Zobacz pełną wersję : Ostrość, ilość szczegółów - czy się mocno mylę
Wiem, że matryca mojego aparatu ma tylko 3 tysiące pikseli z poziomie, a dwa tysiace w pionie. I na przykład w takim poziomym zdjęciu, czy w pionowym też, na taki przykładowy portret to będzie jakieś 1500 pikselków na 15-20 cm buźki. Czyli jakieś 10 pikselków na milimetr. Dla krajobrazu, gdzie chcę objąć 500 metrów, co metr czy dwa jakieś drzewko, to 200-400 drzewek na kilometrze, które muszą się zmieścić w 3000 punktów. Wyjdzie po dwa pikselki pewnie na drzewo, albo coś koło tego.
Z moich doświadczeń wynika też, że ostre zdjęcia to się robi analogiem i odbija na analogowym labie, albo ... w komputerze, 'podostrzając' odpowiednio. Nie wiem, może (albo i na pewno) leży u mnie obróbka zdjęć, ale to wszystko wynika z moich zabaw z różnymi obiektywami (może nie z najwyższej półki) i matematyki.
Pozostaje mi na koniec tych krótkich dywagacji postawić pytanie, tytułowe zresztą - mocno rozmijam się z rzeczywistością? I jeśli tak, to dlaczego?
Nie rozmijasz się. JK napisał kilka miesięcy temu cały artykuł na ten temat :).
Zink - niemożliwe, żebym przegapił .. chyba, że był przydługiiiii... :)
Napisał, napisał. Tylko go gdzieś wcięło po kolejnych reformach a forum, a szkoda, bo po jego lekturze można było pewne sprawy lepiej zrozumieć. Ale nic straconego, tekst jest nadal w dostepny tylko w zupełnie innym miejscu sieci. Zainteresowanym mogę podać adres na PM, ale może jednak warto to odgrzebać i udostepnić, tam gdzie zostało zamieszczone pierwszy raz?
Umieścić dodatkowo gdzieś tutaj na pewno warto. Może zmniejszy to choć trochę liczbę onanistów, lubiących ostro ;-)
To wystosuj petycję do Admina. Bardzo chętnie zobaczę te moje wątki na forum po raz kolejny. Ja już pisałem, ale jak dotąd bez skutku.
Hmm.. podaj mi na pw adres miesca, gdzie są te artykuły.
Aha - czy 'bez skutku' oznacza 'bez odpowiedzi', czy 'nie bo nie'?
Bez skutku oznacza, że z odpowiedzią. Podobno gdzieś są, ale na dziś ich nie ma. :wink: Były w takim dziale FAQ (świętej pamięci) i razem z nim zniknęły. Było tam tez kilka innych ciekawych wątków i troche szkoda tej całej włożonej pracy. Ale cóż, tak to juz jest. :???:
Panowie, jestescie BARDZO niesprawiedliwi. Nie tylko je znalazlem i przesnioslem ale przed chwila nawet przykleilem abyscie ich dlugo nie szukali. Jednak linki do fot z tych tematow nie dzialaja :( Rzuccie na to okiem, dzial Fotografia - tematy ogolne.
I PROSZE MI TU NIE NARZEKAC NA ADMINA. DWOI SIE I TROI CHLOPINA!!!
Ps. Jacku, mysle nad odpowiedzia na Twoje PW :)
Linki do zdjęć się porobi na nowo, ale chyba dopiero w sobotę rano, bo jutro nie będzie czasu. A za przywrócenie wątków bardzo dziękuję.
Cala przyjemnosc po mojej stronie :) I tak musze poprzebierac w archiwum i poprzywracac ciekawe pozycje, tylko czasu na focenie nie bede mial wowczas wcale :(
Było to prostsze niż się wydawało. Obrazki już są na swoim miejscu.
admin oj tam niesprawiedliwi. Jak brakuje miejsca na serwerze, to trzeba trochę wyciąć dyskusji o szumach, pikselach, moich postów :D i się znajdzie miejsce na sensowne , obalające różne mity teksty :)
...to trzeba trochę wyciąć dyskusji o szumach, pikselach, moich postów...
Pewnie sa tacy ktorzy wybraliby te robote zamiast isc na spacer z aparatem. Ja jestem w tej drugiej grupie ;)