Zobacz pełną wersję : Wołanie Ilford xp2, co poszło nie tak?
canon_rulez
09-10-2013, 09:02
Witam,
Skusiłem się ostatnio i postanowiłem wypróbować film Ilford Xp2 i wywołać go w punkcie w chemii C41. Do tej pory bawiłem się z tym materiałem w domu i wołałem go w d76. O dziwo rezultat był całkiem fajny, więc chciałem porównać go z należytym wywołaniem w C41. Odebrałem wczoraj negatyw i moim oczom okazały się takie plamy! Są na większości klatek. Załączam parę klatek ze "stykówki". Czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym? Czy to wina punktu i chemii jakiej użyli? Czy była to jednak jakaś wada filmu?? Proszę o rady.
https://www.dropbox.com/s/rqa4pn2rfgduudd/styk.jpg
Wyglada na skopane wolanie. Moze to tylko zacieki i da sie zmyc, wyplucz w wodzie z jakims zmiekczaczem i zobacz czy nie zejdzie.
Po ktorej stronie filmu sa zacieki? Od emulsji czy od podkladu? Jak masz wzery od strony emulsji, to masz s********a rolke - niestety. Wyplucz go, mozesz dodac pare kropel octu. Potem koncowe plukanie z jakims zmekczaczem.
Moim zdaniem w tym labie maja parchata chemie z syfami. Labowi podeslalybym stary slajd E-6 do wywolania w C-41 - ot tak w nagrode. :>
Ja omijam wszystkie laby z wyjątkiem dwóch w Krakowie w Jednym wołam slajdy bo to robią bardzo dobrze a w drugim materiały czarno białe, natomiast slajdy czarno białe tylko w Warszawie lub Bielsku. Prawda jest taka że większość lobów woła raz w tygodniu lub rzadziej, używają także zużytej i do tego przeterminowanej chemii. Tak więc plamy i odciski palców to u nich także standard, dzisiaj takie laby żyją na cyfrze i wołanych w tysiącach odbitkach z plików.
Ewidentnie coś skopane w labie i ponowne płukanie raczej niewiele pomoże.Zastanawiający jest powtarzalny układ tych plamek widoczny na 3 i 4 klatce.
RobertMiernik
10-10-2013, 22:06
wzorki są takie same na wszystkich klatkach - dziwne...
Syfy na rolkach w procesorze :)
Jeszcze lepiej poczęstować ich wołaniem ECN-2 ;-)
Syfy na rolkach w procesorze :)
Bardzo możliwe.
Oglądałem wczoraj ten pasek negatywu na żywo - emulsja ma "fakturę" z tych kropek, nie tylko ze widać je na obrazie na przestrzał, ale także jak się ogląda taśmę pod kątem - mają formę czy to dołków czy wypukłości...
Dodatkowo od strony podłoża jeden wielki pas zacieku na prawie całą szerokość klatki przez całą długość filmu...
Pierwszy raz coś takiego widzę. Nie wykluczam też jakiejś zrąbanej partii emulsji, no ale mając doświadczenia z owym labem są podejrzani w pierwszej kolejności (jak to wszelkie laby).
wzorki są takie same na wszystkich klatkach - dziwne...
Nie są do końca takie same. Układają się bardzo podobnie, ale nie (za przeproszeniem) kropka w kropkę ;)
pastwisko
12-10-2013, 11:47
Moim zdaniem w tym labie maja parchata chemie z syfami. Labowi podeslalybym stary slajd E-6 do wywolania w C-41 - ot tak w nagrode. :>
Jeszcze lepiej poczęstować ich wołaniem ECN-2 ;-)
Brawo - świetny pomysł, niech ktoś inny ma jeszcze bardziej skopane wołanie, tak trzymać!
Nie unoś się. Widziałeś na końcu mojej wypowiedzi emotkę? Wiesz co oznacza?
Ja po paru przebojach z labami przerzuciłem się na własnoręczne wołanie C-41. Skończyły się problemy. Polecam takie podejście.
donkiszot
12-10-2013, 12:58
[...]Widziałeś na końcu mojej wypowiedzi emotkę? Wiesz co oznacza?[...]
Tak, tak. Parafrazując:
Wstawisz emotkę ;). Łatwiej dostaniesz kanapkę.
Łatwiej się wymigujesz. Obsłużą cię łatwiej,
jeżeli wstawisz emotkę ;) emotkę ;)
;). Nawet jeżeli zabijesz
i staniesz nad zwłokami- i wstawisz emotkę ;),
to lżej jest, lżej ci. ;)
Wstawiam emotkę, żeby było niektórym uczestnikom dyskusji łatwiej załapać, że to co piszę, jest w takim przypadku nie do końca poważne. Nie liczę ani na kanapki, ani na specjalne traktowanie. I wstawienie emotki nic nie ma do mojego samopoczucia, bo ono, całe szczęście, nie jest kształtowane przez jałowe dyskusje na forach. Już sobie przypomniałem dlaczego przestałem się udzielać na tym forum. Większość uczestników cierpi tu na zespół śmiertelnej powagi. I tym razem piszę bez emotki.
Drogi Pastwisko, emotki sa po to aby wyrazac sarkazm czy zlosliwosc.
Obawiam sie, ze temu labowi nic nie pomoze. Zwalili swoja prace doskonale a nie liczylbym na zadne ich poczuwanie sie do winy. Poza tym, kazdy rozgarniety labolud odmowi wrzucenia filmu E-6 do procesora C-41. Jak przyjeliby taki zlecenie, swiadczyloby to tylko o ich totalnym braku wiedzy.
Mleko zostalo rozlane, szkoda zrobiona. Darwinizm spoleczny powinien ich wyeliminowac z rynku jak najszybciej.
Mleko zostalo rozlane, szkoda zrobiona. Darwinizm spoleczny powinien ich wyeliminowac z rynku jak najszybciej.
No cóż, mowa o jednym z bardziej znanych labów w Krakowie.
Do tej pory miałem do nich sporo zaufania, ale po tym jak otrzymałem film z rysą zrobioną na mokrej emulsji przez 5 klatek do samego plastiku, straciłem je już chyba nieodwracalnie...
Moje przypuszczenia są takie, że stary laborant został zwolniony.
Zawsze on przybiegał z wydrukami i stykówkami.
Ostatnio przybiegła jakaś młoda dziewoja, chyba ta sama z którą trudno się dogadać na tak błahy temat jak kupno rolki filmu...
Jestem uczulony na oddawanie swoich filmów w ręce jakiejkolwiek innej osoby, a takim pracownikom na pewno już nie powierzę swojej pracy.
canon_rulez
12-10-2013, 18:47
Niestety wróciłem z owego labu i oczywiście oni nie poczuwają się do winy, zapewne jest to wina emulsji stwierdzili. Cóż mogę począć w takim razie.... czas na wołanie C41 w domu, chyba zamówię na alledrogo zestaw Tetenal COLORTEC C41. Ktoś go używa? Polecacie? Czy są jakieś alternatywy?
pastwisko
12-10-2013, 18:48
Ja bym tak na te emotki nie liczył, ludzie są w gorącej wodzie kompani, mają tendencje do interpretowania tresci po swojemu, czasem coś im umknie, dlatego pisanie pewnych rzeczy na forum publicznym warto dobrze przemyśleć bo emotka nie potrząsnie czytającym i nie krzyknie mu w twarz, ze to żart. A nawet jesli załapie że to żart to i tak może uznać ze to świetny pomysł na zemstę lub żarcik właśnie.
A skoro w grę ma wchodzić skopanie komuś bardziej efektów wołania w labie, to wolę połknąć kij od miotły i napisać co napisałem i jak napisałem.
Tetenal COLORTEC C41. Ktoś go używa? Polecacie?
W dziale ciemniowym znajdziesz mój wątek o wołaniu C41 w domu. W skrócie: polecam.
RobertMiernik
12-10-2013, 18:50
Najprostszy na początek, z czasem dużo ludzi przenosi się na chemię labową Fuji ale Tetenal jest prostszy (mniej kąpieli) a efekty daje bardzo dobre.
P.S. Jeśli chcesz kupić procesor (CPA) do utrzymywania temperatury i kręcenia koreksem to odezwij się na PW mam do pchnięcia jeszcze jeden.