Zobacz pełną wersję : Jaka Karta pamięci
smigaacz
14-10-2013, 12:24
Witajcie
Może temat się juz pojawił we wcześniejszych postach ale chciałbym zapytać
o jaką kartę pamięci najlepiej kupić chodzi mi o transfer szybkość przesyłanych danych do aparatu Nikon D300 ?
Dodam że spotkałem się z informację mówiącą o tym że mimo że karta będzie super szybka to i tak aparat ma swoja max. prędkość i super szybka karta i tak nie pomoże przyśpieszyć tego procesu.
Dodam że zaczynam pstrykać w RAW.
rychu_cmg
14-10-2013, 13:11
SanDisk Ultra spokojnie wystarczy do tego aparatu
smigaacz
15-10-2013, 22:46
dzieki
ov_darkness
16-10-2013, 00:19
Aparat zapisuje pliki z prędkością kilkanaście mega na sekundę, ale jest 50% różnica prędkości między kartą która ma nominalnie 30MB/s, a taką, która ma 45MB/s.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/13
Aparat zapisuje pliki z prędkością kilkanaście mega na sekundę, ale jest 50% różnica prędkości między kartą która ma nominalnie 30MB/s, a taką, która ma 45MB/s.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/13
Powinna być 50%...
I może na szybkich czytnikach by była, ale w D300 coś z zapisem jest nie tak - ze 2 lata temu miałem jeszcze ten aparat (i chwaliłem) ale w kwestii szybkości zapisu było tak sobiei mając kilka bardzo różnych kart robiłem serię zdjęć w TIFach i mierzyłem czas zapisu; dzieliłem ilość MB przez czas i wyszło, że karta najszybsza 400x (60MB/s) w rzeczywistości jesy o ok 30% szybsza niż najwolniejsza 133x (20MB/s) i w sumie, w rzeczywistym zapisie było to ok 18MB/s...
Może miałem taki egzemplarz...
Jeszcze jedno:
- producent (każdy) podaje (chwali się) w rzeczywistości szybkością odczytu i tylko dla dużych plików, szbkość dla małych plików, rzędu kilobajtów potrafi być o kilka rzędów mniejsza, choć w fotografii to bez znaczenia; natomist szybkość zapisu to znów inna bajka - zawsze jest mniejsza od odczytu, czasem nieznacznie, a czasem może to być i 20% odczytu. Warto o tym pamiętać.
przem426
18-10-2013, 09:44
na kartach przy deklarowanej prędkości zawsze jest "gwiazdka" - up to XX MB/s - nikt nie gwarantuje stałej maksymalnej prędkości
warto też zwrócić uwagę czy wyoślony przez producenta parametr dotyczy zapisu czy odczytu. w tańszych kartach zapis jest wolniejszy niż odczyt, w lepszych (np sandiski utlra/extreme) prędkość zapisu i odczytu powinna być taka sama (z naciskiem na "powinna")
do tego dochodzi wydajność zapisu przez aparat - co za tym idzie karta 60MB/s wcale nie musi być 2x szybsza niż 30MB/s - w konkretnym przypadku...