PDA

Zobacz pełną wersję : Płaszczyzna ostrości w 35/1.8

josephebeloki
04-10-2013, 23:17
Pytanie odnośnie optyki ogólnie ale, że testy robiłem na tym szkle to niech będzie tutaj.

1. Robię zdjęcie zwykłej kartce z tekstem. Celuje w środek, ostry jak siekiera teściowej , brzegi rozmazane (sporo) => myślałem, że mam szkło walnięte.
Rad nie rad, pogodziłem się z tym, ale pomyślałem, aby wycelować bocznym celownikiem => chociaż to chore, bo przecież kartka leży na równym, a płaszczyzna ostrości jest równoległa do matrycy i biegnie w nieskończoność. A się okazało, że jak celuje bocznymi to:
a) celuje lewym w lewą stronę => to tekst z lewej jest pięknie ostry, zaś środek i prawa strona gorsza
b) celuje w prawym w prawą i analogicznie => prawa dobra środek gorszy i lewa jeszcze gorsza

Czy te szkło ma jakąś wadę, czy występują tutaj jakieś poprzeczne płaszczyzny o których nie wiem ? :) Wydawało mi się, że bez względu na czujnik , celuję w jedną płaszczyznę ostrości ;/

LordYoghurt
07-10-2013, 09:56
Słowo "płaszczyzna" w określeniu płaszczyzna ostrości może być umowne, często ostrość układa się po łuku, co widać zwłaszcza na bliskich kadrach. 35 1.8 nie jest zdaje się szkłem idealnym pod tym względem, a tym bardziej na matrycy, do której rozmiaru nie było projektowane.

TOP67
07-10-2013, 11:58
Wydzieliłem to do osobnego wątku.

Niektóre obiektywy mają zakrzywioną płaszczyznę ostrości, ale układa się ona po sferze, więc prawy i lewy powinny być jednakowo ostre.
W tym przypadku podejrzewam jednak skrzywienie obiektywu (taki tilt). Spróbuj dojść do takiego ustawienia tablicy testowej względem aparatu, że wszystko będzie ostre. Wtedy będizesz to mógł ocenić.