Zobacz pełną wersję : tani i dosc mobilny zestaw oswietleniowy.
hellbike
10-10-2013, 17:19
Szukam taniego i mobilnego zestawu oswietlenionego, do portretow, ktory bedzie sie dalo zabrac w plener.
Poki co mam yn-560, jeszcze jedna lampke o ok polowa slabsza, parasolke i jeden statyw na lampe.
Planuje dokupic jeszcze jeden yn-560, dwa statywy, softbox.... cos jeszcze? Nie jestem zorientowany.
Jaki softbox? Obojetnie co kupie bedzie okay?
Jaki statyw? Ten moj obecny nie jest mistrzem stabilnosci i po zamontowaniu parasolki delikatny wiaterek go przewroci.
Jaki softbox? Obojetnie co kupie bedzie okay?
Niby tak, jeśli to będzie "softbox reporterski". Ale jak z mocowaniem Bowens, to wygodniejszy jest "szybki montaż" (droższy).
Jaki statyw? Ten moj obecny nie jest mistrzem stabilnosci i po zamontowaniu parasolki delikatny wiaterek go przewroci.
Stabilność =/= mobilność.
w806 (lub Quantuum Air), do tego po 5-10kg obciążenia na podstawę każdego statywu i masz jakąś stabilność ;)
Ze statywem zawsze jest dylemat - o ile focisz np w jakimś lesie czy ogólnie naturze to zwykle znajdzie się coś żeby nałożyć na statyw (gruba gałąź, kamienie na nogi). Ja korzystam też z fripersowych odpowiedników wielkościowych w806 i nie narzekam. Waga spoko, stabilność i wysokość też okej. Do ciężkich zastosowań mam takie 5m czołg, ale jest mniej mobilny ;)
Softbox... czemu nie parasolka?
Ostatnio poczułem co to przewaga statywu sterowanego głosem :-) nic nie zastąpi tej wygody w terenie. Niestety ma jedną wadę ze wymaga dodatkowej osoby.
Co do klamotow to przeszedłem z białej parasolki na przestrzal na 60x60 właśnie chyba z mocowaniem bowensa przycialem te szynę bo głowica kulkowa była bez sensu. Drugie światło mam gdy potrzeba ze srebrnej. Wydaje mi się ze jest lepsza kontrola nad światłem w całym pomieszczeniu i tak to chyba pozostawię. Do tego 1 światło na tło (lub dwa jeżeli zależy na rownomiernym bialym). No to tak wygląda mój mini setup nie licząc jakiś tam DIY dodatków. Ostatnio udało mi się to razem z dwoma statywami na tło spakować w dużą torbę wiec przenosnosc została zachowana :-) 4 lampy łącznie 4statywy i *******ki.
Pozdrawiam
oldarcher
11-10-2013, 12:51
Minimum użytkowe to softbox 60x90 i druga lampa. Parasolka daje bardzo duże straty światła i strasznie sieje. Do tego koniecznie radio pod każdą lampę, nawet rf-602/603. Przy kreatywnym podejsciu wystarczy tyle, szczególnie plener i lokacja.
W bardziej zaawansowanych setupach : 2 lampy z przodu, dwie konty, dwie na tło. Na przód softboxy 60x90 i 40x40 ( w zapasie BD 50cm) kontry dwa stripy 120x40 lub dwa 40x40 na tło gołe lampy. Takim zestawem w studiu mozna zrobić niemal wszystko.
Do pracy w słońcu to minimum 600ws w modyfikatorze + dobre NDki
Minimum użytkowe to softbox 60x90 i druga lampa.
Ta... Bez tego ani rusz, co?
hellbike
11-10-2013, 14:01
A jak wyglada sprawa z montazem? Softbox montuje sie na statywie do lampy, czy jak?
oldarcher
11-10-2013, 14:06
Ta... Bez tego ani rusz, co?
Jezeli ktos pyta o zestaw lamp to raczej nie odpowiada sie: kup blende, styknie ci.
ja sam używam w plenerze zazwyczaj jednej lampy: generatora 600s ale zawsze w zapasie mam min jedną błyskałkę.
Jezeli ktos pyta o zestaw lamp to raczej nie odpowiada sie: kup blende, styknie ci.
Tekst, że dwie lampy i soft 90x60 to "minimum użytkowe" do sesji portretowych jest... no cóż, totalną bzdurą.
hellbike
11-10-2013, 14:27
Powiedzcie mi, jak to jest z tymi softboxami. Mowie o tych dośc sporych, a nie malutkich.
Czy wszystkie sa składane? Bo nosze rozlozonego softboxa zdecydowanie odpada.
W jaki sposob montuje sie lampe blyskowa (w moim przypadku yn-560) do softboxa? Trzeba cos jeszcze dokupic? Czy da sie to wszystko zamontowac na standardowym statywie do lampy?
Softboxy:
http://bit.ly/GJhLOs
http://bit.ly/GJhPh2
Uchwyt do lampy:
http://bit.ly/GJhXxi
oldarcher
11-10-2013, 16:03
Są generalnie 3 sposoby.
- Adapter bowens do softboxów sutudyjnych
- Softbox reporterski
- parasolko-softboxy jak np Easy-up
Reszte podpowiedzą zdjecia na stronach sklepówlub all..
Powiedzcie mi, jak to jest z tymi softboxami. Mowie o tych dośc sporych, a nie malutkich.
Spory czyli jaki? Ogólnie pchanie reporterskiej lampy w dużego softboxa mija się z celem (lampa świeci środkiem tylo, boki mają po kilka EV straty, więc sens niewielki).
darek6902
11-10-2013, 18:24
Osobiście proponuję coś takiego: http://www.afe.pl/1140.html
Załatwia sprawę współpracy lamp reporterskich z modyfikatorami z mocowaniem Bowens, a i parasolkę można zamocować.
hellbike
12-10-2013, 17:51
Spory czyli jaki? Ogólnie pchanie reporterskiej lampy w dużego softboxa mija się z celem (lampa świeci środkiem tylo, boki mają po kilka EV straty, więc sens niewielki).
yyh, czyli nie warto kupowac softboxow do przenosnych lamp blyskowych?
Ja nie polecam. Chyba ze we wnetrzach zeby ograniczyc rozchodzenie sie swiatla po pomieszczeniu. Ale do plenerowych portretów... Neee.
oldarcher
13-10-2013, 19:57
Jedyne co mogę powiedzieć o easy-upach to to ze sie przydają. Wkładam do niego głowce od generatora bo nie mam mocowania bowens i nie moze pracowac z adapterem. Dodatkowo w przeciwienstwie do adaptera latwiej do easy-upa wsadzić więcej jak jedną lampę.