PDA

Zobacz pełną wersję : Tom Clancy nie żyje... :(

mini21
03-10-2013, 05:18
Może to nie jest dobre miejsce na takie tematy, tego nie wiem... ale że zakładano tu różne wątki na najróżniejsze tematy, sądzę, że warto napisać...

Wielki autor powieści typu Thriller, Sensacyjnych i Political Fiction, na podstawie których powstało wiele filmów ("Polowanie na Czerwony Październik", "Czas patriotów", "Kardynał z Kremla", "Stan zagrożenia czy Suma wszystkich strachów"...) i jeszcze więcej gier komputerowych (serie Rainbow Six, Ghost Recoon, Splinter Cell) zmarł w środę w szpitalu w Baltimore. Miał 66 lat.

Czytałem kilka jego książek, obejrzałem wiele filmów i grałem w niejedną grę sygnowaną jego nazwiskiem.
Jest to moim zdaniem ogromna strata :(.

norty
03-10-2013, 07:12
widzialem na bbc news,wielka strata,jeden z najwiekszych pisarzy obok Roberta Ludluma,przeczytalem wszystko :(

MC_
03-10-2013, 07:52
Ja również wszystko przeczytałem. Część po 2-3 razy. Jedynie "Red storm raising" nie trafił w mój gust.

Majek
03-10-2013, 14:18
O kurde... Szkoda...
Przerobiłem chyba wszystko z jego nazwiskiem. I książki i gry i filmy...
Właśnie kończę ostatniego Splinter Cella. I mimo, że te najnowsze produkcje są tylko sygnowane jego nazwiskiem, to pojawiający się podczas uruchamiania gry napis "Tom Clancy's" z miejsca pobudza wyobraźnię i tworzy nastrój...

Sławol
03-10-2013, 14:22
Wczoraj też się dowiedziałem...

Szkoda, pamiętam, gdy pierwszy raz czytałem "Tęczę Sześć" dawno temu. A w zeszłym tygodniu oglądałem po raz n-ty "Polowanie na Czerwony Październik".

Wielka strata. 66 lat to za krótko.

aliant
03-10-2013, 17:16
To straszne. Swietny autor. Przez jego ''Tecze Szesc'' nie spalem dwie noce...

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk 4

ppfalcon
03-10-2013, 17:38
Ja "Rainbow Six" czytałem w oryginale i przez to zupełnie nie pasuje mi teraz tłumaczenie jako "Tęcza Sześć" - jakoś takie nienaturalne :P

mini21
03-10-2013, 18:25
Ja akurat "Tęcze Sześć" znam raczej z gry komputerowej (bo od tego się zaczęła moja przygoda z tym autorem), potem byłby książki z Serii Net Force a dopiero na końcu przeczytałem te bardziej znane z jego dzieł.
Co do gier - to prawda, chyba każda gra sygnowana jego nazwiskiem była większym czy mniejszym hitem.

Majek
03-10-2013, 20:48
Ja "Rainbow Six" czytałem w oryginale i przez to zupełnie nie pasuje mi teraz tłumaczenie jako "Tęcza Sześć" - jakoś takie nienaturalne :PDlaczego nie pasuje? "Tęcza Sześć" to jest przecież kryptonim operacyjny Clarka. Wielkim dyletanctwem wykazał się kiedyś redaktor z któregoś czasopism komputerowych w recenzji pierwszej gry z serii "Rainbow Six" i przetłumaczył tytuł jako "tęczową szóstkę". To dopiero nie pasuje...

Sławol
03-10-2013, 21:17
Tak sobie słucham dzisiaj, to i podrzucę:

MRsiwBoUQPM

MARTINK
03-10-2013, 22:21
Przykra wiadomosc.
Tez czytalem kilka jego ksiazek, a polowanie na czerwony pazdziernik ogladam zawsze jak trafie w TV :)

ppfalcon
04-10-2013, 09:05
Dlaczego nie pasuje? "Tęcza Sześć" to jest przecież kryptonim operacyjny Clarka. Wielkim dyletanctwem wykazał się kiedyś redaktor z któregoś czasopism komputerowych w recenzji pierwszej gry z serii "Rainbow Six" i przetłumaczył tytuł jako "tęczową szóstkę". To dopiero nie pasuje...

No wiem, właśnie że to jest kryptonim. Ale wszędzie spotykałem się z tą nazwą po angielsku i tak sobie zakodowałem właśnie jako nieprzetłumaczalną nazwę własną. I tak samo w książce miałem jak czytałem. Dlatego pamiętam, że jak kiedyś w sklepie widziałem właśnie "Tęczę" to myślałem że to jakaś nowa książka.
Coś takiego jak np. "Camele" - Camel to Camel, a jakby ktoś powiedział, że pali "Wielbłądy" to bym się musiał zastanowić OCB.

gALL
04-10-2013, 17:39
Smutna wiadomosc, a wlasnie jestem w polowie "Niedzwiedz i Smok"

Manius50
05-10-2013, 09:59
Wyrazy współczucia. Spoczywaj w spokoju. Cześć Twojej pamięci.