet jakbyś potrzebował na już, to podpiąć sobie taki obraz (backup) pod virtualboxa i odpalić system.

Powiem Ci, że mam szczerze w rzyci co ktoś robi ze swoim backupem, i czy go przeszczepia sobie zamiast włosów na łysą pałę, czy zamiast czegoś innego w inne newralgiczne miejsce.

Zasada jest dość prosta, że nie transplantuje się organów między gatunkami, chyba że w niezwykle wyjątkowych wypadkach, które medycyna zna, ale mówiąc między nami, unika ich jak czegoś niekoniecznie stosownego.

Tak więc dla mnie to ani bzdura, ani tym bardziej "byzydura", który to wyraz wyartykułowałeś mam nadzieję pod wpływem konwencjonalnych środków.

Kurtz
16-10-2013, 22:46
Tyle że komputer postawiony z takiego obrazu uruchamia się dwa razy dłużej, niż ten sam komputer z zainstalowanym systemem "z ręki".
To dla mnie dość dziwne. U mnie komputery są zrobione z generalizowanego obrazu systemu po instalacji softu, ustawieniach, etc i wszystkie działają błyskawicznie. Fakt faktem, wszystkie mamy na i5, SSD, 8GB RAM, więc może przy gorszym sprzęcie bardziej widać dodatkowe operacje, np dyskowe? Albo podobieństwa platformy są na tyle duże ( Wszystko intel w ramach jednego tick-tock ), że większość sterowników, etc ładuje się takich samych? Z ciekawości kiedyś sprawdzę.

sokolnik
23-10-2013, 00:32
podłącze się do tematu i zapytam.
Mam laptopa na którym są 2 systemy: XP który się nie uruchamia i 7 która działa ładnie.
Jak włączam lapka to wyświetla się pytanie, który system wybrać, mija 30 sek i włącza się 7 chyba że nacisnę dowolny przycisk. Kiedyś namieszałem z instalacją i tak zostało.
2 pytania:
Czy taka sytuacja może spowolnić pracę laptopa na WIN7?
Czy format dysku systemowego sformatuje mi tylko WIN7 czy ona systemy?

Wydaje mi się że temat nie jest wcale taki prosty jak się wydaje.
WIN7 chodzi ok, ale myślę że po 2óch latach przydałby się format :)

Johanan
23-10-2013, 12:49
...
WIN7 chodzi ok, ale myślę że po 2óch latach przydałby się format :)

Jeżeli niepotrzebny Ci jest XP i jest on zainstalowany na odrębnej partycji, to możesz go swobodnie przemielić, ale jeśli potrzebny, to wystarczy naprawić autostart i wszystko wróci do normy.

Najpierw naprawia się autostart XP (konieczna płytka instalacyjna), a później dopiero W7 (również konieczna płytka).

sokolnik
24-10-2013, 00:40
na partycji C jest XP i 7.

Czy jak zrobię format dysku C to usunie mi tylko 7 czy też XP?
Chce wyczyścić dysk a nie bawić się w autostarty

manfred
24-10-2013, 03:55
No na chłopski rozum usuniesz wszystko z C na tym polega format dysku.

Kurtz
24-10-2013, 08:27
Czekaj czekaj, co to jest dla Ciebie partycja C?
Jak to Windows 7 i Windows XP na tej samej partycji? po co ?
To, że ma ona nazwę "C:" w systemie, jest zdefiniowane z zasady funkcjonowania systemów MS Windows. Każdy Windows ( no, prawie, ale to inna sprawa ), główną partycję będzie miał nazwaną C.
Więcej by powiedziało sda1, sda2, sda3, etc.

Johanan
24-10-2013, 10:06
Jestem skłonny uwierzyć, że wie co mówi, i że ma faktycznie obydwa systemy okienkowe na tej samej partycji. :D

Jeśli tak jest, to faktycznie lepiej zapomnieć o tym zamtuzie i wszystko co jest na dysku wyrzucić z hukiem do kibla.

Po czym zainstalować już TYLKO W7 de novo.

Kurtz
24-10-2013, 10:15
Postawienie 2 systemów na tej samej partycji jest bardzo ciężkie i wymaga bardzo dużo grzebania, oraz zaawansowanej znajomości systemów i ich wykorzystania dyski. Głównie dla tego nikt tak nie robi na rynku PC

Johanan
24-10-2013, 10:26
Postawienie 2 systemów na tej samej partycji jest bardzo ciężkie i wymaga bardzo dużo grzebania, oraz zaawansowanej znajomości systemów i ich wykorzystania dyski. Głównie dla tego nikt tak nie robi na rynku PC

Kurtz jak zwykle komplikujesz, a sprawa jest dość prosta, bo facet miał XP, a chciał mieć i XP i W7, dlatego próbował doinstalować do istniejącego XP W7, ale ponieważ to nie jest takie proste jak mu się zdawało, to XP przestał po instalacji W7 działać.

Stąd też bieżące dylematy. :)

Proponuję, jak mówiłem wsio wyrzucić do kibla i spuścić po tym dobrze wodę, po czym zainstalować już TYLKO W7.

sokolnik
25-10-2013, 13:34
mam 2 systemy na partycji C :P szukacie problemów :) nie wiedziałem, że to takie skomplikowane, mi się udało bez problemu :)

ok, wsadzę płytę WIN 7, uruchomi się autostart instalatora win7 i jak zrobię format C to usunie mi też XP?
Różne rzeczy już widziałem, odnośnie tego że komp raz "coś" widział a potem "nie widział" i nie mógł czegoś usunąć albo skopiować.
Pytam bo nie mam czasu na instalację win7 2 razy.

Johanan
25-10-2013, 13:49
Zrób jak mówiłem.

Skopiuj z dysku to, co chcesz zachować, po czym sformatuj dysk i na czysty zainstaluj w7.

Koniec.

krzysztof jot
25-10-2013, 16:49
a do błyskawicznego przywracania wszystkiego - kopia system/aplikacje czy sklonowanie dysku 1:1 i odpalenie po paru minutach z drugiego - za głupie 160 zeta Acronis True Image legalny i raz na całe życie. Od 5-ciu lat używam i niezastąpiony. Bywało różnie - padło, zwaliło się, dysk umarł :) - 10 minut i pracuje dalej a mam troche wiecej do instalowania aplikacji, normalnie z konfiguracjami ustawieniami trwało to cały dzien od rana do nocy, czasem dwa. Kupiłem i nowy wymiar "wolności" naprawdę warto, plus backupy "on line" plus w czasie rzeczywistym, itd itp. worek opcji. Najlepszy.