Zobacz pełną wersję : D7000 + obiektyw manualny: problem z przysłoną
Witam,
po zamontowaniu do mojego D7000 obiektywów manualnych na m42 i zdefiniowaniu ich w menu "non-CPU lenses" (ogniskowa i otwór), body nie rejestruje zmiany przysłony (nastawy na pierścieniu). Rozumiem, że teoretycznie powinno.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Może o czymś zapomniałem?
Witam,
po zamontowaniu do mojego D7000 obiektywów manualnych na m42 i zdefiniowaniu ich w menu "non-CPU lenses" (ogniskowa i otwór), body nie rejestruje zmiany przysłony (nastawy na pierścieniu).
No i w czym jest tu problem ??
Rozumiem, że teoretycznie powinno.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Może o czymś zapomniałem?
Czyli nie rozumiesz, bo nie powinno.
Możesz mi powiedzieć w jaki sposób aparat ma wiedzieć jaka przesłoną jest ustawiona w jakimś tam bliżej nie określonym obiektywie, który może tę przesłonę mieć lub nawet nie.... ??
Odczyt ustawionej w obiektywie przesłony odbywa się przez tę małą dźwignię, która porusza się w aparacie wokół bagnetu.
Czyli zmiany wartości na pierścieniu będa widoczne w body, tylko w przypadku starych nikonowskich szkieł, które CPU wprawdzie nie mają, ale dzwignię tak?
Czyli zmiany wartości na pierścieniu będa widoczne w body, tylko w przypadku starych nikonowskich szkieł, które CPU wprawdzie nie mają, ale dzwignię tak?
A jak myślisz ??
Jeśli wymyślisz sposób na zmierzenie jaka jest ustawiona przesłona tylko na podstawie ogniskowej, otworu maksymalnego i ilości światła, to to opatentuj i spróbuj sprzedać Nikonowi. Może wtedy będzie potrafił niemożliwe.
Tak poza tym, to mój D7k bez problemów rejestruje zmiany przesłony w Tamronie, Samyangu, Zeissie i Tokienie. Wszystkie szkła bez procesora.
Z resztą wszystko jest opisane w instrukcji. Wystarczy ją przeczytać i zrozumieć.
adriansocho
02-10-2013, 23:14
Tak właśnie, chociaż niektóre z bardzo starych też mogą tego nie mieć. Wartość przysłony jest niepotrzebna, aparat i tak mierzy światło i ocenia wyostrzenie (zielona kropka) w oparciu o obraz na matrycy/czujnikach AF. Chyba, że potrzebne Ci do to późniejszego porównywania zrobionych zdjęć.
Jeśli wymyślisz sposób na zmierzenie jaka jest ustawiona przesłona tylko na podstawie ogniskowej, otworu maksymalnego i ilości światła, to to opatentuj i spróbuj sprzedać Nikonowi. Może wtedy będzie potrafił niemożliwe.
Nie rozumiem tych uszczypliwości (od pierwszego postu), mają w jakiś sposób polepszyć Ci samopoczucie, być zabawne, pomóc koledze? Widać, że @Luc_b jest nowy na forum (może dopiero zaczyna przygodę z fotografią), zadał pytanie grzecznie i rzeczowo, nie bije piany ani nie wypisuje andronów, zapewne oczekuje odpowiedzi na podobnym poziomie, a nie ironizujących żarcików.
Forum nikoniarzy zawsze cieszyło się opinią miejsca przyjaznego, nie psujmy tego.