Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trwałość mocowania obiektywu do body

ecml
09-10-2013, 11:51
Lekkie body (D40) + N18-105VR + dokręcony jeszcze jeden obiektyw (do makro), wszystkie mocowania plastikowe.

1. Czy dla bezpieczeństwa takiego połączenia ma znaczenie czy body jest w pozycji pionowej/poziomej?
2. Czy można bez obaw używać takiego zestawu na statywie, bez podparcia obiektywu?

Ma ktoś może w takim temacie doświadczenia, złe, dobre?

Pozdrawiam,
ecml

_Ocean_
09-10-2013, 12:10
1. Uważaj po prostu, żeby obiektyw nie robił dźwigni/coś w niego mocno nie przywaliło.
2. Tak, spokojnie. Na tyle to mocowanie pozwoli ;p Chyba, że obciążasz obiektyw/coś na niego spadnie/ktoś go uderzy.

ecml
09-10-2013, 12:28
Dzięki za szybkie info :)

Zakładam, że na tak skonfigurowany zestaw będę bardzo uważał i nie ma możliwości aby coś na niego spadło czy w niego uderzyło. Myślę, że na statywie jest jeszcze o tyle bezpieczniej, że nie będą na mocowania działały żadne siły dynamiczne jak przy noszeniu zestawu na pasku czy body w dłoni.

Pytanie dodatkowe, już z czystej ciekawości - w razie czego pierwszy rozpada się bagnet w body czy mocowanie w obiektywie? Jest w ogóle jakaś reguła czy bywa różnie?

puciek
09-10-2013, 12:57
Przy plastikowym bagnecie obiektywu, to pada tylko ten bagnet - urywają się skrzydełka. Nowy bagnet jest do kupienia na alle... za 35zł

RobertMiernik
09-10-2013, 13:08
Pytanie dodatkowe, już z czystej ciekawości - w razie czego pierwszy rozpada się bagnet w body czy mocowanie w obiektywie? Jest w ogóle jakaś reguła czy bywa różnie?

Prawo Murphyego mówi, że zepsuje się to na czym najbardziej Ci zależy. Dla pewności powtarzaj co jakiś czas głośno w obecności całego zestawu - "tylko nie obiektyw, tylko nie obiektyw", albo "tylko nie filtr, tylko nie filtr" jest szansa, że w razie wypadku zepsuje się właśnie to...

ecml
09-10-2013, 13:23
Przy plastikowym bagnecie obiektywu, to pada tylko ten bagnet - urywają się skrzydełka. Nowy bagnet jest do kupienia na alle... za 35zł
Uspokajająca informacja, dzięki.

Prawo Murphyego mówi, że zepsuje się to na czym najbardziej Ci zależy. Dla pewności powtarzaj co jakiś czas głośno w obecności całego zestawu - "tylko nie obiektyw, tylko nie obiektyw", albo "tylko nie filtr, tylko nie filtr" jest szansa, że w razie wypadku zepsuje się właśnie to...
Samo życie! Niestety, D40 nie ma mikrofonu. Spróbuję powtarzać w myślach ;D

Pozdrawiam,
ecml

adriansocho
09-10-2013, 17:52
Ja myślę, że jeżeli to nie jest jakiś pro-statyw, a obiektyw makro waży więcej niż np. Helios 58/2, to statyw może nie dać rady. Myślę też, że N18-105 nie jest najlepszym wyborem (optycznie), ale też może się okazać, że jego silniczek nie daje rady kręcić (jeśli będziesz z tego korzystać).

TOP67
10-10-2013, 00:00
A co ma do tego silnik? To jest obiektyw IF.

adriansocho
10-10-2013, 00:41
Racja, ma znaczenie tylko dla tych, które kręcą mordką.