PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przechowujecie wydruki? [pytanie o przekładki]

Marcin_gda
03-10-2013, 11:06
Interesuje mnie pewien szczególny problem.
Zauważyłem, że powierzchnia wydruków jest zdecydowanie bardziej delikatna niż klasycznych papierów "mokrych". Wydruki przechowywane warstwami mogą się podrapać, więc konieczna jest moim zdaniem jakaś forma przekładki.
Początkowo pomyślałem o cienkiej piance pe - takiej. w jaka pakowane są np.drukarki.
Ale obecnie mam pomysł na pakowanie zdjęć w celofan - 100% celuloza, oddychajaca, przezroczysta. Można z niej zrobić przekładkę, lub kopertę. Nadmiar nadaje się do pakowania świątecznych prezentów :).
Jest firma, w której można zamówić cięcie rolki na miarę. Trzy rolki - 420, 483 i 594 mm x 100 m załatwiają problem pakowania wydruków na długo.
Celofan ma jedną fajną cechę - jest twardy, więc nie wbije się weń nic, co mogłoby uszkadać powierzchnię zdjęć (tak, jak może się to zdarzyć w przypadku folii pp/pe - z czego korzystają złotnicy i jubilerzy, pakując w nie swoje wyroby.
Ma ktoś inne pomysły?

R
03-10-2013, 11:24
ramka i sciana... ;) szkoda tak drukowac na fajnych papierach "do szuflady"...

Marcin_gda
03-10-2013, 12:10
Mało mam ścian :)

RobertMiernik
03-10-2013, 12:14
Plastycy mają takie teczki fajne z przegródkami, bardzo fajna rzecz.
Wszystko od ilości odbitek zależy ale tak do 100 to pewnie w ten sposób bym inwestował, łatwiej przenośne i usztywnione, no i gotowe bez żadnego kombinowania.

dellos
08-04-2014, 14:50
Mamy szufladowy regał + przekładki z papieru bezkwasowego. Całość zamknięta w naszym małym archiwum do wydruków pod wystawy o odpowiedniej temp. oraz wilgotności. Oczywiście bez lumen'ów zbędnych. Nasze archiwum jest bardzo małe tak więc nie mieścimy tam więcej aniżeli 200 wydruków + zapasy dla papierów, które ściągamy na specjalne zamówienie.