PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie ostrości D800

chabrowa2
07-10-2013, 11:18
Witam szanownych kolegów i koleżanki.
mam pytanie odnośnie ustawienia ostrości w d800. Nie mam teraz możliwości pokombinowania więc może Wy mi pomożecie.
Chodzi o ostrość czy w tym aparacie ostrość można ustawić tylko na jednym punkcie? Czy nie mam możliwości żeby były ostre dwa punkty w tej samej płaszczyźnie?Robiłam wczoraj foty dzieciom i była możliwość ustawienia ostrości tylko na jednej twarzy, druga niestety jest rozmyta.
Przepraszam za niefachowe nazewnictwo :)

MilekS
07-10-2013, 11:32
Jeżeli punkty leżą w tej samej płaszczyźnie i ta płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny matrycy (czyli prostopadła do osi optycznej obiektywu) to wszystkie (a nie tylko dwa) punkty leżące w tej płaszczyźnie równocześnie będą albo ostre albo nieostre.
Pytanie jest zbyt elementarne by je zadawać w tym dziale, proponuję przeniesienie wątku.

MstrG
07-10-2013, 11:35
To bardziej wygląda na usterkę szkła.
Pokaż jakieś fotki gdzie widoczny jest ten problem.
Jak był ustawiony AF? AF-A, AF-C, AF-S? Ile pól? jakie czasy? Może drugie dziecko akurat jest poruszone?

Jacek_Z
07-10-2013, 11:37
. Czy nie mam możliwości żeby były ostre dwa punkty w tej samej płaszczyźnie?
Jeśli były w tej samej płaszczyźnie to będą oba ostre. Chyba jednak odległość była trochę inna.

była możliwość ustawienia ostrości tylko na jednej twarzy, druga niestety jest rozmyta.Jeśli obie twarze były w innej odległosci to nie da się ustawić ostrości na dwie odległosci naraz. Płaszczyzna ostrości jest tylko jedna.
By obie twarze były ostre trzeba mieć odpowiednio dużą głębię ostrości (GO). Zwiększa sie ją przez przymykanie obiektywu.
Poczytaj o GO.
Jeśli masz jasny obiektyw "problem" będzie większy. Generalnie to ludzie chca miec ten "problem" :)

Podlinkuj zdjęcie, podaj parametry (przysłonę)

raf1313
07-10-2013, 11:38
Proponuję poczytać troche na temat głębi ostrości,a rozwiejesz swoje wątpliwości:)

chabrowa2
07-10-2013, 11:41
Kumam o co chodzi z GO. twarze były na równym poziomie tzn koło siebie.

Jacek_Z
07-10-2013, 11:42
Podlinkuj zdjęcie, podaj przysłonę przy jakiej je zrobiono (najlepiej zostaw exif)

MstrG
07-10-2013, 11:42
[...] Czy nie mam możliwości żeby były ostre dwa punkty w tej samej płaszczyźnie?[...]

Może ja inaczej zrozumiałem to zdanie niż Wy. Bez przykładowych zdjęć możemy tylko gdybać.

Jacek_Z
07-10-2013, 11:44
Musiałby mieć obiektyw typu shift i nie wiedzieć o co z taką optyką chodzi - w co mocno watpię, albo mieć obiektyw przekoszony - też mało prawdopodobne.

Maciek N
07-10-2013, 11:45
Dobrze koledzy wyżej piszą. W jednej płaszczyźnie powinny być ostre wszystkie obiekty/twarze. Wystarczy że aparat ustawi ostrość w jednym z punktów w tej że płaszczyźnie. Jeśli jest inaczej to może być to poruszenie jednego z obiektu lub wada optyczna.
Jeśli chodzi o ustawienie ostrości to możesz przełączyć na auto, wówczas podświetlą Ci się wszystkie punkty ostrości które w danej chwili łapie aparat. W tym celu trzeba przytrzymać przycisk af i kręcić przednim pokrętłem aż na wyświetlaczu pojawi się auto.

MstrG
07-10-2013, 11:47
Zwyczajnie wydaje mi się, że osoba robiąca zdjęcia D800 coś na temat fotografii wie, przynajmniej o przysłonie, czasie, ISO i GO. Mogę się jednak mylić.
W pierwszej odpowiedzi dlatego zasugerowałem, że czas mógł być za długi i np jedno dziecko wyszło poruszone.

chabrowa2
07-10-2013, 11:53
Niestety nie mam mozliwości teraz przesłania zdjęc, bo nie mam aparatu przy sobie...Może inaczej we wcześniejszym aparacie (d3000) jak ustawialm sobie na program AUTO pokazywało sie kilka kwadracików w wizjerze :) i ostrość była łapana na wszystkich obiektach jakie się znajdowały w jego zasiegu. Tu jest tylko jeden kwadracik i ostrość łapie tylko w tym jednym punkcie :) jeszcze raz przepraszam za nazewnictwo z podstawówki ale tylko tak jestem w stanie wytłumaczyć o co mi chodzi :)

MstrG
07-10-2013, 11:57
Niestety nie mam mozliwości teraz przesłania zdjęc, bo nie mam aparatu przy sobie...Może inaczej we wcześniejszym aparacie (d3000) jak ustawialm sobie na program AUTO pokazywało sie kilka kwadracików w wizjerze :) i ostrość była łapana na wszystkich obiektach jakie się znajdowały w jego zasiegu. Tu jest tylko jeden kwadracik i ostrość łapie tylko w tym jednym punkcie :) jeszcze raz przepraszam za nazewnictwo z podstawówki ale tylko tak jestem w stanie wytłumaczyć o co mi chodzi :)

Chodzi tylko o podświetlanie punktów AF w wizjerze? Zrób więc tak:

[...]Jeśli chodzi o ustawienie ostrości to możesz przełączyć na auto, wówczas podświetlą Ci się wszystkie punkty ostrości które w danej chwili łapie aparat. W tym celu trzeba przytrzymać przycisk af i kręcić przednim pokrętłem aż na wyświetlaczu pojawi się auto.

Maciek N
07-10-2013, 11:58
To bardzo możliwe. Właśnie obrabiam zdjęcia ślubne. Doszedłem do miejsca w którym kolega po fachu (zawodowy fotograf z mkII) wziął mój aparat i ustawił migawkę na 1/80s. Pozornie powinno wystarczyć ale na sali balowej gdzie występuje spora dynamika/akcja niestety ostrość z D800 pozostawia trochę do życzenia.

chabrowa2
07-10-2013, 11:59
Ok spróbuję jak mówicie...jak na razie nie ogarniam, za dużo tego wszystkiego dobrego :)

Jacek_Z
07-10-2013, 12:21
...Może inaczej we wcześniejszym aparacie (d3000) jak ustawialm sobie na program AUTO pokazywało sie kilka kwadracików w wizjerze :) i ostrość była łapana na wszystkich obiektach jakie się znajdowały w jego zasiegu. Tu jest tylko jeden kwadracik i ostrość łapie tylko w tym jednym punkcie :) Nieprawda. Nie do końca wiesz co robi twój sprzęt.
Kilka kwadracików sie pokazywało, bo odległość do tych punktów była identyczna - stąd wszystkie one były ostre.
Ostrość się łąpie w całej płaszczyźnie w której leży ostry punkt, a nie tylko w jednym punkcie. Jeśli coś było nieostre, to znaczy, że było poza ta płaszczyzną. Coś może być obok puntu ostrości (gdy AF wybiera jeden punkt) a byc ostre - bo jest w tej samej płaszczyźnie.

Problemem może być twoje przejście na FX - GO mniejsze niż w DX, a w dodatku cropy z D800 w 100% powiększeniu pokazuja ogromne zbliżenia. Każda nieostrośc jest wtedy wyolbrzymiona. Ale jak przeliczysz zdjęcie na docelowy format to będzie OK.

chabrowa2
07-10-2013, 12:25
Pewnie jest jak mówisz, tak jak pisałam nie ogarniam jeszcze tego i pewnie jeszcze długo nie bedę...jak by nie było jest różnica między tymi aparatami :)

Benny_Bennasi
07-10-2013, 20:51
Ale robisz to D800 tak???