PDA

Zobacz pełną wersję : tani i dosc mobilny zestaw oswietleniowy.

hellbike
10-10-2013, 17:19
Szukam taniego i mobilnego zestawu oswietlenionego, do portretow, ktory bedzie sie dalo zabrac w plener.

Poki co mam yn-560, jeszcze jedna lampke o ok polowa slabsza, parasolke i jeden statyw na lampe.

Planuje dokupic jeszcze jeden yn-560, dwa statywy, softbox.... cos jeszcze? Nie jestem zorientowany.

Jaki softbox? Obojetnie co kupie bedzie okay?
Jaki statyw? Ten moj obecny nie jest mistrzem stabilnosci i po zamontowaniu parasolki delikatny wiaterek go przewroci.

r_m
10-10-2013, 17:26
Jaki softbox? Obojetnie co kupie bedzie okay?
Niby tak, jeśli to będzie "softbox reporterski". Ale jak z mocowaniem Bowens, to wygodniejszy jest "szybki montaż" (droższy).

Jaki statyw? Ten moj obecny nie jest mistrzem stabilnosci i po zamontowaniu parasolki delikatny wiaterek go przewroci.
Stabilność =/= mobilność.
w806 (lub Quantuum Air), do tego po 5-10kg obciążenia na podstawę każdego statywu i masz jakąś stabilność ;)

morzon
10-10-2013, 17:31
Ze statywem zawsze jest dylemat - o ile focisz np w jakimś lesie czy ogólnie naturze to zwykle znajdzie się coś żeby nałożyć na statyw (gruba gałąź, kamienie na nogi). Ja korzystam też z fripersowych odpowiedników wielkościowych w806 i nie narzekam. Waga spoko, stabilność i wysokość też okej. Do ciężkich zastosowań mam takie 5m czołg, ale jest mniej mobilny ;)

Softbox... czemu nie parasolka?

fishaa
11-10-2013, 07:07
Ostatnio poczułem co to przewaga statywu sterowanego głosem :-) nic nie zastąpi tej wygody w terenie. Niestety ma jedną wadę ze wymaga dodatkowej osoby.
Co do klamotow to przeszedłem z białej parasolki na przestrzal na 60x60 właśnie chyba z mocowaniem bowensa przycialem te szynę bo głowica kulkowa była bez sensu. Drugie światło mam gdy potrzeba ze srebrnej. Wydaje mi się ze jest lepsza kontrola nad światłem w całym pomieszczeniu i tak to chyba pozostawię. Do tego 1 światło na tło (lub dwa jeżeli zależy na rownomiernym bialym). No to tak wygląda mój mini setup nie licząc jakiś tam DIY dodatków. Ostatnio udało mi się to razem z dwoma statywami na tło spakować w dużą torbę wiec przenosnosc została zachowana :-) 4 lampy łącznie 4statywy i *******ki.
Pozdrawiam

oldarcher
11-10-2013, 12:51
Minimum użytkowe to softbox 60x90 i druga lampa. Parasolka daje bardzo duże straty światła i strasznie sieje. Do tego koniecznie radio pod każdą lampę, nawet rf-602/603. Przy kreatywnym podejsciu wystarczy tyle, szczególnie plener i lokacja.
W bardziej zaawansowanych setupach : 2 lampy z przodu, dwie konty, dwie na tło. Na przód softboxy 60x90 i 40x40 ( w zapasie BD 50cm) kontry dwa stripy 120x40 lub dwa 40x40 na tło gołe lampy. Takim zestawem w studiu mozna zrobić niemal wszystko.
Do pracy w słońcu to minimum 600ws w modyfikatorze + dobre NDki

morzon
11-10-2013, 12:57
Minimum użytkowe to softbox 60x90 i druga lampa.

Ta... Bez tego ani rusz, co?

hellbike
11-10-2013, 14:01
A jak wyglada sprawa z montazem? Softbox montuje sie na statywie do lampy, czy jak?

oldarcher
11-10-2013, 14:06
Ta... Bez tego ani rusz, co?

Jezeli ktos pyta o zestaw lamp to raczej nie odpowiada sie: kup blende, styknie ci.
ja sam używam w plenerze zazwyczaj jednej lampy: generatora 600s ale zawsze w zapasie mam min jedną błyskałkę.

morzon
11-10-2013, 14:15
Jezeli ktos pyta o zestaw lamp to raczej nie odpowiada sie: kup blende, styknie ci.

Tekst, że dwie lampy i soft 90x60 to "minimum użytkowe" do sesji portretowych jest... no cóż, totalną bzdurą.

hellbike
11-10-2013, 14:27
Powiedzcie mi, jak to jest z tymi softboxami. Mowie o tych dośc sporych, a nie malutkich.

Czy wszystkie sa składane? Bo nosze rozlozonego softboxa zdecydowanie odpada.

W jaki sposob montuje sie lampe blyskowa (w moim przypadku yn-560) do softboxa? Trzeba cos jeszcze dokupic? Czy da sie to wszystko zamontowac na standardowym statywie do lampy?

r_m
11-10-2013, 14:38
Softboxy:
http://bit.ly/GJhLOs
http://bit.ly/GJhPh2
Uchwyt do lampy:
http://bit.ly/GJhXxi

oldarcher
11-10-2013, 16:03
Są generalnie 3 sposoby.
- Adapter bowens do softboxów sutudyjnych
- Softbox reporterski
- parasolko-softboxy jak np Easy-up

Reszte podpowiedzą zdjecia na stronach sklepówlub all..

morzon
11-10-2013, 17:30
Powiedzcie mi, jak to jest z tymi softboxami. Mowie o tych dośc sporych, a nie malutkich.

Spory czyli jaki? Ogólnie pchanie reporterskiej lampy w dużego softboxa mija się z celem (lampa świeci środkiem tylo, boki mają po kilka EV straty, więc sens niewielki).

darek6902
11-10-2013, 18:24
Osobiście proponuję coś takiego: http://www.afe.pl/1140.html
Załatwia sprawę współpracy lamp reporterskich z modyfikatorami z mocowaniem Bowens, a i parasolkę można zamocować.

hellbike
12-10-2013, 17:51
Spory czyli jaki? Ogólnie pchanie reporterskiej lampy w dużego softboxa mija się z celem (lampa świeci środkiem tylo, boki mają po kilka EV straty, więc sens niewielki).

yyh, czyli nie warto kupowac softboxow do przenosnych lamp blyskowych?

morzon
12-10-2013, 18:33
Ja nie polecam. Chyba ze we wnetrzach zeby ograniczyc rozchodzenie sie swiatla po pomieszczeniu. Ale do plenerowych portretów... Neee.

oldarcher
13-10-2013, 19:57
Jedyne co mogę powiedzieć o easy-upach to to ze sie przydają. Wkładam do niego głowce od generatora bo nie mam mocowania bowens i nie moze pracowac z adapterem. Dodatkowo w przeciwienstwie do adaptera latwiej do easy-upa wsadzić więcej jak jedną lampę.