Zobacz pełną wersję : Yongnuo yn-622n - problem
Witam
Mam mały problem z wyzwalaczem Yongnuo yn-622n mianowicie nie potrafię zablokować flash zooma. Wszystko jest okej dopóki wyzwalacz nie wejdzie w stan uśpienia a dzieje się to po około 5 sekundach bezczynności wtedy następuje powrót do ogniskowej jaką ma aktualnie obiektyw. Mam nadzieję że dość przystępnie opisałem mój problem. Czekam na pomoc i pozdrawiam serdecznie.
aha wyzwalacz używany z nikon d800 i lampą sb-800
Witam
Mam mały problem z wyzwalaczem Yongnuo yn-622n mianowicie nie potrafię zablokować flash zooma. Wszystko jest okej dopóki wyzwalacz nie wejdzie w stan uśpienia a dzieje się to po około 5 sekundach bezczynności wtedy następuje powrót do ogniskowej jaką ma aktualnie obiektyw. Mam nadzieję że dość przystępnie opisałem mój problem. Czekam na pomoc i pozdrawiam serdecznie.
aha wyzwalacz używany z nikon d800 i lampą sb-800
YN622 nie ma możliwości sterowania zoomem. Zawsze działa to z automatu. Jedyne wyjście, to przełączenie zoomu ręcznie w lampie.
YN622-TX da możliwość ustawienia dowolnej pozycji zoomu w lampach.
A z poziomu body mozesz sterowac lampa? Moze masz tam ustawione auto?
A jak można sterować pozycją zoomu palnika w lampie z poziomu body ??
Dziękuję Panowie za zainteresowanie
w szczególności GonzoG twoja rada pomogła
YN622-TX fajna sprawa z pewnością będę obserwował tę zabaweczkę
od siebie dodam tylko że jestem bardzo zadowolony z działania wyzwalaczy, spełniają moje nie duże wymagania w 100% no i z bowensami ładnie śmiga FP
Dziękuję Panowie za zainteresowanie
w szczególności GonzoG twoja rada pomogła
YN622-TX fajna sprawa z pewnością będę obserwował tę zabaweczkę
od siebie dodam tylko że jestem bardzo zadowolony z działania wyzwalaczy, spełniają moje nie duże wymagania w 100% no i z bowensami ładnie śmiga FP
Co do FP z lampami studyjnymi, to YN622-TX ma mieć jeszcze możliwość konfiguracji opóźnienia. Teraz w samych YN622N jest ono ustawione na stałe.
Już jest YN-622n-tx, ale jaka cena! http://www.ebay.pl/itm/Yongnuo-YN-622N-TX-LCD-Wireless-i-TTL-Flash-Controller-Trigger-for-Nikon-Camera-/161210495006?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessorie s&hash=item2588e4f01e&_uhb=1
I do tego na razie w HONKONGU tylko.
Już nie tylko "HonkyTonky" no i cena nieco mniej obciążająca portfel http://fripers.pl/product_info.php/info/p4225_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-TX-do-Nikon.html
Zastanawiam sie czy warto brac z Chin czy jednak doplacic pare zl i nie przejmowac sie clem, Vatem i pozniejsza realizacja gwarancji
Ja z chin nie znalazłem taniej....
a powiedzcie, czy dobrze rozumiem, że YN-622N-TX to trigger, a odbiorniki do niego to YN-622N (bo te mogą pełnić obie funkcje) i w takim zestawieniu działają już wszystkie funkcjonalności?
a powiedzcie, czy dobrze rozumiem, że YN-622N-TX to trigger, a odbiorniki do niego to YN-622N (bo te mogą pełnić obie funkcje) i w takim zestawieniu działają już wszystkie funkcjonalności?
Tak. YN-622-TX to tylko nadajnik.
Pozwala na wszystko co było dostępne przy samych YN-622N, dodatkowo masz możliwość możliwość ustawienia zoomu dla każdej grupy oraz czasu opóźnienie wyzwolenia - przydatne przy lampach bez autoFP czy studyjnych.
ok czyli jeśli będę miał komplet nadajnik 622N-TX + odbiorniki 622N, to śmigać będzie wszystko?
ok czyli jeśli będę miał komplet nadajnik 622N-TX + odbiorniki 622N, to śmigać będzie wszystko?
A czemu ma nie działać ??
TX to nadajnik YN-622...
tolekolek
09-04-2014, 12:46
Cześć proszę o informację jakie są różnice miedzy zestawem
1. Yongnuo 622N-TX + Yongnuo YN-622N + SB900, a
2. SU-800 + SB-900
czy wspomaganie AF w Yongnuo 622N-TX jest dobre w porównaniu do tego z SB-900 ?
zamierzam jeden z tych zestawów zakupić.
Używany będzie w zestawieniu z reporterską oktą http://fripers.pl/product_info.php/info/p3169_Firefly-II-Softbox-Reporterski-Octa-65cm.html
pozdrawiam
Cześć proszę o informację jakie są różnice miedzy zestawem
1. Yongnuo 622N-TX + Yongnuo YN-622N + SB900, a
2. SU-800 + SB-900
czy wspomaganie AF w Yongnuo 622N-TX jest dobre w porównaniu do tego z SB-900 ?
zamierzam jeden z tych zestawów zakupić.
Używany będzie w zestawieniu z reporterską oktą http://fripers.pl/product_info.php/info/p3169_Firefly-II-Softbox-Reporterski-Octa-65cm.html
pozdrawiam
Podstawowa różnica, to radio vs. światło.
SU-800 to nic innego jak lampa błyskowa z filtrem światła widzialnego, który przepuszcza tylko IR.
Druga podstawowa różnica - SU-800 "świeci" tylko w przód. Jak postawisz choć lekko lampę z tyłu, lub z przesłoniętym czujnikiem, to będzie martwa.
Trzecia różnica zasięg - SU-800 w pomieszczeniach można oczekiwać do 20-30m przy bezpośredniej linii między SU-800 i odbiornikiem lampy, w terenie w słońcu 10m może być za dużo.
A jak przesłonisz czujnik lampy to i z pół metra się nie wyzwoli.
tolekolek
09-04-2014, 12:59
czyli podsumowując SU-800 jest droższe i gorsze ? :)
czyli podsumowując SU-800 jest droższe i gorsze ? :)
Jest droższy, ale tylko przy mniejszej ilości lamp - powiedzmy, że masz 10 lamp... do taje ponad 2000zł na YN-622...
Gorszy - chyba tak. Choć ma bardzo dobre wspomaganie AF.
Zestaw Yongnuo 622N-TX + Yongnuo YN-622N jest rewelacyjny. Super wspomaganie AF, wyświetlacz, czytelne ustawienia. I działa radiowo. Ten Su-800 to jakieś nieporozumienie w dobie wyzwalaczy radiowych i jaka cena!
Andrzej1974
10-04-2014, 09:13
Zestaw Yongnuo 622N-TX + Yongnuo YN-622N jest rewelacyjny. Super wspomaganie AF, wyświetlacz, czytelne ustawienia. I działa radiowo. Ten Su-800 to jakieś nieporozumienie w dobie wyzwalaczy radiowych i jaka cena!
Dobrze słyszeć, że ten zestaw jest rewelacyjny, gdyż właśnie chcę go sobie sprawić (na razie ceny lekko podskoczyły więc nie spieszy mi się z zakupem...;-)).
Hmm... a cena SU-800 (http://store.nikon.pl/FSW53801/product/) jest po prostu zabójcza. A poza tym nowe produkty YN powodują, że raczej niewielu się na niego skusi. ;-)
Dobrze słyszeć, że ten zestaw jest rewelacyjny, gdyż właśnie chcę go sobie sprawić (na razie ceny lekko podskoczyły więc nie spieszy mi się z zakupem...;-)).
Hmm... a cena SU-800 (http://store.nikon.pl/FSW53801/product/) jest po prostu zabójcza. A poza tym nowe produkty YN powodują, że raczej niewielu się na niego skusi. ;-)
Może nie skusi, a może skusi, biorąc pod uwagę, że Nissiny nie działają na YN-622 i Pixel King/King Pro, SB-800 ma problemy aby działać na YN-622... i tak jeszcze trochę można wyliczać.
Może nie skusi, a może skusi, biorąc pod uwagę, że Nissiny nie działają na YN-622 i Pixel King/King Pro, SB-800 ma problemy aby działać na YN-622... i tak jeszcze trochę można wyliczać.
Yn-622-tx + yn-622n z nissin di866 II działa rewelacyjnie. Wszystko współpracuje jak należy. Działa zoom, hss, itp. Jedyne co nie działa, to gdy chcemy założyć Yn-622n na aparat i na niego jeszcze Di866 II. Natomiast lampa na nadajniku poza aparatem współpracuje w 100%.
czuper1972
11-10-2014, 14:11
Witam . Jestem w posiadaniu sterownika YU 622N TX oraz 3 odbiorników YU 622N ,pracujących z 3 SB900 oraz D300
Pytanie .Jak ustawić lampę w Trybie M aby przenieść wskazania sterownika - czyli sile błysku np: 1/4 na wyświetlacz lampy. W TTL u nie wyświetla prócz zmiany zoomu nic na Sabinie . Na YT widziałem filmiki gdzie ktoś wprowadził jakieś ustawienia i lampa wyświetlała dokładnie takie wskazania jakie mial sterownik .
https://www.youtube.com/watch?v=-nkeUBeVhk0
7.57 sekunda
Witam . Jestem w posiadaniu sterownika YU 622N TX oraz 3 odbiorników YU 622N ,pracujących z 3 SB900 oraz D300
Pytanie .Jak ustawić lampę w Trybie M aby przenieść wskazania sterownika - czyli sile błysku np: 1/4 na wyświetlacz lampy. W TTL u nie wyświetla prócz zmiany zoomu nic na Sabinie . Na YT widziałem filmiki gdzie ktoś wprowadził jakieś ustawienia i lampa wyświetlała dokładnie takie wskazania jakie mial sterownik .
https://www.youtube.com/watch?v=-nkeUBeVhk0
7.57 sekunda
Może chcesz listę wątków w których wspomina się o YN-622N ?? Bo jeszcze przynajmniej w dziesięciu nie wrzuciłeś swojego błagania...
Nie do końca rozumiem pytanie. Ale aby sterować lampami manualnie wystarczy w nadajniku YN-622N-TX przestawić na tryb M a lampy na odbiornikach pozostawić w TTL. I z nadajnika regulujesz sobie moc lamp nap 1/4.
czuper1972
13-10-2014, 18:21
Aldii chodzi o to aby lampa pracowala w Manualu i Sterownik również ustawiony na M regulował moc lampy. Dziala to w przypadku Canona dlatego zadalem pytanie czy coś moze ominąlem że w trybie M dziala wszystko co ustawisz z TX prócz -- sily bysku
Aldii chodzi o to aby lampa pracowala w Manualu i Sterownik również ustawiony na M regulował moc lampy. Dziala to w przypadku Canona dlatego zadalem pytanie czy coś moze ominąlem że w trybie M dziala wszystko co ustawisz z TX prócz -- sily bysku
Odpowiedź masz w inny wątku.
czuper1972
13-10-2014, 20:19
W jakim wątku jest odpowiedz! Ulatw mi to sie wiecej nie bede pytal !
@czuper1972: Niestety ale funkcja o którą pytasz nie działa w lampach Nikona, tzn. informacje o ustawionej mocy w trybie manualnym lamp, wyświetlane są na lampach Canona jak widziałeś na wspomnianym filmie ale na lampach Nikona ustawienia te nie są wyświetlane.
hostman22
25-01-2015, 21:26
mam problem powiedzmy ;)
YN-622N-TX z YN-622N+sb800 ustawione w ttl taki sposób:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto-gamma.ru/wp-content/uploads/2014/05/YN-622N-TX_3.jpg)
sprawia, że nic się nie dzieje tzn mogę wzbudzać lampę i wspomaganie działa (spawara),
ale przy zdjęciu nie ma błysku (lampa ustawiona w TTL/FP) ?
Lampa ustawiona w preselekcje przesłony A - odpala, ale nie ustawić kompensacji błysku (tak samo GN)
Tryb M działa ok, SS (ja na wyświetlaczu widzę 55 ;) ) też śmiga.
Nacisnąłem magiczną kombinację - CLEAR i nic - jakieś pomysł ?
YN-622N-TX
YONGNUO
Nie wiem jak można ustawić na lampie TTL/FP, ale prawdopodobnie sanki nie dochodzą do końca.
One mają kształt litery L i to pionowe zakończenie może uniemożliwiać dopchnięci do końca,
prawdopodobnie nie wszystkie styki mają połączenie.
To że lampę odpalasz w innych trybach, znaczy tylko tyle, że główny bolec ma kontakt.
W taki sposób możesz wyzwolić każdą lampę, nawet Canona.
hostman22
26-01-2015, 18:45
dzięki, wiedziałem że coś jest nie tak ;)