PDA

Zobacz pełną wersję : cos nie tak..

dax6
13-10-2013, 22:13
Witam serdecznie,

mam prosbe o podpowiedz od doswiadczonych nikoniarzy.

Dzisiaj bylem z zona na spacerku w lesie, czy parku nad woda - nie wiem jak to nazwac. Bylo slonecznie , ale pod koronami drzew juz niezbyt jasno. Nie chcialem robic zdjec na sloncu , bo bylo nieciekawie, a pod koronami drzew przebijaly sie promyki slonca i to mi sie podobalo.

Nie chcialem robic zdjec ustawianych , a jedynie spontaniczne w ruchu.

Tu pojawil sie jednak problem ! 90 % zdjec wyszlo nieostrych , poruszonych i w ogole mi sie nie podobaly.
Znalezlismy w lesie fajna hustawke na linie i tam postanowilem zrobic troche zdjec.
bylo dosc ciemno , ale zdjecia na pierwszy rzut oka bez zarzutu.

Szkoda , ze nieostre.

Mysle , ze cos zle bylo ustawione.

Na automacie ( SCENE Jesien ) to nic nie wychodzi przy takim oswietleniu.
Pewnie trzeba bylo przestawic na polautomatyczny tryb - ale ktory ?

Oriorytet dla .. ???

Bede napewno jeszcze duzo takich fotek chcial zrobic i bede wdzieczny za podpowiedzi

sprobuje tu wkleic zgjecie z tej pozal sie Boze Sesji :

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/904115_654387641262348_1493734939_o.jpg

pozdrawiam

i prosze o uwagi rady

Wayne
13-10-2013, 22:23
A jaki czas? Bo w Exifie pusto.

trixiglk
13-10-2013, 22:25
Jeśli chcesz zamrażać ruch to skorzystałbym z trybu 'S' i zadał czas 1/250s lub krótszy. Tryby automatyczne odpuściłbym sobie - żal takiego sprzętu (ze stopki) używać w zielonych trybach. Ponieważ usunąłeś dane Exif z fotki to mogę tylko obstawiać poruszenie z powodu zbyt długiego czasu ekspozycji.

apple
13-10-2013, 22:26
To chyba jakaś prowokacja.

stock
13-10-2013, 22:28
jak podasz parametry zdjęcia to będzie można coś powiedzieć. Czas i ogniskowa - to podstawa

dax6
13-10-2013, 22:51
juz robie kopie z ustawien

Dateiinformationen 1
Datei: DSC_2977.JPG
Erstelldatum: 13.10.2013 14:07:45
Geändert am: 13.10.2013 14:07:45
Dateigröße: 13.3 MB
Bildgröße: L (6016 x 4016), FX
Dateiinformationen 2
Aufnahmedatum: 13.10.2013 14:07:45.60
Zeitzone/Datum: UTC+1, Sommerzeit:Aus
Bildqualität: JPEG Fine
Kamerainformationen
Gerät: Nikon D600
Objektiv: 24-70mm 1:2.8G
Brennweite: 70mm
Fokussteuerung: AF-A
AF-Messfeldsteuerung: Autom. Messfeldgrupp.
VR:
AF-Feinabst.: Ein(0)
Belichtung
Blende: 1:8
Belichtungszeit: 1/80s
Motivprogramm: Herbstfarben
Belichtungskorr.: 0LW
Feinabst. der Bel.-Messung:
Bel.-messung: Matrixmessung
ISO-Empfindlichkeit: Automatisch (ISO 800)
Blitzlicht
Gerät:
Bildeinstellungen
Weißabgleich: Auto1, 0, 0
Farbraum: sRGB
Rauschunterdr. bei ISO+: Normal
Rauschunterdr. bei Langzeitbel.: Aus
Active D-Lighting: Automatisch
Bild-Authentifik.:
Vignettierungskorr.: Normal
Auto-Verzeichnungskorr.: Aus
Picture Control
Picture Control: [VI] Brillant
Basiert auf: [VI] Brillant
Schnellanpassung: -
Scharfzeichnung: Automatisch
Kontrast: 0
Helligkeit: 0
Farbsättigung: Automatisch
Farbton: 0
Filtereffekte:
Tonen:
Position
Breitengrad:
Längengrad:
Höhe:
Höhenreferenz:
Kompasspeilung:
UTC:
Kartendatum:

tyle udalo mi sie skopiowac

dopiero sie zorientowalem , ze to po niemiecku ;( Ale niektore ustawienia - a raczej wszystkie sa czytelne

Kolega tu slusznie zauwazyl , ze robic tym sprzetem na ,,zielonym,, to wstyd. Tez tak mysle i dlatego dopytuje.

A w ogole to jestem totalnym amatorem ! Ucze sie i chce sie uczyc od Was !

Wayne
13-10-2013, 23:06
Czas zdecydowanie za długi. Tak jak kolega trixiglk pisał, 1/250, albo wyżej, zależy od światła. Proponuję preselekcję czasu (S). Czas dobierasz samodzielnie, zaś aparat dobierze wartość przysłony.
Myślę, że ISO można byłoby zmniejszyć.

dax6
13-10-2013, 23:07
To chyba jakaś prowokacja.

a teraz doczytalem i sie nasmialismy ;-) A co tu jest prowokacja ?
Kolega chyba wietrzy we wszystkim spiski ...

zartuje :-) bez urazy - tak mi sie to nasunelo do glowy - to chyba cytat z jakiejs rozmowy z PIS - iorami

tu sie tylko teraz wyglupiam . Absolutnie nic nie sugeruje , ale nas to rozbawilo :)

Czas zdecydowanie za długi Min. 1/250, albo wyżej, zależy od światła. Proponuję preselekcję czasu (S). Czas dobierasz samodzielnie, zaś aparat samodzielnie dobierze wartość przysłony.
Myślę, że ISO można byłoby zmniejszyć.

Tam bylo wbrew pozorom dosc ciemno. Na zdjeciu tego nie widac z powodu ISO 800 chyba...

A mialy byc takie fajne zdjecia...

GonzoG
14-10-2013, 00:03
Mysle , ze cos zle bylo ustawione.

Na automacie ( SCENE Jesien ) to nic nie wychodzi przy takim oswietleniu.
Pewnie trzeba bylo przestawic na polautomatyczny tryb - ale ktory ?

Na 100% było źle ustawione.

A co - w skrócie - wszystko.

Zacznij od przeczytania, zrozumienia i zapamiętania instrukcji do aparatu.

A co do twoich zdjęć - żaden tryb półautomatyczny, czy manualny nie sprawi, że będą ostrzejsze. Przeczytaj dział o trybach AF.

somrozen
14-10-2013, 00:39
ustaw czas 1/250, tryb S lub M, ISO do 800 w razie jak będzie za ciemno, i w Lightroomie dociągniesz światełko też.. będzie gitara

przem426
14-10-2013, 18:04
masz d600 - spokojnie mogłeś ustawić iso 1600 - dzięki temu czas można było skrócić do 1/160 - a przy wyższym iso nawet krócej.
nie bój się wysokiego iso....

sasz87
14-10-2013, 18:13
amator (bez urazy :) mówie teraz o porównaniu standardów zakupów w De a Pl) z d600 24-70 f2.8 50 f1.8 , żeby u nas takie standardowe zakupy tak wyglądały na spacery :) Ludzie na forum piszą mam 1500 zł max 2000 zł jaki zestaw proponujecie ehhh szkoda gadać :)

somrozen
14-10-2013, 18:16
masz d600 - spokojnie mogłeś ustawić iso 1600 - dzięki temu czas można było skrócić do 1/160 - a przy wyższym iso nawet krócej.
nie bój się wysokiego iso....

nie mam doświadczenia z D600, ale na D800 przy tym czasie nie ma szans, na weselach 1/250 minimum.

przem426
14-10-2013, 18:23
nie mam doświadczenia z D600, ale na D800 przy tym czasie nie ma szans, na weselach 1/250 minimum.

to bardziej wskazówka dla kolegi co ma robić niż przepis na zdjęcie dziewczyny na huśtawce ;)

siona
14-10-2013, 18:47

ciekawe
u mnie jednak królują czasy rzędu 1/80 -1/160

sailor
14-10-2013, 19:05
tak tak. .. bo to z reguly model aparatu determinuje czas naswietlania.. z d800 to w ogole jest cieakwa historia .. niby 1/250 to minimum a jakos fabrycznie dodali cala drabinke czasow dluzszych.. pewnei po to zeby wprowadzic w blad uzytkownika .. przeciez kazdy zawodowiec wie ze na czaie dluzszym niz 1/250 zdjec sie nie da robic.

dax6
14-10-2013, 19:37
Na 100% było źle ustawione.

A co - w skrócie - wszystko.

Zacznij od przeczytania, zrozumienia i zapamiętania instrukcji do aparatu.

A co do twoich zdjęć - żaden tryb półautomatyczny, czy manualny nie sprawi, że będą ostrzejsze. Przeczytaj dział o trybach AF.

tak mowiac szczerze , to mnie irytuja tego rodzaju odpowiedzi. To tak jakbys powiedzial jak jestes idiota , to nawet wlasciwe ustawienia aparatu ci nie pomoga...

Zapomnial wol , jak cieleciem byl..

Ja , nie zadzieram nosa i nie mowie , ze cos umiem. Pytam i korzystam z rad. To chyba OK ?

Co do instrukcji , to przeczytalem ja ze dwa razy i oprocz tego ogladalem chyba 5-10 roznych filmow.
Jak nie sprobujesz sam , to nigdy nic nie wyjdze.

dobra.zostawiam ten watek. Nie ma sensu.

Dziekuje za to innym , ktorzy rozumieja te problemy

Jacek_Z
14-10-2013, 19:50
Fokussteuerung: AF-A

Blende: 1:8
Belichtungszeit: 1/80s

ISO-Empfindlichkeit: Automatisch (ISO 800)

Lustrzanka jest aparatem bardziej wymagającym umiejętnosci obsługi niz kompakt. I to czym wyższa półka lustrzanki - tym bardziej. W lustrzankach z półki amatorskiej sa jeszcze tryby tematyczne (sceny), a w wyższych modelach tych trybów coraz mniej. W modelach profesjonalnych nie ma ich wcale. Kupiłeś D600 (jedne z wyższych modeli) - by to obsługiwać trzeba być hobbystą - fotoamatorem, interesować się fotografią, znać zalezności i funkcje aparatu.
Po tym jak miałes skonfigurowane body widać, że nie potrafiłes ustawić go odpowiednio do sytuacji. Robiłeś chyba na ustawieniach fabrycznych.
1. AF-A - dałeś aparatowi wybór trybu działania AF. Powinieneś wymusić stosowanie trybu AF-C (śledzenie obiektu)
2. Przysłona 8 - po co taka duża??? Owszem GO (głębia ostrości - wiesz co to, mam nadzieję) jest większa i dziewczyna przynajmniej się w niej znajdzie, ale duża przysłona to długi czas. A tu czas był problemem.
3. Czas - no właśnie - powinieneś wymusić krótki czas - powiedzmy te 1/250 s (tryb preselekcji czasu - S). Przysłona byłaby bardziej otwarta.
4. ISO - tez jak widac wybrał co je aparat (autoiso). Tutaj przypadkowo jest wartość do zaakceptowania. By miec krótki czas można miec takie ISO. Gdyby było ISO bardzo niskie to przysłona byłaby na tyle otwarta, że obiekt w ruchu łatwo by wychodził z GO.

Moja konkluzja jest taka - jesli się nie nauczysz pewnych zasad, zalezności między czasem, przysłoną, ISO, głebią ostrosci, poruszeniem, ogniskową to będzie kiepsko. Będizesz bardzo często rozczarowany tym, że drogi aparat nie robi dobrych zdjęć. A to ze względu na błąd obsługi - twój błąd.

dax6
14-10-2013, 19:54
wiedzialem, ze to kwestia czasu i ISO. Przyznam sie , ze troche sie obawialem z tym eksperymentowac. Teraz podejde do tego zupelnie inaczej. Teraz tak szybko robi sie ciemno. Nie mam zbyt wiele czasu na doswiadczenia.
A kolega Sasz87 nie ma tak do konca racji. Zdaje sobie sprawe , ze to drogi sprzet i pare tysiecy Euro wydalem.. Ale ja mam ponad 50 lat i ciezko pracuje . Mysle , ze cos mi sie od zycia nalezy i chce sprobowac tez cos fajnego kiedys pstryknac.
Wnuk mi rosnie i kiedy przyjedzie nastepny raz w odwiedziny , to chcialbym wszystkich zaskoczyc i zrobic na pamiatke troszke fajnych zdjec. To tyle

A teraz napatrzylem sie na zdjecia robione w studio i tez tak chcem :)

Chce kupic :

1. Pixel KING i-TTL Funk-Blitzauslöser Set mit 3 Empfänger für Nikon Blitz und DSLR (http://www.ebay.de/itm/Pixel-KING-i-TTL-Funk-Blitzausloser-Set-mit-3-Empfanger-fur-Nikon-Blitz-und-DSLR-/181193232931?pt=DE_Foto_Camcorder_Fernbedienungen_ Ausl%C3%B6ser&hash=item2a2ff55223)

2. Yongnuo Speedlite Blitzgerät YN-568 EX TTL Nikon voll i-TTL (http://www.ebay.de/itm/Yongnuo-Speedlite-Blitzgerat-YN-568-EX-TTL-Nikon-voll-i-TTL-/290930249625?pt=DE_Blitzger%C3%A4te_Zubeh%C3%B6hr_ Blitzger%C3%A4te&hash=item43bccb4f99)

3. jakas parasolke

4 . no i jakies proste statywy do lamp

Czy to dobry zestaw ? Moze cos innego lepiej kupic .?

Do Kolegi Jacek_Z

dzieki za rady. Zdaje sobie sprawe , ze to nie aparat robi zdjecia , tylko ten , ktory trzyma go w rekach . Nigdy bym tak nie pomyslal , ze jak drogi , to musi robic sam super zdjecia. Moglem kupic najpierw ,,MACZUGE ,, a pozniej ,,KARABIN MASZYNOWY ,,
Nie mam jednak czasu na dluga nauke . Zycie uplywa i chcialbym w nim cos fajnego zrobic.

Moim marzeniem jest zrobic kiedys pare rewelacyjnych zdjec i dac je do Waszej bezlitosnej oceny. Bede szczesliwy jak nie bedzie sie do czego przyczepic :)

No ale czeka mnie narazie jeszcze wyboista droga do takiego celu. Jestem cierpliwy
Dobrze , ze juz klisz nie trzeba kupowac ;)

przem426
14-10-2013, 20:14
wiedzialem, ze to kwestia czasu i ISO. Przyznam sie , ze troche sie obawialem z tym eksperymentowac. [...]

polecam http://www.szerokikadr.pl/poradnik - tam dowiesz się o podstawach (i nie tylko)

dax6
14-10-2013, 20:17
dziekuje . Tej strony nie znalazlem

Bemko
14-10-2013, 20:50
Chce kupic :

1. Pixel KING i-TTL Funk-Blitzauslöser Set mit 3 Empfänger für Nikon Blitz und DSLR (http://www.ebay.de/itm/Pixel-KING-i-TTL-Funk-Blitzausloser-Set-mit-3-Empfanger-fur-Nikon-Blitz-und-DSLR-/181193232931?pt=DE_Foto_Camcorder_Fernbedienungen_ Ausl%C3%B6ser&hash=item2a2ff55223)

2. Yongnuo Speedlite Blitzgerät YN-568 EX TTL Nikon voll i-TTL (http://www.ebay.de/itm/Yongnuo-Speedlite-Blitzgerat-YN-568-EX-TTL-Nikon-voll-i-TTL-/290930249625?pt=DE_Blitzger%C3%A4te_Zubeh%C3%B6hr_ Blitzger%C3%A4te&hash=item43bccb4f99)

3. jakas parasolke

4 . no i jakies proste statywy do lamp

Czy to dobry zestaw ? Moze cos innego lepiej kupic .?

Wyzwalacz, statyw i parasolkę bym sobie na razie darował na Twoim miejscu - za dużo z tym ustawiania i zamieszania jeżeli chcesz robić zdjęcia typowo rodzinne. Polecam za to lampę zewnętrzną z iTTL - wystarczy założyć na sanki, palnik w sufit i sam się zdziwisz jakie ładne światło można uzyskać takim prostym sposobem. Później przyjdzie czas na wyzwalanie zdalne (w domu wyzwalanie radiowe raczej nie będzie koniecznie, CLS powinien się sprawdzić bardzo dobrze).

somrozen
14-10-2013, 22:21
ciekawe
u mnie jednak królują czasy rzędu 1/80 -1/160

pytanie do kolegi: na jakim sprzęcie pracujesz? robisz chałtury? - pytam tak poważnie
bo na D700 czy D300s to nie był problem z takimi czasami, ba, standardem było 1/125 - na tych puszkach było 90% ostrych zdjęć.
Na osiemsetce standardem jest u mnie 1/320-1/400, i albo mam takie trzęsące łapy albo....no właśnie co?
bo mam pewną teorię, że skoro matryca 3x większa to i przekłada się to na czas strzału. Poruszenie na zdjęciu z obiektem w ruchu widać - niestety, dlatego nie schodzę poniżej 1/250, a przy zdjęciach statycznych niższe czasy to nie przeszkadzają, i tylko jak jest ruch i nie ma znaczenia czy to na huśtawce czy na sali, to już inny przelicznik odwrotności ogniskowej trzeba zastosować, w moim przypadku 3 x krótszy.
Może się wypowie ktoś jeszcze kto ma ósemkę i dwa zera w plecaku?

siona
14-10-2013, 22:33
robię d800. przedtem d300s i d80.
chałtury nie robię :D ale czasami coś dla znajomych mi się zdarza. ostatnio robiłem kumplowi repo z wesela. czasy tak jak pisałem a bywają i dłuższe. robię to stałkami (s50, s85, SY14) + 2 lampy w manualu. wbrew pozorom się da :D

somrozen
14-10-2013, 22:37
nie zrozum mnie źle..ale zazdroszczę ręki... :)

Flores
14-10-2013, 23:11
Może i nie mam d800 ale miałem i mam kilka piątek w plecaku, wcześniej siedemsetkę i o tym co tutaj napisałeś nie miałem zielonego pojęcia. I po przesiadce z mniejszej na większą matrycę nigdy nie zauważyłem, że trzeba czas skrócić, żeby było okej. Widocznie nie było mnie na lekcji z tego tematu i dlatego mam ostre zdjęcia ;)

sailor
14-10-2013, 23:17
po przesiadce z mniejszej na większą matrycę nigdy nie zauważyłem, że trzeba czas skrócić, żeby było okej. Widocznie nie było mnie na lekcji z tego tematu i dlatego mam ostre zdjęcia ;)

troche nei tak i kolega powyzej ma troche racji :) d800tka ma problem ktory do tej pory dotyczyl glownie sredniego formatu - mianowicie bardzo latwo przy takim odwzorowaniu szczegolu poruszyc zdjecie.

somrozen - wez jakies lekko poruszone zdjecie z d800tki zmniejsz je do rozmiarow obrazka z d700 i nagle sie okaze ze masz ostre foty :)

Flores
14-10-2013, 23:29
Nie miałem pojęcia o takim zjawisku :). Dzięki Piotrek za info.

somrozen
14-10-2013, 23:31
somrozen - wez jakies lekko poruszone zdjecie z d800tki zmniejsz je do rozmiarow obrazka z d700 i nagle sie okaze ze masz ostre foty :)

wiem, doszedłem do tego sam :)

apple
16-10-2013, 17:46
a teraz doczytalem i sie nasmialismy ;-) A co tu jest prowokacja ?
Kolega chyba wietrzy we wszystkim spiski ...

zartuje :-) bez urazy - tak mi sie to nasunelo do glowy - to chyba cytat z jakiejs rozmowy z PIS - iorami

tu sie tylko teraz wyglupiam . Absolutnie nic nie sugeruje , ale nas to rozbawilo :)

Myślałem, że to prowokacja ponieważ sprzęt z wyższej półki, a pytanie wskazuje na braki w podstawach fotografii. Uważałem, że ludzie dobierają sprzęt stosownie do umiejętności. Widzę, że kolega rzucił się od razu na głęboką wodę, jednak moim zdaniem powinien temu towarzyszyć zakup książek/poradników o fotografii. Życzę rozwoju w tej dziedzinie. Pozdrawiam.

dax6
16-10-2013, 19:01
w pelni zgadzam sie z kolega ! Niestety , nie mam czasu na taki porzadek rzeczy. U mnie dzieje sie wszystko w przyspieszonym tempie. Tak bylo np. z jezykiem , z dodatkowym zawodem i z szybkim dostosowaniem sie do obowiazujacych tredow w europie. Brzmi moze smiesznie , ale tak wlasnie to tutaj i w calej EU zachodiej wyglada. Nikt tu nie ma czasu. To jest moj glowny problem.
Dlaczego taki sprzet ? Bo jestem zbyt biedny , zeby kupowac tanie rzeczy i w przyszlosci je zmieniac , tracac pieniadze. Napewno ogladal kolega cykl programow ,, Jak to jest zrobione ,, To wlasnie jast takie cos..
Widze Wasze piekne zdjecia i wiem , ze jestescie normalnymi smiertelnikami. Jak Wy to potraficie , to moze i mi sie uda.
Forum , to taka fajna sprawa , gdzie mozna przeskoczyc np. z kupowania ksiazek i robienia setek bledow , na dyskusje z ludzmi , ktorzy juz zjedli przyslowiowa ,,beczke soli ,, i chetnie dziela sie swoim doswiadczeniem z takimi laikami jak ja :)

no , ale teraz nagadalem ;)

Jak kolega APPLE widzi , to nie prowokacja i przyznaje sie , ze wielu rzeczy nie umiem

Flores
16-10-2013, 22:07
Myślałem, że to prowokacja ponieważ sprzęt z wyższej półki, a pytanie wskazuje na braki w podstawach fotografii.

Niech kupuje i D4. Jeżeli to było jego marzenie to kto jemu zabroni? Tylko sklepy się cieszą że są tacy klienci. Też pamiętam jak kupowałem D50 i myślałem jakie to bym foty strzelał jakbym miał D2X.

Widze Wasze piekne zdjecia i wiem , ze jestescie normalnymi smiertelnikami. Jak Wy to potraficie , to moze i mi sie uda.
Forum , to taka fajna sprawa , gdzie mozna przeskoczyc np. z kupowania ksiazek i robienia setek bledow , na dyskusje z ludzmi , ktorzy juz zjedli przyslowiowa ,,beczke soli ,, i chetnie dziela sie swoim doswiadczeniem z takimi laikami jak ja :)

Nikt kolego Ci nie nałoży łopatą do głowy umiejętności. Są rzeczy, których musisz się nauczyć sam. I ci normalni śmiertelnicy zanim robili piękne zdjęcia to siedzieli w książkach i głowili się dlaczego im takie gnioty wychodzą. Wystarczy spędzić kilka wieczorów i poczytać o obsłudze puchy, programu graficznego. Jak znasz podstawy to wszystko zaczyna się układać i zdjęcia zaczynają wychodzić. Oczywiście, że forum jest po to aby pytać ale podstaw nikt tutaj nie będzie tłumaczyć bo po to są książki i instrukcje obsługi do nauki tego. A jeżeli nie masz czasu jak piszesz to nie wiem po co się zabierasz za to?

dax6
16-10-2013, 22:47
oj kolego, chyba tak po sobie sadzisz...

Ja sie szybko ucze. A co do czytania , to zwroc uwage na date mojej rejestracji na forum. Moze jestem rok krocej od Ciebie. Ten czas spedzilem miedzy innymi na czytaniu i probach zrozumienia podstaw. Trafiles kola w plot. Zdarza sie.
Po co mam popelniac Twoje bledy , jak mozesz mi o czyms napisac i nie bede musial przez to przechodzic. Czy cos zle tutaj pisze ?

Juz kilku na tym Forum odsylalo mnie do czytania i takich tam. Grafike komputerowa robilem juz w latach 90 tych. Wtedy , niewielu ludzi widzialo PC na oczy , a ja kupilem caly kontener komputerow. Wtedy zaczela sie nauka. Windows miescil mi sie na 4 dyskietkach , a HD mial 20 MB. Grafika ? To bylo w pieluchach jeszcze. Lykalem wiedze o wszystkim po kolei jak wchodzilo do uzytku i na polski rynek.

Czyli ten temat mamy juz za soba.

Teraz skupmy sie na robieniu zdjec , a na ich poprawki przyjdzie czas.
Zrobilem sie chyba niemily... ale nie trawie jak mnie ktos uwaza za nieuka.

Czyli tak: rady praktyczne bardzo chetnie. Jeden z kolegow podeslal mi linka do fajnej strony z warsztatami. Rady typu : uwazaj na... bo ! Bardzo chetnie. No i podobne. Niekonstruktywne komentarze : kupil sobie sprzet i cos tam ...darujemy sobie. OK ?

RAF7705
16-10-2013, 23:18
A wiesz, że nauka przez popełniane błędów, to też nauka.
Nie wszędzie ta metoda się sprawdza ale w fotografii, jak najbardziej.
Oczywiście, trochę teorii do tego i będą postępy.

Flores
17-10-2013, 00:13
Przede wszystkim nigdzie nie napisałem, że jesteś nieukiem. Zacytowałem tylko jak sam wyżej piszesz, że nie będziesz kupował książek i robił setek błędów jak inni to robili. Sam kontekst Twojej wypowiedzi do tego dąży i możesz być tylko niemiły wobec siebie samego. A sprzęt? Brawo dla Ciebie i nie potępiam, że chciałeś dobrą puszkę sobie sprawić. Ciesz się nią i poznawaj ją. Ja sam jeżeli by było mnie stać to na początku zamiast słabego grzmota bym sobie kupił pro sprzęt. Ale na pewno bym przeczytał jej instrukcję obsługi.

A moja wypowiedź nie była ofensywna tylko dałem Ci właśnie radę "kup książkę i przeczytaj instrukcję obsługi". Chętnie każdemu pomagam, kiedy ktoś potrzebuje pomocy. Bo wcześniej też taką pomoc dostawałem. Ale też wertowałem książki i czytałem co to preselekcja przysłony, iso, af-c itp. itd.

Jeżeli byś mi napisał" "Słuchaj, chcę zrobić dobre zdjęcie w takich i takich warunkach swojemu wnukowi. Jak to mam zrobić? Jak kadrować? Jak patrzeć na światło?" to bym Ci dał ładny monolog. Ale pewnie by było tam o pojęciach, które wcześniej wymieniłem. Jeżeli tego nie wiesz... bardzo mi przykro.