Zobacz pełną wersję : Korekcja aberacji chromatycznej filtrem?
Mam starego soligora, bardzo ostry i sprawny, jedyna jego wada jest doss spora aberacja chromatyczna , widoczna np na błyszczacych przedmiotach na zdjeciach. Nie mam doswiadczenia.. czy załozenie dobrego filtra UV z powlokami moze cos poprawic?
adriansocho
09-10-2013, 20:04
Nie poprawi nic. Możesz się przerzucić na robienie w rawach i korektę programową w trakcie obróbki (wydaje mi się, że niektóre wyższe puszki mają automatyczną korektę AC, ale może to dotyczyć tylko jpegów i tylko szkieł systemowych).
Nie wiem, jak podstawowe puchy (D3xxx i D5xxx), ale AC ze szkieł niesystemowych (ale z procesorem) też jest usuwana. Sprawdzone na 100%: Sigmy 10-20/3.5, 17-70/2.8-4.0 i 70-200/2.8 z puchami D300 i D7000 oraz 24-70/2.8 i 70-200/2.8 z D700. Oczywiście tylko .jpg
w teorii jest możliwe... ale musiałbyś dobrze zmierzyć dyspersję obiektywu i potwierdzić zaprojektować kompensujący taką dyspersję... zakładam, że nakład pracy i koszta nie warte świeczki...
popróbuj redukować dyspersję na etapie obróbki