Zobacz pełną wersję : Konkurs fotograficzny - potrzebne like na forumowicza
Witam dawno mnie tutaj nie było :D Potrzebuje jak najwięcej lajków pod owymi linkami.
Najpierw wchodzimy w link później lajkujemy nie od razu.
Proszę również o udostępnienie poniższych linków.
Będę wdzięczny i liczę na waszą pomoc. Adrickt
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847393733660&set=pb.181413691877035.-2207520000.1381157384.&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847347066998&set=a.662846560400410.1073741854.181413691877035&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847343733665&set=a.662846560400410.1073741854.181413691877035&type=3&theater
... Potrzebuje jak najwięcej...
... byś wiedział chłopie co ja potrzebuję ;)
Miałbym kaca moralnego jakbym kliknal "like" pod tymi zdjęciami...
Witam dawno mnie tutaj nie było :D Potrzebuje jak najwięcej lajków pod owymi linkami.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847393733660&set=pb.181413691877035.-2207520000.1381157384.&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847347066998&set=a.662846560400410.1073741854.181413691877035&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662847343733665&set=a.662846560400410.1073741854.181413691877035&type=3&theater
dlaczego mielibyśmy lubić takie gnioty ? Podaj choć 5 konkretnych powodów.
Zwłaszcza, że do konkursu zgłoszono wiele lepszych.
dlaczego mielibyśmy lubić takie gnioty ? Podaj choć 5 konkretnych powodów.
Podaj choć jeden :)
Dokładnie tak! ;)
... byś wiedział chłopie co ja potrzebuję ;)
LIKE to by się i na tym forum przydało! ;)
Oj tam, oj tam - facet ładnie poprosił - wystarczyło odmówić a nie kazania prawić :D
A tak serio.... ja Lajknołem dla hecy ;)
Oj tam, oj tam - facet ładnie poprosił - wystarczyło odmówić a nie kazania prawić :D
A tak serio.... ja Lajknołem dla hecy ;)
no ładnie. I teraz gośc wygra i będzie przez Ciebie :P :)
Ośmielę się nie klikać i nie komentować.
skarcity
08-10-2013, 13:47
Czegoś tu nie rozumiem. Gość poprosił o pomoc i tyle. Nikogo nie zmusza itd. Nie prosił o ocenę zdjęć, nie pisał że są super itp. Jakby chciał ocen to by je wstawił w odpowiednim wątku.
Skąd w Was tyle jadu?
wstalismy lewą noga i się z nudów wyżywamy :P
tylko czy aby to jest właśnie to miejsce w sieci by żebrać o lajki ?
skarcity
08-10-2013, 13:52
wstalismy lewą noga i się z nudów wyżywamy :P
tylko czy aby to jest właśnie to miejsce w sieci by żebrać o lajki ?
miejsce dobre może nie jest, ale co to zmienia?
Czegoś tu nie rozumiem. Gość poprosił o pomoc i tyle. Nikogo nie zmusza itd. Nie prosił o ocenę zdjęć, nie pisał że są super itp. Jakby chciał ocen to by je wstawił w odpowiednim wątku.
Skąd w Was tyle jadu?
Jakiego jadu? Skomentowaliśmy to po prostu. A że nie ma "ło, super fociaszki, masz lajka zapraszam do mnie" to trudno.
Poza tym - konkursy fotograficzne polegają chyba na czymś innym niż wyżebranie lajków pod zdjęciem. Zawsze mi się wydawało, że powinno wygrać najlepsze foto, a nie zdjęcia kogoś kto ma więcej znajomych. Takie coś jak tutaj jest chyba nieco żenujące i imo powinno być napiętnowane.
Miejsce dobre jak każde inne... ;)
Skąd w Was tyle jadu?
Jakiego jadu?
Każdy ma prawo uzasadnić, dlaczego nie pomoże.
Rozumiem, że chwalić można, nawet jeśli byłby to totalny fałsz i obłuda z naszej strony.
P.S. Nie jesteśmy tu od leczenie ludzkich kompleksów i reperowanie czyjegokolwiek ego. Od tego są specjaliści.
skarcity
08-10-2013, 14:52
Jakiego jadu?
Każdy ma prawo uzasadnić, dlaczego nie pomoże.
Rozumiem, że chwalić można, nawet jeśli byłby to totalny fałsz i obłuda z naszej strony.
P.S. Nie jesteśmy tu od leczenie ludzkich kompleksów i reperowanie czyjegokolwiek ego. Od tego są specjaliści.
Bardzo mocno naidinterpretujesz moje wypowiedzi. Piszesz coś o fałszu, obłudzie, chwaleniu itp. Ja napisałem tylko, że zauważyłem niepotrzebny jad w niektórych wcześniejszych wypowiedziach. I na tym kończy się mój przekaz.
Autor wątku nie wymaga uzasadnienia braku pomocy. On tylko poprosił o pomoc. Zawsze można przeczytać prośbę autora, stwierdzić że nie chcę lajkować takich zdjęć i zmienić wątek na ciekawszy.
Co do leczenia kompleksów, to właśnie te jadowite wypowiedzi można by zakwalifikować jako leczenie (własnych) kompleksów.
Jakiego jadu? Skomentowaliśmy to po prostu. A że nie ma "ło, super fociaszki, masz lajka zapraszam do mnie" to trudno.
Poza tym - konkursy fotograficzne polegają chyba na czymś innym niż wyżebranie lajków pod zdjęciem. Zawsze mi się wydawało, że powinno wygrać najlepsze foto, a nie zdjęcia kogoś kto ma więcej znajomych. Takie coś jak tutaj jest chyba nieco żenujące i imo powinno być napiętnowane.
Zgadzam się co do istoty konkursów, co do konieczności i stylu "piętnowania" już niekoniecznie
pozdrawiam
I wszystko na ten temat.
Amen.
Chyba tyle w temacie...
[…] konkursy fotograficzne polegają chyba na czymś innym niż wyżebranie lajków pod zdjęciem. Zawsze mi się wydawało, że powinno wygrać najlepsze foto, a nie zdjęcia kogoś kto ma więcej znajomych.
Z jednym ale -- nie konkursy fotograficzne na facebook’u. :)
Nic nie poradzimy na to, że wszystkie -- bez wyjątku -- konkursy na portalach społecznościowych sprowadzają się do jednego -- zwiększania oglądalności/odwiedzin na stronie. W takich miejscach nigdy nie było jakościowych kryteriów wyboru najlepszej pracy (obrazu, grafiki, fotografii -- obojętne). Nie jest brana pod uwagę techniczna perfekcja, estetyka, ogólny ponadprzeciętny wyraz, pomysł itd… liczy się tylko suma pozyskanych głosów, przekładająca się bezpośrednio na liczbę wirtualnych znajomych.
Też kiedyś rzucałem gromami, pisałem o niesprawiedliwości tego wirtualnego świata i kolesiostwie. Przeszło mi. Zrozumiałem jaki charakter mają tego typu zabawy i wiem, że nie da się tego zmienić. :)
Pełna zgoda,
ale niekoniecznie chcemy tego tu na forum..
Z jednym ale -- nie konkursy fotograficzne na facebook’u. :)
Nic nie poradzimy na to, że wszystkie -- bez wyjątku -- konkursy na portalach społecznościowych sprowadzają się do jednego -- zwiększania oglądalności/odwiedzin na stronie. W takich miejscach nigdy nie było jakościowych kryteriów wyboru najlepszej pracy (obrazu, grafiki, fotografii -- obojętne). Nie jest brana pod uwagę techniczna perfekcja, estetyka, ogólny ponadprzeciętny wyraz, pomysł itd… liczy się tylko suma pozyskanych głosów, przekładająca się bezpośrednio na liczbę wirtualnych znajomych.
Świderku, ale to nie znaczy że mamy jak osiołki klikać pod byle gniotem.
Witam dawno mnie tutaj nie było :D Potrzebuje jak najwięcej lajków pod owymi linkami...
lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk, lajk.
Pełna zgoda,
ale niekoniecznie chcemy tego tu na forum..
Jasne, też nie jestem zwolennikiem takich agitacji, ale… patrz niżej ↓
Świderku, ale to nie znaczy że mamy jak osiołki klikać pod byle gniotem.
Zdecydowanie nie, w żadnym razie! Nawet nie wiesz (a może jednak wiesz? :D) jak uczulony jestem na wszystkie fejsbukopodobne portale i ich pseudokonkursy. Chodziło mi o samo zrozumienie istoty tego zjawiska i podchodzenie do niego jako właściwe już pewnego standardu i normy, której oczywiście na forum, w większości, nie chcemy. Jednak nie ma też co drzeć szat i z tym wojować, raczej tłumaczyć -- wiem, bo jak już wspomniałem wyżej, sam kiedyś toczyłem krwawe boje. :)
lajk, […]
Aż tak Ci się podobają te fotografie? :mrgreen:
Aż tak Ci się podobają te fotografie? :mrgreen:
Chciał, jak najwięcej lajków pod linkami to dałem trochę. A co będę sobie żałował? ;)
Wg mnie te fotki są i tak lepsze od tych co wygrały w konkursie NG :)
Jednak nie ma też co drzeć szat i z tym wojować
Ale czemu nie? Właśnie tutaj, na forum fotograficznym, gdzie powinniśmy rozmawiać o wartościach fotografii, o ich jakości, spodziewam się piętnowania tego typu utrwalania tandety w gustach "plebsu". Takie konkursy destruktywnie działają na gust ludzi i oswajają ich z tandetnym, kiepskim zdjęciem. Mamy tak po prostu pogodzić się z tym, bo przecież "nie da się nic z tym zrobić"? Tak to można o wszystkim powiedzieć, a jest to jedna z największych bzdur a jednocześnie metoda, uzyskiwania bierności społeczeństwa.
Stanowcze nie wszelkim pseudo konkursom, które służą tylko firmie, na wykreowaniu sobie szybko popularności na fb i nie mają nic wspólnego z merytoryczną wartością.
ankiety. lud chce ankiety. Wypowiedzmy się i wtedy się okaże czy chcemy tutaj takie prosby czy tez nie. Sprawa będzie prosta. Ja dla przykładu nie chce. Nie chce by się tu pojawiały prosby o lajkowanie nic nie wartyych fotek w konkursach na portalach społecznościowych. I tyle :)
Wolałbym palenie na stosie tych co proszą o like beznadziejnych fotek, żeby wygrać pseudo konkurs... Ale ewentualnie ankieta nie brzmi tak źle. Zawsze to jakaś forma sprzeciwu...
ankiety. lud chce ankiety. Wypowiedzmy się i wtedy się okaże czy chcemy tutaj takie prosby czy tez nie. Sprawa będzie prosta. Ja dla przykładu nie chce. Nie chce by się tu pojawiały prosby o lajkowanie nic nie wartyych fotek w konkursach na portalach społecznościowych. I tyle :)
Można też utworzyć lub przetworzyć jeden z istniejących wątków tylko do składania takich próśb. Ktoś ma ochotę - wchodzi i lajkuje wszystko co popadnie ;) Mnie przykładowo takie coś ani nie ziębi, ani nie parzy.
A może zorganizujmy własny konkurs na fb, wygra zdjęcie z najmniejszą ilością "lajków" i będziemy żebrać żeby ludzie nie lajkowali :)
skarcity
09-10-2013, 09:49
Nie chce by się tu pojawiały prosby o lajkowanie nic nie wartyych fotek w konkursach na portalach społecznościowych. I tyle :)
A czy mogą się pojawiać prośby o lajkowanie dobrych fotek? Jeśli tak, to kto i kiedy będzie określał, czy ta konkretna prośba może się pojawić na forum czy nie?
Przecież jedynym sposobem oceny jest obejrzenie zdjęć, z czego wynika że nie można blokować takich próśb. Każdy może zajrzeć i sam stwierdzić czy to są dobre czy złe foty, co za tym idzie lajkować czy nie.
Przeciwnicy takich akcji mogą wcale nie zaglądać do wątku, autor wyraźnie zatytułował wątek "Konkurs fotograficzny - potrzebne like na forumowicza" Od razu widać o co chodzi - prosta sprawa - nie lubię, nie wchodzę, nie czytam.
pozdrawiam
@skarcity
A może chodzi o ogólny sprzeciw przeciwko takim konkursom?
Tylko, ze tutaj są dwa sposoby walki - nie dawanie "like", + czy innych form poparcia, bądź popieranie dosłownie wszystkiego, tak aby przestawało mieć to wartość... Inflacja like już ma miejsce.
velaskez
09-10-2013, 10:20
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/01howaboutnobear-2.jpg
źródło (http://freethoughtblogs.com/axp/files/2012/12/01-how-about-no-bear.jpg)
Przeciwnicy takich akcji mogą wcale nie zaglądać do wątku, autor wyraźnie zatytułował wątek "Konkurs fotograficzny - potrzebne like na forumowicza" Od razu widać o co chodzi - prosta sprawa - nie lubię, nie wchodzę, nie czytam.
pozdrawiam
Ludzie nie są przeciwnikami takich akcji w ogóle. Są przeciwni, żeby miały miejsce na forum.
Chodzi o to, żeby nie tworzyć precedensów, bo zaraz pojawią się inni, którzy zaczną domagać się innych bzdur, nic nie wnoszących podnoszenie poziomu fotografii, a dających uciechę grupie, która często ma marginalny wpływ na współtworzenie tego forum (w sensie więcej bierze z forum niż daje od siebie).
A czy mogą się pojawiać prośby o lajkowanie dobrych fotek? Jeśli tak, to kto i kiedy będzie określał, czy ta konkretna prośba może się pojawić na forum czy nie?
Przecież jedynym sposobem oceny jest obejrzenie zdjęć, z czego wynika że nie można blokować takich próśb. Każdy może zajrzeć i sam stwierdzić czy to są dobre czy złe foty, co za tym idzie lajkować czy nie.
pozdrawiam
nie łapmy się za słówka. Nie powinno być próśb o lajkowanie czegokolwiek :)
coach_lodz
09-10-2013, 10:47
mnie się wydaję, że w odpowiedniej formie można poprosić... np: "biorę udział w konkursie, to są moje zdjęcia i jesli się Wam podobają to kliknijcie like..." i tyle... nie ma co się unosić... tak jak swider pisze... takie konkursy były, są i będzie ich więcej... sam nie biorę w nich udziału, ale jeśli zobaczył bym dobre zdjęcia to pewnie bym kliknął like...
skarcity
09-10-2013, 10:54
@skarcity
A może chodzi o ogólny sprzeciw przeciwko takim konkursom?
Rozumiem, że chodzi o metodę wyboru zwycięzcy przez lajki? Jeśli tak to ciekawostka - w dziale przyroda toczy się swoim życiem podobny wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=237282
Chodzi o konkursowy film kolegi TMB, na który też można głosować. Metoda wybory jest trochę inna bo jest jury, ale liczą się też głosy użytkowników internetu. Jeśli przyjmiemy, że decydować może głosowanie (a może), to konkurs odbywa się (w pewnych warunkach) na takiej samej zasadzie jak konkurs z tego wątku. Zwróć uwagę jak odnoszę się userzy do konkursu w tamtym wątku a jak w tym.
Oczywiście zauważyłem różnicę w wartości konkursowego materiału TMB i z tego wątku. Przyznam, że zagłosowałem na film TMB, a na zdjęcia z tego wątku nie lajknąłem. Ale żebym mógł podjąć taką decyzję, to musiałem zobaczyć film i zdjęcia. Dlatego kategorycznie nie zgadzam się, żeby ktoś za mnie decydował co mogę zobaczyć, co jest dobre i na co warto oddać swój głos.
Ludzie nie są przeciwnikami takich akcji w ogóle. Są przeciwni, żeby miały miejsce na forum.
Ot , WYROCZNIA! A skąd Ty to wiesz, i kto Cię upoważnił do wypowiadania się w imieniu ludzi? Piszesz o wybranej grupie czy o wszystkich ludziach? Jeśli o wybranej grupie to co z pozostałymi? Jeśli ja jestem innego zdania to znaczy, że nie jestem "ludziem", czy tylko wydaje mi się, że jestem innego zdania?
nie łapmy się za słówka. Nie powinno być próśb o lajkowanie czegokolwiek
Nie chciałem łapać za słówka, wydawało mi się, że Twoja wypowiedź sugerowała potrzebę moderowania takich próśb na "dobre i złe". Teraz wszystko jasne.
pozdrawiam
Ja jestem. Sacrifices must be made!
Ot , WYROCZNIA! A skąd Ty to wiesz, i kto Cię upoważnił do wypowiadania się w imieniu ludzi? Piszesz o wybranej grupie czy o wszystkich ludziach? Jeśli o wybranej grupie to co z pozostałymi? Jeśli ja jestem innego zdania to znaczy, że nie jestem "ludziem", czy tylko wydaje mi się, że jestem innego zdania?
Chodzi o ludzi, którzy nie są przeciwnikami ? Stwierdziłem, że ludzie nie są przeciwnikami takich akcji, Ty do nich się zaliczasz), czy o ludzi, którzy wypowiadają się w tym wątku i są przeciwni? Bo też to stwierdziłem.
Chcesz się jeszcze trochę poprzekomarzać? :wink:
Moim zdaniem problemem (dużą niezręcznością?) jest proszenie kogokolwiek o oddanie głosu na konkretną pracę/osobę a nie o udział w ocenie konkursu.
Uważam, że gdyby ktoś zalinkował stronę główną konkursu i napisał - to ciekawy konkurs, włączcie się, zagłosujcie, to zupełnie co innego.
A tak, to jak ten osioł w Shreku - mnie! mnie wybierz!
A tak, to jak ten osioł w Shreku - mnie! mnie wybierz!
potrzeba zaistnienia i akceptacji jest jedna z podstawowych potrzeb czlowieka. wiec probuja jak moga :)
Rozumiem, że chodzi o metodę wyboru zwycięzcy przez lajki? Jeśli tak to ciekawostka - w dziale przyroda toczy się swoim życiem podobny wątek
Jest jednak różnica, moim zdaniem, istotna.
TMB nie założył tego wątku i wypowiedział się w nim, na temat internetowych głosowań.
A ja składam protest, na potwierdzenie moich słów siłacz walnie pięścią w stół (to cytat z Kajko i Kokosza, jeśli ktoś kiedyś czytał). Wyrażając swoją niechęć do fejsbukowych konkursów całkowicie usunąłem konto na fejsbuku, o!
skarcity
09-10-2013, 15:38
TMB nie założył tego wątku i wypowiedział się w nim, na temat internetowych głosowań.
Witaj,
TMB krytykuje, ale za wsparcie dziękuje :-). Trochę to niekonsekwentne...
Pozwoliłem sobie tylko zauważyć lekką ambiwalencję "nikoniarzy" tzn. raz lubimy konkursy z głosowaniem a raz nie. Różnica w osobie zakładającej watek jest dla mnie mało istotna.
pozdrawiam
na potwierdzenie moich słów siłacz walnie pięścią w stół
Kiedyś w monopolowym, po takim tekście kolegi wczułem się w rolę Siłacza i takąż siłą zostałem ze sklepu usunięty :), lelum, polelum...
Skarcity - nie ma tu dyskusji o tym, kto zakłada wątek z prośbą, tylko czy i jak to robi.
Uważasz, że TMB powinien napisać - nie lubię takich konkursów, NIE dziękuję za wasze głosy? Sam zwrócił uwagę, że internetowej formie tegoż dowiedział się po fakcie i nie on założył ten wątek.
Naprawdę nie widzisz różnicy?
skarcity
09-10-2013, 16:14
Skarcity - nie ma tu dyskusji o tym, kto zakłada wątek z prośbą, tylko czy i jak to robi.
Uważasz, że TMB powinien napisać - nie lubię takich konkursów, NIE dziękuję za wasze głosy? Sam zwrócił uwagę, że internetowej formie tegoż dowiedział się po fakcie i nie on założył ten wątek.
Naprawdę nie widzisz różnicy?
Jeśli nie ma dyskusji o tym, kto zakłada wątek z prośbą to dlaczego napisałeś
To jest ta dyskusja czy jej niema? (Wiem, że cytat mówi również o wypowiedzi TMB, ale o autorze jednak też).
Ja nie wiem co powinien napisać TMB. Jest stare przysłowie: "jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B".
Powtórzę tylko, że ja nie widzę nic zdrożnego (choć zauważam różnicę, o której piszesz) zarówno w prośbie w sprawie TMB, jak i prośbie z tego wątku. Zagłosowałem na film TMB, a nie lajknąłem na zdjęcia - bo... tak chciałem. Teraz zacytuję sam siebie: "Pozwoliłem sobie tylko zauważyć lekką ambiwalencję "nikoniarzy" tzn. raz lubimy konkursy z głosowaniem a raz nie".
pozdrawiam
Pozwoliłem sobie tylko zauważyć lekką ambiwalencję "nikoniarzy" tzn. raz lubimy konkursy z głosowaniem a raz nie
Nigdy!
Jeśli nie ma dyskusji o tym, kto zakłada wątek z prośbą to dlaczego napisałeś
Źle przeczytałem Twoją wypowiedź : "Różnica w osobie zakładającej watek jest dla mnie mało istotna." i zniknęło mi z niej słowo "mało", co spowodowało, że zrozumiałem ją opacznie.
Przepraszam.
Głowa mnie rozbolała od tego kawiarnianego szumu.
skarcity
09-10-2013, 20:06
Źle przeczytałem Twoją wypowiedź : "Różnica w osobie zakładającej watek jest dla mnie mało istotna." i zniknęło mi z niej słowo "mało", co spowodowało, że zrozumiałem ją opacznie.
Przepraszam.
No bez jaj! Chyba nie będziemy się przepraszać za kulturalną dyskusję. Chyba o nią właśnie chodzi. :-)
pozdrawiam
Nie przepraszam za dyskusję, tylko za niechlujność w czytaniu. Przeoczenie wyrazu spowodowało spora różnicę.
Pokłóćcie się o to o co się przepraszacie. Ja przyniosę sobie popcorn.
Popcorn śmierdzi, a jeśli pierdzielnie się głupotę, ponieważ nieuważnie przeczytało się czyjś post, to trzeba przeprosić.
Am I right?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/TheBigLebowski_Waltere1356919318340-2.jpg
źródło (http://www.filmnotion.com/wp-content/uploads/2012/02/The-BigLebowski_Walter-e1356919318340.jpg)
Witaj,
TMB krytykuje, ale za wsparcie dziękuje :-). Trochę to niekonsekwentne...
Jako , że temat mojego filmu, mnie, konkursu, został poruszony, uznałem że trzeba się odezwać.... Miło mi, że film się podoba (Skarcity) , ale chciałbym wyjaśnić sprawę "niekonsekwentnego podejścia".
Otóż:
Deadline nadsyłania filmów przypadał na 31 sierpnia br. Informacje o filmach pojawiły się 20 września (albo te okolice) wraz z informacją, że dodatkowo w mej kategorii odbędzie się głosowanie internetowe.
Wierzcie mi na słowo, myślałem że laptop będzie na ścianie :D Zastanawiałem się caly wieczór co robić...
a) pokazać jaja i powiedzieć "mam was gdzieś" (cały konkurs)
b) pokazać jaja i powiedzieć, że "dla mnie liczy się tylko ocena jury"
c) spuścić głowę i rozpocząć akcję reklamową, że tak to brzydko napiszę ; bo raczej konkurencja nie będzie miała podobnych dylematów (a nawet jeśli to i tak postąpią jak ja) i będzie prężnie działać.
Film był nagradzany na dwóch większych polskich festiwalach przyrodniczych i... pomyślałem, że chyba się ludziom spodoba i że taka "prośba" o zajrzenie na stronę i obiektywną ocenę filmów, aż tak nie będzie bić po oczach... a bozia mi świadkiem - za każdym razem, jest mi głupio.
Nawet na początku września nie posłałem dobrego zdjęcia na konkurs, tylko dlatego że było głosowanie internetowe. Powiedziałem sobie - "Dziękuje, ale nie". Nie wiem czy by przeszło preselekcje, czy wylądowałoby na stronie do głosowania, ale nawet nie chciałem tego wiedzieć w przypadku tego konkursu. Nawet tego tematu nie chcialem umieszczać na forum, ze względu na to, że było mi głupio, jednak mój znajomy, któremu podesłałem informacje, uznał że zamieści - podziękowałem.
Pamiętam swój pierwszy konkurs filmowy który wygrałem (nota bene przez "glosowanie" , ale film wyróżniał się od konkurencji że tak powiem nieskromnie). Poznałem wówczas wielu świetnych ludzi, nawiązałem kontakty, które owocują obopólna współpraca (np. scenarzystka, lektor z "Kolorowych.." -> "Colourful Feathers" jest osobą poznaną związku z pierwszym moim filmem). - ale to tak w gwoli odniesienia się do słów, że wygrany konkurs może komuś pomóc (jak nie z tego, to z tego "drugiego" wątku) , bynajmniej nie jest to mój jakiś cnotliwy zapis z pamiętnika :D ;)
Nigdy też nie napisałem "masz" "musisz" zagłosować. Zawsze podkreślam, że obejrzyj wszystkie filmy i jeśli się mój spodoba, to będę wdzięczny za +...
.. aaaa, pardou, jedynymi okazjami gdy mówie "masz tu linka, zagłosuj" jest zwrócenie się w formie żartu do znajomego od piaskownicy i rozbierania lalek barbii koleżankom....ale to długoletnie znajomości, wiadomo - inaczej to wygląda ;)
skarcity
10-10-2013, 09:27
TMB, jak prześledzisz moje wpisy z tego wątku, to zauważysz, że ja nie mam nic przeciwko reklamie na forum Twojego fimu. Napisałem też, że głosowałem na Twój film, bo jest naprawdę wart głosu. Szkoda też, że usunąłeś wątek w dziale przyroda, ale rozumiem - trzeba było powiedzieć B.
Teraz pytanie o sam film. Niby krótki, bo trochę ponad 13 minut, ale ciekaw jestem i le pracy musiałeś w niego włożyć. Ile godzin spędziłeś w terenie, ile godzin filmu nagrałeś, ile czasu zbierałeś materiał, ile pieniędzy wydałeś (chyba żet to sekret). Czy robiłeś wszystko prywatnie, po robocie?
pozdrawiam
T
Teraz pytanie o sam film. Niby krótki, bo trochę ponad 13 minut, ale ciekaw jestem i le pracy musiałeś w niego włożyć. Ile godzin spędziłeś w terenie, ile godzin filmu nagrałeś, ile czasu zbierałeś materiał, ile pieniędzy wydałeś (chyba żet to sekret). Czy robiłeś wszystko prywatnie, po robocie?
Film aktualnie ma około 19 miesięcy i po tym czasie stwierdzam, że jest słaby. Ma wiele błędów, ale wiem, że w następnych będę je eliminował.
Ile siedziałem nad tym? Trudno powiedzieć, bywało tak, że raz siedzialem po 2-3 dni na 1 rzut (wiadomo z przerwami na powrót do domu), a czasami jechałem na jeden wieczór by nagrać jedno zaplanowane ujęcie (skowronek na patyku). Czyli to co przeciętny fotograf przyrody ;) Materiał zbierałem około roku czasu, więc na film nie jest to dużo.
Pieniądze - wiesz... to jest moja pasja, hobby, to się nie zwraca :) Nie liczę kosztów transportu, noclegów, sprzętu czy muzyki specjalnie skomponowanej pod film (!). A kiedy to robiłem ;) ? Spójrz w wolnej chwili na moją stronę (stopka) i przeczytaj o mnie. Robiłem to w wolne weekendy, wakacje czy po szkole ;) Dużo pomagali mi rodzice, którzy poświęcali sporo czasu na zawożenie mnie, by zrobić po 30-50-200km na jeden wypad i dużo im zawdzięczam.
A filmowanie jest dużo trudniejsze niż fotografowanie - idziesz przez las z aparatem, w ułamku sek włączasz aparat i walisz serie dla jelenia, a nim ja rozstawie statyw, wypoziomuje, wlacze kamere, zlapie ostrosc, kadr to mija 8-10 sek....
Wzruszyła mnie ta historia :D. W zasadzie to Tadzio tego nie chciał, to dobry kolega prosił o te ,,kliki" w jego imieniu :D. W zasadzie to ,,bezwzględna konkurencja" wymusiła takie działanie bo osobiście to Tadzio pogardza takimi metodami zdobywania głosów - wzruszające :D. Miszczu - dobre dzieło broni sie same - powodzenia Tadziu :D
Dobrze że ta "znajomość" jest wyłącznie internetowa. Pozdro.
Macie szczescie, ze w Chinach jest zablokowany dostep do szajsbuka bo byscie przegrywali konkurs za konkursem (a moj dzial 'Osiagniecia' w CV mialby >500 stron :twisted:).
Jedna rzecz mnie martwi - dzisiejszy swiat konkursow (jakichkolwiek - zarowno te male jak i te duze maja ten sam problem) jest napedzany tym kto ma wiecej znajomych i lajkow, krytyczne podejscie do swoich i cudzych prac praktycznie nie istnieje, a ludzie slodza pod gownami oczekujac, ze im rowniez ktos poslodzi (najczesciej tez pod gownami). Robi sie jedno wielkie TWA, gdzie jak nie jestes z nimi to jestes przeciwko (nie ma opcji bycia neutralnym). Oczywiscie na tym, zeby byl ruch w interesie zalezy bardzo mocno organizatorom i ich wali czy wygrywa cos dobrego czy to co dostalo najwiecej glosow (oczywiscie jedno nie wyklucza drugiego), poki licznik odwiedzin i lajkow rosnie to oni beda zadowoleni.
Jestem za tym, zeby uporzadkowac sprawe proszenia o glosy/lajki/srajki na forum i albo zrobic jeden zbiorczy watek dla zebrakow (zla opcja) albo nie pozwolic nikomu na zakladanie takich tematow, niezaleznie od tego czy to autor zdjec prosi o glosy czy ktos inny w imieniu autora (lepsza opcja).
Macie szczescie, ze w Chinach jest zablokowany dostep do szajsbuka bo byscie przegrywali konkurs za konkursem (a moj dzial 'Osiagniecia' w CV mialby >500 stron :twisted:).
Jedna rzecz mnie martwi - dzisiejszy swiat konkursow (jakichkolwiek - zarowno te male jak i te duze maja ten sam problem) jest napedzany tym kto ma wiecej znajomych i lajkow, krytyczne podejscie do swoich i cudzych prac praktycznie nie istnieje, a ludzie slodza pod gownami oczekujac, ze im rowniez ktos poslodzi (najczesciej tez pod gownami). Robi sie jedno wielkie TWA, gdzie jak nie jestes z nimi to jestes przeciwko (nie ma opcji bycia neutralnym). Oczywiscie na tym, zeby byl ruch w interesie zalezy bardzo mocno organizatorom i ich wali czy wygrywa cos dobrego czy to co dostalo najwiecej glosow (oczywiscie jedno nie wyklucza drugiego), poki licznik odwiedzin i lajkow rosnie to oni beda zadowoleni.
Jestem za tym, zeby uporzadkowac sprawe proszenia o glosy/lajki/srajki na forum i albo zrobic jeden zbiorczy watek dla zebrakow (zla opcja) albo nie pozwolic nikomu na zakladanie takich tematow, niezaleznie od tego czy to autor zdjec prosi o glosy czy ktos inny w imieniu autora (lepsza opcja).
100 prc sie zgadzam i tu lajk bedzie
LUBIE TO
Jestem za tym, zeby uporzadkowac sprawe proszenia o glosy/lajki/srajki na forum i albo zrobic jeden zbiorczy watek dla zebrakow (zla opcja) albo...
Może po prostu jeden wątek w stylu "like me/like me not" ale z kategorycznym zakazem sugerowania kto ma być zalajkowany, pełniący tym samym jedynie rolę informującą o danym "konkursie" i dający szansę rzeczywiście lepszym pracom?
sztefanek
11-10-2013, 10:38
Robi sie jedno wielkie TWA, gdzie jak nie jestes z nimi to jestes przeciwko (nie ma opcji bycia neutralnym).
Święte słowa shaolin.
Jeżeli nie chcesz poprzeć znajomych w projekcie, zostajesz zwykłym banitą.
Zauważyłem to już kiedyś jak po raz pierwszy wystawiłem zdjęcie w PLFoto i paru znajomych od razu dało mi wysoką ocenę. Zero satysfakcji. Tak samo "dowartościowany" byłbym gdybym wygrał konkurs wyproszonymi głosami lub znajomościami w jury.
:|
RobertMiernik
11-10-2013, 10:45
Święte słowa shaolin.
Zauważyłem to już kiedyś jak po raz pierwszy wystawiłem zdjęcie w PLFoto i paru znajomych od razu dało mi wysoką ocenę. Zero satysfakcji. Tak samo "dowartościowany" byłbym gdybym wygrał konkurs wyproszonymi głosami lub znajomościami w jury.
:|
Są konkursy dla dyplomu, są też takie dla satysfakcji, w dobie skomercjalizowanego podchodzenia do wszystkiego taki wybór też nam się należy! A co!
Święte słowa shaolin.
Ja zostaje banitą, jak trzy razy pod rząd nie pójdę ze znajomymi na piwo lub wódkę.;)
I na "wuja" mi znajomi, którzy dąsają się, jeśli nie dam im lajka na FB. Na drzewo niech spadają.
I na "wuja" mi znajomi, którzy dąsają się, jeśli nie dam im lajka na FB.
No wiesz, jak możesz! Stalin, Hitler, Pol-Pot czy nawet Kuba Rozpruwacz też nie dawali swoim znajomym lajków na FB. ;)
Wiele wątków w Cafe było łączonych np. dotyczący wyboru RTV/AGD. Uważam, że połączenie wszystkich "zagłosuj na mnie lub kolegę" w jeden wątek to dobry pomysł i aż dziw, że moderatorzy jeszcze tego nie zrobili.
Reductio ad Hitlerum!
Ojtam, ojtam. Zapomniałem dodać, że Krzyżacy nie dawali lajków na FB i dostali łomot pod Grunwaldem, JFK tak długo nie nie odwiedzał FB aż wreszcie go zastrzelono na śmierć i zginął tragicznie zanim postawił pierwszego lajka. Natomiast wspomniany wcześniej austriacki malarz, zamiast (jak każdy porządny człowiek) siedzieć całe dnie przy komputerze i lajkować fotki wirtualnych znajomych, zachorował na syfilis! Nie ma już więc wątpliwości, że ignorowanie ogólnoświatowego dobra jakim jest FB jest bezspornie przyczyną chorób, nieszczęść oraz tragedii, dodatkowo może prowadzić na drogę występku i zbrodni. ;)
Rafał_Sz
12-10-2013, 06:08
To forum ma własny styl i sposób funkcjonowania niezmienne od lat. Świat idzie do przodu, sam korzystam z FB. Ale forum zostawmy bez "lajkowania", a fejs z całym jego dobrodziejstwem i debilizmem zostawmy fejsowi.
Pozostaje współczuć autorom zdjęć, którzy na podstawie lajków wyceniają wartość swoich prac. Wszak większość takich konkursów organizowanych jest jedynie po to, żeby generować ruch na fanpage czy innej fejsowej stronie komercyjnej.
Miłego lajkowania...
rsz, doskonałe podsumowanie tematu!
:)
rsz, czyń swoją powinność :)
Borat1979
12-10-2013, 15:16
Skąd w Was tyle jadu?
Bo to żenujące wyskakiwać z czymś takim na forum fotograficznym.
A ja mam parę słów do kolegów: TMB, mycza i razza.
Na FB możecie sobie pisać i robić, co chcecie i jak chcecie (żenująco chamski wpis Tadka o łosiu widziałem). Ale tutaj tego nie chcemy i nie będziemy tolerować; to już zaszło za daleko.
Od tego momentu nie chcę widzieć w jednym wątku TMB i kogokolwiek z duetu mycza+razza, choćbyście krzyczeli pod niebiosa, że obermorderator niedobry, wredny i niesprawiedliwy. Niezastosowanie się do tej prośby będzie uważane za zlekceważenie polecenia moderatora i skutkować będzie surowymi sankcjami. Anatema może być cofnięta tylko wtedy, gdy zobaczymy deklarację o chęci wzajemnego szanowania się lub chociaż o starannym unikaniu się tu na forum.
Liczę na zrozumienie. Dziękuję.