PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Strumykowe potyczki :: Cyfra vs. Film

biegly
10-10-2013, 23:17
Od niedawna nabyłem analoga i się zakochałem :)
Przyznam że jest to wielkie wyzwanie, bynajmniej dla mnie ;)
Podczas oglądania wywołanych filmów, widzę jak cyfra robi wodę w głowie (nie wspominając o photoshopie)!
Na tym plenerze miałem Nikona ze sobą, teraz już rzadziej z cyfrą chodzę :)
Dużo nauki i technik do odkrycia, nie przynudzam i zapraszam.

Glendalough, Wicklow Mountains

D300

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/aaa1144-1.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/aaa1144.jpg)

Fuji Velvia 100F

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/6_velvia_100f.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

morzon
10-10-2013, 23:38
Kolory z Velvii przepiękne, zwłaszcza ta dalsza woda - boskie. 4x5?

biegly
10-10-2013, 23:44
Bronica 645 , na szerokim 40mm
Teraz zaczynam rolki Velvi 50 , już efektów się nie mogę doczekać ;)

morzon
10-10-2013, 23:52
Kurde, łap za wielki format, slajdy są jeszcze w dość przyzwoitych cenach pod 4x5.
A krajobraz na tym to czysta poezja - naoglądałem się troszkę tego i aż bym sam porobił :D

Sebastianito
10-10-2013, 23:56
Za bardzo Cyfrowy jestem....

biegly
10-10-2013, 23:58
Łoo, już kolega mi pokazywał co wielki format potrafi i jakie jego efekty :)
Przyznam, rozchorowałem się ;)
Jednak muszę nabrać wprawy do analoga, bo na razie nie jestem zadowolony z efektów opanowania światła.
Nawet ze światłomierzem mam problemy, przecież podstawowy nie mógł być ;)

Za bardzo Cyfrowy jestem....
O tuż to Sebastian, cyfra to słabe wyzwanie ;)

Yanluk
11-10-2013, 00:10
Świetne kolory.
Skanowales sam czy lab?

Kulten
11-10-2013, 00:18
Oba powyższe ujęcia mają swój urok. Osobiście uwielbiam zdjęcia z kliszy ale na trochę dłuższej ogniskowej.

brylek
11-10-2013, 08:38
Co do 2 to powiem że mz. skaner siadł podczas skanowania . Generalnie slajdy nie są łatwym materiałem do skanowania . Na czym skanowałeś ? Teraz mam takie pytanie co zamierzasz robić z średnim slajdem ? Pytam o to czy tylko skany czy może jakiś rzutnik lub wejdziesz do ciemni ?

biegly
11-10-2013, 10:11
Chwilo skany robie z DSLR, zbieram materiały aby z czasem pożądnie zeskanować i dodać do www.
Nie jestem zadowolony z efektów wszystkich plików, więc to mi pozwala przebrać zdjęcia na tym etapie.

Teraz mam takie pytanie co zamierzasz robić z średnim slajdem ?
W obecnej chwili nie mam możliwości i miejsca na ciemnie, więc zostają skany :/

Jak na początku pisałem, ogarnięcie tego wszystkiego w warunkach których fotografuje jest dla mnie dużym wyzwaniem ;)

Nemeth
11-10-2013, 10:23
Od niedawna nabyłem analoga i się zakochałem :)
Przyznam że jest to wielkie wyzwanie, bynajmniej dla mnie ;)
(...)

Z okazji stresu przed weekendowego będę nieco złośliwy.
Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź. To analog jest dla Ciebie wielkim wyzwaniem czy nie.

moshica
11-10-2013, 10:27
Rafale późno to odkryłeś, znam osoby które do tej pory nie uznają cyfry i jadą na Velvii ;-) i są zachwycone.

biegly
11-10-2013, 10:34
To analog jest dla Ciebie wielkim wyzwaniem czy nie.
Dokładnie tak, może sie to wydawać banalne niektórym - czy jest coś w tym dziwnego?

Na cyfrze, mogę zrobić takie zdjęcie bez filtra połówkowego - tylko z pełnym ND na jednej klatce.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/asc_9659a-1.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/asc_9659a.jpg)

Z zrób tak na filmie, to jest wyzwanie!

Pawle lepiej późno, niż w cale ;)

T_P_
12-10-2013, 06:03
Dokładnie tak, może sie to wydawać banalne niektórym - czy jest coś w tym dziwnego?

Na cyfrze, mogę zrobić takie zdjęcie bez filtra połówkowego - tylko z pełnym ND na jednej klatce.

Pozwól, że dodam - bez wielkiej ingerencji PS... ;-)

Odnosząc się zaś do filmu, to jakoś nigdy nie mogłem przekonać się do przedmiotowego materiału - w sumie może cyknąłem ze dwie rolki, bowiem zabawa z Velvią 50 daje dopiero satysfakcję... ;-)

Cieszę się, że trafiłem na Twój wątek - jakby chęci wróciły by coś jeszcze z filmu wrzucić na Forum...

Pozdrawiam i życzę przedniej zabawy, T_P_

RobertMiernik
12-10-2013, 11:33

Nie na cyfrze tylko w PSie, to zasadnicza różnica, skanując jedną klatkę filmu na dwa/trzy/pięć razy też można z niej zrobić HDRa. Zrób takie zdjęcie cyfrą w JPG i pokaż prosto z puszki to wtedy będzie to 'zdjęcie z cyfry'.

Z zrób tak na filmie, to jest wyzwanie!

Na filmie też nie jest to niemożliwe, filtry szare do naszych czasów przetrwały jako całe albo różne wersje 'połówki' ale kiedyś ludzie potrafili wycinać maski, więc takie zdjęcie na jednej klatce nie jest niczym niesamowitym...

biegly
12-10-2013, 12:56
Pozwól, że dodam - bez wielkiej ingerencji PS...

Nie na cyfrze tylko w PSie,
Nie wiem, czy sie zrozumielismy?
Chodzi mi dokladnie, o poprawne naswietlenie klatki - nie dalsza obrobke

Pokazane zdjecie z wrakiem, to jedno naswietlanie z rawa - nie jakies laczenia kilku plikow
Sprawa prosta, po kazdym nacisnieciu migawki sprawdzam na wyswietlaczu czy wyszlo ;)

Teraz robiac takie zdjecie z analoga, jaka masz pewnosc ze dobrze naswietliles klatke?

Na filmie też nie jest to niemożliwe, filtry szare do naszych czasów przetrwały jako całe albo różne wersje 'połówki' ale kiedyś ludzie potrafili wycinać maski, więc takie zdjęcie na jednej klatce nie jest niczym niesamowitym...

Takie cuda to ja na cyfrze moge robic, ale analogiem ma byc na raz i na pewno jest mozliwe ;) tylko trzeba wprawy!

Przepraszam za brak PL znakow.

RobertMiernik
12-10-2013, 12:59
Teraz robiac takie zdjecie z analoga, jaka masz pewnosc ze dobrze naswietliles klatke?

Oczywiście, po to mam światłomierz.

biegly
12-10-2013, 13:07
Hehe, no jest oczywiscie :)
W cyfrze tez jest, tylko pokazuje cos innego niz wymaga zdjecie poprawnego naswietlenia w takich warunkach ;)

RobertMiernik
12-10-2013, 13:17
Hehe, no jest oczywiscie :)
W cyfrze tez jest, tylko pokazuje cos innego niz wymaga zdjecie poprawnego naswietlenia w takich warunkach ;)

Trzeba go po prostu dobrze używać...
Ustawiasz punktowy, mierzysz cienie, mierzysz światła i wiesz jaką masz rozpiętość sceny, potem już tylko ustawiasz średnie tony tak, żeby były w miejscu gdzie według Ciebie powinny pamiętając ile zmieści się na twojej matrycy (11 EV?)...
Tadam :>

biegly
12-10-2013, 13:22
Toz wczesniej pisalem, ze jeszcze nie ogarniamn swiatlomierza do takiego stopnia i takie tam. ehhh...

RobertMiernik
12-10-2013, 13:27
Spokoloko, nauczysz się.

morzon
12-10-2013, 18:41
Ja uzywam cyfry jako swiatlomierza. Pstrykam fote, sprawdzam na podgladzie czy jest dobrze naswietlona, gdzie ew za ciemno/jasno, sprawdzam ile ev brakuje/za duzo i tyle. Przy czym ja pstrykam na negatywach, ktore zachowuja sie jak raw (duza tolerancja na bledy), slajd to jednak troche inna bajka.

biegly
12-10-2013, 20:09
Dzięki S4INT, tak robiłem puki światłomierza nie dostałem - no i nikoś nie ma iso 50
Powiem że to jest rozwiązanie, jednak teraz staram się nie nosić wszystkiego w plener - bo plecak przybrał na wadze i to sporo. ;)

Przy czym ja pstrykam na negatywach, ktore zachowuja sie jak raw (duza tolerancja na bledy), slajd to jednak troche inna bajka.
I o to też mi chodzi, że lekko nie jest - bynajmniej dla mnie raczkującego ;)
Dużo pochłaniam różnych informacji o zachowaniu poszczególnych filmów i opanowaniu światła, zobaczymy co we wtorek nowy film przyniesie :)