PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki tablet do 2000 zł?

manfred
02-10-2013, 08:50
Witam serdecznie zakupiłem córce tośke laptop ale niestety po krótkim uzytkowaniu stwierdziła, ze za duży że nie mobilny. Tak się stało że padł mój stary wysłużony dv5 hp. Ja odziedziczę po córce laptop a jej kupię tablet. Poszukuję coś góra do 2 tys. No jesli będzie coś dobrego o parę stów wyżej to też może być. Głownie zależy mi na Full HD mocnej maszynie na której będzie mnóstwo gier. Dobrze a nawet wskazane jest aby posiadał wewnętrzny modem na coś pokroju orange free lyb aero2. Oczywiście bateria musi być jak smok. Z dobrym doświadczeniem spoglądam na nexusa od google. Mam telefon i jestem w pełni zadowolony. Może jakiś Acer, asus lub samsung. Nie znam się na tych wynalazkach dlatego serdecznie przyjmę każdą pomoc.

Ciekawi mnie też ten Toshiba AT-300-105 3G 16GB http://www.komputronik.pl/product/188355/Komputery/Tablety/Toshiba_AT_300_105_3G_16GB.html

Majek
02-10-2013, 10:13
Do 2 tyś. to już nie tani tablet. Nie ten wątek. ;-)
iPada bierzesz pod uwagę? 2200 bez modemu, 2600 z modemem. Gier multum, super wyświetlacz, wszystko zoptymalizowane i sprawnie działające, bateria trzyma jak szalona.

manfred
02-10-2013, 10:29
No znalazłem taki TABLET APPLE IPAD 2 WI-FI 3G 16GB Biały PL MC982 2430 Brzmi fajnie zwłaszcza te ok 10 godz pracy.

Ups a gdzie jest wątek o "drogich" tabletach to bym sie przeniósł ;-)

Kurtz
02-10-2013, 10:33
Albo czy brałeś pod uwagę definitywnie nie-taniego Surface Pro 2? :P
i5, dużo RAM, office, outlook, możliwość uruchamiania normalnych aplikacji x86. Może działać jak netbook z klawiaturą, albo jak wydajny choć trochę ciężki tablet bez niej. Minusem dla Ciebie będzie praca na baterii.
Jak ni eto zawsze jest też Surface RT 2 ;)

manfred
02-10-2013, 10:41
Ale RT nie ma modemu 3G albo ja źle szukam.

Marcin Jakubowski
02-10-2013, 11:19
@Manfred nie określiłeś rozmiaru ;)

jeżeli może być mniejszy (7 cali) to mimo, że sam posiadam Ipada, polecam ostatniego nexusa 7. Powinien być niedługo w wersji z modemem. Spokojnie zmieścisz się w budżecie. Ewentualnie jeżeli możesz poczekać to w październiku będą nowe ipady (także mini). Podejrzewam, że pojawią się wtedy na Allegro ipady w wersji 3 i 4 w cenach bliższych zakładanemu budżetowi. Jak znam życie wielu fanów Apple będzie się pozbywało "starego" sprzętu aby sfinansować zakup najnowszej wersji ;)

pozdrawiam

manfred
02-10-2013, 11:26
Chyba 10 a raczej napewno 10 mnie interesuje. A raczej nówka nie smigana.

A co myślicie o porównaniu ogryzka Retina 4 16 gb z tym http://www.komputronik.pl/product/199094/Komputery/Tablety/ASUS_MeMo_Pad_FHD_ME302KL_Bialy.html

ThomasVoland
02-10-2013, 12:52
Najpierw zdecyduj czy chcesz solidne oprogramowanie, dobry sklep ze sprawdzonymi aplikacjami (i nie z poradnikami i wirusami się pod nie podszywającymi), z wszystkim przystosowanym do rozmiaru tabletu (a nie powiększonym interfejsem telefonu komórkowego), baterią nawet na 16 godzin korzystania z internetu i aktualizacją do najnowszego systemu operacyjnego nawet za 2-3 lata. Czy może zupełne przeciwieństwo, do którego aktualizacji może nie być już w ogóle. Jak już zdecydujesz to wybór ogranicza się do iPadów (opcja 1), albo wszystkiego innego (opcja 2). Najlepiej zaczekać 2-3 tygodnie, bo pewnie będą wyjdą nowe modele.

jerryjola
02-10-2013, 22:44
Powiem tak, skoro to ma być do tablet do wszystkiego i mieć porządną baterię, to w tej chwili raczej ipad.
Jest to nie tyle odrębny system, co można by rzec, odrębna filozofia. drogi, ale dopracowany. No i ta bateria...

Ja mam akurat starą Iconię od Acera, z modułem 3G, z wgranym Andkiem 4,0, klawiaturą Bluetooth (rozmarzającą polskie znaki) i jestem zadowolony, ale jednak to nie ipad. System sam musiałem aktualizować, bo firma już nie wspomaga zmian - i wtedy dopiero zobaczyłem, co tablet może. A tak być nie powinno. Bateria też jeszcze trzyma, jak dla mnie długo, (ok. 6-7 godzin), ale mogłaby tak jak w ipadzie.

Ciekawy jest także Samsung Galaxy Note N8000 , gdyż ma możliwość obsługi ekranu specjalnym rysikiem, którym można rysować i pisać. Bateria może nie trzyma tak długa, jak w ipadach, ale jest też nieźle.

Ciekawy jest też tablet od Sony - Xperia Z.

A co do ipadów - to są już wyprzedaże - można ipada 4 kupić w sklepie poniżej 2500 zł.

pgaik
02-10-2013, 22:49
Ja również polecam ipada ;)
tylko jak kupisz to nie uaktualniaj do ios7 ;)

Majek
03-10-2013, 14:51
Eee... Na 4-ce iOS 7 chyba całkiem ok działa...

ThomasVoland
03-10-2013, 15:36
Na 4 tak, na 3 prawdopodobnie tak mocne zamulenie wynika z jakiegoś błędu, który pewnie załatają. na pozostałych iPadach też jest ok.

Majek
03-10-2013, 22:07
Nie z błędu, tylko z tego, że trójka to jest tak naprawdę dwójka z ekranem o dużo wyższej rozdzielczości. I o ile dwójka sobie radzi całkiem przyzwoicie ze swoja rozdzielczością, tak trójka z Retiną już kuśtyka. Za to czwórka to jest wyświetlacz z trójki z zupełnie nowymi bebechami, więc i tu nie ma problemu. Jet jeszcze iPad Mini, który ma ekran 7" ale z rozdzielczością dwójki, więc upakowanie pikseli zbliża się do Retiny, ale to jest ciągle to samo, co w dwójce.

ThomasVoland
03-10-2013, 22:14
trójka to jest tak naprawdę dwójka z ekranem o dużo wyższej rozdzielczości.
Nieprawda. 2 ma A5, 3 ma A5X.

Majek
03-10-2013, 23:22
No dobra, ale to ciągle ten sam procesor, tylko trochę wyżej taktowany. Niby tam jakies ruchy były poczynione, żeby lepiej obsługiwał Retinę, ale i tak podobno trójka chodzi mniej płynnie, niż dwójka (ja tego nie doświadczyłem, ale krótko miałem trójkę w łapkach). A jak widać, dołożenie tłuściejszego systemu jeszcze pogłębiło problem.

ThomasVoland
03-10-2013, 23:51
No dobra, ale to ciągle ten sam procesor, tylko trochę wyżej taktowany. Niby tam jakies ruchy były poczynione, żeby lepiej obsługiwał Retinę, ale i tak podobno trójka chodzi mniej płynnie, niż dwójka (ja tego nie doświadczyłem, ale krótko miałem trójkę w łapkach). A jak widać, dołożenie tłuściejszego systemu jeszcze pogłębiło problem.

Trochę wyżej taktowany? 2 razy wyżej, z dołożonym drugim wątkiem, 2 razy większą przepustowością pamięci i i taktowaniem GPU 1 GHz (wcześniej nawet połowy tego nie było). Zresztą o czym my tu rozmawiamy, skoro iPad 3 w najgorszym wypadku się zrównuje z iPadem 2, a w testach często go wyprzedza (minimalnie, ale nie wypada gorzej). Twoja teoria nie ma żadnych podstaw, tyle w temacie. Jak poprawią iOS7 to będzie działał lepiej, chociaż podobno postawienie systemu od zera (a nie upgrade), niektórym pomaga i działa jak powinien.

Kacper82
06-10-2013, 11:02
Ale... mam ipada 3 z zaktualizownaym iOSem do 7 i nie mam żadnych problemów.. estetycznie mi bardziej przypada do gustu, a pod względem wydajności nie zauważam różnicy w porównaniu z 6tką..