PDA

Zobacz pełną wersję : HSS sb700 czasy rzędu 1/2000s 1/4000s i krócej

123frytki
06-10-2013, 00:21
Czy za pomocą lampy sb 700 można uzyskać pełne naświetlenie klatki na takich czasach jak w tytule przy założeniu że zadziała to w następujący sposób:
1. moc lampy 1/1 (wydłuży mi to błysk do ok 1/880s z tego co pamiętam) - oczywiście ściągniętej z sanek
2. ustawienie jej w tryb fotoceli (SU-4)
3. wyzwolenie np. przed-błyskiem

pytam bo nie mam pewności, nie mogę tego teraz sprawdzić bo ładuje baterię i nie chce mi się ich wyciągać :D więc do testów przystąpiłbym dopiero rano a chciałbym poznać odpowiedź już teraz.

szymoniak
06-10-2013, 00:40
Jak wyzwolisz w trybie fotoceli przedbłyskiem to w momencie błysku głównego lampa nie zareaguje. Musisz wyzwolić błyskiem w trybie manualnym. Rozumiem że korpus nie ma trybu sterowania cls?

123frytki
06-10-2013, 00:54
Jak wyzwolisz w trybie fotoceli przedbłyskiem to w momencie błysku głównego lampa nie zareaguje. Musisz wyzwolić błyskiem w trybie manualnym. Rozumiem że korpus nie ma trybu sterowania cls? body d300s, więc jest cls, zależy mi na w miarę prostym rozwiązaniu i synchronizacji z krótkimi czasami ale nie po przez auto FP bo to strasznie pożera moc błysku przez jego wydłużenie. Mam na myśli wyzwolenie lampy z mocą 1/1 w słoneczny dzień i czasami rzędu 1/1000s 1/2000s itd

123frytki
06-10-2013, 03:07
nie mogłem edytować więc dopisze kolejny post, konkretnie chodzi mi żeby zrobić coś takiego jak ten koleżka http://www.youtube.com/watch?v=MUwfwFYl2MY

GonzoG
06-10-2013, 03:15
Z krótkimi czasami tylko FP. Chyba, że masz wyzwalacz radiowy z TTL, synchro z krótkimi czasami i możliwością ustawienia opóźnienia wyzwalania (PW FlexTT5, MiniTT1, Phottix Odin).

W innym przypadku nie ma szans aby lampa reporterska w miarę równomiernie oświetliła kadr przy tak krótkich czasach migawki, bo błyska ona jeszcze przed jej otworzeniem.

P.S. jak ustawisz czas migawki poniżej najkrótszego czasu synchro, to nie znaczy, że taki czas jest robione zdjęcie. Czas synchro to najkrótszy czas przy jakim migawka się w pełni otwiera i szybciej nie może pracować. Krótsze czasy powodują częściowe otwarcie migawki (zaczyna się zamykać przed pełnym otworzeniem). Jak lampa ma czas błysku t.5 krótszy niż czas synchro aparatu, to nie ma szans aby równomiernie naświetlić klatkę.

nie mogłem edytować więc dopisze kolejny post, konkretnie chodzi mi żeby zrobić coś takiego jak ten koleżka http://www.youtube.com/watch?v=MUwfwFYl2MY
To jest trik, który i tak nie da Ci pełnej mocy lampy, bo migawka rejestruje tylko część błysku.
I zrobisz to każdą lampą, ale nie zapewni Ci to równomiernego naświetlenia kadru. Dolna część będzie mocniej naświetlona, niż górna.

123frytki
06-10-2013, 12:37
Z krótkimi czasami tylko FP. Chyba, że masz wyzwalacz radiowy z TTL, synchro z krótkimi czasami i możliwością ustawienia opóźnienia wyzwalania (PW FlexTT5, MiniTT1, Phottix Odin).

W innym przypadku nie ma szans aby lampa reporterska w miarę równomiernie oświetliła kadr przy tak krótkich czasach migawki, bo błyska ona jeszcze przed jej otworzeniem.

P.S. jak ustawisz czas migawki poniżej najkrótszego czasu synchro, to nie znaczy, że taki czas jest robione zdjęcie. Czas synchro to najkrótszy czas przy jakim migawka się w pełni otwiera i szybciej nie może pracować. Krótsze czasy powodują częściowe otwarcie migawki (zaczyna się zamykać przed pełnym otworzeniem). Jak lampa ma czas błysku t.5 krótszy niż czas synchro aparatu, to nie ma szans aby równomiernie naświetlić klatkę.

To jest trik, który i tak nie da Ci pełnej mocy lampy, bo migawka rejestruje tylko część błysku.
I zrobisz to każdą lampą, ale nie zapewni Ci to równomiernego naświetlenia kadru. Dolna część będzie mocniej naświetlona, niż górna.

no właśnie, dlatego chciałem ustawić lampę z mocą 1/1 i wtedy błysk trwa 1/880s a czas naświetlania zdjęcia niech będzie np. 1/2000s albo i 1/5000s więc to flesz będzie świecił dłużej i powinno wystarczyć na cały przebieg szczeliny jaką tworzą kurtyny.
w takim razie jak on to osiągnął? skoro miał lampy ustawione z mocą 1/1 czas 1/5000s f2.8 w słoneczny dzień a światło padało przez parasolkę? przecież FP nie dałoby rady w takich warunkach by ten błysk było widać na zdjęciu ze względu na obniżającą się ilość światła przy wykorzystaniu FP
wiem jak jest naświetlana matryca przy krótkich czasach :D o jej częściowym odsłonięciu i przebiegu kurtyn, tylko jak dojść do tego by wyzwolić lampę tak by osiągnąć to co podane w filmiku? używał tylko lamp systemowych

GonzoG
06-10-2013, 14:11
no właśnie, dlatego chciałem ustawić lampę z mocą 1/1 i wtedy błysk trwa 1/880s a czas naświetlania zdjęcia niech będzie np. 1/2000s albo i 1/5000s więc to flesz będzie świecił dłużej i powinno wystarczyć na cały przebieg szczeliny jaką tworzą kurtyny.
w takim razie jak on to osiągnął? skoro miał lampy ustawione z mocą 1/1 czas 1/5000s f2.8 w słoneczny dzień a światło padało przez parasolkę? przecież FP nie dałoby rady w takich warunkach by ten błysk było widać na zdjęciu ze względu na obniżającą się ilość światła przy wykorzystaniu FP
wiem jak jest naświetlana matryca przy krótkich czasach :D o jej częściowym odsłonięciu i przebiegu kurtyn, tylko jak dojść do tego by wyzwolić lampę tak by osiągnąć to co podane w filmiku? używał tylko lamp systemowych

Widzę, że nic nie rozumiesz.

1. czas błysku 1/880s , to jest czat t.5 - czyli czas połowy błysku.
2. błysk nie jest jest równomierny - lampa bardzo szybko się zaświeca, ale gaśnie dużo, dużo wolniej.
3. aparat z migawką szczelinową nie robi zdjęć w czasie krótszym niż najkrótszy czas synchro. Przy czasach krótszych skracany jest tylko czas naświetlania, ale czas wykonania zdjęcia już nie znacznie.
Migawka potrzebuje ok 1/400-1/300s na otworzenie się i tyle samo czasu na zamknięcie, a nie 1/5000s.

Więc teraz połącz to do kupy - błysk lampy jest krótszy niż czas potrzebny do zrobienia zdjęcia - ergo, nie da się lampą reporterską równo naświetlić zdjęcia, przy czasach krótszych niż czas synchro i potrzeba rozwiązań w stylu autoFP.

przem426
06-10-2013, 18:34
rozwalił mnie ten filmik:

http://youtu.be/MUwfwFYl2MY?t=2m09s

[...]to understand this, you need to understand kung-fu[...]

123frytki
06-10-2013, 20:34
Widzę, że nic nie rozumiesz.

1. czas błysku 1/880s , to jest czat t.5 - czyli czas połowy błysku.
2. błysk nie jest jest równomierny - lampa bardzo szybko się zaświeca, ale gaśnie dużo, dużo wolniej.
3. aparat z migawką szczelinową nie robi zdjęć w czasie krótszym niż najkrótszy czas synchro. Przy czasach krótszych skracany jest tylko czas naświetlania, ale czas wykonania zdjęcia już nie znacznie.
Migawka potrzebuje ok 1/400-1/300s na otworzenie się i tyle samo czasu na zamknięcie, a nie 1/5000s.

Więc teraz połącz to do kupy - błysk lampy jest krótszy niż czas potrzebny do zrobienia zdjęcia - ergo, nie da się lampą reporterską równo naświetlić zdjęcia, przy czasach krótszych niż czas synchro i potrzeba rozwiązań w stylu autoFP.

ok to wytłumacz mi w takim razie jak gość z filmiku to zrobił nie używając FP

varjo
06-10-2013, 21:26
Gość z filmiku używał trybu AutoFP. Jeśli lampa na aparacie odpaliła przy czasie 1/5000s, to znaczy, że był włączony tryb AutoFP. W przeciwnym wypadku aparat nie pozwoliłby na ustawienie czasu krótszego niż 1/250s (czy 1/200s, zależy od modelu), nawet w trybie manualnym. W trybie AutoFP lampa umieszczona na aparacie odpala kila razy w czasie robienia zdjęcia. Lampa zdalna ustawiona w tryb SU-4 w takim razie również powinna wyzwolić kilka krótszych błysków (bo reaguje na błyski lampy aparatowej). Nie wiem jaką przewagę miałoby to mieć nad użyciem trybu CLS.

GonzoG
06-10-2013, 22:27
ok to wytłumacz mi w takim razie jak gość z filmiku to zrobił nie używając FP

Czytaj co się pisze:

Gość z filmiku używał trybu AutoFP. Jeśli lampa na aparacie odpaliła przy czasie 1/5000s, to znaczy, że był włączony tryb AutoFP. W przeciwnym wypadku aparat nie pozwoliłby na ustawienie czasu krótszego niż 1/250s (czy 1/200s, zależy od modelu), nawet w trybie manualnym. W trybie AutoFP lampa umieszczona na aparacie odpala kila razy w czasie robienia zdjęcia. Lampa zdalna ustawiona w tryb SU-4 w takim razie również powinna wyzwolić kilka krótszych błysków (bo reaguje na błyski lampy aparatowej). Nie wiem jaką przewagę miałoby to mieć nad użyciem trybu CLS.

Nie używał autoFP. Jedynie lampa wyzwalająca działa w FP, ale wcale nie jest to wymagane. To samo zrobisz dowolną lampą manualną.
Jak byś choć trochę przeznaczył uwagi na obejrzenie filmiku, to byś wiedział, że lampa zdalna ma być ustawiona na pełną moc, a nie w trybie auto.
Poza tym gdyby zdalna miała błyskać kilka razy, to na 100% nie z pełną mocą, no chyba, że Ty dysponujesz lampą, która ładuje się w czasie tysięcznej części sekundy.

TOP67
07-10-2013, 00:07
Takie coś da się zrobić, jeśli czas błysku lampy jest dłuższy od czasu przebiegu kurtyny w migawce. W praktyce jest on niewiele dłuższy niż najkrótszy czas synchro i w lepszych Nikonach wynosi ok 1/400s. Lampa na pełnej mocy ma czas błysku 1/880s, więc powinno się naświetlić pół klatki. Tylko, że lampa nie gaśnie nagle, a stopniowo i trwa to dużo dłużej i to pozwala na ten trik. Zauważ, że parasolka jest wysoko, a najmocniej oświetlony jest dół kadru. To dlatego, że jako pierwszy jest naświetlany. Im wyżej, tym ciemniej. Nie ma jednak ostrej granicy.
Drugi zastosowany trik, czyli wyzwalanie lampy zdalnej, ma zmusić aparat do użycia czasów krótszych niż 1/320. Aparat wymusza wtedy na lampie tryb FP. Ale lampa zdalna w trybie SU-4 o tym nie wie i błyska z pełną mocą.

Pozostaje pytanie, ile mocy zyskujemy na takim triku. Wg mnie bardzo niewiele.

Oto zrobiony na szybko test

ISO 100, 1/8000s, f/4, SB-700 w auto FP na wprost (M 1/1)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/TP5_0690-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/TP5_0690.jpg)

ISO 100, 1/8000s, f/4, SB-700 jako wyzwalająca i SB-800 M 1/1 na wprost

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/TP5_0685-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/TP5_0685.jpg)

Jak widać na dole jest dużo jaśniej, chociaż lampa była powyżej monitora (widać to po cieniu). Ogólna jasność nie jest wcale większa od samej SB-700 (a one też rozświetlała całość, bo pomieszczenie jest małe).

A tu to samo co wyżej, tylko 1/200s f/8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/TP5_0686-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/TP5_0686.jpg)

Jak widać teraz rozkład oświetlenia jest prawidłowy.

123frytki
08-10-2013, 01:14
ok, czyli wszystko jasne potrzebowałbym jeszcze jednej lampy zgodnej z FP jako wyzwalającej lub lampy obsługującej SU-4. Po tych wszystkich zabawach nie mogę błysnąć zapiętą lampą do body z mocą 1/1 wyzwolić ją zdalnie z taką mocą mogę, ale nie błysnąć z body, auto FP wyłączone, więc why?

GonzoG
08-10-2013, 03:22
ok, czyli wszystko jasne potrzebowałbym jeszcze jednej lampy zgodnej z FP jako wyzwalającej lub lampy obsługującej SU-4.
Nie. Nie potrzebujesz drugiej lampy z autoFP. Potrzebujesz dowolnej lampy wyzwalanej na pierwszy błysk:
Metz 48, 50, 52, 58
Nikon SB-600/700/800/900/910
Wszystkie Yongnuo (tryb S1)
Nissin Di600, Di622 mk II, Di700, Di866 mk II
Chyba wszystkie Voeloon/Oloong
i pewnie jeszcze jakieś.

Po tych wszystkich zabawach nie mogę błysnąć zapiętą lampą do body z mocą 1/1 wyzwolić ją zdalnie z taką mocą mogę, ale nie błysnąć z body, auto FP wyłączone, więc why?

Nie rozumiem o co chodzi...

Takie wyzwalanie można uzyskać na 2 sposoby:
1) na aparacie lampa z TTL i autoFP, w aparacie autoFP włączone, bo inaczej nie pozwoli ustawić krótkich czasów.
i druga dowolna lampa z wyzwalaniem na pierwszy błysk.
2) na aparacie lampa manualna (bez obsługi TTL) - aparat nie wie, że jest lampa więc autoFP nie potrzebne i druga dowolna lampa z wyzwalaniem na pierwszy błysk.

123frytki
08-10-2013, 12:44
Nie rozumiem o co chodzi...

1) na aparacie lampa z TTL i autoFP, w aparacie autoFP włączone, bo inaczej nie pozwoli ustawić krótkich czasów.
2) na aparacie lampa manualna (bez obsługi TTL) - aparat nie wie, że jest lampa więc autoFP nie potrzebne i druga dowolna lampa z wyzwalaniem na pierwszy błysk.

zapinam sb700 na body i nie mogę nią błysnąć z mocą 1/1 na wyłączonym auto FP i wiadomo co za tym idzie czasach dłuższych niż 1/250s

TOP67
08-10-2013, 13:00
Na aparacie lampa musi być w trybie AutoFP. Przecież jest to napisane w pkt 1.
Punkt 2 dotyczy tylko lampy bez styków

r_m
08-10-2013, 13:01
na aparacie lampa manualna (bez obsługi TTL)
zapinam sb700 na body
Czy sb700 jest lampą manualną bez obsługi TTL? ;)

123frytki
08-10-2013, 13:29
trochę zamotałem, więc pod postem TOP67 w którym dał sample, skończyłem wątek HSS i przeskoczyłem w drugiej części postu do innego problemu, bez wyraźnego zaznaczenia. Nie bawiąc się w HSS gdy podepnę sb700 do body i robiąc zdjęcie na czasach np.1/200s czyli bez auto FP i lampą ustawioną na moc 1/1 mam wrażenie że błyska słabiej niż wyzwolona przez naciśnięcie wyzwolenia błysku na lampie - ten czerwony guziczek :D dodatkowo ciut krócej się ładuje i nie jest taka głośna.

Czy sb700 jest lampą manualną bez obsługi TTL? ;)

tyczyło się to już innego problemu, nie związanego z HSS ;)

TOP67
08-10-2013, 13:39
Napisałeś tak, jakby lampa wcale nie błyskała.
To, że wydłużasz czas do 1/200s nie wyłącza AutoFP. Sprawdź, czy po wyłączeniu tego w menu aparatu jest tak samo.

GonzoG
08-10-2013, 13:45
trochę zamotałem, więc pod postem TOP67 w którym dał sample, skończyłem wątek HSS i przeskoczyłem w drugiej części postu do innego problemu, bez wyraźnego zaznaczenia. Nie bawiąc się w HSS gdy podepnę sb700 do body i robiąc zdjęcie na czasach np.1/200s czyli bez auto FP i lampą ustawioną na moc 1/1 mam wrażenie że błyska słabiej niż wyzwolona przez naciśnięcie wyzwolenia błysku na lampie - ten czerwony guziczek :D dodatkowo ciut krócej się ładuje i nie jest taka głośna.

To raczej wrażenie.
Zawsze można to łatwo sprawdzić - potrzebujesz ciemnego pomieszczenia, ustawiasz ISO 100, przesłonę gdzieś na f/16, może f/22 i raz błyskasz z lampą na aparacie, drugi raz zdejmujesz ją z body, wystawiasz dłuższy czas (tak aby nie zarejestrować światła zastanego) i wyzwalasz lampę guzikiem.
Porównaj histogram i będzie odpowiedź czy błyska słabiej czy nie.

dorjan
11-10-2013, 22:25
... robiąc zdjęcie na czasach np.1/200s czyli bez auto FP i lampą ustawioną na moc 1/1 mam wrażenie że błyska słabiej niż wyzwolona przez naciśnięcie wyzwolenia błysku na lampie - ten czerwony guziczek :D dodatkowo ciut krócej się ładuje i nie jest taka głośna.

To nie wrażenie, tylko bardzo trafna obserwacja. Tak właśnie jest. Nie jest prawdą, że przy czasach krótszych niż 1/125s uda się w pełni rozładować kondensatory w lampie. Część energii pozostaje, bo lampa może świecić dłużej i łatwo to sprawdzić wykonując w ciemnym pomieszczeniu fotkę przy 1/30s, 1/60s, 1/125s i 1/250s. Trzy pierwsze będą miały bardzo podobną ekspozycję, a ostatnia będzie wyraźnie ciemniejsza pomimo niby pełnego wyładowania w każdym z tych przypadków. Migawka 1/200s, 1/250s przerywa czas wyładowania lampy i pozostała energia w postaci światła nie jest emitowana i stąd krótsze ładowanie kondensatorów. Podawanie w instrukcji dla SB 800 czasu pełnego wyładowania jako 1/1050s jest nieprawdą, tym bardziej że dla 1/2 ekspozycji ten czas jest określany jako 1/1100s. To jak to jest? Palnik ma zmienną moc? Granicznym czasem wykorzystującym pełne wyładowanie lampy jest synchronizacja z 1/125s i dłuższym.

W pełni się zgadzam. Jest to sztuczka wykorzystująca światło lampy w taki sposób jakby było to światło stałe, ale że czas emisji tego światła jest ograniczony i na dodatek nierównomiernie rozłożony w czasie, więc w końcowej fazie przebiegu szczeliny migawki już widać różnice w ekspozycji dołu i góry kadru. Centralna jego część stanowiąca ok. 2/3 całości jest naświetlana jednak bardzo równomiernie, a w plenerze może być niezauważalna nawet różnica pomiędzy górą a dołem, gdyż „niebo” ma nadmiar światła, a dół najczęściej wymaga doświetlenia. Taka ekspozycja potrafi wyrównać te różnice.

Punkt 1. Tak jest. Mogę jedynie dodać, że możliwe jest również używanie trybu „TTL auto FP”, jak i trybu „Master”, tylko wówczas lampy wyzwalane zdalnie na 1/1 mocy muszą umieć zliczyć przedbłyski TTL i przedbłyski sterujące CLS. Taką funkcjonalność ma stopka Metz’a SCA-3083 M2 digital współpracująca z serią lamp MZ. Są to modele 54MZ3, 54MZ4, 54MZ4i, 70MZ5, 76MZ5. Dla nich bez znaczenia jest w jakim trybie działa lampa na korpusie i tak potrafią synchronizować z każdym krótkim błyskiem.

Punkt 2. O ile zgadzam się, że aparat nic nie wie o zamocowanej lampie, to i tak potrzebna jest aktywacja błysku FP w aparacie. Jest to konieczny warunek poprawnej synchronizacji, gdyż inaczej przy migawce szybszej od czasu synchronizacji otrzymasz naświetlony paseczek o szerokości zależnej od jej szybkości.

Pozdrawiam.

Jacek_Z
14-10-2013, 00:41
. Podawanie w instrukcji dla SB 800 czasu pełnego wyładowania jako 1/1050s jest nieprawdą, tym bardziej że dla 1/2 ekspozycji ten czas jest określany jako 1/1100s. To jak to jest? Palnik ma zmienną moc? Też to zauważyłem i się dziwiłem. Zresztą podane czasy dla kolejnych mocy (1/2, 1/4 1/8 itd) nie wykazują zalezności, że połowę słabiej to jest o połowę krócej. Idealnie to być nie musi, ale to co podaje Nikon wygląda dziwnie. Tylko to są w końcu dane producenta! W co tu wierzyć?

Sęk w tym, że przy innych lampach nikona też nie chce być inaczej.
SB910 - pełna moc 1/880, a 1/2 mocy 1/1100, dopiero potem jest w miarę OK.

GonzoG
14-10-2013, 01:51
Też to zauważyłem i się dziwiłem. Zresztą podane czasy dla kolejnych mocy (1/2, 1/4 1/8 itd) nie wykazują zalezności, że połowę słabiej to jest o połowę krócej. Idealnie to być nie musi, ale to co podaje Nikon wygląda dziwnie. Tylko to są w końcu dane producenta! W co tu wierzyć?

Sęk w tym, że przy innych lampach nikona też nie chce być inaczej.
SB910 - pełna moc 1/880, a 1/2 mocy 1/1100, dopiero potem jest w miarę OK.

Zależność mocy błysku, do jego czasu w żaden sposób nie jest liniowa, szczególnie że Nikon podaje nie czas trwania błysku, a czas t.5 - czyli w uproszczeniu górnej połowy jasności błysku.

Tak więc przy podawaniu czasu t.5 połowa błysku będzie nieznacznie krótsza niż pełna moc. Kolejne będą miały taką zależność jaką charakterystykę ma dany palnik.

dorjan
14-10-2013, 04:21
Nie interesuje mnie akurat to, co Nikon miał na myśli podając pewne parametry w specyfikacjach. Tym bardziej, że nie można tego w prosty sposób zweryfikować. Chcę mieć pełny błysk przy czasach synchronizacji, a nie mam nawet przy 1/250s, a to trochę daleko do deklarowanej wartości 1/1050s.

Różnicę widać chyba wyraźniej niż nierównomierność naświetlania dołu i góry kadru przy wykorzystywaniu synchronizacji z krótkimi czasami. Niestety w lampach Nikona już tak łatwo nie ma.

SB800, ISO-200, manual 1/1, f:11, 1/30s

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/6607/fi9w.jpg)

SB800, ISO-200, manual 1/1, f:11, 1/60s

źródło (http://img14.imageshack.us/img14/5528/4i84.jpg)

SB800, ISO-200, manual 1/1, f:11, 1/125s

źródło (http://img545.imageshack.us/img545/5995/x7ae.jpg)
SB800, ISO-200, manual 1/1, f:11, 1/250s

źródło (http://img845.imageshack.us/img845/9973/w1nr.jpg)

Metz 54MZ-4i, ISO-200, manual 1/1, f:5,6, 1/8000s, wyzwalany zdalnie drugim Metz’em w manualu na 1/256 mocy

źródło (http://img19.imageshack.us/img19/7434/y7sl.jpg)

Jacek_Z
14-10-2013, 21:07
Zależność mocy błysku, do jego czasu w żaden sposób nie jest liniowa, szczególnie że Nikon podaje nie czas trwania błysku, a czas t.5 - czyli w uproszczeniu górnej połowy jasności błysku.:) Nie wiem co miałes na myśli pisząc o górnej połowie jasności błysku. Ale nie tłumacz mi podstaw, jestem w tym zorientowany jak mało kto. Szkolę ludzi z "błyskania", zgromadziłem sporo materiałów do swoich wykładów, mógłbym zamieszczać wykresy, omawiać ilość światła w czasie - całki - pole powierzchni pod krzywą, t 05 i t 0,1 - czas zdecydowanie istotniejszy niz t 0,5, (przynajmniej w lampach studyjnych). Interesują mnie juz tylko pewne niuanse.
Można jakoś tam dotrzeć do materiałów traktujących o lampach studyjnych. Często sa to szczegółowe materiały producentów - np Bron (czyli lampy Broncolor). Z materiałami dotyczącymi lamp reporterskich jest wiele gorzej. Nie ma wykresów wyładowań w zalezności od czasów, same czasy (a to mi za mało) podaje nikon w instrukcji, canon nawet tego nie podaje.

Nie spotkałem się na forum z zagadnieniem zmiany temperatury barwowej w czasie trwania błysku. A cos takiego jest - szczególnie w lampach studyjnych. W lamach reporterskich zresztą też, ale tu najczęściej jest na odwrót niż w studyjnych i bardziej stabilnie jesli chodzi o czas trwania błysku a temperaturę. Szczerze to dobrze, że się o tym nie wspomina :), bo zagadnienie jest jeszcze bardziej złozone przez to, że niektórzy producenci stosuja różne metody, by ten efekt zmniejszyć.
Pewnie sie nie mówi o tym, bo mało kto to widzi. Ale ten problem istnieje i tez jest skomplikowany.

Gdzieś na YT jest fajny film pokazujący jak pewien fotograf ślubny wykorzystuje twórczo nierówność naświetlania klatki przy krótkim czasie migawki. Cwanie. Niedoświetla bliski plan (trawa przed parą młodą) - dół kadru - ma to sens.

TOP67
14-10-2013, 21:15
Ale to musiałby trzymać aparat do góry nogami. Chyba żaden nie ma odwrotnego przebiegu migawki?

Jacek_Z
14-10-2013, 21:16
Ale on własnie trzyma aparat do góry nogami :)
Nikt nie widział tego filmu? :) Hm, co tu wpisać w wyszukiwarkę na YT.

dorjan
15-10-2013, 21:53
Pozostaje pytanie, ile mocy zyskujemy na takim triku. Wg mnie bardzo niewiele.

Lampy Nikona wydajnością przy czasach FP nie zachwycają. Rezygnując z CLS i wykorzystując SU4 zyskujemy trochę więcej niż 1EV, ale dostajemy w „prezencie” również wyraźnie nierównomierne oświetlenie. W lampach Metz’a jest ono praktycznie niedostrzegalne, ale tam producent określa trwanie pełnego błysku jako wartość 1/125-1/200s.

SB800 w bezprzewodowym CLS jako slave, manual 1/1, sterownik lampa wbudowana bez udziału błysku, ISO-200, f:5,6, 1/4000s

źródło (http://img801.imageshack.us/img801/7042/pocr.jpg)

SB800 w SU-4, ISO-200, f:5,6, 1/8000s

źródło (http://img547.imageshack.us/img547/781/no9p.jpg)

Czasy trwania błysku w lampach Metz podawane przez producenta.

źródło (http://img820.imageshack.us/img820/3605/gaym.jpg)

źródło (http://img707.imageshack.us/img707/4706/gguv.jpg)

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/2063/4g58.jpg)

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/1223/g4ht.jpg)

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/7674/79hr.jpg)

źródło (http://img707.imageshack.us/img707/1208/4n93.jpg)

Jacek_Z
16-10-2013, 01:43
Tym co chcą mieć max wydajnośc błysku w trybach FP nalezy polecić po prostu uzywanie Pocket Wizard TT5.

GonzoG
16-10-2013, 02:11
Tym co chcą mieć max wydajnośc błysku w trybach FP nalezy polecić po prostu uzywanie Pocket Wizard TT5.

Albo młotek od Metza - 76 MZ-5

dorjan
21-10-2013, 23:57

Możesz mi Jacku napisać w jaki sposób PW TT5 wpłynie na wydajność lampy w trybach FP? Wyzwoli on bardzo sprawnie inne lampy pozwalając na synchronizacją z szybką migawką, ale w żaden sposób nie zwiększy ich wydajności. Dość słabe Sabinki nadal będą niewydolne w trybach FP, a w SU-4 nierównomierność oświetlenia kadru przy 1/1 mocy jest na poziomie prehistorycznego radzieckiego Fil’a-107, który również miał wbudowaną prostą fotocelę reagującą na pierwszy błysk.

Natomiast zgadzam się z GonzoG. Metz 76MZ-5 bądź jego poprzednik 70MZ-5 to jedno z najwygodniejszych rozwiązań do tego celu w reporterskich lampach błyskowych. Wydajność SB700 w trybie FP jest nieporównywalnie mniejsza, a najsilniejsza SB800 musiałaby się przynajmniej potroić dla uzyskania podobnego strumienia światła i to o miernym rozkładzie w trybie SU-4. Lepsze wyniki uzyskają SB w trybie FP, ale wówczas do porównania należałoby użyć ok. 6 szt. SB800 w stosunku do 1 szt. Metz’a 70MZ-5.

Metz 70MZ-5, oświetlenie górno-boczne, ISO-200, f:8.0, 1/8000s, odległość ok. 2m

źródło (http://img843.imageshack.us/img843/1204/lym0.jpg)

Metz 70MZ-5, oświetlenie dolno-boczne, ISO-200, f:11.0, 1/8000s, odległość ok. 2m

źródło (http://img209.imageshack.us/img209/6373/wzu1.jpg)

Tym co chcą mieć max wydajność w trybach FP mógłbym polecić jeszcze inne reporterskie „młotki”. Są one sporo silniejsze od Metz’a 70MZ-5, ale i trochę bardziej kłopotliwe w użyciu ze względu na zewnętrzne zasilanie pakietem akumulatorów.
1. Metz 60CT-4. Niesamowicie silna lampa z trochę mało wydajnym zewnętrznym wysokonapięciowym modułem pobierającym prąd z 5szt. ogniw typu R-14.
2. National PE-5650. Rewelacyjny błyskacz zasilany zewnętrznym wysokonapięciowym modułem z 8 szt. ogniw typu R-20. Mogą to być akumulatory, lub baterie wkładane do wygodnego i solidnego pojemnika. Szybkością ładowania zostawia w tyle całe „nowoczesne” błyskające tatałajstwo. Po pełnym wyładowaniu lampka gotowości zapala się po 2s. Może pracować w automatyce własnej z 5 wartościami przysłon.
3. Wszystkie lampy reporterskie bez regulacji zoomu palnika o LP większej niż 40 dla kąta rozsyłu światła odpowiadającemu obiektywowi 35mm. Dla przykładu Metz 45CL-1-4/CT-1-4, czy Sunpak auto 544 thyristor.

Pozdrawiam.

SB800 w trybie SU-4, pełna moc 1/1, ISO-200, f:5,6, 1/2000s

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/5853/p7nz.jpg)

Metz 70MZ-5, ISO-200, f:5,6, 1/8000s

źródło (http://img268.imageshack.us/img268/4215/qt4e.jpg)

National PE-5650, ISO-200, f:5,6, 1/8000s

źródło (http://img203.imageshack.us/img203/5404/9ae5.jpg)

Wszystkie poprzednie obrazki były z obiektywu 150mm, ale wielkość pokoju ograniczała możliwość pokazania przynajmniej części szafki ze ściankami regału. Tym razem 50mm i pełna moc czterech silnych lamp plus piąta 54MZ4i na korpusie. Po lewej Metz 70MZ5 i 60CT4, a po prawej 70MZ5 i National PE-5650.

Z ilu SB udałoby się wydobyć tyle światła w trybie FP?

źródło (http://img577.imageshack.us/img577/3971/n6g3.jpg)

Jacek_Z
22-10-2013, 00:40
Możesz mi Jacku napisać w jaki sposób PW TT5 wpłynie na wydajność lampy w trybach FP? Wyzwoli on bardzo sprawnie inne lampy pozwalając na synchronizacją z szybką migawką, ale w żaden sposób nie zwiększy ich wydajności..
Oczywiście lepiej jest mieć silniejsze lampy niż słabsze, ale zakładam jednak, że zakupy lamp mamy w większości już poczynione i chodzi o to jak najlepiej wykorzystać to co co się ma. Stąd mówiłem o PW TT
Zwiększenie wydajności jest omówione m.in w artykule na optyczne.pl - omówione dla lamp canona, ale to dlatego,że PW pierw wypuścił wersje canonowską.
proszę oto link - interesujące nas dwa zagadnienia HyperSync Offset i Optimized HSS zaczęto omawiac nieco przed połową strony www.optyczne.pl/53.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_%E2%80%93_praktyka.html
W skrócie chodzi o to, że w zalezności od modelu body i użytej lampy można uzyskać krótsze czasy synchronizacji niż podaje fabryka (czyli krócej niż 1/250 czy niż 1/320).
W efekcie użycia krótszego czasu wpada nam mniej światła zastaniego i przez to błysk wygląda na silniejszy (istotna jest przecież proporcja błysku do zastanego).
Pamiętajmy, że canon (i nikon) muszą podawać czasy synchro "standardowo", natomiast poszczególne modele mogą jak widać pracować z lampami odpalając błysk w innym momencie.

dorjan
22-10-2013, 02:00
Dzięki za link do Optycznych. Tak jeszcze na marginesie dyskusji o wydajności błyskania w FP, to porównując te testowe fotki da się zauważyć większą punktowość błysku z małego palnika SB. Duży Metz i National bardziej równomiernie oświetlają całość, ale ich palnik ma 3x większą powierzchnię. Natomiast wykorzystując zoom palnika lepsze efekty skupiające osiąga się w 70MZ5, niż w pozostałych mniejszych konstrukcjach.

ISO 100, 1/8000s, f/4, SB-700 jako wyzwalająca i SB-800 M 1/1 na wprost

http://www.top67.pl/Nikon/TP5_0685.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/TP5_0685.jpg)

Jak widać na dole jest dużo jaśniej, chociaż lampa była powyżej monitora (widać to po cieniu). Ogólna jasność nie jest wcale większa od samej SB-700 (a one też rozświetlała całość, bo pomieszczenie jest małe).

Jeszcze jedna uwaga. Nie mam do dyspozycji kilku lamp SB, więc trudno się wypowiadać na ich temat, ale w przypadku Metz’a każda dodatkowa lampa wyzwalana na pełnej mocy z szybką synchronizacją migawki daje wyraźny efekt swojej obecności i zdecydowanie wpływa na parametry ekspozycji. Wszystkie fotki wykonywane były w zupełnej ciemności.

Pozdrawiam.

Porównanie wielkości lamp. Też wykonane z szybką migawką i odbiciem od sufitu z Metz'a 54MZ4i.

źródło (http://img802.imageshack.us/img802/113/nc2x.jpg)

Trzy razy Metz 54MZ4. Na korpusie, z lewej strony i kontra. ISO-200, f:8,0, 1/8000s

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/1291/hset.jpg)

123frytki
24-10-2013, 20:28
To raczej wrażenie.
Zawsze można to łatwo sprawdzić - potrzebujesz ciemnego pomieszczenia, ustawiasz ISO 100, przesłonę gdzieś na f/16, może f/22 i raz błyskasz z lampą na aparacie, drugi raz zdejmujesz ją z body, wystawiasz dłuższy czas (tak aby nie zarejestrować światła zastanego) i wyzwalasz lampę guzikiem.
Porównaj histogram i będzie odpowiedź czy błyska słabiej czy nie.

Witam, po dłuższej przerwie i powracam z nurtującym mnie ostatnim problemem, czyli różnicą w błyskaniu z lampą na body i zdjętą z body. ciemny pokój palnik lampy skierowany w sufit, czas naświetlania 2 sekundy, zdjęcie zrobione ze zdjętą lampą i wyzwoloną przez naciśnięcie czerwonego guziczka jest o wiele, wiele bardziej rozświetlone, niż zdjęcie zrobione z lampą zapiętą na body, lampa ustawiona manualnie 1/1, dlaczego lampa nie błyska z pełną mocą gdy jest na body?

TOP67
24-10-2013, 20:42
Witam, po dłuższej przerwie i powracam z nurtującym mnie ostatnim problemem, czyli różnicą w błyskaniu z lampą na body i zdjętą z body. ciemny pokój palnik lampy skierowany w sufit, czas naświetlania 2 sekundy, zdjęcie zrobione ze zdjętą lampą i wyzwoloną przez naciśnięcie czerwonego guziczka jest o wiele, wiele bardziej rozświetlone, niż zdjęcie zrobione z lampą zapiętą na body, lampa ustawiona manualnie 1/1, dlaczego lampa nie błyska z pełną mocą gdy jest na body?

A jaki miałeś czas przy lampie na body?
U mnie jest różnica między czasami 1/200 a 1/60. Ale przy dłuższych czasach już jej nie ma (ani przy wyzwalaniu z ręki). Wynika to z czasu i charakterystyki rozładowania kondensatora.

123frytki
24-10-2013, 21:23
A jaki miałeś czas przy lampie na body?
U mnie jest różnica między czasami 1/200 a 1/60. Ale przy dłuższych czasach już jej nie ma (ani przy wyzwalaniu z ręki). Wynika to z czasu i charakterystyki rozładowania kondensatora.

czasy w obu przypadkach 2 sekundy

sz_t
24-10-2013, 22:09
(...)O ile zgadzam się, że aparat nic nie wie o zamocowanej lampie, to i tak potrzebna jest aktywacja błysku FP w aparacie. Jest to konieczny warunek poprawnej synchronizacji, gdyż inaczej przy migawce szybszej od czasu synchronizacji otrzymasz naświetlony paseczek o szerokości zależnej od jej szybkości.

Pozdrawiam.

Ktoś mógłby to wyjaśnić? Praca migawki wygląda inaczej przy aktywacji FP w body?

dorjan
25-10-2013, 01:24
Ktoś mógłby to wyjaśnić? Praca migawki wygląda inaczej przy aktywacji FP w body?

Praca migawki jest zawsze taka sama, tylko że przy triku z 1/1 mocy lampy wykorzystywany jest efekt naświetlania kadru na wygasającym błysku lampy, więc rozpoczęcie błysku musi rozpocząć się odpowiednio wcześniej i szczelina migawki rusza po osiągnięciu maksymalnego strumienia świetlnego. Wygaszanie błysku trwa kilkakrotnie dłużej niż okres osiągnięcia maksymalnej mocy i ten czas świecenia jest dłuższy niż przebieg szczeliny. Efekt równomierności naświetlenia zależy od charakterystyki wyładowania lampy i jej mocy. Różnica pomiędzy trybem FP, a normalną synchronizacją polega na przesunięciu inicjalizacji błysku.
Wygląda na to, że lampy SB szybciej gasną i zbocze wygasania jest bardziej strome, co daje wyraźny efekt jasnego dołu i ciemnej góry. W Metz’u wygaszanie jest dość płaskie, a mocy starcza nawet w końcowym położeniu szczeliny, to i naświetlenie kadru jest bardziej równomierne. To tyle teorii, zaczerpniętej zresztą ze strony Optycznych, do której link podał Jacek trochę wyżej.
Pozdrawiam.

GonzoG
25-10-2013, 01:31
czasy w obu przypadkach 2 sekundy

Sprawdź następujące ustawienia w lampie:
- ustawiony tryb DX/FX
- pozycja palnika - zoom (z uwzględnieniem wielkości matrycy)
- rozkład światła
- ustawienie korekty ekspozycji i korekty błysku

Nie ma znaczenia jak jest wyzwalana lampa, czy to ze stopki, czy z palca. Lampa przy takich samych ustawieniach musi działać tak samo... jedyne wytłumaczenie, to jakiś poważny błąd w jej oprogramowaniu, ale o tym raczej ktoś by wiedział.

123frytki
26-10-2013, 07:58
Sprawdź następujące ustawienia w lampie:
- ustawiony tryb DX/FX
- pozycja palnika - zoom (z uwzględnieniem wielkości matrycy)
- rozkład światła
- ustawienie korekty ekspozycji i korekty błysku

Nie ma znaczenia jak jest wyzwalana lampa, czy to ze stopki, czy z palca. Lampa przy takich samych ustawieniach musi działać tak samo... jedyne wytłumaczenie, to jakiś poważny błąd w jej oprogramowaniu, ale o tym raczej ktoś by wiedział.

test przeprowadzałem raczej na takich samych ustawieniach, bo to przecież oczywiste że lampa musi być odpalona z takimi samymi ustawieniami by można było cokolwiek porównywać:D no nic powtórzę test i jeszcze raz sprawdzę czy ustawienia są takie same bo ręki sobie nie dam uciąć.

123frytki
27-10-2013, 19:39
ok, tak więc zrobiłem test jeszcze raz, ustawienia były poprawne problem tkwił w samym błyskaniu ze ściągniętą lampą, widocznie musiałem ją zbyt krzywo trzymać względem tego jak była zapięta na body :D teraz jak przyłożyłem uwagę do trzymania lampy (z pół centymetra nad sankami) wszystko jest ok. Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, czy jest sens wyciągać akumulatorki z lampy gdy nie będę jej używał kilka dni? czy nie ma to żadnego znaczenia?

GonzoG
27-10-2013, 19:52
ok, tak więc zrobiłem test jeszcze raz, ustawienia były poprawne problem tkwił w samym błyskaniu ze ściągniętą lampą, widocznie musiałem ją zbyt krzywo trzymać względem tego jak była zapięta na body :D teraz jak przyłożyłem uwagę do trzymania lampy (z pół centymetra nad sankami) wszystko jest ok. Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, czy jest sens wyciągać akumulatorki z lampy gdy nie będę jej używał kilka dni? czy nie ma to żadnego znaczenia?

Jak kilka dni, czy nawet tydzień to nie ma najmniejszego sensu. Jak kilka miesięcy, to lepiej wyciągnąć.