Zobacz pełną wersję : Ustawienia D800
Pozdrawiam sympatycznych kolegow.
Nurtuje mnie ostatnio (zaznaczam ze nie sprawdzalem, czy ktos juz o to pytal) mozliwosc ustawienia w d800 dzwieku sygnalizujacego ustawienie ustrosci, bardzo brakuje mi owej drobej czynnosci w nowym Nikonie, czy moze ktos wie i podzieli ie ze mna wiedza. :-)
oraz dlaczego po zrobieniu fot i przegladaniu w LR, tint jest zawsze na plusie pomiedzy 9 a 12 a dominujacym kolorem jest zielen, wszystkie ustawienia w aparacie sa neutralne, oraz kolory wyzerowane,
jesli to nie sprawi klopotu. Bardzo Dziekuje
Potwierdzenie dźwiękowe ustawienia ostrości działa tylko w AF-S, w AF-C nie zadziała. W trybie cichej migawki też nie działa :)
Sprawdź jeszcze Menu ustawień osobistych - D1 -> sygnał dźwiękowy
Benny_Bennasi
02-10-2013, 15:06
LR zwróc uwage ,że przy zrzucie wgrywa rawa i przez chwile są inne kolory po chwili program wgrywa swój domyślny profil który zmienia to co widzisz na monitorze :)
Profile masz na samym dole do zmiany w LR
Odnośnie ustawienia dźwięku ostrości to -> menu ustawień osobistych -> fotografowanie/wyświetlanie (d) -> sygnał dźwiękowy i masz głośność do wybory oraz ton :)
Pozdrawiam :)
Reszta jak przedmówca :)
LR zwróc uwage ,że przy zrzucie wgrywa rawa i przez chwile są inne kolory po chwili program wgrywa swój domyślny profil który zmienia to co widzisz na monitorze :)
Odnośnie ustawienia dźwięku ostrości to -> menu ustawień osobistych -> fotografowanie/wyświetlanie (d) -> sygnał dźwiękowy i masz głośność do wybory oraz ton :)
Pozdrawiam :)
Reszta jak przedmówca :)
Pieierwsze na co zwrocilem uwage to jest wlasnie te ustawienie I nie robi , co do Lr to Dzieki poniewaz juz myslalem ze mam problem w aparacie, poniewaz wczytujac pliki z canons problem nie wystepuje
Pieierwsze na co zwrocilem uwage to jest wlasnie te ustawienie I nie robi , co do Lr to Dzieki poniewaz juz myslalem ze mam problem w aparacie, poniewaz wczytujac pliki z canons problem nie wystepuje
Ustawienia aparatu oczywiscie , hmmmm teraz to mam orzech
O! O! Właśnie! Jak ustawić aby kolory były takie jak w tym ułamku sekundy zanim do końca wszystko wgra ? :D
Karrampuk
02-10-2013, 19:32
zrób tak : AF-S, punkt centralny AF i wyzwolenie spustem NIE przyciskiem AF-ON. Powinno zadziałać...
O! O! Właśnie! Jak ustawić aby kolory były takie jak w tym ułamku sekundy zanim do końca wszystko wgra ? :D
Zakupić Capture NX 2 lub używać darmowego ViewNX. Nie ma innej opcji, bo żaden inny program nie czyta ustawień Picture Control, ani nie ma natywnych profili z Nikona, ani też nie czyta dobre ustawionego WB.
Przyczyna okazala sie prosta, w menu bylo ustawione a2 priority selection
-> release, po przelaczenu na Focus wrócilo ustawienie dzwieku.
Ale bardzo dziekuje wszystkim za wyrozumialosc i cierpliwe pouczanie.
Jastem rzadko na Forum. ale kiedy juz sie pojawiam z zainteresowaniem czytam wasze posty.
Benny_Bennasi
04-10-2013, 19:26
Po wybraniu profilu innego niż Adobe ja widzę tak jak na wyświetlaczu aparatu.
Po lewej przed zmianą po prawej po jednym kliknięciu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/8702/k5ot.jpg)
Hamarama
04-10-2013, 21:26
Zdjęcie po lewo jest OK.
Po wybraniu profilu innego niż Adobe ja widzę tak jak na wyświetlaczu aparatu.
Po lewej przed zmianą po prawej po jednym kliknięciu.
To się przyjrzyj raz jeszcze, ale dokładnie.
A teraz zmień cokolwiek w ustawieniach Picture Control aparatu i zobacz czy Ci to LR pokaże...
Benny_Bennasi
05-10-2013, 10:16
To mnie oświecileś... czytaj dlaczego dalem screena... Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?
To mnie oświecileś... czytaj dlaczego dalem screena... Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?
Rozumiem, ale to że ustawisz w LR na profil tak samo nazywający się jak w aparacie, nie znaczy, że zdjęcia będą nawet zbliżone do tego co będzie gdy wywołasz je w VNX czy CNX.
Profile w LR czy ACR są tylko "zbliżone" do tych z aparatu i zazwyczaj daleko im od oryginałów.
Ktoś wyżej sie pytal co zrobić aby azdjęcie bylo wyświetlone jak w aparacie tam mam ustawione na "ŻYWE" i tak samo sie wyswietlilo zdjęcie po zmianie profilu w LR rozumiesz czy nie?To trzeba wybrać sobie w LR taki profil żeby było żywe. Albo dopomóc sobie jeszcze machając suwaczkami.
LR nie czyta profili nikona, nie ma znaczenia co jest ustawione w body.
Benny_Bennasi
07-10-2013, 00:47
Rozumiem, ale to że ustawisz w LR na profil tak samo nazywający się jak w aparacie, nie znaczy, że zdjęcia będą nawet zbliżone do tego co będzie gdy wywołasz je w VNX czy CNX.
Profile w LR czy ACR są tylko "zbliżone" do tych z aparatu i zazwyczaj daleko im od oryginałów.
Ja nie twierdzę ,że jest inaczej. Chodzi mi o to ,że po zmianie profilu w LR jest on zblizony do tego co widac na wyświetlaczu aparatu
Pawel Pawlak
10-10-2013, 16:16
ACR (także ten w LR) zupełnie inaczej interpoluje obraz niż soft nikona albo silnik JPG z body. Każdy musi sam wybrać co mu się podoba - mi się to nie podoba, dlatego zdjęcia które robię dla przyjemności, wywołuję w NX2 do JPGa albo do TIFFa a następnie kataloguję w LR4. Także za pomocą LR4 robię ich ostateczną interpolację, ewentualne odszumienie i wyostrzenie przy eksporcie.
Ale przy zleceniach usługowych w 90% wywołuję RAWy bezpośrednio w LR i nigdy nikt nie stwierdził że coś nie tak z kolorami ;)
A czy do body można wgrać profile z innego aparatu?
Jeśli tak to jak to zrobić?
Można wgrać inne, przygotowane przez siebie lub ściągnięte profile, ale to nie tak, że z innego aparatu, no chyba, że ktoś te inne też miał utworzone i dokonał exportu tychże profili i je udostępnił.
A jak sie importuje/exportuje, chodzi konkretnie o to żeby mieć taki profil jak jest w D3.
A czy do body można wgrać profile z innego aparatu?
Jeśli tak to jak to zrobić?
Można dowolne profile z Nikona zgodne z "nowym" Picture Control. (np. stare z D2X nie pójdą).
A jak - przez menu zarządzania profilami - zaraz pod menu z wyborem profili. Można tam zapisywać na kartę i wgrywać z karty.
Profile możesz też tworzyć sobie w programie Nikona - "Picture Control Utility", jest razem z ViewNX i CaptureNX.
Ale profil na każdym może wyglądać inaczej, to jest to tylko krzywa i ustawienia PC, nie ma tam nic o balansie kolorów poszczególnych kolorów.
A standardowe profile (Standard, Żywy, Portret, Pejzaż, itp.) są we wszystkich aparatach Nikona są stałymi i nie można ich przegrać.