PDA

Zobacz pełną wersję : Zanim kupisz D5200

mikemek
03-10-2013, 17:42
Jeśli posiadasz lub planujesz zakup obiektywu Sigma, upewnij się, że af będzie poprawnie działał z tym body w trybie LifeView. Posiadana przeze mnie Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC MACRO HSM okazała się nie ostrzyć w tym trybie. Skontaktowałem się z serwisem Sigma z pytaniem, czy da się coś z tym zrobić. Dosyć długo czekałem (przesyłali zapytanie do producenta) i właśnie otrzymałem odpowiedź, że mogę przesłać obiektyw do serwisu na diagnozę (110,70 PLN). Szacowany koszt naprawy poza gwarancją to 566,76 PLN (przy czym przy wykonywaniu naprawy wliczają się w tę kwotę koszty diagnozy) + przesyłka.

lothar345
03-10-2013, 17:54
Jeśli posiadasz lub planujesz zakup obiektywu Sigma, upewnij się, że af będzie poprawnie działał z tym body w trybie LifeView. Posiadana przeze mnie Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC MACRO HSM okazała się nie ostrzyć w tym trybie. Skontaktowałem się z serwisem Sigma z pytaniem, czy da się coś z tym zrobić. Dosyć długo czekałem (przesyłali zapytanie do producenta) i właśnie otrzymałem odpowiedź, że mogę przesłać obiektyw do serwisu na diagnozę (110,70 PLN). Szacowany koszt naprawy poza gwarancją to 566,76 PLN (przy czym przy wykonywaniu naprawy wliczają się w tę kwotę koszty diagnozy) + przesyłka.

To typowa wada sigm, w wiekszosci przypadkow wystarczy zupgradowac soft. Niesystemowe szka tak maja niestety ze z nowymi puchami moga nie byc do konca kompatybilne. Jak masz szklo z polskiej dysrybucji powinni Ci to zrobic za darmo - tylko wysylka na Twoj koszt. Temat przebialem z s10-20 i d7k - tez nie dzialal af w lv. Wyslalem , zupgradowali i jest super.

GonzoG
03-10-2013, 18:01
Twój problem nie ma nic wspólnego z D5200.

Ta Twoja Sigma, to stary model, jeszcze z czasów przed LV w Nikonie. W tak starych Sigmach trzeba wymienić elektronikę, aby obiektyw był w stanie ostrzyć przy LV.

Niestety "kundle" znane są z tego, że mają różne problemy z dogadywaniem się z aparatami Nikona i Canona i nic tego nie zmieni, póki te firmy nie udostępnią protokołów komunikacji body<->szkło.

mikemek
03-10-2013, 19:14
To typowa wada sigm, w wiekszosci przypadkow wystarczy zupgradowac soft. Niesystemowe szka tak maja niestety ze z nowymi puchami moga nie byc do konca kompatybilne. Jak masz szklo z polskiej dysrybucji powinni Ci to zrobic za darmo - tylko wysylka na Twoj koszt. Temat przebialem z s10-20 i d7k - tez nie dzialal af w lv. Wyslalem , zupgradowali i jest super.

Niestety, nie zrobią za darmo ze względu na brak gwarancji. Koszty upgrade'u to niemal wartość tego obiektywu.

Twój problem nie ma nic wspólnego z D5200.
(...)

Nie wiem, jak z innymi body, bo ich nie mam, ale na pewno problem występuje z tym właśnie i o tym napisałem, bo wcześniej, rozważając zakup, na podobne informacje nie trafiłem. Nie zmieniłoby to pewnie mojej decyzji, ale z pewnością inaczej bym planował wydatki. Myślę, że osoby przesiadające się ze starych modeli Nikona zasługują na taką informację.

Goral64
03-10-2013, 21:13
Tylko kto kogo miałby informować? O ile się nie mylę, to Nikon informuje o możliwych trudnościach ze współpracą z obiektywami spoza jego stajni.

GonzoG
03-10-2013, 21:59
Nie wiem, jak z innymi body, bo ich nie mam, ale na pewno problem występuje z tym właśnie i o tym napisałem, bo wcześniej, rozważając zakup, na podobne informacje nie trafiłem. Nie zmieniłoby to pewnie mojej decyzji, ale z pewnością inaczej bym planował wydatki. Myślę, że osoby przesiadające się ze starych modeli Nikona zasługują na taką informację.

Tak się składa, że w internecie jest wiele informacji o tym problemie. Nawet tu na forum znajdziesz zapewne kilkanaście wątków w których co rusz ktoś o tym mówi:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198276
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195427
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173295
To 3 tylko w pierwszej strony wyników wyszukiwarki forum.

Kiedyś nawet była taka informacja na stronie Sigmy, po jej zmianie część starych informacji została usunięta.

mikemek
03-10-2013, 22:11
Tak się składa, że w internecie jest wiele informacji o tym problemie. Nawet tu na forum (...)

Świetnie, tylko że ja szukałem informacji o D5200, nie o innych body, których zakupu nie rozważałem. Pewnie mój błąd, niedopatrzenie. A to będzie kolejny wątek o współpracy starszych szkieł S i nowszych body N. Czy coś w tym złego?

Goral64
03-10-2013, 22:29
Nic złego, tylko jako posiadacz tego body od paru dni, jak widzę taki tytuł wątku, to zanim przeczytam, co autor miał na myśli zakładając wątek, zamieram ze strachu :(

mikemek
05-10-2013, 11:15
Nic złego, tylko jako posiadacz tego body od paru dni, jak widzę taki tytuł wątku, to zanim przeczytam, co autor miał na myśli zakładając wątek, zamieram ze strachu :(

:evil: No przecież wyraźnie stoi "Zanim kupisz", a jak już masz, to albo już wiesz, albo Cię ten problem nie dotyczy :D

Jacek_Z
05-10-2013, 23:38
Świetnie, tylko że ja szukałem informacji o D5200, nie o innych body, których zakupu nie rozważałem. Pewnie mój błąd, niedopatrzenie. Nie zwróciłeś uwagi (albo nie przeczytałeś) tego co piszą (Nikon) o kompatybilnosci szkieł. Na pewno piszą o braku AF w przypadku obiektywów typu srubokręt, o braku pomiaru światła z nikkorami bez chipa (jak stare manuale) itd. Nikon informuje o swoim sprzęcie, nie ma wpływu/nie wie co robią inni (Sigma, Tokina itd). Powinieneś szukac nie informacji o Nikonie D5200, a o Sigmie 17-50 w tej konkretnie wersji o której piszesz. I tu pewnie jest problem, bo Sigma się chyba nie chwali co nie działa w jakich konfiguracjach z poszczególnymi body. Można jedynie mieć przekonanie, że aktualnie produkowane obiektywy będą współpracowały w pełnym zakresie (a jesli nie, to serwis zrobi upgrade za darmo - tak kiedyś było z moją sigmą 10-20).

mikemek
07-10-2013, 09:08
Nie zwróciłeś uwagi (albo nie przeczytałeś) tego co piszą (Nikon) o kompatybilnosci szkieł. Na pewno piszą o braku AF w przypadku obiektywów typu srubokręt, o braku pomiaru światła z nikkorami bez chipa (jak stare manuale) itd. Nikon informuje o swoim sprzęcie, nie ma wpływu/nie wie co robią inni (Sigma, Tokina itd). Powinieneś szukac nie informacji o Nikonie D5200, a o Sigmie 17-50 w tej konkretnie wersji o której piszesz. I tu pewnie jest problem, bo Sigma się chyba nie chwali co nie działa w jakich konfiguracjach z poszczególnymi body. Można jedynie mieć przekonanie, że aktualnie produkowane obiektywy będą współpracowały w pełnym zakresie (a jesli nie, to serwis zrobi upgrade za darmo - tak kiedyś było z moją sigmą 10-20).

Jacku, żaden z posiadanych przeze mnie obiektywów (całe 3) nie jest obiektywem manualnym, na śrubokręt, bez CPU itp. Gdybym miał szafkę takich szkieł, to kupiłbym pewnie D7100 (i wygląda na to, że dalej miałbym ten sam problem). Nikon z oczywistych względów zaleca używanie obiektywów Nikkora, tak jak np. producenci drukarek sugerują wyłącznie oryginalne tusze/tonery, a producenci samochodów odradzają stosowanie zamienników. Tu za zapewnienie kompatybilności odpowiada producent obiektywu. Piszesz tak, że ktoś mógłby odnieść wrażenie, że brak współpracy obiektywu z body jest rzeczą oczywistą. Dla tych, którzy tak mieli, pewnie jest. Dla mnie nie było. Dla serwisu najwyraźniej też nie, bo wysyłali zapytanie do producenta, a na odpowiedź czekałem tydzień.

Nie w tym rzecz nawet, że trochę starszy obiektyw nie radzi sobie z nowszym body - rzecz w tym, że rozważając zakup aparatu nie miałem takiej świadomości. Zdawałem sobie sprawę, że może być problem z kalibracją, że AF może nie być taki celny itp, ale nie, że ma wykastrowany zombie mode. Ani też, że za 'odświeżenie' szkła musiałbym zapłacić niemal jego równowartość (nie zrobią tego za darmo). Tym doświadczeniem podzieliłem się na forum. Czy potrzebnie? Taka ocena już nie do mnie należy.

Jacek_Z
07-10-2013, 11:07
. - rzecz w tym, że rozważając zakup aparatu nie miałem takiej świadomości.
..
Tym doświadczeniem podzieliłem się na forum. Czy potrzebnie? Taka ocena już nie do mnie należy.OK. Niestety jest jeszcze więcej zagadnień - pułapek. Ja się nawet nie dziwię, że nie kazdy wie o wszystkim, bo wszystkiego to chyba nawet na calutkim forum nie ma.