PDA

Zobacz pełną wersję : Spełnienie marzenia Mileny

FundacjaMamMarzenie
08-10-2013, 08:02
Witajcie Nikoniarze! Kilka lat temu, dzięki Waszej hojności, życzliwości i zaangażowaniu udało nam się wspólnie spełnić marzenie Michała spod Ostródy:

http://www.mammarzenie.org/marzyciel/3335,10,lustrzanka-cyfrowa-nikon-d90

Jak się okazuje, młodych pasjonatów fotografii przybywa. Tym razem zachęcam Was i proszę o wsparcie, pomoc i udział w spełnieniu marzenia Mileny:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mammarzenie.org/photo/milenajpg.jpg)

http://www.mammarzenie.org/marzyciel/12177,10,czerwona-lustrzanka-nikon-d3200

Milena to pogodna, dość nieśmiała dziewczynka, która marzy o tym, by uwieczniać ulotne chwile swoim własnym aparatem, czerwonym Nikonem D3200. Jak wiadomo, "życie to są chwile", więc warto je zakląć w fotografii. 13-latka dzielnie walczy z chorobą, i choć sporo czasu spędza na szpitalnym oddziale, to bardzo lubi spacery, na których wyłapuje okiem piękne krajobrazy i urzekające widoki.

Będzie nam niezmiernie miło wspólnie przyczynić się do tego, by na twarzy Mileny zagościł szeroki uśmiech i mogła ona zacząć dokumentować otaczający ją świat.

W razie jakichkolwiek pytań, proszę o kontakt: [email protected]

Pozdrawiam,
Łukasz
Fundacja Mam Marzenie
Oddział Olsztyn

Wpłat można dokonywać na konto
ING Bank Śląski nr 26 1050 1445 1000 0022 7647 0461
w tytule wpłaty podając "Marzenie Mileny Olsztyn".

Stan konta na 24.11.2013 to 940 zł

fotograf58
09-10-2013, 16:12
Może, jakiś mod zainteresował się tym tematem, a może sam admin.

TOP67
09-10-2013, 17:51
Dopiero po czwartym raporcie zrozumiałem, że chodzi o przyklejenie :)

Z tego co zrozumiałem, to marzenie Mileny jest w poczekalni. Kiedy i jak możemy wspomóc?

ASAHI
10-10-2013, 08:23
Ja mogę załatwić kartę pamięci, mamy zgłoszenie że będzie do dyspozycji obiektyw 18-105 od jednego z forumowiczów, pozostaje tylko uzbierać na body. Brać forumowa do dzieła!

TOP67
10-10-2013, 08:55
Tylko na razie nie wiadomo gdzie wpłacać. Na stronie fundacji nie ma dedykowanego konta, ani wskazówek jak opisywać ew. przelewy. W poprzednich edycjach było to wyraźnie napisane na forum.

prz3mo
11-10-2013, 10:08
Tylko na razie nie wiadomo gdzie wpłacać. Na stronie fundacji nie ma dedykowanego konta, ani wskazówek jak opisywać ew. przelewy. W poprzednich edycjach było to wyraźnie napisane na forum.

Ja kiedyś "pociągnąłem" zbiórkę na aparat dla chłopaka z fundacji (zresztą jest on na naszym forum :) )
I było tak, że koordynatorka podała mi numer konta, a potem ja na forum go publikowałem. Także koordynatorka na bieżąco podawała mi stan konta.

W poście jest mail do koordynatora, więc jak ktoś z forum ma czas to może temat pociągnąć... Ja mam w ostatnim czasie dużo roboty (koniec sezonu ślubnego, a jeszcze masa obróbki...), więc nie podejmuję się tym razem :)

FundacjaMamMarzenie
11-10-2013, 10:27
Hej!
Poprzednim razem, przy okazji spełnienia marzenia Michała, zbiórka odbywała się (z tego, co pamiętam) na konto prywatne. Zdaje się że Grodjer (chyba ówczesny admin) prowadził tę sprawę. Potem z zebranych pieniążków został kupiony aparat. Nasza fundacja nie ma możliwości statutowych tworzenia subkont na poszczególne marzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by pieniążki wpłacać na konto główne w tytule przelewu podając np. "Marzenie Mileny, Olsztyn". Jeśli tak będzie dla Was prościej, lepiej, rzetelniej - nie ma sprawy :-)

P.S. Tak, zdaje się, że Michał jest na tym forum :-)

TOP67
11-10-2013, 10:51
Dokładnie o to chodzi. Wpłaty na konto fundacji z jasno podanym tytułem. Dobrze, gdyby na stronie fundacji znalazła się taka informacja (przy podstronie Mileny).
A tu w wątku prosimy o okresowe podanie ile się nazbierało.
Wiem, że w ten sposób nie będzie informacji ile pochodzi od nikoniarzy, ale zbiórka na prywatne konto nie jest dobrym pomysłem. Po pierwsze podpada pod zbiórkę publiczną. Po drugie pozostaje problem zaufania.

edit: Ja właśnie wpłaciłem

FundacjaMamMarzenie
12-10-2013, 10:06
Dobrze, umieścimy więc taką informację na podstronie Mileny. I będziemy tyogdniowo zliczać sumkę :-) ile taki sprzęt Waszym zdaniem kosztuje?

TOP67
12-10-2013, 17:39
Z podstawowym obiektywem ok 1800 zł http://www.ceneo.pl/17762471
Zdaje się, że wersja czerwona występuje tylko z tym obiektywem.

Kasandra
15-10-2013, 12:29
Ja jestem z Olsztyna, chętnie pomogę!!!

FundacjaMamMarzenie
17-10-2013, 00:00
Ooo super! Ktoś fachowy na miejscu :-) Kasandra, czy masz jakiś pomysł jak jeszcze moglibyśmy zebrać trochę grosza na marzenie Mileny? Może jakiś photo-day z symbolicznym wpisowym? :-)

Kasandra
17-10-2013, 15:00
Nie bardzo pamiętam jak było ostatnimi razami:(
bo to dawno było, ale chyba więcej ludzi na forum wiedziało o akcji.

coach_lodz
18-10-2013, 17:55
No trzeba by w 1 poście podwiesić jakieś konto i opisać jak wpłacać i z jakim dopiskiem... oraz jakąś osobę, która będzie konkretnie podawała ile już zebrane... no i oczywiście jaką konkretnie kwotę trzeba zebrać... no i ktoś kto ostatecznie kupi sprzęt i go przekaże...

FundacjaMamMarzenie
19-10-2013, 00:05
Nasza fundacja nie może tworzyć osobnych subkont, więc pieniążki wpłacamy na konto główne:

W tej chwili mamy znakomite, początkowe i pionierskie 60 zł :-) Dziękuję :-)

Jak zauważył wcześniej TOP67 kwota docelowa, to ok. 1800 zł. Będziemy próbować załatwić sprzęt taniej. A może Wy macie dobre kontakty w sklepach z lustrzankami, gdzie moglibyśmy dostać rabat? ;-) wszelka obniżka mile widziana ;-) resztę można wówczas przeznaczyć na inne elementy zestawu "małego fotografa" ;-)

Sprzęt więc zakupimy my. A co do wręczenia - zachęcam wszystkich :-) to naprawdę niesamowite przeżycie :-)

bahuone
19-10-2013, 08:38
W poprzednich edycjach po tygodniu watek dotyczący marzenia miał 20 stron. Dobrze by bylo, jakby wlasciciele forum, czy admini umiescili banerek na glownej. Procz tego w miare mozliwosci raz na dzien podawany byl aktualny stan konta, co jeszcze bardziej motywowalo potencjalnych darczyncow.

Moim zdaniem priorytetem jest rozpropagowanie akcji wsrod braci forumowej. Nie kazdy wchodzi do cafe i sprawdza, co sie dzieje w innych tematach niz fotograficzne.

FundacjaMamMarzenie
19-10-2013, 11:22
Dobry pomysł, bahuone. Mogę prosić o wypromowanie akcji na stronie głównej forum? :-)

oczko1974
19-10-2013, 11:25
Dzień dobry.
To na początek mojego istnienia na forum jest wpłata dla mojej ziomalki z Warmii :)
Powodzenia Mileno :)

bahuone
19-10-2013, 14:01
Dobry pomysł, bahuone. Mogę prosić o wypromowanie akcji na stronie głównej forum? :-)

Z tą kwestią musisz już się zwrócić do właścicieli forum lub admina. To od ich dobrej woli zależy czy taki baner się pojawi. Ja jestem zwykłym szarym czytelnikiem tego przybytku i nie mam tutaj nic do gadania w tych sprawach :)

Seś@
19-10-2013, 15:05
Również zapodałem swą ,,cegiełkę'' na konto. Pasja jaką jest fotografia, bardzo pomoże Milence wyzdrowieć !
No to zdrówka Milenko :-)

FundacjaMamMarzenie
20-10-2013, 20:28
Dzięki bahuone.
Dziękuję oczko1974 i Seś@. Grosz do grosza i będzie kokoszaaaa!! :-)

Kasandra
21-10-2013, 14:26
Ja dopiero po wypłacie wpłace.
Ale fakt mega słabo jest widoczne tu, a i wcześniej było podawane ile pieniędzy już zostało zebranych

kux
21-10-2013, 16:41
poszło kilka groszy ode mnie.

halo admini!
wypromujcie jakoś ten wątek!

FundacjaMamMarzenie
22-10-2013, 00:03
Robimy banner który zostanie powieszony na stronie głównej forum :-)
W piątek podam aktualny stan licznika :-)

tol2di
24-10-2013, 21:26
Poszło parę groszy niewiele ale zawsze coś :)

A tak w ogóle, to może jakiś doświadczony kolega zrobiłby mały kurs fotografowania do tego aparatu?

FundacjaMamMarzenie
24-10-2013, 23:43
Dzięki :-) banner już wisi. Ustawiliśmy datę bannera do 15 grudnia. Fajnie byłoby spełnić marzenie Mileny na święta.... damy radę? :-)))

bahuone
25-10-2013, 10:13
Myślę, że osoby, które nie mają nic w stopce mogłyby dodać link do tego wątku. Niewątpliwie przyczyni się to do rozpropagowania całej akcji.

yarocz
25-10-2013, 19:28
Przelew wysłany. Mam nadzieję, że uda się szybko zebrać potrzebną kwotę.;)

bahuone
28-10-2013, 15:59
Dzieje się coś tutaj? Bo z tego co widzę to niestety temat umiera. Łukasz chcąc pomóc spełnić marzenie Mileny musisz być tutaj częstszym bywalcem i informować co się dzieje. Niestety, nie udało mi się znaleźć poprzednich zbiórek, wtedy byś wiedział, jak to się odbywało.

tol2di
28-10-2013, 19:01
Dzieje się coś tutaj? Bo z tego co widzę to niestety temat umiera. Łukasz chcąc pomóc spełnić marzenie Mileny musisz być tutaj częstszym bywalcem i informować co się dzieje. Niestety, nie udało mi się znaleźć poprzednich zbiórek, wtedy byś wiedział, jak to się odbywało.

Masz racje dobrze by było jakby była co tygodniowa informacja o stanie konta tak jak to było w poprzednich zbiórkach

FundacjaMamMarzenie
29-10-2013, 22:51
Cześć, miałem sprawy rodzinne, nie mogłem być na forum.
W tej chwili mamy uzbierane 200 zł. Musicie mi wybaczyć, że nie podaję częściej uzbieranej kwoty, ale jestem wolontariuszem, który nie ma dostępu do fundacyjnego konta i muszę prosić kogoś, kto taki ma o zliczanie wpłat.
Rozkręcenie i rozruszanie tematu zależy także od Was.. pisaliście, że na forum jest poprzedni Marzyciel, któremu spełniliście marzenie o Nikonie. Fajnie byłoby gdyby przypomniał o swoich wrażeniach i jak teraz wykorzystuje to, o czym marzył.
Postaram się zaglądać częściej.

bahuone
29-10-2013, 23:35
Skorzystałem z forumowej szukajki i oto co znalazłem dla Ciebie Łukaszu. Wątki z poprzednich zbiórek i innych akcji charytatywnych organizowanych na forum.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217822
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=83724
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158548

FundacjaMamMarzenie
30-10-2013, 11:21
W tej chwili na marzenie Mileny mamy zgromadzone...

215,00 zł

:-)

Seś@
30-10-2013, 12:13
W tej chwili na marzenie Mileny mamy zgromadzone...

215,00 zł

Powoli ale rośnie :-)

tol2di
30-10-2013, 18:12
Byle tak dalej :)

Ja postaram się po 10 znowu coś dorzucić niestety wcześniej nie mogę.

A tak w ogóle to gdzie wsiąkł banerek z głównej ?

Alcatraz
31-10-2013, 02:01
Czyli podsumowując: zbieramy na czerwone body D3200 wraz z kitowym obiektywem 18-105mm (ponieważ czerwone występuje wyłącznie z obiektywem, nie ma samego body)? Ktoś na początku oferował obiektyw ale w tej sytuacji trzeba kupić komplet.

bahuone
31-10-2013, 11:35
Czyli podsumowując: zbieramy na czerwone body D3200 wraz z kitowym obiektywem 18-105mm (ponieważ czerwone występuje wyłącznie z obiektywem, nie ma samego body)? Ktoś na początku oferował obiektyw ale w tej sytuacji trzeba kupić komplet.

My nie damy rady?

Podobnie jak kolega wyżej pod 10tym dorzucę jeszcze kilka groszy.

Jeszcze raz apeluję do osób, które nie posiadają nic w stopce, aby dodały link do tego tematu. Rozpropagujmy trochę tą akcję!

tol2di
31-10-2013, 12:37
Ja wrzuciłem link na forum Klubu Fuji ale na razie toczy się tam dziwna dyskusja.

Johny42
31-10-2013, 13:01
Też wysłałem parę dyszek.
Swoją drogą nie wiem z jakiej przyczyny tak wolno to idzie. Tylu forumowiczów!!! Powinniśmy zebrać potrzebną kwotę w parę dni ...

bahuone
31-10-2013, 13:16
Jeżeli admin czyta ten wątek, to może dał by radę zadziałać tak, aby umieścić link do tego tematu na facebookowym profilu fNikoniarze? To chyba nic nie kosztuje, no może poza czasem potrzebnym na dodanie informacji. Czy jest to wykonalne?

Alcatraz
31-10-2013, 13:58
Oczywiście, że damy radę! Napisałem dlatego, żeby dokładnie ustalić cel ponieważ był ten pomysł z obiektywem jednego z forumowiczów. No ale w tym wypadku kupujemy całość. Może ktoś podrzuci temat Canonierom? Trzeba jednoczyć siły!:-))

tol2di
31-10-2013, 20:03
Poszło info na forum Korex

FundacjaMamMarzenie
01-11-2013, 10:20
Dziękuję chłopaki ( i dziewczyny być może też tu są ;-) W poniedziałek podam aktualną kwotę. Tempo widzę wzrasta, więc na pewno uda nam się spełnić to dziecięce marzenie szybciej niż mi się na początku wydawało :-) Do dzieła!
P.S. Był tu ktoś z Olsztyna... Może pomyślimy nad jakimś Photo Day z symbolicznym wpisowym które przeznaczymy na to marzenie?

DAN-CTT
01-11-2013, 14:34
Mam nadzieję, że marzenie zostanie szybko spełnione.

Niecierpliwie czekam na pierwsze zdjęcie umieszczone na forum przez Milenę.

superlama
01-11-2013, 22:49
Poszedł przelew, poszła fala na fejsbuku;)

vredota
03-11-2013, 14:30
Poszedł przelew.

Demonek
03-11-2013, 22:02
Ode mnie też.
Zaraz zmienię stopkę - ja dotarłem tu w ten sposób (poprzez kolegę TOP67) i to chyba najszybciej rozpropaguje tę akcję na forum.

bahuone
03-11-2013, 23:46
Ode mnie też.
Zaraz zmienię stopkę - ja dotarłem tu w ten sposób (poprzez kolegę TOP67) i to chyba najszybciej rozpropaguje tę akcję na forum.

Dlatego ja cały czas apeluj o to, aby osoby, które nie mają nic w swoich stopkach dodały link di tego tematu.

Alcatraz
06-11-2013, 17:13
W poniedziałek podam aktualną kwotę.

Coś pan koordynator zwleka... dziś jest środa.

FundacjaMamMarzenie
07-11-2013, 11:17
Moi drodzy, dzięki Waszemu zaangażowaniu i życzliwości, na marzenie Mileny mamy już uzbierane...

505,00 zł !!!!

DZIĘKUJEMY!! i... prosimy o jeszcze ;-)

Informujcie o akcji swoich znajomych, przyjaciół, pasjonatów fotografii. Spełniać marzenia jest wspaniale!

bahuone
07-11-2013, 13:07
Można powiedzieć, że coś się dzieje, jednak koordynatorze musisz tutaj bywać częściej i informować nas na bieżąco. Nie tylko o stanie konta, ale również o innych istotnych informacjach.

t.kasyna
07-11-2013, 13:27
Przelew poszedł :-)

Cass
08-11-2013, 13:55
Ja również się dokładam ;) nie wolno nikomu utrudniać spełniania marzeń, a w szczególności robienia zdjęć. Dużo zdrowia Mała ;)

kux
08-11-2013, 20:21
a mógłby ktoś zrobić print screena i pokazać mi jak wygląda ten baner?
bo u mnie jakoś się nie pokazuje
czy tylko u mnie?

ZgReDoL
08-11-2013, 20:48
A może taki pomysł!
Nikon zamiesił na naszym forum ankietę, w celu lepszego nas poznania. Zafundował również nagrody: książki i etui na laptopy.
To może zamiast tych nagród z których z pewnością ewentualni wygrani by się zrzekli, Nikon (jakby nie było potężna firma) zafundował by ten aparat. Jeśli już nie całkiem gratis, to chociaż po bardzo obniżonej cenie. A wtedy za resztę kaski, można dokupić np kartę, czy torbę na aparat, bo i tak jest to konieczne dla użytkownika.
Może admini by poruszyli ten temat z Nikonem, który na pewno bardziej zyska w naszych oczach, niż za te książeczki i etui.
Apel do adminów, by pomyśleli nad tą ewentualnością.

Seś@
08-11-2013, 20:52
A może taki pomysł!
Nikon zamiesił na naszym forum ankietę, w celu lepszego nas poznania. Zafundował również nagrody: książki i etui na laptopy.
To może zamiast tych nagród z których z pewnością ewentualni wygrani by się zrzekli, Nikon (jakby nie było potężna firma) zafundował by ten aparat. Jeśli już nie całkiem gratis, to chociaż po bardzo obniżonej cenie. A wtedy za resztę kaski, można dokupić np kartę, czy torbę na aparat, bo i tak jest to konieczne dla użytkownika.
Może admini by poruszyli ten temat z Nikonem, który na pewno bardziej zyska w naszych oczach, niż za te książeczki i etui.
Apel do adminów, by pomyśleli nad tą ewentualnością.

Bardzo dobry pomysł !!!!!!!

ekonet
09-11-2013, 00:49
Większej czcionki już nie było? I wykrzykniki też wszystkie wyjąłeś z szuflady?

Pomysł jak pomysł. Ale - łatwo zadysponować czymś, co nie należy do nas, prawda?

ZgReDoL
09-11-2013, 01:08
Ale tu nie ma dysponowania, tylko pomysł aby taką propozycje złożyć Nikonowi. To nic nie kosztuje, a może się uda. Odmówić zawsze mogą. Trudno poradzimy sobie bez nich, a spróbować warto.

Alcatraz
09-11-2013, 23:13
ZgReDol, nie możesz zakładać, że wszyscy zrzekną się upominków. Nikt nie dał nam prawa do podejmowania decyzji za kogoś a na podstawie przypuszczenia nie można robić takich akcji. Dlatego może nie mieszajmy tylko zbierajmy! Dla tylu osób 1800 zł to naprawdę niewiele. Tylko jeszcze raz apel do koordynatora tej akcji czyli "FundacjaMamMarzenie" - więcej aktywności, więcej szczegółów!!! Nie może być tak, że kolega pisze "podam stan konta w poniedziałek" a następnie bez powodu i komentarza podaje go dopiero w czwartek. To raczej zniechęca niż zachęca. Ostatnia sprawa - na kontach istnieje coś takiego jak wyciąg - warto by wklejać tutaj screen wyciągu, bo takie pisanie sumy "ręcznie" jest mało profesjonalne i mało wiarygodne, co też skutkuje mniejszym zainteresowaniem. Nie można też zasłaniać się brakiem czasu czy nadmiarem obowiązków. Jeśli nie ma się czasu, trzeba oddać opiekę nad tym projektem komuś innemu. Tyle ode mnie.

Seś@
10-11-2013, 07:34
Większej czcionki już nie było? I wykrzykniki też wszystkie wyjąłeś z szuflady?

Pomysł jak pomysł. Ale - łatwo zadysponować czymś, co nie należy do nas, prawda?

Celowo dużą czerwoną czcionką. Bo jak wiadomo Nikon jest jak Stevie Wonder ;-). Choć w tym przypadku nic nie muszą robić.

bahuone
13-11-2013, 17:12
Odświeżę trochę temat. Ode mnie poszła kolejna wpłata. Czy wiemy coś na temat obecnego stanu konta?

bahuone
14-11-2013, 22:26
Czyżby temat nam umierał? Pomysłodawca i zarazem organizator chyba sobie już odpuścił ten całe przedsięwzięcie. Żadnych informacji, zero inicjatywy. Szkoda.

tol2di
14-11-2013, 22:59
Poszedł drugi przelew jak obiecałem.

Mógłby tu częściej pisać i mobilizować ludzi tak jak było kiedyś, bo obecnie temat leży i kwiczy.

Alcatraz
15-11-2013, 00:33
Jak już pisałem wygląda to naprawdę mało profesjonalnie. Człowiek, który ma koordynować całą akcję ostatnio był tu tydzień temu a i wtedy był o kilka dni spóźniony... Taka akcja musi być w 100% transparentna a przez to wiarygodna. Wspominałem już o wyciągach z konta a to tylko przykład. Przy takim prowadzeniu akcji na koncie może już być 2000, 3000 lub 600 zł. Nikt tego tak naprawdę nie wie a na to konto przecież wpłacają nie tylko Nikoniarze. Szkoda, że tak to wygląda - sam chętnie zająłbym się zbiórką - raport ze stanu finansów byłby codziennie i to nie w formie odręcznie wpisanej kwoty...

bahuone
15-11-2013, 02:13
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam Alcatraz. Więc chyba cała akcja umrze śmiercią naturalną i nie uda się spełnić marzenia Mileny do świąt a szkoda, bo na pewno byłby to wspaniały dla niej prezent.

tol2di
15-11-2013, 07:47
Może ktoś się zwróci do fundacji o przejecie prowadzenia tej akcji, bo do świąt to mało kto tu już zajrzy.

Seś@
15-11-2013, 08:07
I w ten sposób się ludzi zniechęca do jakichkolwiek fundacji...

Rafał_Sz
15-11-2013, 11:46
Dobra. Wezmę się trochę za to. Na razie nikt nie odbiera telefonu w Fundacji. Jak mi się uda dowiedzieć czegoś konkretnego, dam znać. Postaram się przyspieszyć akcję ze strony FMM, przynajmniej do takiego stopnia, jak to miało miejsce przy poprzednich zbiórkach. Milenka chce aparat, my chcemy pomóc (i damy radę!). Sprawy organizacyjne nie mogą tu stać na przeszkodzie.

EDIT: Z tego co widzę, jakikolwiek kontakt z Fundacją będzie możliwy dopiero w poniedziałek. No nic, pozostaje więc czekać.

TOP67
15-11-2013, 12:20
Dobrze byłoby zdążyć przed świętami.

Rafał_Sz
15-11-2013, 12:32
Spróbujemy. ;)

bahuone
15-11-2013, 12:50
Dobrze byłoby zdążyć przed świętami.

Spróbujemy. ;)

Damy radę! Musimy!

Będę to powtarzał jak mantrę, kto nie ma "nic" w stopce niech doda link do tego tematu. Rozpropagujmy akcje jeszcze bardziej.

Demonek
17-11-2013, 01:54
Po 1-szym wpłacę coś drugi raz :)

Johny42
17-11-2013, 21:01
Spróbujemy. ;)

Napisz jak tylko się czegoś dowiesz w FMM. Też chętnie kolejny raz coś bym dołożył, ale to podejście organizatorów trochę zniechęca :(

Rafał_Sz
18-11-2013, 11:59
Jestem po rozmowie telefonicznej z panią z olsztyńskiego oddziału. Stan konta na dzień 15.11.2013 to 700 zł. Obiecano mi przyspieszenie sprawy, tzn. przede wszystkim poprawę komunikacji z nami na forum. poinformowałem, że bardzo nam, forumowiczom zależy na tym, żeby dziewczynka cieszyła sie aparatem jeszcze przed nadchodzącymi świętami.

Johny42
18-11-2013, 21:31
No to czekamy.

Będę to powtarzał jak mantrę, kto nie ma "nic" w stopce niech doda link do tego tematu.

KTO "COŚ" W STOPCE MA TEŻ MOŻE LINK DODAĆ :)

ekonet
18-11-2013, 21:58
Każdy może dodać link w "stopce".
Przyznam, że dotychczas ta akcja wyglądała mało wiarygodnie; miałem pewne wątpliwości.
Rafał, któremu ufam bardzo, sprawdził i wygląda to lepiej.
Jest nas tutaj tyle, że po kilka-kilkanaście złotych położyć i uzbierać tę sumkę nie będzie problemu.
Zamiast biadolić i psuć powietrze zacznijmy coś robić - ja dodaję link i robię przelew. Każdy daje tyle, ile uważa i może. Jeśli parę razy nie wypiję piwa, nic się nie stanie, będę zdrowszy i pomogę zrobić temu dziecku wielką radość. Czy to trudne? No proszę Was...

TOP67
18-11-2013, 21:59
Oprócz wpłaty, udostępniłem link na facebooku. Widzę, że znajomi już udostępniają to dalej.
To też metoda, która przy okazji promuje forum.

bahuone
18-11-2013, 23:20
A nie dało by rady udostępnić linka z facebookowego profilu Nikoniarze? Myślę, że forum też by na tym zyskało w oczach "lubiących to", jako wspierające akcje charytatywne.

Rafał_Sz
22-11-2013, 09:35
Powiem szczerze, że czuję się nieco zawiedziony panującą ciszą ze strony olsztyńskiego koordynatora. Poczekam jeszcze dzień, dwa, i poproszę o zmianę osoby zajmującej się tą zbiórką.

Wysłałem do pana Łukasza mail o następującej treści:

Witam Panie Łukaszu!

Nazywam się Rafał Szalek, jestem moderatorem forum Nikoniarze.pl. W imieniu użytkowników i swoim, wyrażam głębokie zaniepokojenie Pańskim brakiem jakichkolwiek informacji czy działań na forum w ostatnim czasie w związku z prowadzoną zbiórką pieniędzy na lustrzankę dla Milenki.
Ja i inni użytkownicy, bardzo chcemy pomóc w spełnieniu marzenia, jednak z powodu braku komunikacji między FMM a forum, panuje pewna dezorientacja w kwestii dalszej zbiórki.
Bardzo szanuję Pana zaangażowanie w działania Fundacji, jeśli jednak z jakiś powodów nie może Pan poświęcić jej więcej czasu, serdecznie proszę o przekazanie opieki nad powyższym Marzeniem innej osobie.
Bardzo, ale to bardzo zależy nam, aby dziewczynka cieszyła się aparatem jeszcze przed nadchodzącymi świętami. My ze swojej strony robimy co tylko możemy, wątek na forum i na FB jest mocno "rozreklamowany", mimo wszystko wpłaty są dokonywane, jedna akcja mogłaby mieć zupełnie inną jakość.

Mam nadzieję, że zadziała Pan w tej sprawie możliwie szybko jak tylko się da.

Z wyrazami szacunku, Rafał

P.S. Treść tego maila opublikuję na forum, ponieważ jest to niejako list otwarty od użytkowników, a po drugie, forumowicze chcą wiedzieć co się dzieje w temacie zbiórki.

bahuone
22-11-2013, 12:13
Pamiętam, że chyba jako pierwszy zapoczątkował spełnienie marzenia BOSS, który ogarniał to wyśmienicie nie będą koordynatorem z ramienia FMM, dlatego osoba, która podjęła się organizacji zbiórki i opieki nad całym przedsięwzięciem powinna być w tym temacie najczęstszym gościem. Niestety, tak nie jest. Oczywiście RSZ powyższe słowa nie są skierowane w Twoją stronę, chwała Ci za to, że postanowiłeś się za to zabrać. Cel wszystkim przyświeca ten sam - spełnić marzenie Mileny przed świętami i trzeba tego dokonać.

Czy wzorem poprzednich akcji nie pokusił by się ktoś o zorganizowanie licytacji zdjęć na forumowej giełdzie? Ja swoich zdjęć nie wystawię z wiadomego względu - nie ten poziom, ale mamy kilkuset wspaniałych fotografików, który może byli by w stanie oddać po jednej ze swoich prac na ten szczytny cel? O ile dobrze pamiętam tego typu forma byłą bardzo dobrze przyjęta. To tylko taka luźna propozycja. Trzeba się spieszyć, bo czasu jest coraz mniej.

Alcatraz
23-11-2013, 00:18
Ze swojej strony wysłałem w tym tygodniu trzy maile do Fundacji oraz niejakiego pana Łukasza. Niestety, do dzisiaj pozostały one bez odzewu. To wszystko szybciej można by zorganizować bez takiej (pasywnej) fundacji. Wystarczy, że np. właściciel Forum udostępniłby jakieś subkonto swojego konta firmowego i po sprawie. Później zakup, wysyłka lub dostarczenie osobiste. Marzenie może spełnić każdy, nie tylko fundacja. Z takim podejściem tylko zniechęcają ludzi do tego typu akcji.

Rafał_Sz
23-11-2013, 09:00
Nadal zero odpowiedzi, ale...

Mam pewien pomysł, na razie nie mogę podać żadnych szczegółów, ale działam. Najszybciej jak się tylko da, podam konkrety.

bahuone
23-11-2013, 12:25
Osobiście czekam z niecierpliwością na wiadomości. Uda się podać aktualny stan konta w poniedziałek lub wtorek?

eristoff
23-11-2013, 22:53
...... To wszystko szybciej można by zorganizować bez takiej (pasywnej) fundacji. .......

Niby można ale trzeba mieć pozwolenie na zbiórkę publiczną i tę zbiórkę nie każdy może robić chyba

sea21
23-11-2013, 23:41
Niby można ale trzeba mieć pozwolenie na zbiórkę publiczną i tą zbiórkę nie każdy może robić chyba
W świetle prawa tak ;)

zgera
24-11-2013, 16:22
Ja też dołączam się do tej akcji, mój przelew poszedł.
Szkoda tylko że cała akcja tak opornie przebiega, szczególnie brak informacji o postępach.

FundacjaMamMarzenie
24-11-2013, 19:08
Drodzy Nikoniarze...
Moja nieobecność i brak aktywności na forum Nikoniarze.pl spowodowana była bardzo smutną i tragiczną dla mnie sytuacją rodzinną. Jeśli życzycie sobie abym przekazał niejako "prowadzenie" akcji innemu wolontariuszowi FMM - oczywiście zrozumiem i tak uczynię.
Jeśli dacie mi jednak Państwo czas do jutra na ogarnięcie się w nowej rzeczywistości, postaram się zwiększyć swoją aktywność tak, abyśmy mogli wspólnie spełnić marzenie Mileny przed Świętami.

Pozdrawiam

FundacjaMamMarzenie
24-11-2013, 19:21
W tej chwili udało się nam, Wam, uzbierać na marzenie Mileny...

940,00 zł

Dziękujemy :-)

Rafał_Sz
24-11-2013, 19:56
Drodzy Nikoniarze...
Moja nieobecność i brak aktywności na forum Nikoniarze.pl spowodowana była bardzo smutną i tragiczną dla mnie sytuacją rodzinną. Jeśli życzycie sobie abym przekazał niejako "prowadzenie" akcji innemu wolontariuszowi FMM - oczywiście zrozumiem i tak uczynię.
Jeśli dacie mi jednak Państwo czas do jutra na ogarnięcie się w nowej rzeczywistości, postaram się zwiększyć swoją aktywność tak, abyśmy mogli wspólnie spełnić marzenie Mileny przed Świętami.

Pozdrawiam
Proszę przyjąć moje wyrazy współczucia. Szkoda, ze nic mi o Pańskiej sytuacji nie powiedziano w olsztyńskim oddziale, dzialalbym nieco inaczej.

Jeśli Pan, Panie Łukaszu czuje się juz na siłach, aby pociągnąć razem z nami akcję w należytym tempie, będzie nam bardzo miło działać dalej razem. Ja ze swojej strony zrobię co mogę, aby zbiórka była bardziej dynamiczna.

darjo1
25-11-2013, 23:03
Do kiedy można wpłacać kasę?

TOP67
25-11-2013, 23:24
Myślę, że do połowy grudnia uda nam się nazbierać na aparat.

ekonet
25-11-2013, 23:34
Do kiedy można wpłacać kasę?
Nie pytaj, wpłacaj.

bahuone
26-11-2013, 00:37
A, że tak zapytam jaka kwota jest potrzebna na zakup aparatu. Dobrze by było wiedzieć ile jeszcze zostaje do zebrania.

FundacjaMamMarzenie
26-11-2013, 00:53
Drodzy Nikoniarze...

odpowiem i wrócę do paru kwestii co do których się nie odniosłem.

I. Pomysł z zasponsorowaniem aparatu przez Nikona.

Już przy okazji poprzedniego, podobnego marzenia próbowałem skontaktować się z działem marketingu Nikona. Niestety, nieskutecznie. Jeśli jednak Wy macie inne "dojście" to warto spróbować. Jednak wówczas należy się zastanowić na co przeznaczyć dotychczas zebrane pieniądze. Z tego, co pisaliście, czerwony Nikon D3200 występuje tylko z jednym obiektywem. Za zebraną kwotę można więc kupić doszkalające technikę robienia zdjęć ksiażki i poradniki lub nawet przeznaczyć na inne marzenie. To nie będzie problem - jeśli oczywiście zgodzą się na to Darczyńcy, czyli Wy :-)

II. Wyciąg bankowy ze stanem wpłat.

Dobrze, zamieszczę takowy. Ja, jako zwykły wolontariusz nie mam dostępu do konta głównego Fundacji (nawet jego podglądu) więc za każdym razem proszę osobę do tego uprawnioną o podanie sumy. Poproszę o taki wyciag i mam nadzieję jak najszybciej będę mógł go zamieścić.

III. Licytacja zdjęć na forumowej giełdzie.

Nie bardzo wiem jak to u Was wygląda, więc proszę o wskazówki. Może to być cenne, dobre i zacne źródło kolejnych złotówek na marzenie Mileny. Proszę o pomoc :-)

IV. Ilu jest Nikoniarzy z Olsztyna i okolic? Może wystawa w miejscu naszych (wolontariuszy Fundacji Mam Marzenie) spotkań czyl iBibliotece Multimedialnej Planeta 11? W ogóle to zapraszam na nasze wtorkowe spotkania - chętnie Was poznamy i uwiarygodnimy całą akcję. Wtorek, godz. 18:00 (przystanek Planetarium i po schodkach) :-)
A pytam też dlatego, że konieczna (!!) jest reprezentacja Nikoniarzy podczas spełnienia marzeina. Dowiadujemy się, czy byłoby to możliwe podczas corocznego Jarmarku Świątecznego na Starówce. To znakomita, świąteczna, bajkowa wręcz sceneria, idealna do spełniania marzeń i... z Waszą pomocą, do robienia pierwszych zdjęć :-) Oczywiście najważniejsze jest zdrowie dziewczynki, więc na razie to pomysł - zobaczymy czy będą ku temu możliwości.

V. Konto zbiórki.

Było o to pytanie na samym początku wątku. Ustaliliście, ustaliliśmy, że aby nie było nieporozumień, lepiej zbierać te pieniążki na konto Fundacji niż na jakieś prywatne. Tak więc robimy.

VI. Aktywność na forum.

Nie będę się tłumaczył, bo to sprawy osobiste. Po prostu będę tu częściej (jednak niestety w pracy mamy block-page na wiele stron...), więc zapewne pisał będę wieczorem lub rano. Proszę, pamiętajcie jednak też o tym, że w naszych "marzycielskich poczekalniach" jest wiele dzieci, które czekają na to, co sobie wymarzyły. Dziennie wysyłamy wiele próśb do różnych firm, instytucji, osób, które prosimy o pomoc w spełnianiu marzeń. Prowadzimy też inne akcje, bo jak wiadomo, finanse organizacji pożytku publicznego to coraz trudniejszy temat... jest coraz więcej OPP, niby coraz więcej Polaków odpisuje 1%, ale ten tort z roku na rok robi się coraz mniejszy.... No, ale dosyć biadolenia, spełnimy to i już! Nie ma dwóch zdań :-) Do tej pory Nikoniarze nie zawodzili więc i tym razem nie będzie inaczej :-)

VII. Do kiedy można wpłacać kasę?

Do uzbierania odpowiedniej kwoty :-) Z tego, co pamiętam, określiliście koszt tego marzenia na 1,8 tys. zł. Czy ktoś ma jakieś kontakty w sklepach ze sprzętem? Jakiś rabat? Gdzie warto zamówić? My do tej pory kupowaliśmy takie rzeczy w Fotojokerze, jednak niestety żadnego rabatu tam nie otrzymywaliśmy. Może tu warto uderzyć do Nikona? Jeśli nie sprzęt, to chociaż solidny rabat? Zaoszczędzone złotówki możnaby wówczas przeznaczyć na poradniki lub jakąś torbę?

Rafał_Sz
26-11-2013, 07:02
Panie Łukaszu, dziękuję.

FundacjaMamMarzenie
26-11-2013, 14:32
Rozmawiałem dzisiaj z mamą Mileny. Dziewczyna czuje się coraz lepiej, w tej chwili pozostały jej tylko naświetlania a później kontrole. Jest w szpitalu, ale w ciągu najbliższych kilku dni powinna wyjść do domu. Poprosiłem naszą Marzycielkę o kilka słów o swoim marzeniu - dlaczego fotografia, co lubi najbardziej fotografować no i przede wszystkim - dlaczego akurat czerwony ten aparat?? ;-)

A dziś wtorek - zamiast piwa - 5 zł na marzenie. Jak ktoś dziennie pije dwa, no to 10 :-) Co Wy na to ? :-)

superlama
26-11-2013, 23:25
Można i tak:)

Rafał_Sz
27-11-2013, 08:14
W najbliższym czasie postaram się uruchomić na naszej giełdzie aukcję specjalną na rzecz spełnienia marzenia Milenki. Szykujcie więc fajne fanty,a posiadacze wypchanych bardziej lub mniej sakiewek przeliczcie dukaty, złotówki, euro czy nawet ruble transferowe. :)

Szczegóły wkrótce. :)

FundacjaMamMarzenie
27-11-2013, 12:45
Wrzucam jpg-i z wyciągu bankowego. Trochę ich będzie :-)

źródło (http://imageshack.com/a/img534/7374/m3d2.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img690/5224/neak.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img547/4310/1454.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img593/8562/ghhn.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img10/9373/4j1p.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img600/8877/qobv.jpg)

bahuone
27-11-2013, 13:12
Jesteśmy mniej więcej w połowie zbiórki. Myślę, że Milenka będzie szczęśliwa w święta podwójnie :)

FundacjaMamMarzenie
27-11-2013, 13:51
Tak, tak :-) Pomożecie znaleźć taki sprzęt w jakimś sklepie? Ja natrafiam tylko na czarne body.

zbyszekD7000
27-11-2013, 14:02
pewnie by trzeba zamówić i to już żeby zdążył dotrzeć na czas

Rafał_Sz
27-11-2013, 14:18
Tak, tak :-) Pomożecie znaleźć taki sprzęt w jakimś sklepie? Ja natrafiam tylko na czarne body.

Zaraz zapytam gdzie trzeba. ;)

ekonet
27-11-2013, 14:21
Kundzior jest blisko (Białystok) i zdaje się, że ma sklep ze sprzętem. Ale dawno nie widziałem go na forum; na FB jest aktywny.

TOP67
27-11-2013, 16:25
Akcja wystartowała trochę wcześniej. Poszukaj jeszcze płatności z 11.10 z rachunku 14 2490 1044 0000 4200 5542 4414

zgera
27-11-2013, 21:54

Czerwonych jest niewiele, ale kilka znalazłem: Nikon D3200 CZERWONY (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=nikon+d3200+czerwony&search_scope=category-110618)

FundacjaMamMarzenie
28-11-2013, 11:42
TOP67, jasne, sprawdzę.

Poniżej krótki list od Mileny :-)

Nazywam się Milena. Mam 13 lat. Moim marzeniem jest otrzymać lustrzankę, ponieważ ten aparat jest bardzo dokładny, a ja chciałabym codziennie rejestrować jak mi rosną włosy po chemioterapii. A czerwony, dlatego że będzie przypominał mi o krwi, którą mnóstwo ludzi dla mnie oddało. Pozdrawiam.
- Milena :*

Krótko, szczerze i na temat... To co, spełnimy to marzenie??

Rafał_Sz
28-11-2013, 11:49
Właśnie dostałem info z bardzo pewnego źródła, że da się załatwić czerwony aparat. :)

FundacjaMamMarzenie
28-11-2013, 14:52
Właśnie dostałem info z bardzo pewnego źródła, że da się załatwić czerwony aparat. :)

Super!!

Dla tych, którzy odwiedzili post po raz pierwszy a chcą dorzucić się do spełnienia marzenia dziewczynki z miejscowości Rozogi koło Szczytna:

Wpłat można dokonywać na konto

Khedron
28-11-2013, 20:44
Z tego co widzę , brakuje jeszcze jakieś 600 zł. Chętnie wpłacę połowę tej kwoty. Jest tutaj ktoś kto dorzuci kolejne 300 zł, tak żeby zamknąć sprawę i chore dziecko dostało wymarzony aparat ?

Khedron
28-11-2013, 20:46
Od siebie dam też kartę pamięci i bardzo porządną torbę fotograficzną.

Badol
28-11-2013, 21:09
Cześć,
dopiero teraz trafiłem na posta....
Poszło 50pln.
Powodzenia w zbiórce a Milenie DUUUUUUUUUUUŻO zdrowia i samych udanych kadrów :)

FundacjaMamMarzenie
28-11-2013, 21:58
To chyba najtańszy z tych, co wyszukaliście
http://allegro.pl/nikon-d3200-18-55mm-czerwony-warszawa-i3728644308.html

Mogę go odebrać w Warszawie żeby nie płacić za przesyłkę i dowieźć do Olsztyna :-)

adinml
28-11-2013, 22:08
Poszło 50 pln.
Mileno zdrówka i udanych zdjęć :-)

Khedron
28-11-2013, 22:22
No to razem wpłaciliśmy dziś już 400 zł. Właśnie rozmawiałem z Panem z fundacji - czerwony aparat kosztuje 1800 zł, brakuje więc jeszcze tylko 400 zł. Dalej Panie i Panowie - dla chorego dziecka czas jest znacznie cenniejszy niż dla nas, także ten na robienie zdjęć. Ja ze swojej strony słowa dotrzymam - mam już adres, jutro wysyłam torbę.

BOSS
28-11-2013, 22:42
Jutro i ja coś dorzucę od siebie.

bahuone
29-11-2013, 00:58
Duch w narodzie nie ginie!!! Ja także dorzucę jeszcze parę groszy.

FundacjaMamMarzenie
29-11-2013, 02:15
No no, w takim tempie to po weekendzie trzeba będzie zamówić sprzęt :-) :-) :-)

Khedron
29-11-2013, 03:22
A ja czuję się zażenowany. Marzenie chorego dziecka kosztuje 1800 zł i przez tak długi czas nie udało się tych pieniędzy zebrać. Owszem, teraz będą, ale jak spojrzeć na całe zdarzenie to coś zdaje się być mocno nie w porządku... a może raczej po prostu – tak samo jak na każdym innym forum. Grupa krzykaczy, chwalipiętów i towarzystwo wzajemnej adoracji. Wszędobylskie wymądrzanie, wywyższanie i podgryzanie. Przechwałki o wypadach na zdjęcia w najodleglejsze zakątki świata, sprzęcie za dziesiątki tysięcy i ogólne szastanie pieniędzmi na wszystko na co tylko się da i , z kilkunastoma wyjątkami, totalne zobojętnienie, brak empatii i egoizm. To jak historie z ludźmi pobitymi w biały dzień w środku miasta – owszem, widzieli wszyscy, którzy tam byli, ale woleli się odwrócić niż pomóc. Po prostu wstyd.

Seś@
29-11-2013, 06:38
A ja czuję się zażenowany. Marzenie chorego dziecka kosztuje 1800 zł i przez tak długi czas nie udało się tych pieniędzy zebrać. Owszem, teraz będą, ale jak spojrzeć na całe zdarzenie to coś zdaje się być mocno nie w porządku... a może raczej po prostu – tak samo jak na każdym innym forum. Grupa krzykaczy, chwalipiętów i towarzystwo wzajemnej adoracji. Wszędobylskie wymądrzanie, wywyższanie i podgryzanie. Przechwałki o wypadach na zdjęcia w najodleglejsze zakątki świata, sprzęcie za dziesiątki tysięcy i ogólne szastanie pieniędzmi na wszystko na co tylko się da i , z kilkunastoma wyjątkami, totalne zobojętnienie, brak empatii i egoizm. To jak historie z ludźmi pobitymi w biały dzień w środku miasta – owszem, widzieli wszyscy, którzy tam byli, ale woleli się odwrócić niż pomóc. Po prostu wstyd.

Zgadzam się z Tobą Khedron. W ankiecie Nikona wzięło udział chyba z 1600 ludzi z forum. Tak sobie wtenczas pomyślałem.. Tylu aktywnych ludzi w ankiecie to zapewne ,,kapną'' po dyszce dla Mileny... No ale .... Tam chodziło o nagrody (jakieś popierdółki).
Jeszcze raz wczoraj ,,dokapłem'' dla Milenki :-)

superlama
29-11-2013, 09:59
Zgadzam się z Tobą Khedron. W ankiecie Nikona wzięło udział chyba z 1600 ludzi z forum. Tak sobie wtenczas pomyślałem.. Tylu aktywnych ludzi w ankiecie to zapewne ,,kapną'' po dyszce dla Mileny... No ale .... Tam chodziło o nagrody (jakieś popierdółki).
Jeszcze raz wczoraj ,,dokapłem'' dla Milenki :-)
1600 osób to nawet i po złotówce by było prawie nazbierane.

Poszło drugi raz raz:)

zgera
29-11-2013, 10:38
1600 osób to nawet i po złotówce by było prawie nazbierane.

Cieszy mnie fakt że finał tej akcji coraz bliżej, z drugiej strony rozczarowanie, tylu aktywnych użytkowników forum a tak trudno zebrać tak niewielką sumę.

bahuone
29-11-2013, 11:14
Mnie osobiście dziwi brak jakichkolwiek "kroków" ze strony właściciela strony. Myślę, że za dużo by nie stracił jakby na miesiąc "powiesił" baner na głównej. Dla mnie ta sytuacja jest niezrozumiałą, tym bardziej, że święta już za pasem. Trzeba się postarać żeby tegoroczne święta były dla Milenki szczególne i niezapomniane.

Rafał_Sz
29-11-2013, 11:28
Przestańcie już płakać. Wszystko będzie ok. :)

EDIT: Zapraszam do licytowania: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239999

FundacjaMamMarzenie
29-11-2013, 12:01
Ehh nie ma co narzekać, tylko podziękować tym, którzy do spełnienia marzenia się przyczyniają - dziękuję, i liczę, że wspólnie uda nam się we wtorek/środę zamówić sprzęt. Mamy do niego torbę i kartę pamięci (dziękuję panie Michale). Polecicie może jakieś podręczniki dla Mileny? Chyba, że olsztyńscy/szczycieńscy Nikoniarze zaoferują szkolenie indywidualne ;-)

Leszek_P
29-11-2013, 14:05
poszło wsparcie - z życzeniami zdrówka

KSIĘŻAK
29-11-2013, 14:19
100-ka leci po kablu

Badyl81
29-11-2013, 14:51
Mam (chyba) taką książeczkę "Kadruj z głową" - o taką (http://www.swiatobrazu.pl/8222kadruj_z_glowa8221_nauka_fotografii_z_nikonem. html). Potwierdzę jak znajdę w domu. Wylicytowałem kiedyś u nas na forum przy okazji aukcji w sprawie innego Marzyciela. Mogę oddać Milenie albo dać na licytację, może ktoś się skusi ;)

Johny42
29-11-2013, 15:08
No to i ode mnie kolejny raz poszło wsparcie - z gorącymi życzeniami powrotu do zdrowia.

kazwita
29-11-2013, 21:54
Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia dla Mileny.
Przelew poszedł.

Rafał_Sz
01-12-2013, 10:30
W środę po południu uruchamiam szybką, kilkudniową aukcję specjalną. Gwarantuję Wam, że tego jeszcze na tym forum nie było. Na każdym innym forum na świecie też nie. :)

bahuone
01-12-2013, 12:28
W środę po południu uruchamiam szybką, kilkudniową aukcję specjalną. Gwarantuję Wam, że tego jeszcze na tym forum nie było. Na każdym innym forum na świecie też nie. :)

Czemu do środy jeszcze tyle czasu ?:)

FundacjaMamMarzenie
02-12-2013, 00:05

O ho, tu się coś wydarzy... ;-)

Jutro wrzucę (mam nadzieję, że dostanę z centrali) nowy wyciąg i podliczę sumę wpłat.

FundacjaMamMarzenie
02-12-2013, 11:57
Akcja wystartowała trochę wcześniej. Poszukaj jeszcze płatności z 11.10 z rachunku 14 2490 1044 0000 4200 5542 4414

TOP67, historia wpłat, którą wrzuciłem jest od 01-09-2013 do 27-11-2013. Pierwsza wpłata pojawiła się 17.10. Podałeś w tytule przelewu "marzenie mileny Olsztyn"? Jeśli nie, to sprawdzę po numerze konta.

Wrzucam też wyciąg z ostatniego tygodnia. Łącznie mamy już...

1741,00 zł !!!!

Super, bardzo dziękuję !!! Dziś wywiem się o cenę i dostępność sprzętu (dzięki za linki i wskazówki) i dam znać gdzie czeka na Milenę piekny, nowy, czerwony Nikon 3200 :-)

źródło (http://imageshack.us/a/img39/9917/oagi.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img201/9093/jn5k.jpg)

Seś@
02-12-2013, 14:27
No. To się klaruje sytuacja :-D

FundacjaMamMarzenie
02-12-2013, 15:47
Klaruje się, klaruje, ale jeszcze trochę brakuje ;-) dozbierajmy do 2.000,00 zł - tak na dobry początek tygodnia, i miesiąca :)

TOP67
03-12-2013, 00:30
Już wiem, w czym jest problem. Poszło to jako przelew błyskawicznuy z Aliora i nadawcą jest pewnie BlueMedia a numer rachunku to 25 2490 0005 0000 1100 3252 2590. Tytuł 5XZI9IH7 Marzenie Mileny, Olsztyn. Nikon D3200

FundacjaMamMarzenie
03-12-2013, 11:13
Już wiem, w czym jest problem. Poszło to jako przelew błyskawicznuy z Aliora i nadawcą jest pewnie BlueMedia a numer rachunku to 25 2490 0005 0000 1100 3252 2590. Tytuł 5XZI9IH7 Marzenie Mileny, Olsztyn. Nikon D3200

Sprawdzam.

Halo, halo, pozostali. Dziś 3 grudnia jak tak każdy dorzuci po 3 zł, to będziemy mieć pulę. I aparat :-)

FundacjaMamMarzenie
03-12-2013, 12:03
Sprawdzam.

Halo, halo, pozostali. Dziś 3 grudnia jak tak każdy dorzuci po 3 zł, to będziemy mieć pulę. I aparat :-)

Odpowiedź z centrali:

Nie widzę i nie mogę odszukać tego przelewu. Sprawdzałam nawet na innych kontach.

:-(

MstrG
03-12-2013, 12:10
Poszło coś i ode mnie.

Rafał_Sz
04-12-2013, 14:37
Startujemy! :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240228

Rafał_Sz
05-12-2013, 14:01
Uwaga, ważne informacje!

Zbiórka pieniędzy dla Milenki została zakończona. W sumie na konto Fundacji wpłynęło 2148,58 zł, aparat jest już zamówiony.

W związku z powyższą sytuacją, prowadzona przeze mnie licytacja forumowych butelek zostanie przeznaczona na nowe marzenie. Jestem w stałym kontakcie z Fundacją, szukamy właściwego kandydata.

Seś@
05-12-2013, 14:03
No. I spełniło się marzenie Milenki :-)

Rafał_Sz
05-12-2013, 14:20
Dokładnie. I jesteśmy o krok od spełnienia następnego marzenia, wszystko właśnie dopinam w tym temacie, szczegóły podam najszybciej jak to będzie możliwe.

FundacjaMamMarzenie
06-12-2013, 00:56
No. I spełniło się marzenie Milenki :-)

No nie do końca, Panie i Panowie :-) Nikon leci już do wolontariuszy w Olsztynie, którzy przekażą go Milenie. Ale, ale... BARDZO ZACHĘCAM do włączenia się w sam akt spełnienia marzenia. Olsztynianie, szczytnianie i Nikoniarze z okolic. Jeśli macie ochotę poczuć, co to znaczy spełnić czyjeś marzenie - zapraszam! Piszcie do mnie na priv, jak tylko ustalimy wszystkie szczegóły, będę informował. Z nadwyżki (kwoty powyżej ceny aparatu z obiektywem i kartą pamięci którą nam dorzucono w gratisie) chciałbym zakupić dla Mileny jedną, dwie książki/podręczniki doszkalające. Co byście polecili? Może macie jakieś niezniszczone, które z osobistą dedykacją chcielibyście przekazać naszej Marzycielce?

Jeśli chodzi o samo spełnienie marzenia, to nie odbędzie się ono podczas świątecznego jarmarku na olsztyńskiej starówce. Jak się uda, odwiedzimy naszą Marzycielkę w domu, czyli pod Szczytnem. Chętni spełniaczomarzeniacze - musielibyście więc ewentualnie tam jakoś dojechać. Póki co kwestia wręczenia marzenia w domu jest ustalana - nie przywiązujcie się więc do tej opcji ;-)

Wstępnie spełnienie marzenia odbyłoby się w weekend 13-15 grudnia.

Raz jeszcze gorąco namawiam do uczestniczenia w akcie spełnienia marzenia. Powiem Wam z własnego doświadczenia, że jest to ogromne przeżycie... i najlepszy dowód na to, że istnienie takiej Fundacji jak "Mam Marzenie" ma sens :-)

Sami popatrzcie:

http://www.youtube.com/watch?v=V10V_3-fugA

http://www.youtube.com/watch?v=pHJOpIJWixc

Demonek
06-12-2013, 00:57
No to fajnie :-) Miałem wysłać teraz drugi przelew dla Mileny, ale z tego co widzę trochę się wytrzymam i będzie dla kogoś innego :-)

FundacjaMamMarzenie
07-12-2013, 00:16
Hej, hej, co tu tak cicho?

fotograf58
07-12-2013, 13:15
Hej, hej, co tu tak cicho?

Bo wszyscy zarabiają kasę na spełnienie następnego marzenia :)

ekonet
08-12-2013, 21:18
Ja mogę załatwić kartę pamięci, mamy zgłoszenie że będzie do dyspozycji obiektyw 18-105 od jednego z forumowiczów, pozostaje tylko uzbierać na body. Brać forumowa do dzieła!
Co z tą kartą pamięci, Tomku? Możesz coś więcej powiedzieć?

Rafał_Sz
08-12-2013, 21:23
Na nowe marzenie mamy zarezerwowane ok. 1500 zł z butelkowej aukcji. Jeśli 18-105 i karta pamięci zostaną potwierdzone, to jest pięknie. :)

ASAHI
09-12-2013, 11:14
Potwierdzam kartę pamięci :D

Rafał_Sz
09-12-2013, 11:24
Super! To mamy potwierdzone kartę i obiektyw. :)

FundacjaMamMarzenie
09-12-2013, 12:25
Potwierdzam kartę pamięci :D

Świetnie! Ja dodam że od jednego z forumowiczów, pana Michała, dostałem (tzn. Milena dostała) torbę do aparatu i też kartę pamięci. Przekażę ją marzycielce przy wręczaniu marzenia, które prawdopodobnie odbędzie się w sobotę, 14 grudnia. Proszę się skontaktować z koordynatorką Fundacji w Olsztynie (tel. 516 033 830), to powie Panu gdzie ją przesłać.

Trochę mi przykro, że nikt z Olsztyna lub okolic nie chce wziąć udziału w tej magicznej chwili. Niepokoi mnie również zauważalnie mniejsza aktywność w tym temacie. Pieniążki są zebrane, ale tak jak ręką odjął skończyło się pisanie i wasze wypowiedzi. Dotarły do mnie pewne zarzuty od niektórych forumowiczów, mam nadzieję, że pozostali ich nie podzielają. W każdym razie przychodzą takie chwile, w których odcechciewa się robić cokolwiek dla innych. Przykre to, bo tracą na tym właśnie podopieczni. No nic, takie widać życie.

Jeśli znajdą się jednak chętni na uczestniczenie w spełnieniu marzenia - proszę na priv. W razie jakichkolwiek pytań - piszcie. Pozdrawiam

zbyszekD7000
09-12-2013, 12:53
Bo teraz czekamy na relację z wręczenia prezentu no i na reakcję samej Mileny :-)
Mamy też nadzieję zobaczyć pierwsze fotki Milenki:-) podarowaną lustrzanką

To będzie taka wisienka na torcie całej tej akcji

Rafał_Sz
09-12-2013, 12:55
Trochę mi przykro, że nikt z Olsztyna lub okolic nie chce wziąć udziału w tej magicznej chwili. Niepokoi mnie również zauważalnie mniejsza aktywność w tym temacie. Pieniążki są zebrane, ale tak jak ręką odjął skończyło się pisanie i wasze wypowiedzi. Dotarły do mnie pewne zarzuty od niektórych forumowiczów, mam nadzieję, że pozostali ich nie podzielają. W każdym razie przychodzą takie chwile, w których odcechciewa się robić cokolwiek dla innych. Przykre to, bo tracą na tym właśnie podopieczni. No nic, takie widać życie.

Przypominam, że zbiórka dla Milenki została zakończona. Teraz my, forumowicze, zajmujemy się następną zbiórką i marzeniem. Proszę sobie darować sugestie, że w jakikolwiek sposób mamy wpływ na to, że przez nas cierpią podopieczni FMM. Ze swojej strony robimy zawsze wszystko, żeby każde marzenie, które trafi na nasze forum, zostało spełnione. Niestety nie mamy wpływu na organizacyjny bałagan panujący w Fundacji, czego przykładem jest nasza ostatnia wspólna zbiórka, która po pierwsze mogła zostać zrobiona dużo szybciej i nieco taniej.

pozdrawiam Rafał

FundacjaMamMarzenie
09-12-2013, 13:00
Przypominam, że zbiórka dla Milenki została zakończona. Teraz my, forumowicze, zajmujemy się następną zbiórką i marzeniem. Proszę sobie darować sugestie, że w jakikolwiek sposób mamy wpływ na to, że przez nas cierpią podopieczni FMM. Ze swojej strony robimy zawsze wszystko, żeby każde marzenie, które trafi na nasze forum, zostało spełnione. Niestety nie mamy wpływu na organizacyjny bałagan panujący w Fundacji, czego przykładem jest nasza ostatnia wspólna zbiórka, która po pierwsze mogła zostać zrobiona dużo szybciej i nieco taniej.

Niczego takiego nie zasugerowałem. Ja ze swej strony też zawsze staram się, by takie przedsięwzięcie zostało zrealizowane jak najlepiej. Nic nie wiem o bałaganie, a jeśli chodzi o to, że aparat mógł zostać kupiony taniej (o 50 zł) to nie ma problemu, mogę te pieniądze zwrócić.

Rafał_Sz
09-12-2013, 13:26
A czy mogę wiedzieć, z kim w tej chwili wymieniam zdanie?

ekonet
09-12-2013, 19:38
Rafale - myślę, że wobec pewnych niejasności byłoby na miejscu poprosić o przedstawienie rozliczenia wpływów i wydatków na ten cel, łącznie z kopiami paragonów/faktur. Skoro sytuacja jest czysta i klarowna, zajmie to tylko chwilę i wszyscy uspokojeni zajmiemy się nowymi akcjami, prawda?

KSIĘŻAK
18-12-2013, 09:30
Tak z ciekawości .

Milenka zadowolona??

Rafał_Sz
18-12-2013, 09:47
Też bym chciał wiedzieć...

gusi
18-12-2013, 10:53
Chyba wymagacie zbyt wiele ;)

MstrG
18-12-2013, 13:10
Ja nawet nie wiem czy moje pieniążki dotarły, bo nie było aktualizacji.
Fajnie by było, gdyby ktoś umieścił zdjęcie Milenki podczas wręczania aparatu :)

Rafał_Sz
19-12-2013, 13:14
Zainterweniowałem w krakowskiej centrali FMM. Podczas dłuższej rozmowy telefonicznej, naświetliłem kilka spraw i przy okazji otrzymałem obietnicę zadziałania w temacie tej zbiórki na cito. Czekamy zatem na odzew.

FundacjaMamMarzenie
19-12-2013, 21:51
Witam. W minioną sobotę, 14 grudnia spełniło się marzenie Mileny spod Szczytna - dzięki Państwu otrzymała nowiutką, czerwoną lustrzankę Nikon D3200 wraz z obiektywem, torbą oraz kartą pamięci. Relacja z tego wydarzenia wraz ze zdjęciami czeka teraz na publikację na stronie www.mammarzenie.org a dokładnie http://www.mammarzenie.org/marzyciele/spelnione/oddzial/olsztyn/ . Poniżej wrzucam kilka fotek (niestety, nienajlepszej jakości). W kwestii którą Państwo poruszyli proszę kontaktować się z koordynatorką olsztyńskiego oddziału Fundacji Mam Marzenie, która ma wiedzę na temat ostatecznego kosztu spełnionego marzenia (sprzęt, podręczniki, oprawa czyli papier ozdobny). Myślę, że na Państwa życzenie kopie takich rachunków zostaną przedstawione.

Jednocześnie chciałbym wyjaśnić kilka kwestii. Wspomniany "bałagan w fundacji" który został tu przytoczony zrodził się z Państwa kontaktu z różnymi osobami. Pytania ws. marzenia Mileny kierowane były często do osób które nie miały żadnej wiedzy na ten temat. Akcja zbiórki pieniędzy na marzenie Mileny zorganizowana została przeze mnie (wolontariusza oddziału Olsztyn) w porozumieniu z koordynatorką tegoż oddziału. Jesteśmy fundacją z 16 oddziałami i dziennie prowadzonych jest mnóstwo zbiórek i innych akcji mających na celu zebranie środków na spełnienie marzeń naszych podopiecznych. Kilkoro forumowiczów pisało do mnie na PW - odpowiedziałem na wszystkie zapytania. Kontaktowali się Państwo również z koordynatorką oddziału. Jak się okazuje także z biurem oraz zarządem, który - co tu dużo mówić - zajmuje się organizacyjnymi sprawami Fundacji i nie ma bieżącej wiedzy nt. kilkudziesięciu przedsięwzięć które prowadzą oddziały by jak najszybciej spełnić oczekujące marzenia. Stąd ten bałagan. Rozumiem, że nie wierzyli Państwo w wiarygodność mojej osoby, ale szukając jej i kontaktując się z różnymi osobami sami sobie Państwo trochę tego bałaganu stworzyli.

Dziękując za pomoc, a właściwie za spełnienie marzenia Mileny (ja byłem tylko pośrednikiem) jest mi przykro że tego zaufania od Państwa nie otrzymałem i że skierowane zostały w moją stronę nawet komentarze, które można odebrać jako groźby. Jestem wolontariuszem z 8-letnim stażem i nie przypominam sobie sytuacji, w której spotkałbym się z czymś takim. Nigdy nie sprzeniewierzyłem żadnych środków pieniężnych ani jakichkolwiek innych, nigdy nie ucierpiało przeze mnie żadne dziecko, zawsze starałem się spełniać marzenia dzieci jak najlepiej (co nie zawsze znaczy najtaniej - to nie jest argument, który powinien być najważniejszy - dla nas nie liczy się kwota, a autentyczna radość ze spełnionego marzenia, które jest dokładanie takie, albo choć niezwykle blisko dziecięcego wyobrażenia o nim).

Chciałbym też wyjaśnić to, że w Fundacji Mam Marzenie nikt (łącznie z zarządem) nie otrzymuje za swoją pracę (a jest to praca, bo czasami poświęcamy na sprawy fundacyjne nawet 6-8 godzin dziennie) wynagrodzenia. W związku z tym niektóre sprawy mogą się u nas dziać nieco wolniej niż w fundacjach, które zatrudniają ludzi i ich koszty administracyjne są o kilkaset procent większe niż w FMM. Robimy to po prostu w wolnym od pracy zawodowej, szkoły i innych rzeczy czasie. Liczę na wyrozumiałość.

Kilka lat temu prowadziłem razem z Nikoniarzami zbiórkę na spełnienie marzenia Michała. Wspominam ją bardzo miło i sympatycznie, znalazły się nawet osoby, które chciały w tym magicznym momencie uczestniczyć. I z takimi wrażeniami i wspomnieniami chciałbym pozostać. Państwu również życzę lepszych zbiórek, lepszych wolontariuszy, lepszych wrażeń.

Pozdrawiam

źródło (http://imageshack.us/a/img10/7195/k1pz.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img163/333/y2zo.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img534/2636/knz7.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img689/5923/nffs.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img841/3122/nh9l.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img89/6535/mqaa.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img826/650/47w8.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img706/529/zr23.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img7/8036/zeyo.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img853/7475/cytl.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img853/7475/cytl.jpg)

zbyszekD7000
19-12-2013, 23:18
Dziękujemy za relację, zdjęcia i wyjaśnienia, mamy nadzieję że zobaczymy też jakieś zdjęcia zrobione już przez samą Milenę nową lustrzanką
Mnie przynajmniej jest miło że wielu z nas NIKONIARZY mogło się przyczynić do tego marzenia :-)

Seś@
20-12-2013, 08:47
Cieszą człeka takie chwile :-)

FundacjaMamMarzenie
22-12-2013, 22:27
Dziękujemy za relację, zdjęcia i wyjaśnienia, mamy nadzieję że zobaczymy też jakieś zdjęcia zrobione już przez samą Milenę nową lustrzanką
Mnie przynajmniej jest miło że wielu z nas NIKONIARZY mogło się przyczynić do tego marzenia :-)

Również :-)
Przekazałem Milenie adres forum z informacją, że czekają na nią i na jej zdjęcia Nikoniarze. Mam nadzieję, że skorzysta :-)

Pozdrawiam i żeby nie przedłużać, w razie jakichkolwiek pytań proszę o PW.

Rafał_Sz
23-12-2013, 18:49
ja wysłałam pieniążki już. Fajnie, ze można pomóc
A kiedy wysłałaś?

TOP67
23-12-2013, 20:46
To znowu boty. Obydwa wpisy z tego samego statycznego IP.

eristoff
23-12-2013, 21:12
:DNormalnie wysłane pieniążki przyklejone do kartki świątecznej:D:D