PDA

Zobacz pełną wersję : galeria z hasłem

pavel_9
03-10-2013, 11:49
Witam,

Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, więc dam tutaj. Jeśli moderator uważa, że temat powinien być w innym dziale, to niech to przeniesie.

Planuję na swojej stronie www stworzyć dział z galeriami, do których dostęp byłby chroniony hasłem. Od strony technicznej sobie poradzę. Zastanawiam się jednak nad tym, w którą ze stron pójść, aby zapewnić najwyższą możliwą funkcjonalność. Może opiszę sytuację nieco dokładniej. Docelowym adresatem owych zahasłowanych galerii byłyby Pary Młode. Para Młoda otrzymuje galerię z hasłem (hasło wymyślają oni) i przekazują owe hasło tym, którzy chcieliby zobaczyć zdjęcia z ich ślubu. Tym oto sposobem grono potencjalnych zainteresowanych usługami się powiększa. Zastanawiam się, jaki rozmiar zdjęć dać do tej galerii (czy 800x533 będzie wystarczające). Czy dać możliwość ściągnięcia zdjęć, czy z niej zrezygnować. A jeśli dać, to czy nanosić znak wodny. Pytanie adresuję przede wszystkim do tych, którzy mają podobne rozwiązania już u siebie, ale również do tych, którzy są całkowicie nie związani z tematem, a byliby skłonni podzielić się swoimi odczuciami.

RobertMiernik
03-10-2013, 12:07
Zastanawiam się, jaki rozmiar zdjęć dać do tej galerii (czy 800x533 będzie wystarczające).

Czy dać możliwość ściągnięcia zdjęć, czy z niej zrezygnować.

A jeśli dać, to czy nanosić znak wodny.

Po pierwsze zastanów się co chcesz osiągnąć dając ludziom taki dostęp. Masz dwie opcje: reklama albo dodatkowe zyski.
Jeśli postawisz na reklamę to zdecydowanie ze znakiem wodnym i możliwością pobierania, rozmiar na dłuższym boku 800 to dobre rozwiązanie.
Jeśli chcesz mieć opcję na dorobienie na zleceniu to rozglądnij się za jakimś rozsądnym labem i zezwól na wybieranie zdjęć, z których później zrobisz odbitki i wyślesz je zamawiającym.

Oczywiście jedna opcja nie wyklucza drugiej, wydaje mi się, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłaby fuzja tych dwóch. Małe (800px) zdjęcia ze znakiem wodnym do pobrania oraz możliwość zamawiania odbitek.

Oczywiście to dorobienie to pewnie będzie max 100 zdjęć z wesela (wszyscy zamówią przewracającego się pijanego wujka, a babcie i ciocie zamówią jakieś zdjęcie z przysięgi czy tam tortu) ale to zawsze może być 50 - 200 zł więcej na zleceniu.

pavel_9
03-10-2013, 12:34
przyznam, że o tworzeniu odbitek nie myślałem. poniekąd z tego względu, że gdyby ktoś chciał odbitki to czysto teoretycznie zawsze może się zgłosić do młodych. mowisz o rozejrzeniu się za rozsądnym labem. do tej pory zawsze zdjecia wywoływałem w saturnie. raz, że byłem zadowolony z jakości, dwa że mam tam znajomości i mam nieco taniej ;) zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą. dodawanie ~300 zdjęć ręcznie, to męczarnia. portale fypu flickr, czy picasa dają możliwość wybrania wszystkich zdjęć hurtowo. zastanawiam się, czy istnieje sposób na hurtowe dodawanie zdjęć, takby aby one później się wyświetliły tak jak należy, czyli powiedzmy jedno nad drugim...

RobertMiernik
03-10-2013, 12:35
To już zależy od strony...
Nie wiem czy przypadkiem, ktoś z forum nie robił takiej skrypto-galerii z możliwością zamiawiania (piwko?), poszukaj.

pavel_9
07-10-2013, 11:27
częściowo sobie poradziłem, używam wordpressa od ładnych paru lat a nigdy nie zauważyłem opcji "dostępnosc" z prawej strony kokpitu. teraz bez większego problemu mogę dodać hasło i faktycznie, działa to jak należy, czyli trzeba wpisać hasło żeby móc obejrzec zawartość posta. Problem polega jednak tym, że po wpisaniu hasła dostęp do zawartości mam nawet jak zamknę kartę ze stroną, jak zamknę przeglądarke itp. Nie wiem przez jaki czas ten dostęp jest udzielony. Chciałbym, żeby dostęp do zawartości był od momentu wpisania do momentu zamkniecia karty, albo chociaż momentu zamknięcia przegladarki. da się?

mariuszmilkowski
08-10-2013, 14:49
Nie wiem czy to pomoże ale spróbuj poczytać o zenfolio , jest to coś w rodzaju galerii która mozesz podpiąć do swojej strony , jako strefę klienta , mozesz tam wrzucać pełne pliki jak i małe , mozesz zablokować galerie hasłem , dodatkowo mozesz zablokować ściąganie zdjeć dodatkowym hasłem , mozesz zezwalac na płatne ściąganie plików jak rownież na zamawianie odbitek, mozesz tez automatycznie dodawać znak wodny .
W zależności od subskrypcji masz przydzielana pojemność galerii
Jeśli wrzucasz pełne pliki mozesz ograniczyć rozmiar zdjęcia jakie widzi klient itp