Zobacz pełną wersję : Nikkor 35 1.8 vs Sigma 30mm f/1.4 DC HSM Art
fikander82
07-10-2013, 12:32
Witam, czy ktoś ze wszechobecnych ma może szkiełko Sigmy 30 mm 1.4 z lini ART? Pytam czy warto dołożyć do tego szkła? Mam nikosia 35 1.8 i zastanawiam się czy warto wymieniać na tą sigmę?
A potrzebujesz 5mm szerzej, 2/3 EV jaśniej za ponad 900zł drożej? Ja miałem podobną zagwozdkę i stwierdziłem, że (dla mnie) różnica nie jest warta tych pieniędzy
A ja właśnie zupełnie odwrotnie - miałem przez rok N35 i uważałem to za totalnie bezsensowną długość szkła. Zamieniłem na S30 i nie zdejmuję tego szkła od roku z korpusu.
fikander82 - jak chcesz, to odezwij się na PW - możemy się gdzieś zmówić w mieście, to sobie porównasz co dla Ciebie sensowniejsze
Oczywiście, ja też wolałbym S30 1.4 od N35 1.8 - natomiast różnica w cenie do nowej Sigmy (jak dla mnie) jest za duża :)
fikander82
07-10-2013, 13:59
Drożej jest o jakieś 1200 zł, jeśli bierzemy pod uwagę nówki sztuki. Ta sigma jest dostępna od 1949 zł, brutto a nikosia można wyhaczyć za ok 700 zł brutto. Co do szerokości to te 5 mm nie jest dla mnie jakimś wyznacznikiem, choć nie ukrywam że czasami przy 35 mm jest ciasno, bardziej mi zależy na jakości , czy dopłacając do sigmy zyskam na ostrości, kolorach i czy ten obiektyw od pełnej dziur do czegoś się nadaje? Myślałem że znajdzie się ktoś kto może co nieco napisać o tym szkle, ponoć starsza wersja tej sigmy 30 mm 1.4 była kiepska pod wieloma względami. Pytanie jak jest z nową?
A czytałeś: http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=293
Różnica cenowa? No proszę was - straszą wersja używana to 900zł - używany nikkor to 700zł.
Ja mam starą i używam jej prawie wyłącznie na pełnej dziurze.
Testy na optycznych doprowadziły mnie już do nie jednego złego wyboru. Każde szkło trzeba wziąć do ręki i samemu.
Ja widać muszę mieć jakieś mega szczęście, bo moja S30 jest ostra od samego początku, nie ma kłopotów z ciemnością ani AC. Do tego N35 to przy niej muł jeśli chodzi o prędkość. O braku skali już nawet nie wspominam.
Ja widać muszę mieć jakieś mega szczęście, bo moja S30 jest ostra od samego początku, nie ma kłopotów z ciemnością ani AC. Do tego N35 to przy niej muł jeśli chodzi o prędkość. O braku skali już nawet nie wspominam.
Nie miałem, więc ciężko mi się wypowiedzieć. Ja do "internetowego" porównania obiektywów polecam photozone.de - w przeciwieństwie do optycznych wyniki mają w miare znormalizowane, bo wszystko na 1-2 puszkach. Niestety Sigmy nie testowali na Nikonie
adrianek32
07-10-2013, 22:26
Sigme nowa wersje Art mozna kupic za 1799zł uzywany nikkor kosztuje ok 550-600zł ja kupiłem używany za ok. 400zł (bo od tego samego goscia kupowałem samyanga ae 8mm) sprzedalem z zarobkiem nikkora i kupilem sigme 30 (wtedy wersji art jeszcze nie było) i sigma mi bardziej odpowiadała pod D3100 pod D7100 jakos srednio mi sie podoba albo mi sie tylko zdaje
ponoć starsza wersja tej sigmy 30 mm 1.4 była kiepska pod wieloma względami.
mógłbyś się troszkę rozwinąć? Starszą Sigmę 30 1.4 uważam za świetne szkiełko. Strzelałem ja w całkowitej ciemnicy i odsetek pudeł miałem na prawdę znikomy (podpięta do d300 z lampką wspomagania AF oczywiście)
Pozdro
adrianek32
08-10-2013, 12:41
kiepska była w tescie na optycznych :) chociaz na photozone tez slabo wypadlo, ja mam troche nowsza wersje w plastikowej obudowie a nie tej "zamszowej"
Ja uwielbiam to szkło za szklane oczy jakie produkuje. Żaden inny obiektyw pod dx nie miał takiego potencjału :-)
josephebeloki
09-10-2013, 13:32
Miałem 35mm na DX => było za wąsko, wziąłem Sigmę 30mm f1.4 => no i miodzio. 5mm to jest kawał obrazka i jaśniej .... zależy do czego chcesz. Za 1300zł używane wyrwiesz :)
adrianek32
09-10-2013, 22:17
za 1300zł to ja nowke kupilem w tej lepszej obudowie plastikowej, pozniej widzialem za 1100zl w innym sklepie ale teraz juz takich cen nie ma pewnie juz wiekszosc sklepow ja wyprzedala
patefonik
10-10-2013, 09:32
Też mam 5100 i 2 dni temu zapłaciłem 1020 zł z przesyłką na alle*. Wersja obudowy "nieobłażąca", obiektyw ma 4 miesiące, stan idealny + UV marumi gratis.
Fajne szkiełko.
35 przymierzałem tylko w sklepie i jakoś tak nie bardzo. Nawet trudno powiedzieć dla czego.
fikander82
11-10-2013, 08:33
OK, to chyba zostałem przekonany do zmiany ;) to te szklane oczy mnie przekonały ;) tylko teraz nie wiem czy warto dozbierać do wersji A czy po prostu kupić tą pierwszą wersję która jest do wyrwania na Allegro za ok 1000 zł? zostałem uprzedzony do tego szkła czytając recenzje na internecie, ale teraz widzę że jednak lepiej samemu się przekonać co to szkło potrafi.
Hum...mam dziwne wrażenie, że chcesz kupić to szkło dla szpanu, a nie dla zdjęć.
fikander82
11-10-2013, 09:49
a niby komu miałbym zaszpanować szkłem za 1000 zł ;) Panowie bądźmy poważni i szanujmy się nawzajem.
adrianek32
11-10-2013, 19:31
ciezko powiedziec czy warto czy nie warto zalezy pewnie na jaka sztuke trafisz :) ja myslalem o zmianie na wersje A ale zostawie "stara" wersje w tej lepszej obudowie a i tak chce kupic 18-35 1.8 :) ale 30 i tak pewnie zostawie bo mi jej szkoda
knopers1
20-11-2013, 17:44
Różnica cenowa? No proszę was - straszą wersja używana to 900zł - używany nikkor to 700zł.
Ja mam starą i używam jej prawie wyłącznie na pełnej dziurze.
Testy na optycznych doprowadziły mnie już do nie jednego złego wyboru. Każde szkło trzeba wziąć do ręki i samemu.
hejka cezet,
zapodaj prosze kilka fotek tej stareszej S30 1.4. Napalilem sie na te szklo i sprawie sobie na swieta to cudne szklo.
cz4rnuch
22-07-2014, 12:33
Nie wytrzymałem do premiery Sigmy 24/1.4(poza tym pewnie i tak bym sobie odpuścił zakup szkła za 4 tysie) i dostałem dziś używkę 30/1.4 w wersji Art z gratisową UVką hoya HD. Obiektyw ma niecałe pół roku(więc jeszcze sporo gwarancji) i wygląda jak nówka a za całość dałem 910 PLN więc myślę, że warto. Obrazek zdecydowanie na plus, piękny bokeh i trochę szerzej niż u Nikkora. AF chyba trochę szybszy niż u N, obiektyw znacznie lepiej zbudowany niż Nikkor i da się w końcu używać pierścienia ostrzenia(zero luzów, bardzo miło chodzi). 1800 za nówkę raczej bym nie dał, ale za 9 stówek myślę że warto.
Andrzej1974
22-07-2014, 15:32
Za taką kasę (910 zł) to sam bym się skusił i zastąpił swojego Nikkora 35/1.8G.
knopers1
22-07-2014, 15:37
Hehe, mnie zamieli w serwisie stara sztuke na wersje Art. Byc moze starej wersji nie byli w stanie skalibrowac na puche. To szklo zostawiam sobie na zawsze....
Najpierw szukalem n35 1.8 potem trafilem na s30 1.4ex i pozniej zostal juz tylko krok do nowej serii art. Waham sie zastanawiam sie czy warto ale skoro nie ma uzywek nigdzie to o czyms to chyba swiadczy.. Nie mialem co prawda n35 1.8 na dluzej ale jak nabede sigme art zdam relacje dla potomnych..
nikoniarz
26-01-2018, 01:04
Jakich używek nie ma? Bo nie rozumiem... S35/1.4 Art?
madebyzosiek
26-01-2018, 07:23
Jakich używek nie ma? Bo nie rozumiem... S35/1.4 Art?Chyba idzie o 30 1.4 Art... Tego faktycznie jak na lekarstwo na wtórnym ;)
cz4rnuch
26-01-2018, 08:07
...Waham sie zastanawiam sie czy warto ale skoro nie ma uzywek nigdzie to o czyms to chyba swiadczy...Równie dobrze może świadczyć to o tym, że zainteresowanie jest małe i mało egzemplarzy jest na rynku. Swoją 30Art wystawiałem tu na forum kilka razy i zainteresowanie było bardzo małe. Gdy kupowałem na Allegro, tanio było, ogłoszenie wisiało i też nikt przede mną się nie zainteresował. Powód moim zdaniem jest jeden. Na rynku jest sprawdzony 35DX, który jest trochę wolniejszy, trochę gorzej zbudowany (no może nie trochę), trochę mniej ostry, trochę "węższy" i trochę ciemniejszy, za to jest ponad dwukrotnie tańszy.
PS Z drugiej strony jeśli uda Ci się znaleźć używkę w dobrej cenie to ogólnie warto. Całkiem dobre szkło <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242568&page=3&p=3435231&viewfull=1#post3435231)
madebyzosiek
26-01-2018, 08:30
cz4rnuch świetnie rozpisałeś to szkło! Zamiast mnie zniechęcić, to mnie zachęciłeś jeszcze bardziej ;) Dzięki :)
Przez jakiś czas miałem jednocześnie obydwa obiektywy, przy czym moja Sigma była tą starszą wersją EX.
Nikon; tani, bardzo lekki, ostrzejszy, AF wolniejszy, bardziej kontrastowy. Obrazek OK.
Sigma; ciężka, bardzo dobrze zbudowana, AF szybszy i u mnie na wszystkich ówczesnych korpusach bezproblemowy, mniej ostra, słabe brzegi kadru na dużych otworach przysłony. Obrazek bardzo OK.
Dla mnie Sigma była lepsza. Bardziej odpowiadała mi ogniskowa (szerzej niż w Nikonie) i bardzo ładne plastyczne obrazowanie.
Kupiłem w stanie nówka za 950 zł. i za tyle sprzedałem. Podobno wersja nowsza jest lepsza od EX-a, jeśli tak to warto poszukać ciekawego egzemplarza.
cz4rnuch
26-01-2018, 09:50
Trzeba było, Zośku, brać kiedy dawałem. Teraz z tego co widzę faktycznie słaby wybór i drogo.
Ciekawe, jak starsza wersja EX na 1.8 wychodzi z ostrością w porównaniu do N35DX na 1.8.
Pewnie w centrum będzie podobnie, ale brzegi gorsze.
Starsza wersja się pokazuje w dobrych pieniądzach, ale na ogół zewnętrznie paskudne. Ta "matowa" farba czy okleina strasznie schodzi.
madebyzosiek
26-01-2018, 10:57
Trzeba było, Zośku, brać kiedy dawałem. Teraz z tego co widzę faktycznie słaby wybór i drogo.Żeby wtedy mój portfel był tak samo chętny jak ja :D
Ciekawe, jak starsza wersja EX na 1.8 wychodzi z ostrością w porównaniu do N35DX na 1.8.
Pewnie w centrum będzie podobnie, ale brzegi gorsze.
Na wszystkich przysłonach starsza Sigma jest mniej ostra, co widać bez specjalnej analizy zdjęć. Nie znaczy to jednak, że jest mydlana, to Nikon jest bardzo ostry.
Mnie się te nieostrości w Sigmie bardzo podobały, bo dawały taki obraz 3D :-).
Kupiłem w końcu wymarzoną nową Sigmę 30mm f1.4 DC HSM art przez weekend udało mi się pobawić swoma egzemtlarzami więc mam jakieś porównanie głównie do Nikkorów i powiem tak: są szklane oczy o których ktoś tu pisał (wow), jest mega ostrość mam wrażenie że lepszej jakości niż ta ze szkiełem Nikona... coś podrzucę jak obrobię..