Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienia D800

Rafski
02-10-2013, 04:50
Pozdrawiam sympatycznych kolegow.
Nurtuje mnie ostatnio (zaznaczam ze nie sprawdzalem, czy ktos juz o to pytal) mozliwosc ustawienia w d800 dzwieku sygnalizujacego ustawienie ustrosci, bardzo brakuje mi owej drobej czynnosci w nowym Nikonie, czy moze ktos wie i podzieli ie ze mna wiedza. :-)
oraz dlaczego po zrobieniu fot i przegladaniu w LR, tint jest zawsze na plusie pomiedzy 9 a 12 a dominujacym kolorem jest zielen, wszystkie ustawienia w aparacie sa neutralne, oraz kolory wyzerowane,
jesli to nie sprawi klopotu. Bardzo Dziekuje

MstrG
02-10-2013, 08:38
Potwierdzenie dźwiękowe ustawienia ostrości działa tylko w AF-S, w AF-C nie zadziała. W trybie cichej migawki też nie działa :)
Sprawdź jeszcze Menu ustawień osobistych - D1 -> sygnał dźwiękowy

Benny_Bennasi
02-10-2013, 15:06
LR zwróc uwage ,że przy zrzucie wgrywa rawa i przez chwile są inne kolory po chwili program wgrywa swój domyślny profil który zmienia to co widzisz na monitorze :)
Profile masz na samym dole do zmiany w LR
Odnośnie ustawienia dźwięku ostrości to -> menu ustawień osobistych -> fotografowanie/wyświetlanie (d) -> sygnał dźwiękowy i masz głośność do wybory oraz ton :)

Pozdrawiam :)
Reszta jak przedmówca :)

Rafski
02-10-2013, 18:12
LR zwróc uwage ,że przy zrzucie wgrywa rawa i przez chwile są inne kolory po chwili program wgrywa swój domyślny profil który zmienia to co widzisz na monitorze :)
Odnośnie ustawienia dźwięku ostrości to -> menu ustawień osobistych -> fotografowanie/wyświetlanie (d) -> sygnał dźwiękowy i masz głośność do wybory oraz ton :)

Pozdrawiam :)
Reszta jak przedmówca :)

Pieierwsze na co zwrocilem uwage to jest wlasnie te ustawienie I nie robi , co do Lr to Dzieki poniewaz juz myslalem ze mam problem w aparacie, poniewaz wczytujac pliki z canons problem nie wystepuje

Pieierwsze na co zwrocilem uwage to jest wlasnie te ustawienie I nie robi , co do Lr to Dzieki poniewaz juz myslalem ze mam problem w aparacie, poniewaz wczytujac pliki z canons problem nie wystepuje
Ustawienia aparatu oczywiscie , hmmmm teraz to mam orzech

Nikolai
02-10-2013, 19:04

O! O! Właśnie! Jak ustawić aby kolory były takie jak w tym ułamku sekundy zanim do końca wszystko wgra ? :D

Karrampuk
02-10-2013, 19:32
zrób tak : AF-S, punkt centralny AF i wyzwolenie spustem NIE przyciskiem AF-ON. Powinno zadziałać...

GonzoG
02-10-2013, 20:21
O! O! Właśnie! Jak ustawić aby kolory były takie jak w tym ułamku sekundy zanim do końca wszystko wgra ? :D
Zakupić Capture NX 2 lub używać darmowego ViewNX. Nie ma innej opcji, bo żaden inny program nie czyta ustawień Picture Control, ani nie ma natywnych profili z Nikona, ani też nie czyta dobre ustawionego WB.

Rafski
04-10-2013, 03:35
Przyczyna okazala sie prosta, w menu bylo ustawione a2 priority selection
-> release, po przelaczenu na Focus wrócilo ustawienie dzwieku.
Ale bardzo dziekuje wszystkim za wyrozumialosc i cierpliwe pouczanie.
Jastem rzadko na Forum. ale kiedy juz sie pojawiam z zainteresowaniem czytam wasze posty.

Benny_Bennasi
04-10-2013, 19:26
Po wybraniu profilu innego niż Adobe ja widzę tak jak na wyświetlaczu aparatu.
Po lewej przed zmianą po prawej po jednym kliknięciu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/8702/k5ot.jpg)

Hamarama
04-10-2013, 21:26
Zdjęcie po lewo jest OK.

GonzoG
05-10-2013, 00:17
Po wybraniu profilu innego niż Adobe ja widzę tak jak na wyświetlaczu aparatu.
Po lewej przed zmianą po prawej po jednym kliknięciu.

To się przyjrzyj raz jeszcze, ale dokładnie.
A teraz zmień cokolwiek w ustawieniach Picture Control aparatu i zobacz czy Ci to LR pokaże...

Benny_Bennasi
05-10-2013, 10:16
To mnie oświecileś... czytaj dlaczego dalem screena... Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?

GonzoG
05-10-2013, 11:34
To mnie oświecileś... czytaj dlaczego dalem screena... Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?

Rozumiem, ale to że ustawisz w LR na profil tak samo nazywający się jak w aparacie, nie znaczy, że zdjęcia będą nawet zbliżone do tego co będzie gdy wywołasz je w VNX czy CNX.
Profile w LR czy ACR są tylko "zbliżone" do tych z aparatu i zazwyczaj daleko im od oryginałów.

Jacek_Z
05-10-2013, 23:17
Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?To trzeba wybrać sobie w LR taki profil żeby było żywe. Albo dopomóc sobie jeszcze machając suwaczkami.
LR nie czyta profili nikona, nie ma znaczenia co jest ustawione w body.

Benny_Bennasi
07-10-2013, 00:47
Rozumiem, ale to że ustawisz w LR na profil tak samo nazywający się jak w aparacie, nie znaczy, że zdjęcia będą nawet zbliżone do tego co będzie gdy wywołasz je w VNX czy CNX.
Profile w LR czy ACR są tylko "zbliżone" do tych z aparatu i zazwyczaj daleko im od oryginałów.

Ja nie twierdzę ,że jest inaczej. Chodzi mi o to ,że po zmianie profilu w LR jest on zblizony do tego co widac na wyświetlaczu aparatu

Pawel Pawlak
10-10-2013, 16:16
ACR (także ten w LR) zupełnie inaczej interpoluje obraz niż soft nikona albo silnik JPG z body. Każdy musi sam wybrać co mu się podoba - mi się to nie podoba, dlatego zdjęcia które robię dla przyjemności, wywołuję w NX2 do JPGa albo do TIFFa a następnie kataloguję w LR4. Także za pomocą LR4 robię ich ostateczną interpolację, ewentualne odszumienie i wyostrzenie przy eksporcie.
Ale przy zleceniach usługowych w 90% wywołuję RAWy bezpośrednio w LR i nigdy nikt nie stwierdził że coś nie tak z kolorami ;)

Wald
19-02-2014, 20:44
A czy do body można wgrać profile z innego aparatu?
Jeśli tak to jak to zrobić?

remos
19-02-2014, 22:46
Można wgrać inne, przygotowane przez siebie lub ściągnięte profile, ale to nie tak, że z innego aparatu, no chyba, że ktoś te inne też miał utworzone i dokonał exportu tychże profili i je udostępnił.

Wald
19-02-2014, 22:47
A jak sie importuje/exportuje, chodzi konkretnie o to żeby mieć taki profil jak jest w D3.

GonzoG
19-02-2014, 23:31
A czy do body można wgrać profile z innego aparatu?
Jeśli tak to jak to zrobić?

Można dowolne profile z Nikona zgodne z "nowym" Picture Control. (np. stare z D2X nie pójdą).
A jak - przez menu zarządzania profilami - zaraz pod menu z wyborem profili. Można tam zapisywać na kartę i wgrywać z karty.
Profile możesz też tworzyć sobie w programie Nikona - "Picture Control Utility", jest razem z ViewNX i CaptureNX.

Ale profil na każdym może wyglądać inaczej, to jest to tylko krzywa i ustawienia PC, nie ma tam nic o balansie kolorów poszczególnych kolorów.
A standardowe profile (Standard, Żywy, Portret, Pejzaż, itp.) są we wszystkich aparatach Nikona są stałymi i nie można ich przegrać.