Zobacz pełną wersję : Jak uruchomić system w7
Witam serdecznie wyłączyłem dziś z rana laptop. Teraz chce go włączyć i system nie może wystartować. Cały czas mam czarny ekran a na klawiaturze po bokach mrugaja dwie diody. Zamieniłem dysk na którym też miałem system i tez nie startuje. Czy jest jakiś sposób aby go uruchomić
puszosław
14-10-2013, 19:18
boot z pena z jakimś linuxem - potem zgrywasz dane i formacik :). Chyba że padło Ci podświetlenie matrycy w lapku - spróbuj z zewnętrznym monitorem - raz tak miałem...
Pendrive z linuchem to jakiś kosmos nie poradzę sobie. Za kilka dni nowy łap będzie dlatego wyciągnę dysk włożę do obudowy i odczytam dane. Podświetlanie matrycy chyba raczej nie. Nie słyszałem wogole aby system operacyjny Windows wystartował
janekk4501
14-10-2013, 19:51
Trochę "siedzę" w komputerach(naprawiam systemy i tym podobne po znajomych) i jest możliwość że padła karta graficzna. A dokładnie to miałem dwa miesiące temu w swoim HP pavilion dv5, też wymieniałem dyski itp i nic. Jeśli laptop startuje, a na monitorze ciemność (a powinna być przynajmniej po lewej stronie na górze kreska -taka "pauza)" to są objawy padniętej karty graficznej . Ale zawsze można spróbować nowy system wgrać, jeśli dalej będzie "ciemność" to napewno grafika
manfred, to ten nowy MSI tak zastrajkował?
Masz dostęp do BIOS-u, czy też nie?
ps. Sorry janekk4501, ale która grafika, ta z Haswella, czy ta dodatkowa? ;)
janekk4501
14-10-2013, 20:53
ps. Sorry janekk4501, ale która grafika, ta z Haswella, czy ta dodatkowa? ;) Trochę nie rozumiem tego ";)" , ale niestety ja nie wiem jaki laptop kolega manfred posiada,wnioskuję z tego iż niedługo ma przyjść nowy laptop, no to ten może mieć kilka 3-5 lat . Ale widocznie jestem w błędzie
Trochę nie rozumiem tego ";)" , ale niestety ja nie wiem jaki laptop kolega manfred posiada,wnioskuję z tego iż niedługo ma przyjść nowy laptop, no to ten może mieć kilka 3-5 lat . Ale widocznie jestem w błędzie
manferd milczy, więc sami tego nie rozkminimy. :)
Tym bardziej, że nie wiadomo, czy ten czarny ekran to po teście pamięci, czy przed.
GoOrange
14-10-2013, 23:08
HP?
Jak by padł dysk nie byłoby czarnego ekranu. To albo ram albo grafika albo plyta/procek. Ewentualnie matryca, ale wtedy slyszalbys dzwiek uruchamianego systemu, bo komp normalnie by startowal, tyle ze bez obrazu. Ram tez latwo przetestujesz. Metodą prób i blędow dowiesz sie co to jest.
Władca Pixeli
15-10-2013, 03:42
Jakiej firmy jest laptop?
To stary wysluzony dv5 hp. Niedawno zmieniałem w nim dysk. Wgrałem system operacyjny Windows 7. Laptop pracował ale wykazywał bs. Prawdopodobnie płyta jest lub miała zamiar się zepsuć.
Władca Pixeli
15-10-2013, 06:39
To stary wysluzony dv5 hp. Niedawno zmieniałem w nim dysk. Wgrałem system operacyjny Windows 7. Laptop pracował ale wykazywał bs. Prawdopodobnie płyta jest lub miała zamiar się zepsuć.
Zrób mały test. Odłącz zasilacz. Wyjmij baterię.
20 razy co sekundę wciskaj i puszczaj przycisk włączania. Nie musi to być super dokładnie.
Po dwudziestym razie wciśnij i tak trzymaj przez 20 sekund.
Zwolnij przycisk. Wstaw baterię, podłącz zasilanie i zobacz czy system odpali.
Władca Pixeli
15-10-2013, 07:04
To nie jest magia tylko rozładowanie płyty głównej.
Zaraz będę w pracy i postaram się wypróbować Twoją poradę.
Nie wkręcasz mnie ;-)
Gandalf dobrze gada :) Warto spróbować. W swoim "Pawilonie" też to ćwiczyłem. Co prawda u mnie "tylko" bezprzewodówki nie chciał włączyć, ale sposób działa.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c01993142
Mi migają obie kontrolki. Doliczylem do trzydziestu i dałem sobie spokòj
Mi migają obie kontrolki. Doliczylem do trzydziestu i dałem sobie spokòj
A w tym tekście z inka to się mówi niby o ilu kontrolkach?
Konkretnie które świecą?
Dwie czyli nad klawiszem num lk oraz obok klawisa caps lock. Obie migają jednoczesnie
Na zasilaczu (z wyjętą baterią) też nie wstaje?
Dwie czyli nad klawiszem num lk oraz obok klawisa caps lock. Obie migają jednoczesnie
manfred, zawsze jesteś taki precyzyjny? :)
Przeczytaj DOKŁADNIE cały poprzedni i ten tekst: http://www.expressit.pl/porady-komputerowe/hp-pavilion-dv5-dv6-dv7-brak-obrazu-miga-capslock-naprawa-laptopa-hp-pavilion-dv5-dv6-dv7/ .
To powiadasz, że nie ma żadnej sekwencji, tylko tak migają sobie te diody w tym samym odstępie czasu?
Wysil się odrobinkę (!).
Probowalem na wszystkie sposoby
Jeszcze raz podchodzed tematu i wygląda na to że diody migają raz czyli awarii uległ mostek pòłnocny
Typowa usterka, możesz wygrzać mostek i komputer jeszcze podziała.
Za kilka dni bede mial nowy laptop w ten juz nie inwestuje ani zlotòwki
Wygrzewanie chipów nie kosztuje więcej, niż konieczna do tego EE. :D
Chyba, że to też za drogo? ;)
Kontrolki migają też przy pamięci ram, kupowałem ostatnio HP WorkStation i gość mi go włączył bez ramu (zapomniał ze nie wsadził), był czarny ekran i mrugnęły kontrolki. Sprawdzenie ramu u sąsiada nic nie kosztuje, wpinasz do siebie kość z innego laptopa i w 5min wiesz na czym stoisz, ramy są tanie jak barszcz, więc zamiast sprzedawać laptoka na części za dwie stówki mógłbyś za niego wziąć normalne pieniądze. Moim zdaniem opłaca się zrobić spacer do sąsiada, przy okazji piwko wypijesz, mecz obejrzysz. Same plusy.
Czlowieku nie znam się na wygrzewaniu jedno co Mi przychodzi na mysl to zaniesc laptop do kurnika. Dlatego jak mozesz to wytlumacz mi łopatologicznie co mam zrobic;-)
Kontrolki migają też przy pamięci ram ...
Owszem, ale w sekwencji 3 razy, przerwa, 3 razy itd.
Ale piwko z sąsiadem może wypić, nawet jak mu mrugają raz ;D
Co do wygrzewania, zanieś laptoka do kogoś z suszarą kto nie dużo za to weźmie, wsadziłem kiedyś grafikę do piekarnika, niestety piekarnik był do bani i przy wiatraku temp była wyższa niż od strony okienka. Na tyle, że od okienka nic się nie działo, a od wentylatora stopiło wszystko ;D
Czlowieku nie znam się na wygrzewaniu jedno co Mi przychodzi na mysl to zaniesc laptop do kurnika. Dlatego jak mozesz to wytlumacz mi łopatologicznie co mam zrobic;-)
Na początek dla kurażu napić się trochę tego co masz obok nicka. ;)
Później rozkręcić laptoka (ryzyko żadne, skoro i tak masz go wyrzucić) i mocno nagrzać chip mostka (masz go na fotce z drugiego linka).
Nagrzewać można dobrą suszarką do włosów, albo np. wypalarką, choć tu już trzeba pewnej wprawy.
Spróbować nie zawadzi, a przy okazji nabędziesz nowych doświadczeń.
Spróbować nie zawadzi, a przy okazji nabędziesz nowych doświadczeń.
Uwaga na "wybuchające" elementy płyty głównej, przy zbyt wysokiej temperaturze...
Powodzenia!
Uwaga na "wybuchające" elementy płyty głównej, przy zbyt wysokiej temperaturze...
Powodzenia!
Nie rób z płyty głównej lapka pola minowego. :D
Jak sobie poczyta, to zrobi to dobrze, opisów rebaillingu jest od pyty w sieci: http://www.youtube.com/watch?v=Vgt8CIq7lYw .
Warto też poczytać ten tekst: http://www.purepc.pl/notebooki/zepsuty_laptop_lub_karta_graficzna_uwazaj_na_rebal ling_bga?page=0%2C2 .
Stop cyny i ołowiu stosowany jako lut w elektronice topnieje przy około 180 stopniach, suszara do włosów wystarczy?
Jak sobie poczyta, to zrobi to dobrze, opisów rebaillingu jest od pyty w sieci: http://www.youtube.com/watch?v=Vgt8CIq7lYw .
Warto też poczytać ten tekst: http://www.purepc.pl/notebooki/zepsuty_laptop_lub_karta_graficzna_uwazaj_na_rebal ling_bga?page=0%2C2 .
Ale jak źle poczyta, to będzie zabawnie... Zapewniam ;)
Podpowiedź: Użycie palnika gazowego to zazwyczaj nie jest dobry sposób. Szczególnie palnika acetylenowo-tlenowego. xD
Mam opalarkę do drewna bo namiętnie nanoszę przy jej pomocy smar na narty biegowe. Ale coś mi się wydaje że aby dostać się do tego mostka trzeba wielkie morze przepłynąć. Pewnie cholerstwo jest ukryte na samym dnie.
Mam opalarkę do drewna bo namiętnie nanoszę przy jej pomocy smar na narty biegowe. Ale coś mi się wydaje że aby dostać się do tego mostka trzeba wielkie morze przepłynąć. Pewnie cholerstwo jest ukryte na samym dnie.
Nie jest tak źle, poza tym, jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. :D
GoOrange
15-10-2013, 11:46
Dlatego właśnie wczoraj pytałem czy HP bo podpowiedział bym co wynika z sekwencji. Ale widzę że wszystko już zostało wyjaśnione.
Odkręciłem pokrywę i hura znalazłem to co jest na drugim zdjęciu. Teraz mam pytanie mam dyszę z wąskim strumieniem powietrza. Dokładnie to co mam nagrzać te szare prostokąty z cyny czy cały moduł.
Rozumiem nagrzewam moduł aby rozgrzać pod spodem łączące kulki. Ale to dopiero mogę zrobić jutro jak będe w domu.
Odkręciłem pokrywę i hura znalazłem to co jest na drugim zdjęciu. Teraz mam pytanie mam dyszę z wąskim strumieniem powietrza. Dokładnie to co mam nagrzać te szare prostokąty z cyny czy cały moduł.
Rozumiem nagrzewam moduł aby rozgrzać pod spodem łączące kulki. Ale to dopiero mogę zrobić jutro jak będe w domu.
W domowym reballingu, chodzi głownie o nagrzanie rdzenia chipa, dlatego dobrze jest położyć na rdzeniu jakąś blaszkę, która będzie przylegać do rdzenia, a jednocześnie osłoni i zabezpieczy resztę układu.
Dałem sobie spokój nagrzewałem i nagrzewałem i nic z tego. Hp rozłożył mnie na łopatki. Dziś dokupiłem obudowę do dysku z laptopa i po raz pierwszy zobaczyłem magię usb 3.0. Siedzę i kopiuję sobie co mi tylko pod ręke wpadnie ;-)