Zobacz pełną wersję : nikon d80 + nikkor 18-135
kris1986
13-04-2007, 13:21
witam
chce zakupic ten aparat, ma mi sluzyc na weselach i wszelakiej masci imprezach okolicznocsciowych, jesli ktos uzywa tego sprzetu to poprosze o jakies opinie, z gory wielkie dzieki ;)
Było już setki razy, ale jeśli już to 18-70, a w ogóle na takie imprezy (jeśli mają być zarobkowe) przydałby się porządny obiektyw, ale proponuję poczytać o obiektywach (skorzystaj z funkcji szukaj) . No i oczywiście sabinka, najlepiej 800, bo każdy kto kupuje 600 za chwilę myśli o zmianie. Wszystko jest kwestią cen i potrzeb.
Zeby zarabiac trzeba niestety zainwestowac - i to glownie w szkla i lampe a nie puszke.
kris1986
13-04-2007, 13:34
jak moze nie byc 18-135 jak taki ogladaelm w sklepie hehe ??
W dziale optyka dowiesz się o tym szkle naprawdę dużo. Dowiesz się też jakich szkieł używają forumowicze do obsługi wesel i innych imprez okolicznościowych.
I naprawdę wystarczy troszkę chęci by znaleźć informacje które Cię interesują.
Miłego korzystania z forum kolego Kris1986.
Pozdrawiam.
kris1986
13-04-2007, 13:46
dzieki za informacje :P moze cos ukope, ale jak ktos mily chce cos dorzucic tutaj to czemu nie :P
Kacper_84
13-04-2007, 14:17
dorzucam, err i poprzednicy dobrze Cię kierują. osobiście - jeśli chodzi o pierwszy obiektyw do puszki to ja wybralem 18-70 bo jest ogólnie lepszy z tych 2 KITów.
kris1986
13-04-2007, 14:20
teraz to juz pp ptokach hehe jutro odbieram d80 + nikkor 18-135 + sb 600 + 2 x 2 Gb sandisk extreme III i co wy na to :P
Żółwie ninja zrzuciły skorupy i biegną z gratulacjami.
kris1986
13-04-2007, 14:30
cos mi tu wieje lekka kpina :(
Rafał_Sz
13-04-2007, 15:06
Bym się tak nie cieszył. Ten obiektyw mam w posiadaniu jako szkło zastępcze od serwisu Nikon.
Nikon powinien oficjalnie przeprosić za ten plastik lub naklejać na nim: po odpakowaniu i sprawdzeniu aparatu obiektyw należy poddać recyklingowi :)
jak masz jeszcze możliwość to bierz z 18-70
Kpiną może tak, ale chyba z Twojej strony, bo jak ci ludzie radzą 18-70 lub inne lepsze i sb800, to ty zamawiasz coś innego, to po co te pytania. Puszkę możesz kupić D50 lub D70, ważne jest szkło. 18-135 jest bardzo uniwersalne, ale ma więcej wad niż 18-70. Poczytaj na http://www.optyczne.pl
Wojteksw
13-04-2007, 16:27
Po co pytać, jak dokonałeś już wyboru.
witam
chce zakupic ten aparat, ma mi sluzyc na weselach i wszelakiej masci imprezach okolicznocsciowych, jesli ktos uzywa tego sprzetu to poprosze o jakies opinie, z gory wielkie dzieki ;)
Mam D 80 z tym obiektywem od września 2006, zrobiłem ponad 4000 zdjęć. Oprócz niego mam jeszcze z analoga F 801s cztery obiektywy, w tym Nikkor AF 50 1.4 . Próbowałem wszystkie (co się skończyło zaśmieceniem matrycy) i wnioski mam takie - po 50 latach fotografowania - owszem, "stałka" rysuje lepiej ale po co? Kupuje się sprzęt pod konkretne zastosowanie a wciąż nie mogę się nadziwić temu pędowi do ostrzenia i kontrastu... Po próbach wróciłem do obiektywu 18 - 135 i już go nie zdejmę, bo dla mnie ważne jest szybkie kadrowanie ( obecnie fotografuję turnieje sportowe i pokazy mody) a problem światła obiektywu znakomicie rozwiązuje (w D 80) podbicie czułości. Póki ktoś nie startuje do druku banerów jakość tego obiektywu jest zupełnie wystarczająca. Na wesela i wszelkiej maści imprezy masz szybki i wszechstronny obiektyw, który Ci pozwoli na druk zdjęć spokojnie do A3 , ważna jest tylko dobra lampa. Powodzenia
Altro - wszystko pieknie ale kolega pytal o szklo do fotografii slubnej a w kosciele im jasniejsze szklo tym lepiej - przynajmniej tak mi wyszlo w praktyce.
Wiem, to zawsze jest stress - ostatnio wziąłem sobie do serca postulat jasnego szkła i założyłem do D 80 najjaśniejsze co mam czyli 50 1.4 co mi dawało na wybiegu dla modelek 75 mm i przy małpim świetle zmieniającym się co dwa metry przemierzone przez modelkę obiecywało jakies szanse... Starzy wyjadacze fotoreporterzy zainstalowali rury długie na metr i walczyli dzielnie - ja cykałem trzy zdjęcia na każdą i na kompie obcinałem co niepotrzebne. Ale miałem zamówienie na internet, nie na folder... Jednak mimo wszystko najważniejsza jest elastyczność, nawet poświęcając ostrość czy szumy... Dzięki za uwagę, wciąż jestem amatorem
Kacper_84
13-04-2007, 20:41
teraz to juz pp ptokach hehe jutro odbieram d80 + nikkor 18-135 + sb 600 + 2 x 2 Gb sandisk extreme III i co wy na to :P
jak na lato.. chociaz powiedz co zasugerowalo wlasnie ten wybor.