Zobacz pełną wersję : D800 czy warto do pracy w DX
Witam
czy warto kupic D800 i robic nim zdjecia w tylko DX ?
Witam
czy warto kupic D800 i robic nim zdjecia w tylko DX ?
Jaki to by był powód robienia zdjęć tylko w DX?
Jeśli będziesz podpinać tele i potrzebujesz cropa to zastanów się jednak nad D7100.
Sorry, za lekki off top - ale może ten powód to posiadanie małego albumu na zdjęcia :)
a do daplo: jesli tylko do DX, to moim zdaniem nie warto. Kup coś trochę tańszego, a za resztę dobry obiektyw.
adriansocho
09-10-2013, 09:47
To jeszcze zależy od perspektyw na przyszłość, ale ja na przykład nadwyżkę funduszy wolałbym przeznaczyć na kolejne, lepsze szkiełka niż upgrade D7000 do czegoś wyższego.
Sorry, za lekki off top - ale może ten powód to posiadanie małego albumu na zdjęcia :)
a do daplo: jesli tylko do DX, to moim zdaniem nie warto. Kup coś trochę tańszego, a za resztę dobry obiektyw.
To jeszcze zależy od perspektyw na przyszłość, ale ja na przykład nadwyżkę funduszy wolałbym przeznaczyć na kolejne, lepsze szkiełka niż upgrade D7000 do czegoś wyższego.
Stawiam raczej na to, że daplo będzie podpinać 400mm f/ 2.8 VR lub 500mm f/4 VR. D7100 ma jeszcze fajną opcję cropa w cropie, czyli z 400mm robi się ekwiwalent 800mm :)
dokladnia tak jak napisal MstrG - szkla mam podupada mi moja 300setka i chce kupic cos w zapasie
te szkla jakie mam plus kilka TC pod DX posuje mi i nie chce juz innych szkiel - ale serduszko w moim D300 powoli przestaje bic - i pytanie jest takie czy warto nosic dodatkowe kilogramy na karku w postaci D800 przez 20-30 km i robic fotki tylko na DX
D800 da Ci możliwość przełączenia się w tryb FX, żaden DX Ci tego nie da :)
Rozumiem, że nie godzisz się na ergonomię D7100, więc albo zostaje czekać na następcę D300s, albo kupić D800. Z czego ten pierwszy może nawet nie powstać.
Pawel Pawlak
09-10-2013, 18:13
D800 da Ci większą swobodę wyboru kadru, jako że nawet docinając go do rozmiaru 9mpix (czyli crop2.0) uzyskasz jakość lepszą niż z d300, ale praca na DX z założenia jest moim zdaniem mało wygodna. Głównym powodem jest mały wizjer (a raczej jego fragment). W miarę komfortowo moim zdaniem pracuje się do cropa 1.2 (25mpix, 5fps i spory bufor)
Benny_Bennasi
15-10-2013, 15:26
Wg mnie bez sensu... irytuje mały wizjer jak napisal przedmówca no i jaki jest sens wydac ttyle kasy na dx ?:P aby nie używać fx ?:P
Witam
kasa raz jest raz jej nie ma wiec to nie problem - teraz jest :) i kupilem d800 - bylem wczoraj w lesie i moim zdaniem warto, nawet tylko pod dx - choc przyznam sie ze mozliwosc wyboru formatu pokretlem zaskoczyla mnie pozytywnie - i troche zrobilem fotek na dx troche na fx :) - i zmienilem zdanie co do tego by byl to tylko dx :)
pozdrawiam
ps choc robiac fotki z podchodu chciałoby sie nie raz nie dwa wiekszy crop niz 1.5
Pawel Pawlak
15-10-2013, 16:03
Zawsze można wykadrować :) d800 wykadrowany do kropa 2.0 ma nadal 9mpix - czyli więcej niż jakże często wykorzystywany przez fotoprzyrodników1d2 albo prawie tyle co 1d3. Oddzielna sprawa to że ta potrzeba coraz dłuższej ogniskowej przy zdjęciach "z podchodu" nie idzie najczęściej w parze z możliwością ustabilizowania takiego bardzo długiego zestawu, ani możliwością skrócenia czasu ze względu na brak światła i ograniczoną jasność optyki :)
Może jakiś dodatkowy wizjer z powiększeniem by problem małego obrazu trochę rozwiązał?
Pawel Pawlak
17-10-2013, 09:24
Może, warto sprawdzić. Niestety, pogorszy się jasność wizjera :/
DK21M będzie chyba pasował do D800? Pogorszenie jasności jest ale na tyle małe że z D700tki go nie zdejmuję. Choć w sumie najciemniejsze szkło mam f2.8, nie wiem jak przy ciemniejszych by to wyglądało.
Może, warto sprawdzić. Niestety, pogorszy się jasność wizjera :/
Spróbować warto, na początek przejść się z body do sklepu i zainstalować DK-17M
DK21M będzie chyba pasował do D800? Pogorszenie jasności jest ale na tyle małe że z D700tki go nie zdejmuję. Choć w sumie najciemniejsze szkło mam f2.8, nie wiem jak przy ciemniejszych by to wyglądało.
Tfu, miało być DK17M :)
Z własnego doświadczenia powiem, że muszę uciekać z DX. Nie potrafię zaakceptować "ramki w ramce" - tyle lat robiłem z chyba 97%-98% pokryciem wizjera tym co jest realnie w kadrze i tak kadrowałem a teraz patrzeć w ten przepiękny duży wizjer i pamiętać, że to "ta" wewnętrzna ramka jest twoim kadrem - straszne... W razie awaryjnego podpięcia obiektywu ok, ale na dłuższą metę wg. bardzo słabo