Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 + nikkor AF 70-300mm
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z obiektywem nikkor'a AF 70-300mm. Gdy robię zdjęcie w pochmurny dzień jak dzisiaj np: ptakom przy ogniskowej 300mm to zdjęcie wychodzi bardzo ciemne. Jak temu zaradzić ?
Używam iso 800 i czasu 1/250.
Pozdrawiam, cukin
Przy dobrze dobranej ekspozycji w M czy wybierasz S i ustawiasz czas? Jeśli to drugie to może musisz wprowadzić korektę ekspozycji?
adriansocho
12-10-2013, 13:24
Cóż, odpowiedź jest bardzo prosta. Jak wydłużysz czas, to zdjęcie będzie jaśniejsze. Aparat posiada tryby pozwalające tak dopasować ISO, otwarcie przysłony i/lub czas otwarcia migawki, aby zapewnić właściwe naświetlenie kadru, są to tryby AUTO, tryby tematyczne oraz P, S, A, natomiast tryb M tego nie zapewnia - jak ustawisz za krótki czas/za bardzo przymkniętą przysłonę/za małe ISO, to zdjęcie będzie za ciemne.
Cóż, odpowiedź jest bardzo prosta. Jak wydłużysz czas, to zdjęcie będzie jaśniejsze. Aparat posiada tryby pozwalające tak dopasować ISO, otwarcie przysłony i/lub czas otwarcia migawki, aby zapewnić właściwe naświetlenie kadru, są to tryby AUTO, tryby tematyczne oraz P, S, A, natomiast tryb M tego nie zapewnia - jak ustawisz za krótki czas/za bardzo przymkniętą przysłonę/za małe ISO, to zdjęcie będzie za ciemne.
więc co zrobić, aby było ok ?
Proponuję tryb A dla odpowiedniej głębi ostrości i przetestować różne ISO (W taki dzień jak dzisiaj 400 lub 800) /przyznaję, że z D3200 dopiero zaczynam i nie wiem jak przy wyższych ISO będzie z szumem/
CODER_BEST
12-10-2013, 14:01
Nie bawiłem się to puszką.. Ale pewnie będzie porównywalnie jak z D5100 czyli spokojnie ISO 1600 możesz dać a nawet więcej. Jeśli powiększysz zdjęcie szumy będą widoczne ale normalnie nie będą wcale przeszkadzać.
Zresztą jeśli wychodzą za ciemne zdjęcie pstrykaj w RAW a potem na kompie sobie elegancko rozjaśnisz :)
Nie bawiłem się to puszką.. Ale pewnie będzie porównywalnie jak z D5100 czyli spokojnie ISO 1600 możesz dać a nawet więcej. Jeśli powiększysz zdjęcie szumy będą widoczne ale normalnie nie będą wcale przeszkadzać.
Zresztą jeśli wychodzą za ciemne zdjęcie pstrykaj w RAW a potem na kompie sobie elegancko rozjaśnisz :)
w RAW ? czyli ?
Proponuję tryb A dla odpowiedniej głębi ostrości i przetestować różne ISO (W taki dzień jak dzisiaj 400 lub 800) /przyznaję, że z D3200 dopiero zaczynam i nie wiem jak przy wyższych ISO będzie z szumem/
Dzięki, pomogłeś mi :D
Ustawiłem:
-A,
-F 5.6,
-iso 400
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1405644616333088&set=pb.1387679514796265.-2207520000.1381582786.&type=3&theater
Co oznacza "Photography" przy Twoim nazwisku na FB? Czy to przez fakt, że posiadasz "luszczankę"?
w RAW ? czyli ?
To znaczy w jakości zdjęcia ustaw RAW ;) Potem to łatwo rozjaśnić w Capture NX lub PS.
Myślę, że w przypadku takiego zdjęcia jakie dałeś na przykład najlepiej wykorzystać tryb predefiniowanej przysłony (A) i do tego możesz ustawić kompensację ekspozycji dodatkowo w razie potrzeby.
Użymam M a ja sie pytam po kiego grzyba używasz manualnej ekspozycji przy fotografowaniu ptaków? Nie rozumiem chcesz być bardziej pro? Ustaw sobie preselekcje przysłony górne w miare strawne ISO i problem z głowy. Jeśli masz za krótkie czasy to poczekaj na lepszą pogode i tyle.
Damiankck
12-10-2013, 22:38
ja bym jednak proponował na początek przeczytać instrukcję obsługi aparatu a nie zaśmiecać forum.
adrianek32
13-10-2013, 00:36
autorze posta masz profil "Kacper Piwnicki Photography" a nie wiesz dlaczego wychodzą ciemne zdjęcie w trybie M? ręce opadają
Co oznacza "Photography" przy Twoim nazwisku na FB? Czy to przez fakt, że posiadasz "luszczankę"?
Koleżanka z fejsa też Photography - to co ma byc gorszy? ;)
Wybierz jeden z trybów pół automatycznych (A lub S), wybierz punktowy pomiar ekspozycji i daj kompensacje +1ev.
A jak chcesz używać trybu M to nie powinieneś takich pytań w ogóle zadawać