Zobacz pełną wersję : D80 i wielokrotna ekspozycja
Czy D80 pozwala na dwukrotne naswietlenie tego samego obrazu na jednej klatce ?
chodzi o taki efekt
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img262.imageshack.us/img262/6236/aaayy3.gif)
w sieci znalazlem taki oto tekst:
Ostatni zbiór funkcji, czyli menu retuszu, to siedem poleceń, które umożliwiają obróbkę zdjęć z poziomu aparatu:
- Nakładanie zdjęć umożliwia nałożenie na siebie dwóch zdjęć zapisanych w formacie RAW
czy efekt 'nalozenia' mozna zobaczyc od razu w aparacie? z tego co czytalem d80 nie wyswietla raw'ow - chyba ze byl zapis raw+jpg ale w tym przypadku nic to nie daje, bo nie nakladamy jpg a rawy.. tak wiec, jak to jest?
aries.mehehe
13-04-2007, 01:56
...z tego co czytalem d80 nie wyswietla raw'ow...
Hę?
JasioJasio
13-04-2007, 04:47
corso dokładnie tak. D80 pozwala na wykonanie podwójnego naświetlenia tej samej "klatki", jest to opisane w instrukcji oczywiście. Sprawdzę przy okazji i podam stronę albo przepis.
Nie wyświetla RAW-ów!? No bardzo bym się zdziwił.
Chyba nie chodzi o to samo zdjęcie, bo byłoby to bez sensu (chyba, że z różnym naświetleniem, ale wtedy byłyby potrzebne conajmniej trzy a technika to oczywiście HDR)
Tak naprawdę jest możliwość nakładania np. dwóch różnych zdjęć. Dodatkowo można regulować intensywnością nakładania na siebie tych zdjęć. Przykład - fotografujesz księżyc i nakładasz go na zdjęcie nocne z całkiem innym widokiem. Dodatkowo właśnie możesz regulować ile czego chcesz mieć z danego zdjęcia! Fajny bajer! Oczywiście możesz robić to tylko na RAWach!
Chyba nie chodzi o to samo zdjęcie, bo byłoby to bez sensu
Dlaczego bez sensu?
RAWy można oglądać w D80, no chyba że mój zamiast prześwietlać to wyświetla RAWy ;-)
RAWy można oglądać w D80, no chyba że mój zamiast prześwietlać to wyświetla RAWy ;-)
To juz wiem wszystko co chcicalem, dzienki
Sejsmolog
13-04-2007, 09:19
Wypróbowałem kiedyś tą funkcję, ale nie pamiętam jaki typ zapisu miałem ustawiony (chyba RAW +jpeg). W każdym razie ustawiłem wielokrotnę ekspozycję na 2 zdjęcia. Zrobiłem dwie fotki, a wyszły ... trzy :-) Pierwsze dwie takie, jak je zrobiłem, a trzecią "złożył" aparat z dwóch pierwszych.
To wkoncu, pokazuje dwa polanczone rawy? czy nie - w tescie na optyczny byl obrazek ale nic nie wspomnieli o tym.. a aparat bede mial najwczesniej za 2 miesiace wiec nie mam jak tego sprawdzic :P
To wkoncu, pokazuje dwa polanczone rawy? czy nie - w tescie na optyczny byl obrazek ale nic nie wspomnieli o tym.. a aparat bede mial najwczesniej za 2 miesiace wiec nie mam jak tego sprawdzic :P
Pokazuje , poswiecilem sie i zrobilem przed chwila testy :) Mozesz sobie wybrac czy wielokrotna ekspozycja ma sie skladac z 2 lub 3 obrazów. Mozna robic w jpg jak i RAW (NEF). Po wybraniu opcji NEF po zrobieniu 3 fotki jest bez problemu pokazywana połączona fotka na ekranie LCD (oczywiscie przy jpg takze).
Pokazuje , poswiecilem sie i zrobilem przed chwila testy :) Mozesz sobie wybrac czy wielokrotna ekspozycja ma sie skladac z 2 lub 3 obrazów. Mozna robic w jpg jak i RAW (NEF). Po wybraniu opcji NEF po zrobieniu 3 fotki jest bez problemu pokazywana połączona fotka na ekranie LCD (oczywiscie przy jpg takze).
Czy dobrze rozumiem (nie mam D80... jeszcze :) ) że można wybrać zapis w jpg lub NEF, w którym i tak zaszyty jest jpg?
To pewnie na LCDku wyświetlany jest jednak jpg z tego "składanego" NEFa?
Czy dobrze rozumiem (nie mam D80... jeszcze :) ) że można wybrać zapis w jpg lub NEF, w którym i tak zaszyty jest jpg?
To pewnie na LCDku wyświetlany jest jednak jpg z tego "składanego" NEFa?
Nie wiem czy jest zaszyty "jpg" (na karcie pamieci go nie widać), w kazdym razie NEF jest jak najbardziej mozliwy do obejrzenia na LCD aparatu :)
Nie wiem czy jest zaszyty "jpg" (na karcie pamieci go nie widać), w kazdym razie NEF jest jak najbardziej mozliwy do obejrzenia na LCD aparatu :)
Ostatnie pytanie - moze glupie - ale chcem sie upewnic - nef widoczny jest podczas skladania - ok to wiem juz :), a jest widoczny w podgladzie po zrobieniu foty? bo jesli czegos nie pokrecilem (mozliwe ze jednak) ktos pisal na forum ze d80 nie pokazuje nefow w podgladzie - ze zdjecie mozna zobaczyc dopiero po jego wywolaniu w kompie :| to bujda czy prawda?
Ludzie skąd Wy takie bujdy bierzecie?
ktos pisal na forum ze d80 nie pokazuje nefow w podgladzie - ze zdjecie mozna zobaczyc dopiero po jego wywolaniu w kompie :| to bujda czy prawda?
Bujda ! :)
Robiąc w RAW widac na LCD po zrobieniu fotkę (jesli masz włączoną opcje podgladu po zrobieniu zdjecia) oraz mozna sobie pozniej tez normalnie ogladac na LCD aparatu w trybie przeglądania zdjec... :)
"Czy D80 pozwala na dwukrotne naswietlenie tego samego obrazu na jednej klatce ?"
Niezupelnie, ale...
"Chyba nie chodzi o to samo zdjęcie, bo byłoby to bez sensu"
Bardziej z sensem, niz inne wersje. IMHO ;)
"chyba, że z różnym naświetleniem, ale wtedy byłyby potrzebne conajmniej trzy"
Bo?
Od 2, do stosunkowo dowolnej liczby.
"Czy dobrze rozumiem (nie mam D80... jeszcze ) że można wybrać zapis w jpg lub NEF, w którym i tak zaszyty jest jpg?"
Zapis jest dokonywany w aktualnie wybranym trybie fotografowania.
Nie wiem natomiast, co jest zaszyte, ale cos pewnie jest. Kiedy probuje wczytac NEFa z D80 do starego (sprzed ponad 5 lat) i niemajacego nic wspolnego z winda softu, to fotka sie "oczywiscie" wczytuje, ale wyswietla tylko, jako miniaturka (dosc doslownie).
"
To pewnie na LCDku wyświetlany jest jednak jpg z tego "składanego" NEFa?"
Jezeli powiekszamy podglad NEFa w aparacie, to napewno nie jest wtedy wyswietlany jpg (bo ten wyglada powiekszony zupelnie inaczej).
Jesli skladamy 2 zdjecia, to wszystkie parametry, jak ustawienia obrazowania, WB i.t.d. sa pobierane z pierwszego (czasem dobrze wiedziec).
Skladanie mozna wykorzystac do HDR, ale takze do imitacji szarej polowki, imitacji filtra ND (w sprzyjajacych okolicznosciach), obnizenia poziomu szumow, rozjasniania/przyciemniania, zmiany niektorych ustawien, kopiowania plikow pomiedzy katalogami (dosc upierdliwe), zwielokrotnienia punktu ostrosci, zmiany wspolczynnika zawartosci swiatla lampy blyskowej w kadrze i kilku innych wariacji. (tyle mi sie w tej chwili przypomnialo z WLASNYCH eksperymentow)
Sama mozliwosc nalozenia 2 roznych ujec jest tutaj najmniej istotna (przy czym jej sensu nie neguje).
Odbiegajac nieco od glownego watku mozna powiedziec, ze...
"Cudze chwalicie, swego nie znacie,
SAMI NIE WIECIE, CO POSIADACIE" ;)
D80, to nie jest "zwykly aparat" i od D50, czy D70, rozni sie nie tylko cena...
Niektorzy ludzie narzekaja na nienajlepsze wyniki w automacie, ale w tym przypadku automat jest tylko DODATKIEM (chociaz czesto sparwdza sie znacznie lepiej od wielu innych) i niemal "niegodziwoscia" jest niepoznanie jego mozliwosci.
Krotko mowiac, nie zaluje ani jednej zlotowki na niego wydanej (sporo sie dowiedzialem i nauczylem eksperymentujac, zamiast zastanawiac sie nad poprawnoscia pomiaru matrycowego...).
heheh... Seeker, przeciez ja na wszytskie pytania pytających powyzej odpowiedzialem :D
Ale spoko, Ty zrobiłes to jeszcze dokładniej ;)
"Ale spoko, Ty zrobiłes to jeszcze dokładniej"
Ba, moze nawet o to mi chodzilo... ;)
Seeker - dzienki! i bez tego kupilbym d80.. ale po tym poscie tylko sie utwierdzilem dodatkowo w tym ze dokonalem dobrego wyboru :)
osobiscie mysle ze, ludzie narzekaja na ten aparat - bo po prostu nie radza sobie z jego obsluga - a komentarz typu 'd80 jest dla amatorow, chociasz w polsce jest w kategori pol profesionalnej bo ludzie zarabiaja przy jego pomocy' wydaje mi sie smieszny!
d80 z cala pewnoscia nie ustepuje innym drozszym modela - po prostu trzeba wiedziec co/jak/i gdzie - a nie wciskac spust bez opamietania bo taki tik zostal nam po przesiadce z kompakta..
wypowiedz czysto teoretyczna, ale tak wlasnie mysle.
Trochę się pokręciło!
Z tego co wiem funkcja nakładania zdjęć służy do nakładania DWóCH RóżNYCH zdjęć. Można to robić jedynie w RAWach! Następnie zdjęcie wynikowe zapisywane jest już jako jpg, dla bieżących ustawień jakości i wielkości pliku (jpg). Dodatkową funkcją przy nakładaniu jest możliwość wzajemnego przenikania zdjęć (ile chcemy jednego, a ile drugiego zdjęcia). Dlatego bez sensu jest nakładanie takich samych zdjęć! Praktycznie nic to nie daje! Chyba, że chodzi o HDRy. Ale to inna historia!
Podczas podglądania NEFa jest jednak wyświetlany ten JPG basic w nim zawarty - powiększcie sobie ludzie maksymalnie zdjęcie wykonane tylko w NEFie i zobaczycie "śliczną" strukturkę blokową z kompresji JPGa.
Toms, przeczytaj jeszcze raz uwaznie i zastanow sie, co napisales ;)
Pewnie, ze opcja sluzy do nakladania ROZNYCH zdjec, ale roznych POD RELATYWNIE DOWOLNYM WZGLEDEM, niekoniecznie TYLKO kadru.
Czy to W JAKIKOLWIEK SPOSOB ZAPRZECZA mojej wypowiedzi?
"funkcja nakładania zdjęć służy do nakładania DWóCH RóżNYCH zdjęć."
Bylo wyzej
"Można to robić jedynie w RAWach! Następnie zdjęcie wynikowe zapisywane jest już jako jpg"
Porazka... Sprawdz to moze DOKLADNIE ;)
Funkcja nakladania zdjec, JAKO JEDYNA moze zapisywac wynik w rawach (dodatkowo w najwyzszej jakosci i najwiekszym rozmiarze jpg, co jest akurat calkiem slusznym posunieciem).
"dla bieżących ustawień jakości i wielkości pliku (jpg)."
No wlasnie niekoniecznie.
"Podczas podglądania NEFa jest jednak wyświetlany ten JPG... ...zobaczycie "śliczną" strukturkę blokową z kompresji JPGa."
Nie myslalem o tym w ten sposob, ale nadal mam pewne watpliwosci.
Mozaike jpg dostrzegam w nieco innej formie (stad moje wczesniejsze przypuszczenie).
W NEFie wystepuje ona z szablonowa regularnoscia (sztywno okreslony pod wzgledem rozmiaru, ksztaltu i miejsc wystepowania, "subtelny" kwadracik), a w JPGu wydaje sie on byc odpowiednio (lub nie) dobrany pod powyzszymi wzgledami do potrzeb formatu (i wybranych ustawien).
Byc moze nie trafilem po prostu na wystarczajaco podobny egzemplarz, ale z drugiej strony, moze to jakis rodzaj hybrydy...? (taki niby JPG, zapisany "po NEFowemu).
I jeszcze jedna zagadka (jak dla mnie ;) ).
Jezeli nalozymy nieco zaszumione rawy, gdzie mozaika jest dosc intensywna, podglad gotowego efektu (nadal zapisanego w RAW) wydaje sie byc "skladanka mozaik" z tych obydwu poprzednich. Nasuwa sie wiec putanie: czy uzywajac tej funkcji aparatu skladamy jednoczesnie 2 zdjecia, czy tez moze 4? (otrzymujac wynikowo 2).
Wiadomo, ze im lepiej znamy zasade dzialania narzedzia, tym efektywniej mozemy je wykorzystac. Dlatego Erie, jesli moglbys cokolwiek rozjasnic w tej sytuacji, koniecznie o tym napisz. Z gory dzieki.
Pozdro
JasioJasio
16-04-2007, 18:58
Mam wrażenie, że ta dyskusja robi się co raz to trudniejsza. A miało być prosto i zrozumiale :)
"Mam wrażenie, że ta dyskusja robi się co raz to trudniejsza."
W jakim sensie? ;)
Otrzymalem informacje od Erie, ze dowiadywal sie u zrodel i jednak jest zaszyty w NEFie JPG.
Ameryki chyba nie odkryliśmy tym, że .jpg jest osadzony w NEFie? Przynajmniej dla mnie to nie jest żadna niespodzianka; gdzieś o tym już dawno czytałem.
Natomiast nie jestem pewien, czy dyskusja się toczy na temat nakładania zdjęć czy wielokrotnej ekspozycji? Bo obie te funkcje są w D80, o ile mnie pamięć nie myli. Wydaje mi się, że po drodze pomieszano te pojęcia...
Ekonet nikt nie odkrywał Ameryki po raz drugi (tylko koło po raz 10 023 ;)), a ja nie mówiłem o tym że w NEFie jest zawarty JPG Basic bo to wie każdy już chyba, tylko o tym że podczas podglądu NEFa na ekranie aparatu wyświetlany jest właśnie ten JPG basic. Dla niedowiarków - zróbcie zdjęcie w NEF, obejrzyjcie je na maksymalnym powiększeniu, następnie otwórzcie NEFa w Capture NX i zapiszcie pod tą samą nazwą na karcie. Teraz obejrzyjcie zdjęcie na ekranie aparatu (tylko musicie powiększyć je bo przy wyświetlaniu pełnego zdjęcia aparat wygłupia się i wyświetla informację o niepoprawności pliku, co jest notabene bzdurą).
"Teraz obejrzyjcie zdjęcie na ekranie aparatu (tylko musicie powiększyć je bo przy wyświetlaniu pełnego zdjęcia aparat wygłupia się i wyświetla informację o niepoprawności pliku, co jest notabene bzdurą)."
Czyli dodatkowo dowodziloby to zaszycie 2 plikow podgladowych w NEFie... (o tym malutkim juz wczesniej wspominalem)
Nie Seeker, ten mały plik podglądu jest wymieniany na nowy (już w pełnej jakości), dlatego edytowany w Capture NX NEF ma potem objętość ok. 15 MB dla D80.
arutrek2-
19-04-2007, 23:05
Ja nie mogę, jaka zawiła dyskusja:) Mi osobiście w nakładaniu zdjęć nie odpowiada to, że: miałem taką sytuację. Plan ten sam. Trzy nakładane zdjęcia. Jedyną zmianą była pozycja modela (mnie:D). I wyszedłem jak trzy razy duch, a nie trzy razy normalnie naświetlone zdjęcie. Ale to chyba dlatego że tam jest 1/3 każdego zdjęcia, co? Bo chodziło mi o efekt trzech postaci mnie w różnych miejscach, a wyszły takie duchy, poświaty, przenikające się z tłem...
Bo to nakładanie a nie wycinanie. Zrób się na czarnym tle to będzie ok.
Ja nie mogę, jaka zawiła dyskusja:) Mi osobiście w nakładaniu zdjęć nie odpowiada to, że: miałem taką sytuację. Plan ten sam. Trzy nakładane zdjęcia. Jedyną zmianą była pozycja modela (mnie:D). I wyszedłem jak trzy razy duch, a nie trzy razy normalnie naświetlone zdjęcie. Ale to chyba dlatego że tam jest 1/3 każdego zdjęcia, co? Bo chodziło mi o efekt trzech postaci mnie w różnych miejscach, a wyszły takie duchy, poświaty, przenikające się z tłem...
dokładnie tak samo u mnie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img180.imageshack.us/img180/1992/prbakk8.jpg)
przykładowy JPG z aparatu i dodam że bez róznicy jest czy zatwierdza się wzmocnienie czy nie.
Czy istnieje więc sposób , pytanie do fachowców w tym temacie, aby zrobić to w jpg-ach z należytym efektem czy od razu dać sobie spokój i przjść do warstw w photoshopie?
pozdro
milk
arutrek2-
21-04-2007, 09:56
Ok, jak będę mieć chwilę to spróbuje:) Dzięki za radę:)
arutrek2-
21-04-2007, 09:57
Haham, moje zdjęcia wyszły dokładnie tak samo!;)
Kontynuując temat - czy da się funkcję wielokrotnej ekspozycji zastosować na poziomie aparatu do poszerzania rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny (HDR)? Bo wkurza mnie to, że wybór trybu wielokrotnej ekspozycji w D80-tce powoduje anulowanie braketingu, który byłby przecież tutaj jak znalazł. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i zechciałby się nimi podzielić?
Przeciez sam mozesz sprawdzic.
Sugerowalbym jeszcze sprawdzic roznice, pomiedzy wersja manualna i uatomatem. Koniecznie na kilku scenach, rozniacych sie znacznie rozpietoscia tonalna.
Napewno bedzie to dobrze widac.
Kontynuując temat - czy da się funkcję wielokrotnej ekspozycji zastosować na poziomie aparatu do poszerzania rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny (HDR)?
Tak na logikę z czasów analogowych to nie można tak zrobić. Tak mi się przynajmniej wydaję. Przecież przy wielokrotnej ekspozycji tej samej klatki doświetlasz dany piksel wielokrotnie. Ja na Canonie EOS300 bawiłem się w ten sposób, żeby na jednej klatce mieć dwa razy swoją żonę (jakby jej było mało :) ) a robiłem to zasłaniając pół obiektywu.