PDA

Zobacz pełną wersję : Prawo prasowe a strony www

k_sko
06-10-2013, 16:45
Czy jak się prowadzi jakąś galerię czy stronę to trzeba ją jakoś rejestrować jako prasa ?
Strona w zamyśle osobista, ale na niektóre imprezy legitymacja prasowa pomaga, oczywiście jak się jest zaprzyjaźnionym z jakąś redakcją to nie stanowi to kłopotu.
Czy mogę sam sobie wydać ?

heh, pytania proste, ale gdzie mi się obiło o uszy, że strony trzeba rejestrować itd.

Pzdr,
KS

GonzoG
06-10-2013, 17:08
Nie musisz nic rejestrować jako prasa.

Co do legitymacji prasowej - niby możesz sobie wydać sam, ale póki nie jest ona wydana przez zarejestrowaną gazetę/wydawnictwo/agencję, to nie ma prawie żadnej mocy.
Poza tym taka legitymacja aktualnie nie daje żadnych uprawnień, szczególnie na różnego rodzaju imprezy, na których to jedynym ważnym dokumentem jest akredytacja, którą wydaje organizator.
Ja nie raz miałem akredytacje na koncerty i różne imprezy, a nigdy nie miałem legitymacji prasowej. Ważniejsze jest to czy masz znajomości w większych gazetach/portalach internetowych czy agencjach prasowych, bo im większa, tym łatwiej dostać akredytację.

Jedyne do daje legitymacja prasowa, to to, że pracownicy administracji państwowej i oficjele (radni, burmistrzowie, posły, itp) "muszą" udzielić Ci informacji dotyczących ich działalności.
"Muszą", bo i tak większość z nich ma to głęboko w d....