PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuta matryca w HP CQ58-305ew, da się coś z tym zrobić?

Aeon88
02-10-2013, 19:42
Witam,

Kupiłem 3 miesiące temu żonce laptop HP Compaq Presario CQ58-305ew. Niefart sprawił, że którymś razem po otwarciu pokrywy i włączeniu laptopa okazało się że matryca jest pęknięta. Nie ma śladu ani ryski nawet na ekranie, to samo na klapie, nie mam pojęcia jak to się stało, plastik musiał być tak słaby na klapie że przy zamykaniu lub otwieraniu poprostu matryca pękła.

Będę go oddawał na zasadzie rękojmi do sklepu, bo sorry ale pierwszy raz w życiu mi się zdarzyło żeby od normalnego otwierania/zamykania pokrywy strzelił ekran, i to bez śladu na powierzchni ekranu czy klapy, ani ryski nie ma, więc nic na niego nie spadło itp. Stąd uzasadnione podejrzenie że wada była już w momencie zakupu (słaby odlew plastiku klapy).

Pytanie jest następujące; jeśli naprawy mi nie uznają koszt wymiany matrycy w serwisie HP pewnie będzie kosmiczny, więc wtedy pewnie wymienię na własną rękę tracąc gwarancję. Czy mógłby ktoś z Was obytych w sprzęcie powiedzieć mi czy do w.w. laotopa (HP Compaq Presario CQ58-305ew) da się wsadzić jakąś inną matrycę niż ta, która jest tam teraz? Np z większą rozdzielczością? Bo jeśli można wsadzić np jakąś 1600x900 lub nawet FHD to bym sobie go mimo wszystko zostawił w przypadku odrzucenia naprawy przez sklep/HP.

Hmm?

Matryca:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/hp-2.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/hp.jpg)

Johanan
02-10-2013, 19:59
http://serwishpwarszawa.pl/katalog-czesci/matryce-do-laptopow-hp/hp-compaq-notebook-pcs2013-06-09-10-40-121691633929/matryca-do-laptopa-compaq-cq58-305ew-prefix

Aeon88
02-10-2013, 20:04
Wiesz, to widziałem akurat :) ale nawet tam specyfikacja nie jest podana więc to napewno jest ta co fabrycznie siedzi w lapku.

Ja nie chcę takiej samej wkładać znowu, chciałbym wsadzić lepszą, w sensie o większej rozdzielczości niż 1366x768. Stąd pytanie czy da się do tego lapka wsadzić coś niefabrycznego?

Johanan
02-10-2013, 20:06
Zdobądź dane o matrycy w tym HP-ku (producent, model), inaczej nic nie zdziałamy.

Aeon88
02-10-2013, 20:17
No właśnie nie wiem jak mam to zrobić, sądziłem że ktoś mi w tym pomoże kto wie gdzie tych informacji szukać... :( laptop jest kijowy, to budżetówka, ale dając mu SSD jakiś używany tani + dodatkowe 2-4GB ramu + matrycę 1600 będzie całkiem całkiem, do wszystkiego prócz pracy by go mozna było zaciągnąć.

Johanan
02-10-2013, 20:35
Podałem Ci linka do serwisu HP nie bez powodu, sądziłem bowiem, że właśnie tam zdobędziesz potrzebne informacje.

Aeon88
02-10-2013, 20:42
W Everest ID monitora podało CMO15A2, może to to? :)

W serwisie hp nie znalazłem żadnych informacji na temat modelu oraz producenta niestety :(

Johanan
02-10-2013, 21:11
Matryc tego typu jest sporo: http://www.panelook.com/ .

Musisz sam wyszukać, bo skrypt forum knoci mi link (a-Si TFT-LCD, 1366x768, WLED).

Aeon88
02-10-2013, 21:25
Załączyłem HWiNFO, pokazało mi więcej:
Name: Chi Mei
serial number niestety unknown
Hardware id Monitor/CMO15A2

Podanie marki zawężyło odpowiednio wyszukiwanie czy trzeba konkretny serial nr panelu jednak?

Johanan
02-10-2013, 21:30
http://www.amazon.com/N156B6-L0B-REV-C1-REV-C2-Replacement-compatible/dp/B004I12OYC

Aeon88
02-10-2013, 21:35
Ok czyli wiemy że u mnie siedzi Chi Mei N156B6-L0B CMO15A2 o rozdziałce 1366x768 (WXGA HD). Teraz pytanie za 100 punktów - czy jest jakaś matryca kompatybilna rozmiarem i otworami na śruby z tą moją, ale o wyższej rozdzielczości?

Johanan
02-10-2013, 22:09
To się uda tylko wtedy, jeśli w tej serii lapków HP, były takie o wyższej rozdzielczości, bo trzeba będzie zastosować inną taśmę do połączenia matrycy (FHD).

Chyba wszystkie z serii CQ58 maja tę sama rozdziałkę, ale sprawdź sam: http://www.swiat-laptopow.pl/home/search.php?inches_val[2]=1&cpu[2]=AMD&price_from=0&price_to=114999&search=HP%20CQ58&page=1 (skopiuj cały link).

Aeon88
02-10-2013, 22:18
Ok, ujmę to najprościej jak się da... Nie znam się na tym, nie umiem tego sprawdzić, nie wiem gdzie w internecie są spisy modeli i matryc ze sobą kompatybilnych, a manualne szukanie we wszystkich modelach CQ58 zajmie wieki. Sądziłem, że skoro są na tym forum ludzie, którzy takimi rzeczami zajmują się zawodowo (sprzedaż/naprawa/wymiana paneli) to po podaniu tu modelu mojego laptopa dostanę odpowiedź typu "tak, da się to zrobić, dostępna jest również matryca 1600x900, cena z robocizną 300zł" lub "nie ma żadnych matryc kompatybilnych z w.w. o wyższej rozdzielczości".

Krótko, zwięźle i na temat. Ja rozumiem że możemy iść dalej w tym kierunku, typu naprowadzasz mnie wg jakichś własnych sugestii na trop, ja siedzę i googluję, szukając rozwiązania, ale w tym wypadku to nie jest dobra droga, bo ja nie potrzebuję tej wiedzy i nie mam wieków na googlanie, napisałem model, napisałem co wiem o matrycy, jeśli ktoś wie jak to zrobić to zrobię przelew i gotowe. Jeśli jest ktoś na tym forum, kto zajmuje się wymianą matryc w laptopach, niech mi powie czy jest to możliwe w moim sprzęcie i ile będzie to kosztować.

Tak czy siak, dzięki za pomoc Johanan.

Johanan
02-10-2013, 22:20
Według mnie, WSZYSTKIE HP serii CQ58 15,6" mają tę sama rozdziałkę, czyli 1366x768.

Władca Pixeli
03-10-2013, 04:57
Pytanie jest następujące; jeśli naprawy mi nie uznają koszt wymiany matrycy w serwisie HP pewnie będzie kosmiczny, więc wtedy pewnie wymienię na własną rękę tracąc gwarancję.

Koszt wymiany matrycy HP w Stanach to $170. Dla porównania Toshiba 3 razy drożej!

Aeon88
03-10-2013, 08:51
To budżetowa seria, można się spodziewać że nie będzie tam sztuk z większą rozdzielczością. Miałem jednak nadzieję, że ta matryca ma swoje odpowiedniki jeśli chodzi o rozmiar i umiejscowienie złącz/śrub tyle że z większą rozdziałką, niekoniecznie z serii HP CQ58. Może jakaś z Elitebooka by pasowała? Probooka? W ogóle z innej marki?

Ma mieć 15.6" i otwory na śruby w takim samym miejscu, nie musi być z serii CQ58, byle, żeby pasowała. To budżetowy laptop, może nie spinali się za bardzo z unikalnym umiejscowieniem złącz/śrub tylko spasowali pod masówkę i będzie coś pasować?

PS. Dzwoniłem do serwisu HP, wymiana matrycy w tym modelu to koszt... 979zł (laptop kosztował mnie 999zł....) więc stanowczo odpada. Nie potrafili mi podać producenta ani modelu, podali tylko numer katalogowy w systemie HP jaki ma ta matryca: 681817-001 oraz jej oznaczenie: LCT PNL 15.6 HP LED.

Nie ma to jak serwis HP, nie wiedzą co wsadzają do lapka, a jak wsadzają to tak drogo, żeby się nie opłacało zawracać im dupy. Matryca do mojego modelu kosztuje na allegro 269zł, czyli biorą 700zł za robociznę, poje... ich chyba :/ Zadzwonię do europarts i sprawdzę cenę matrycy bezpośrednio u nich, bo od nich HP Polska bierze części do naprawy, wyjdzie ile minimum (bo HP ma taniej, wkońcu bierze części tysiącami) biorą za robociznę.

PS#2. Ok decyzja jest taka że idę z tą rękojmią do sklepu, macie panoćki czas na znalezienie odpowiedniej matrycy w większym rozmiarze zamin mi go zwrócą, bo raczej się nie podejmą wymiany/naprawy. Będę bardzo wdzięczny!

Kurtz
03-10-2013, 09:40
A skąd założenie, że inna matryca, o innej rozdzielczości będzie współpracować z hardware i software w tym laptopie? Rozmiar rozmiarem, ale wbudowane ekrany są obsługiwane trochę inaczej niż zewnętrzne.

Tom01
03-10-2013, 10:15
Trzeba zrobić próbę. Nawet z matrycą w innym rozmiarze, byle wtyk LVDS był taki sam. Jak zaświeci i będzie rozdzielczość to sukces i można szukać pasującej. Szanse są. Szczególnie że to nie jest jakiś topowy model, gdzie podzespoły są parowane. Jakby co, mój serwis może pomóc.

Aeon88
03-10-2013, 10:35
Tom01, ok, byłbym chętny na wysyłkę i próbowanie czy się da czy nie. Powiedz mi tylko jedną rzecz, zakładając, że znajdzie się matryca w tym samym rozmiarze ale o większej rozdzielczości i bedzie można ją wsadzić, ile będzie mnie to minimum kosztować? Inaczej mówiąc ile kosztują tanie masówki 15,6" o rozdziałce 1600x900 lub większej + robocizna?

Chcę oszacować koszty, wiem że dokładnych mi nie podasz bo nie wiadomo która matryca spasuje jeśli w ogóle jakaś spasuje, ale ceny matryc 1600/1920 znasz, więc możesz mnie mniej więcej naprowadzić.

Tom01
03-10-2013, 10:35
Koszta matrycy + 200 zł netto koszt roboty. Ceny matrycy nie podam bo rozstrzał jest duży. Z grubsza można przyjąć że ceny nowych kształtują się w okolicach 400 zł, używanych 200-300 zł.

Johanan
03-10-2013, 10:42
Tom01, a masz w serwisie matryce w większej rozdzielczości, by spróbować ich kompatybilności bez ryzyka inwestycji w sprzęt, który może w ogóle nie zaskoczyć?

Bo inaczej ta przysługa jest troszkę niedźwiedzia. ;)

Tom01
03-10-2013, 10:45
Jakbym nie miał to bym nie proponował. ;)

Mam kilka matryc, od 11 do 17" o różnych rozdzielczościach. Coś się podłączy. Celem testu jest wyłącznie sprawdzenie czy w biosie komputera nie ma funkcji "gadających" z sterownikiem matrycy i wymagających przedstawienia się jako "znany" model. Jeśli takie coś jest - nie zaświeci. W DELLach serii Precision to plaga. W innych znacznie rzadziej spotykany mechanizm.

Aeon88
03-10-2013, 11:35
Czyli min 500zł trzeba wydać na rozsądny panel z wymianą. Ok, przemyślę sprawę w czasie kiedy będzie na reklamacji i dam Ci znać jeśli się zdecyduję.

Tom01
03-10-2013, 11:48
Oki, w razie czego jestem do dyspozycji. Rozebranie klapy wyświetlacza wiąże się często z rozebraniem komputera i zajmuje to około 2 godziny roboty, próba paneli, poskładanie, czynności towarzyszące. Czyli dzień trzeba przewidzieć żeby wiedzieć na czym stoimy.

Johanan
03-10-2013, 11:52
Czyli min 500zł trzeba wydać na rozsądny panel z wymianą. Ok, przemyślę sprawę w czasie kiedy będzie na reklamacji i dam Ci znać jeśli się zdecyduję.

Matryca do Twojego laptopa kosztuje circa 50$, więc jeśli nawet doliczyć koszt jakiejś przejściówki za 10$, to i tak nieduży wydatek, a na pewno mniejszy, niż płacenie cwaniaczkom w Polsce ponad 260 PLN za ten produkt.

Wymiana panela, to nie jest też jakaś specjalna filozofia, tym bardziej, że tutki na ten temat z rysunkami, publikuje sama HP.

Wymaga to tylko cierpliwości, żeby nie połamać ramki itp.

Tom01
03-10-2013, 11:54
Matryca do Twojego laptopa kosztuje circa 50$, więc jeśli nawet doliczyć koszt jakiejś przejściówki za 10$,

Przejściówki nie ma gdzie wsadzić w klapie. A wystarczy że jedna matryca będzie miała wtyk u góry, druga i dołu i pozamiatane. Wymiana taśmy nie jest prosta bo są różne gniazda w kompie, taśma jest w każdym inaczej profilowana, gdzie indziej ma elementy do zginania. Nie widzę tego różowo.

Wymaga to tylko cierpliwości, żeby nie połamać ramki itp.

O, to, to...
Rozebrać laptoka i poskładać żeby nie połamać i żeby nie było śladów to nie jest taka banalna sztuka.

Aeon88
03-10-2013, 12:02
Jeśli ktoś wie co robi, bo spędził w ciul czasu na tym, żeby się dowiedzieć, robi to dobrzre, fachowo, i dostaję coś dopasowanego i wykonanego profesjonalnie, to ja za to zapłacę, i nie będę się gryzł że dałem komuś zarobić. Znam się na komputerach, wymieniłbym matrycę z palcem w pupie, na allegro są za 250zł gotowe, na ebayu jeszcze tańsze, więc całość by mnie wyniosła 200-300zł i po kłopocie. Wolę jednak żeby ktoś poświęcił czas na poszukanie dla mnie lepszego modelu w większej rozdzielczości, na co ja już czasu nie mam, i wykonał pracę za mnie, bo rozumiem, że jak ktoś poświęci dzień czy dwa na szukanie odpowiedniej matrycy to poczuje się wykorzystany i wydojony, kiedy poproszę po tym dniu-dwóch o numer matrycy, żeby sobie ją kupić samemu na ebayu i wymienić.

Szanuję czyjąś pracę, bo nie lubię, jak ktoś nie szanuje mojej. Dziś każdy chce zarobić, co innego wołać 979zł za wymianę gdzie matryca detalicznie kosztuje 50$, i ma się ją w pudełku na magazynie - to jest cwaniactwo. Natomiast co innego wysłać komuś lapka, żeby go rozebrał, podpiął kilka innych matryc, po sprawdzeniu i przekonaniu się że się da, szukał wg rozmiaru i dziurek na śrubki innej lepszej o większej rozdzielczości co też będzie trochę trwać, ściągał ją gdzieś z ebaya, zakładał, poskręcał, i gotowe odesłał do domu za 500zł.

Wkońcu z czegoś trzeba żyć.

velaskez
03-10-2013, 18:15
A jesteś pewien, że karta graficzna w tym laptopie będzie sobie radzić z wyższą rozdzielczością bez problemów? Pytanie może głupie, ale może warto się nad nim pochylić. Wyświetlić, to pewnie wyświetli, pytanie jak z płynnością potem.

Aeon88
03-10-2013, 20:40
Nie muszę się domyślać. Wystarczy podpiąć pod złącze w laptopie zewnętrzny monitor full hd, mam taki akurat. Jeśli będzie działać wszystko płynnie to i na wewnętrznym monitorze powinno działać płynnie.