PDA

Zobacz pełną wersję : Co zmienić i zamienić - płyta AM3

kurczeblade
08-10-2013, 07:22
Chciabym troszkę przyśpieszyć wydajność komputera, ale nie przesadzając finansowo. Ciężko będzie bo budżet jest ograniczony do 1000zł "mniej więcej" (na początek) Wcześniej to co miałem było wystarczające przy plikach 12- 15mpix. Teraz zaczyna zamulać troszeczkę przy Rawach z D600

-najbardziej irytuje mnie, wczytywanie podglądu zdjęć w ligtroomie w proporcji 1:1 - robie dużo fot, także żeby sprawdzić każdą pod względem ostrości muszę się naczekać troszkę

-w photoshopie cs 6 wtyczki zaczynają się wgrywać. Często obrabiam w 16bitach i cs6 zaczyna zamulać.

Jeśli chodzi o sprzęt, to nie chciałbym przesadzać, nie chcę się pakować w najnowsze - najdroższe rzeczy, bo i tak za jakiś czas cena spadnie. Ważne żeby stabiliniej chodził, żeby to co mam przyśpieszyło, czyli głównie żeby płyta została i na niej coś rozbudować, tak jak pisałem na początek mam 1000zł - ale stopniowo i po czasie mógłbym coś dokładać.

Płyta jaką posiadam do AM3 :
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma770t-ud3rev_15

a w niej :
1)AM II x2 250 3000Mhz (Obecnie chodzi podkręcony 3500Mhz)
2)Kingston DDR3 4GB 1333MHz Non-ECC CL9 DIMM (KVR1333D3N9/4G) 2x2GB
3)GeForce 9800GT 512
4)Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS (500GB póki co wystarcza, ponieważ posiadam dyski zewnętrzne)

Na pierwszy strzał pomyślałem żeby zmieścić się w 1000zł i zmienić ten procesor na coś lepszego, oraz dorzucić jakiś ram 16GB i tu pytanie, czy kupie coś sensownego za 1000zł, czy lepiej na początek kupić 16GB ramu i poczekać, uzbierać na lepszy procesor ?

Myślałem o alledrogo i używanych ramach, z tego co słyszałem spokojnie można kupować, bo ramy są najmniej awaryjne w kompie, jak to się ma z procesorami. Wiem że gdybym kupił używanego procka, mógłbym dużo mocniejszego kupić niż nowego - może ktoś poleci dobry procesor, jeszcze do tej płyty ?

Po zmianie procesora i ramu, chciałem dodać jakiś dysk SSD ( nie wiem czy warto?) chyba że póki co zostawić ten procesor, dokupić ram, wraz z dyskiem SSD ?

Będę wdzięczny za Wasze opinie :)

Johanan
08-10-2013, 10:07
Proca nie zmieniaj, wymień tylko pamięci na 2x4GB, albo lepiej na 4x4GB, np. te: http://bitcomputer.pl/pl_PL/p/PATRIOT-24-1600-DDR3-CL9-GAME-II-PGD38G1600ELK/6938 .

Zostanie Ci jeszcze na dołożenie dysku SSD (rozmiar do rozważenia), np. ten: http://www.saturion.pl/product/174122/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Series_128GB_Serial_ATA3_Pro_7 mm.html .
Budżet akurat, prawie co do zeta. :)

W ten sposób ożywisz dziadka i to niewąsko.

ps. OS obowiązkowo 64. bitowy (!!!).

kurczeblade
08-10-2013, 14:15
Proca nie zmieniaj, wymień tylko pamięci na 2x4GB, albo lepiej na 4x4GB, np. te: http://bitcomputer.pl/pl_PL/p/PATRIOT-24-1600-DDR3-CL9-GAME-II-PGD38G1600ELK/6938 .

Zostanie Ci jeszcze na dołożenie dysku SSD (rozmiar do rozważenia), np. ten: http://www.saturion.pl/product/174122/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Series_128GB_Serial_ATA3_Pro_7 mm.html .
Budżet akurat, prawie co do zeta. :)

W ten sposób ożywisz dziadka i to niewąsko.

ps. OS obowiązkowo 64. bitowy (!!!).

Właśnie na ten SSD chciałem się szarpnąć :-) Pierwsze co ramy faktycznie, dorzucę już 16GB żeby mieć spokój - mam nadzieje że troszkę przyśpieszą pracę... ( chyba że nie ma sensu 16Gb i wystarczy spokojnie 8?)

A procesor czym prędzej tym później chcę wymienić, z tym że tutaj mi ciężko coś sensownego wybrać :)

Greg77
08-10-2013, 14:34
Tak jak kolega wspomnial, dolozyc SSD i RAMu ile sie da...
Ja mam i7 i 8GB RAMu, praca na plikach z D600 jest spoko, calkiem plynnie na CNX2, Lightroom zawsze mulil i mulic bedzie, no moze troche mniej.
Schody u mnie zaczynaja sie w PSie z 10 kanalami, 20 warstwami, zaczyna sie zabawa, moje 8GB RAM jest prawie caly czas zajete i komp przymula, musze kupic RAM to pewne, bo SSD juz mam.

kurczeblade
08-10-2013, 14:48
Mam dwie kości po 2GB zostały do zapełnienia dwa gniazda na RAM - chciałem dokupić drugie te same ramy ( w dualu ) żeby było łącznie 8GB

ale chyba sprzedam to co mam i faktycznie kupię 16GB :) Z tym że zastanawiam się co kupić, skoro tyle ładnych kolorowych z radiotorkami, i tymi groźnymi nazwami ramów jest :) Czy nie kierować się tym, bo ram to ram i nie ma większej różnicy jeżeli kości są o takich samych parametrach- tylko z innych firm ?

Johanan
08-10-2013, 14:49
Właśnie na ten SSD chciałem się szarpnąć :-) Pierwsze co ramy faktycznie, dorzucę już 16GB żeby mieć spokój - mam nadzieje że troszkę przyśpieszą pracę... ( chyba że nie ma sensu 16Gb i wystarczy spokojnie 8?)

A procesor czym prędzej tym później chcę wymienić, z tym że tutaj mi ciężko coś sensownego wybrać :)

16GB RAM-u, to optymalna ilość (najlepiej jak kości są identyczne).

Procesorów pod tę podstawkę jest naprawdę od pyty i to w stosunkowo niewielkich cenach (ok. 600 PLN), tak więc w następnej kolejności wymienisz sobie CPU, ale to nie jest pierwszoplanowa potrzeba.

kurczeblade
08-10-2013, 15:05
dzięki wielkie Panowie :)

Dawno nie wymieniałem niczego w kompie. Teraz cięzko połapać się z tymi ramami, duża różnica cen między firmami, i wszystkie wyglądają teraz jak jakieś statki kosmiczne.

kurczeblade
23-10-2013, 11:16
Dokupiłem Plextora M5s 128 GB - postawiłem nowy system. Niestety moja płyta ma tylko Sate ][ i w SSD Bechmarku są mniejsze wyniki niż osiąga się tym dyskiem przy Sata III

Read mam 250Mb/s a Write mam 150Mb/s

Wcześniej twierdziłem że nie muszę mieć SSD, do szybszego wgrywanie windowsa i programów nie jest mi potrzebne. Wszystko przyśpieszyło, jest cicho, nie słychać w ogóle pracy dysku, nic nie muli. Czasami odpalam system z HDD i aż ciężko mi sobie wyobrazić że musiałbym wrócić do HDD :-) Świetna sprawa.

Stare ramy wystawiłem na allegro. Dokupiłem dwie kości Kingston 2x4gb 1666 hyperX i w końcu mogę mnożyć więcej warstw na photoshopie :-)

niedługo chcę dorzucić kolejne ramy 2x4gb i zmienić procka, tylko z prockiem będzie największy problem, bo faktycznie dużo tego jest. Narazie ten chodzi stabilnie podkręcony na 3500 na boxie :)

Jeżeli ktoś zastanawiam się nad dyskiem SSD i ma wątpliwości, to śmiało mogę polecić, poprawia komfort pracy, oraz ogólnego użytkowania jednostki centralnej :)